Scudo Sports

Enflasyon

Devamı gelsin lütfen 😆😆👏
Bizim ekonomi yönetimi böyle olunca
Testere'nin, İplikçi Nedim'in, Samuel'in hatta ve hatta ölümsüz Polat Alemdar'ın ölümü bile yakındır.

Scudo
Bir şehre otobüsle gideceğim 1100 TL git- gel vermek gözüme çok geldi. Araba ile gittim, geri gelmek istemedim. 4000 TL yakıt parası ödedim. Arada yediğim trafik cezaları da üzerine tatlı niyetine gelmiş oldu...

Geçen ay(mayıs 2022) 4000 lira olan bisikletin bir ay içinde 4600 liraya çıktığını gördüm ve mayıs ayında 4000 lirayı çok gören kendi kendim bir ay sonra 4600 lira için "aslında ucuz ya" dedi. Enflasyon öyle garip bir hale soktu ki bizi para algımız da karman çorman oldu. Bir gün çıkıp pet şişe su 25 lira dese bir market "neyse ya 50 de olabilirdi yine iyi" diyecek psikolojiye girdik sanırım.

Son düzenleme:
Memleketin kurtuluşu tarımda' dır. Bunu gerçekleştirmek için hak bilinci oturmuş yöneticilere ihtiyaç vardır.

Bunu insanlarla tartıştığımda" devlet eğitim veriyor , teşvik veriyor " diyor. Evet tarım ve genç nüfusun köye, tarıma dönmesi için güzel teşvikler, eğitimler var. Araştırdığımda gördüm.

Şu var ki kendi topraklarımda bile görüyorum.Arkadaş, babadan kalma toprağında tarım yapacak, eğitimini alıyor, soya ve sera için teşvikte alıyor. Hayvan bakmak için ahırda yapıyor her şey ilk denetlemeye kadar sonra teşvik için alınan para ile araba alınıyor. " zaten yerimi biliyor devlet , her yıl soya-sera katkısıda alıyorum " diyor. Köy yılda1 kere ya uğruyor yada uğramıyor.

Öyle güzel tarım toprakları yontuluyor ki beton kafalar yüzünden. Çiftçinin elini kolunu bağlıyorlar.

Hani ben bir çiftçi değilim. Burada bu konuların uzmanı arkadaşlar yanıt versin de. Acaba devletin verdiği teşvik, diğer tüm giderleri geçtim, traktörü geçtim, sevkiyat için kullanılacak araçların yakıtlarına bile yeter mi? Hani yoksa traktörü de satıp, eski usül sabanın bir tarafına bir öküz, diğer tarafına da kendini bağlar artık diyorum da, sevkiyata takılıyor aklım! Acaba ne kadar teşvik veriyor devlet de, insanların ümüğünü sıkarak ne kadarını geri alıyor?

Hani ben bir çiftçi değilim. Burada bu konuların uzmanı arkadaşlar yanıt versin de. Acaba devletin verdiği teşvik, diğer tüm giderleri geçtim, traktörü geçtim, sevkiyat için kullanılacak araçların yakıtlarına bile yeter mi? Hani yoksa traktörü de satıp, eski usül sabanın bir tarafına bir öküz, diğer tarafına da kendini bağlar artık diyorum da, sevkiyata takılıyor aklım! Acaba ne kadar teşvik veriyor devlet de, insanların ümüğünü sıkarak ne kadarını geri alıyor?
Konuyla direkt ilgili olduğu için buraya şu haberi de bırakayım....
Yorum yapmaya gerek yok diye düşünüyorum.

(link)

02.06.2022 Dolar kuru: 16,47 - 22.06.2022 Dolar kuru: 17,36

Dosyalar

• 2.06.2022.jpeg
    2.06.2022.jpeg
    39,1 KB · Okunma: 119
  • 22.06.2022.jpeg
    22.06.2022.jpeg
    37,2 KB · Okunma: 118
  • Beğen
Tepkiler: hasanben
Memleketin kurtuluşu tarımda' dır. Bunu gerçekleştirmek için hak bilinci oturmuş yöneticilere ihtiyaç vardır.

Bunu insanlarla tartıştığımda" devlet eğitim veriyor , teşvik veriyor " diyor. Evet tarım ve genç nüfusun köye, tarıma dönmesi için güzel teşvikler, eğitimler var. Araştırdığımda gördüm.

Şu var ki kendi topraklarımda bile görüyorum.Arkadaş, babadan kalma toprağında tarım yapacak, eğitimini alıyor, soya ve sera için teşvikte alıyor. Hayvan bakmak için ahırda yapıyor her şey ilk denetlemeye kadar sonra teşvik için alınan para ile araba alınıyor. " zaten yerimi biliyor devlet , her yıl soya-sera katkısıda alıyorum " diyor. Köy yılda1 kere ya uğruyor yada uğramıyor.

Öyle güzel tarım toprakları yontuluyor ki beton kafalar yüzünden. Çiftçinin elini kolunu bağlıyorlar.
Kurtuluş tarımdadır demek bana biraz iddialı geldi.
Çiftçiye verilen teşvikler ağır vasıta şoförlerine verilmezse bir anlamı olmaz.
Öyle ya çiftçinin ürettiği ürünün taşınması gerekiyor. Bunun için de ağır vasıtalar devreye giriyor.
Ülkede mazot kullanımının neredeyse %70'i ağır vasıtalara aittir.
Ağır vasıta sahibi ÖTV'li olarak mazot alacak ama çiftçiye her şey teşvikli olacak. Bunun adı yağmadır.

Çiftçiye teşvik(mazot, gübre, ilaç vs.) verilmek isteniyorsa ürettiği ürüne göre verilmeli. Çünkü fazlasını el altından satarlar.
Bana göre ise en iyi teşvik vergilerin sıfırlanmasıdır. Buna hem çiftçinin hem de ağır vasıta sahiplerinin ihtiyacı var.

3 ay önce 2500-3000 bandında olan bisikletler 5500-6500 bandına çıkmış.Market fiyatları almış başını gitmiş.hala uçuyoruz diyorlar.uçuyoruz doğru ama dibe doğru uçuyoruz.

2 sene önce 5000 liraya neyse birgün alırım dediğim bisiklet bugün 20000 TL olmuş :koptum: Ve 2 sene önce asgari ücretin üstünde maaş alan ben aylardır asgari ücretin altında para alıyorum :koptum:

O yüzden kiracı arkadaşlar rahat olsunlar :)

Kağıt üzerinde herşey hoş güzel de, burası Türkiye. Kiraları %100 artan en az 3-4 tanıdığım var ve kimse sesini çıkartamıyor.

Yeni taşınanlar şu an benden %70 fazla ödüyor, yani neredeyse yarı yarıya oturuyorum ve bu konuda ev sahibime hiç güvenmiyorum. Geçmişte bana 2-3 kere "malın bedeli bu istersen alırsın istemezsen almazsın" tarzı cümle kullandı.

Yarın öbür gün %50 zam istese adam yasalara mı bakacak? Ev sahibi ve kiracıların karşı karşıya bırakıldığı garip bir dönemden geçiyoruz.

Bu arada mal sahibi olsam ve 1,5-2 milyonu bir eve saysam, ben de kira bedelini %100 yükseltirdim. Suçu ev sahiplerine atmamak lazım.

Kira konusu gercekten ne kadar kotu insanlar oldugumuzun kanitidir bence. Biz firsatci bir toplumuz bu aci gercegi kabullenmemiz lazim. Kirada bir evim var kirasi da 2700tl, bu ev Izmir'de ve ici cok iyi durumda. ayni mahallede tanidigim 1-2 ev sahibi cok dusuk kiraya verdigim icin beni sucladilar ve bir daha boyle bir sey yapmamam gerektigini, bunun iyilik olmadigini 😃 mahallede dedikodulara? yol actigini soylediler mesela.

Cebinden harcamayan malların fahiş artışı, sadece fırsatçı toplum oluşumundandır. Örneğin: tarla,bağ, bahçe,daire, dükkan, at arabası, el arabası vb. Artsın tabi ama 5e çarpmasın.

Yarın öbür gün %50 zam istese adam yasalara mı bakacak? Ev sahibi ve kiracıların karşı karşıya bırakıldığı garip bir dönemden geçiyoruz.

Bakacak, bakmak zorunda. Siz yasal artış oranı ne ise onu uygulayıp geçin. Sözleşmenizin ilk 5 yıllık dönemi içindeyseniz, ev sahibiniz dava açsa bile kaybedecektir. Böyle bir durumda mahkeme masraflarını ve sizin temsil giderlerinizi de ödemek durumunda kalacak.

Sözleşme başlangıç tarihi üzerinden 5 yıl geçmiş ise, kiranın yeniden tespiti davası açabilir ancak günümüz koşullarında bu tür davalar ortalama 2 yılda sonuçlanıyor. Bu yüzden pek az ev sahibi bu yola başvurur. Ev sahibinizin buna niyeti varsa, ülke gerçeklerini kendisine kibarca hatırlatmak ve makul bir orta yol bulmak her iki tarafın lehine olur.

Hukuk, yasa, mevzuat bilmek, bunları doğru okuyabilmek ve birçok adli işlem için zamanını geçirmeden harekete geçebilmek çok önemli. Ben hem mülk sahibi, hem kiracı olarak "çıkmam, ödemem, çıkarırım, söke söke alırım, yakarım yıkarım" diye asıp kesen ama mahkeme kararını tebliğ alınca süt dökmüş kediye dönen çok insan gördüm. Ve bu mahkeme süreçlerinde beni haklı çıkaran şey, her konuda yasaya uygun hareket etmem oldu. Ülkede adalet mekanizması biraz ağır işliyor ama er ya da geç sonuç alıyorsunuz.

Bakacak, bakmak zorunda. Siz yasal artış oranı ne ise onu uygulayıp geçin. Sözleşmenizin ilk 5 yıllık dönemi içindeyseniz, ev sahibiniz dava açsa bile kaybedecektir. Böyle bir durumda mahkeme masraflarını ve sizin temsil giderlerinizi de ödemek durumunda kalacak.

Sözleşme başlangıç tarihi üzerinden 5 yıl geçmiş ise, kiranın yeniden tespiti davası açabilir ancak günümüz koşullarında bu tür davalar ortalama 2 yılda sonuçlanıyor. Bu yüzden pek az ev sahibi bu yola başvurur. Ev sahibinizin buna niyeti varsa, ülke gerçeklerini kendisine kibarca hatırlatmak ve makul bir orta yol bulmak her iki tarafın lehine olur.

Hukuk, yasa, mevzuat bilmek, bunları doğru okuyabilmek ve birçok adli işlem için zamanını geçirmeden harekete geçebilmek çok önemli. Ben hem mülk sahibi, hem kiracı olarak "çıkmam, ödemem, çıkarırım, söke söke alırım, yakarım yıkarım" diye asıp kesen ama mahkeme kararını tebliğ alınca süt dökmüş kediye dönen çok insan gördüm. Ve bu mahkeme süreçlerinde beni haklı çıkaran şey, her konuda yasaya uygun hareket etmem oldu. Ülkede adalet mekanizması biraz ağır işliyor ama er ya da geç sonuç alıyorsunuz.

Benim söylediğimi esasında teyit ediyorsun... Ev sahibi ve kiracı karşı karşıya bırakılıyor. Vatandaş neden mahkemelerle uğraşmak zorunda kalsın ki?

En mantıklısı tabi ki orta yolu bulmak, çoğu zaman öyle yapıyoruz. Yıl başında resmi rakam %19-20 olmasına rağmen, %33 kira artışını pazarlıksız kabul ettim ve buna rağmen yeni oluşan piyasanın yarı fiyatına oturuyorum. Ama ev sahibim piyasa adamı ve bu sene yüksek bir artış isteyecektir diye tahmin ediyorum. Çok da tartışmaya gelecek bir adam da değil, detaya gerek yok...

Aynı konu üzerinden... Madem ki kira artışı %25 ile sınırlı o zaman da 1 Ocak 2022 tarihinden önce inşaa edilen bütün evler 2021 fiyatları + %25 fiyattan satılacak diye bir yasa çıkartsınlar. O evler eski paradan inşa edildi, o zaman onların da artışı kısıtlansın... Ama bu kimsenin işine gelmez. Millet sarı siteye bakıp bakıp fantazi yapıyor.

Liberal ekonomide, temel ihtiyaçlar hariç, fiyat belirleme mekanizması devlete ait değildir... Madem ki kira temel ihtiyaç ve fiyatı kontrol edilecek, o zaman ev sahipliği temel ihtiyaç değil mi? Diğer temel ihtiyaçların fiyatları neden kontrol edilmiyor? Birinin fiyatına karışıp diğerinin fiyatına dokunulmaması da hukukun eşitlik ilkesini zaten delmiyor mu ve burada doğrudan ev sahiplerinin mağdur edilmesi söz konusu değil mi? (barınma esasında bir insan hakkı olup anayasa ile güvence altında da alınmıştır)

İşin temelinde konu kira değil, konu ÜFE'nin çok yüksek olması ve yavaş yavaş da TÜFE ona yaklaşmak zorunda. Maliyetler çok yüksek ve ev fiyatları bizim alım gücümüze göre uçuyor.

Bir yorumcu uzmana gore,enflasyon bilerek cikarilmis bir seymis.Nedeni de buyuk sirketlerin borclarini bu yolla eritmekmis.

Ayın 25 itibarı ile Masşım bitti. Kredi kartı limitim doldu. Aracımın deposunda 10 litre benzin var. 5 günlük borç alacağım. En son nezaman borç aldığımı hatırlamıyorum. Yıllar sonra bana bunu yaşatan gevşekler. Haberlerde saat başı çıkıp utanmadan temmuzda %40 zam yapacağız diyor Allah sizi ensevdiğiniz yerinizden vursun.

Stoklanabilir ürünleri alıp atmak lazım, öbür ay %40 ekstra zam kesin
Hocam şaka maka ne stoklayabiliriz, çok ciddiyim bu konuda stoklamak istiyorum

Hocam şaka maka ne stoklayabiliriz, çok ciddiyim bu konuda stoklamak istiyorum

Bisiklet özelinde aklıma ilk gelen şey zincir. Ev için çamaşır deterjanı şeker makarna tuvalet kağıdı vs bozulmayacak ürünleri almaya başladım. Çünkü benzer durum Ocak ayında da oldu, memura yapılan zam kadar, hatta fazlasıyla her şeye zam yaptılar. Diyeceksiniz nereye kadar dayanacak bunlar, yorumsuz. Maaşıma o kadar zam gelmiyor

Geri