Erzİncan'da 40 km'lİk acemİ ve heveslİ turu

Ömer E

Üye
Kayıt
29 Aralık 2013
Mesaj
61
Tepki
13
Şehir
Erzincan
Bisiklet
Trek
Baktık ki şehirde gidilecek yer, oturulacak mekân kalmadı siyaset konuşulmayan; havada uçuşan bet lafların arasında sosyal hayatın iletişiverelimleri pahalıya patlamaya başladı ruhiyatlar bakımından, soluğu şehir dışında almak elzem oldu. Hoş, sanki biz de sanki geri kalıyormuşuz da mevzulardan! Adam neyse işte, şehrin sınırları da bu kahvehane çilekeşliği potansiyelimizden ibaret değil, kaçıverdik bir günlüğüne. Varmak mı mukaddemdir, yolda olmak mı diye sorulmuştu hatırlamadığım bir yerde,bir zamanda; biz de şimdi yolda olmayı seçtik. Yani dedikoduyla takip edilen ıvır zıvır siyaset konusu yolundan da abes değildir herhalde! Görmemiş Osman'ın üzüm şırasına dalması gibi de kabul edebilirsiniz. Ahan da şimdi Türkçe adına bir deyim uydurdum! Tutar mı tutar, belli mi olur! Turumuza dönelim. İlginç bir gezi olacak, belli: Bisikletlerle kısa bir günlük tura çıkacağız, Üzümlü’ye doğru. Varırız, varamayız bilemeyiz.
GÜZERGÂH: Erzincan, Çadırtepe (Radık) Üzümlü, Ekşisu, Erzincan. Tahminen 35-40 km yol gidilecek. Aslında önceden Erzurum yolu ile gitmişliğimiz var da bu güzergâhtan hiç gitmiş değiliz. Artık içimizde keşfe ve ilhama dayalı bir şeyler kıpırdıyor bunca yıl sonra. Öyle ise yolda olacağız, dedik ve vira Bismillah..

(link)

(link)

2. Çadırtepe (Radık) köyü yol ayrımından köye dönüyoruz. Burada Arkeolojicilik oynayacağız. Eski Radık köyünün kalıntıları arasından geçerek Radık tepesinin yanından bağlara dalacağız. Rahat olsunlar kendileri. Mevsim kış. Bu arada nasıl kış ise ısı 5-6 C. Üzümler henüz yaratılmış değil ve olmayan üzüm kendisi açısından daha korunaklı bir yerde olmayı bekliyor olmalı! Bu anlatımdan artık ne çıkarsa!! Eski Radık köyü harabeleri diyorum ki, duyan da Bizans döneminden kaldığını sanacak. Hayır efendim, daha önceden burada yerleşim olduğuna dair bulgular varmış. Radık tepesindeki bazı kalıntılardan burada M.Ö 2000'li yıllardan önce yerleşim olduğu ve insanları tarım faaliyeti ile uğraştıklarına dair bulgulara ulaşılmış. (Kaynak: Tahir Erdoğan Şahin) Bu durumda Cimin'in tarihinin 4000 yıldan eski olduğu Altıntepe kalıntılarından Urartu yerleşimini de dikkate alırsak söyleyebiliriz. Fakat aklıma takılan soru, Cimin tabanını oluşturan Birikinti yelpazelerinin oluşum süresinin ne kadar süreyi ifade ettiği meselesidir.. Erdal Akpınar hocaya sormak ve gerekli bilgileri elde etmek gerektiğini belirtmem lazım. Ben fazla bilgi sahibi değilim. Hatta hiç bilgi sahibi değilim de denebilir! Buradaki bilgileri de alıntıladım gördüğünüz gibi. Pek bilimsel oldu! Aman, turumuza dönüyoruz. Tepeyi tırmanmak ve kalıntılar her neyse, araştırmak konusunu bir başka geziye ertelemek durumundayız. Çünkü vaktimiz yetersiz. Buradan Kuzey istikametinde giderken, fotoğrafta görülen dereyle yol bitmiş oldu. Bağların içinden geçeceğiz. Derelerden, tepelerden, uçurumların kenarından geçmiş gibi yapacağız!! Üç nolu fotoğrafta Coşkun Eraslan hocamızın sesini duyduğunuzu zannediyorum: Bu zafer nidalarını tarihçede cenge giden kahramanların yankısına benzetmenizi rica ederim, efendim..
 
  • Beğen
Tepkiler: İsmail TARHAN
Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Resimleri link komutuyla eklerseniz linke tıklamaya gerek kalmadan önizlemesinin görülmesini sağlarsınız. Link için ise resime sağ tıklayıp Resim URL sini kopyala diyerek ulaşabilirsiniz.
 

Ömer E

Üye
Kayıt
29 Aralık 2013
Mesaj
61
Tepki
13
Şehir
Erzincan
Bisiklet
Trek
Resimleri yükleyemedim.

Şimdilik kondüsyon yapmaya çalışıyoruz tabii. Bir de sallapati yola çıktığımdan bisikletçi donanımına sahip değilim. :)