Bakacak, bakmak zorunda. Siz yasal artış oranı ne ise onu uygulayıp geçin. Sözleşmenizin ilk 5 yıllık dönemi içindeyseniz, ev sahibiniz dava açsa bile kaybedecektir. Böyle bir durumda mahkeme masraflarını ve sizin temsil giderlerinizi de ödemek durumunda kalacak.
Sözleşme başlangıç tarihi üzerinden 5 yıl geçmiş ise, kiranın yeniden tespiti davası açabilir ancak günümüz koşullarında bu tür davalar ortalama 2 yılda sonuçlanıyor. Bu yüzden pek az ev sahibi bu yola başvurur. Ev sahibinizin buna niyeti varsa, ülke gerçeklerini kendisine kibarca hatırlatmak ve makul bir orta yol bulmak her iki tarafın lehine olur.
Hukuk, yasa, mevzuat bilmek, bunları doğru okuyabilmek ve birçok adli işlem için zamanını geçirmeden harekete geçebilmek çok önemli. Ben hem mülk sahibi, hem kiracı olarak "çıkmam, ödemem, çıkarırım, söke söke alırım, yakarım yıkarım" diye asıp kesen ama mahkeme kararını tebliğ alınca süt dökmüş kediye dönen çok insan gördüm. Ve bu mahkeme süreçlerinde beni haklı çıkaran şey, her konuda yasaya uygun hareket etmem oldu. Ülkede adalet mekanizması biraz ağır işliyor ama er ya da geç sonuç alıyorsunuz.