Scudo Sports

Enerji jel mi, enerji bar mı?

Road_Runner

Road Runner
Tepki
24.945
Bisiklet
Cervélo
Artık bu tip ürünlere Decathlondan bile ulaşabiliyoruz, eskiye göre oldukça yaygınlaştılar. Peki tam olarak ne işe yarıyorlar? o_O

220Triathlon sitesi faydalı bilgiler vermiş :harika:

17226.jpg

Bu yazıda; Sindirim süreleri, verdikleri etki ve ne işe yaradıklarından bahsediyoruz.

Enerji Jel yediğimizde ne olur?

Enerji jelleri ne katı, ne sıvı bir yapıda oldukları için kullanımları, sürüş sırasında tüketimleri oldukça kolay ve hızlı olur, birkaç saniyenizi alır. İçeriklerini yüksek oranda karbonhidratlar oluşturur; Glikoz ve fruktoz. Fakat bazıları elektrolitler ve kafein de içerebilir o_O

1) Jel, ağzınıza girdiği andan itibaren ağızda bulunan enzimler tarafından (salivary amylase) parçalanmaya başlar. Yuttuktan çok kısa bir süre sonra hızlı bir şekilde sindirim sistemine dahil olur.

2) Sindirim sistemine dahil olmasıyla birlikte (Jelin midemizde neredeyse hiç beklemediği, direk bağırsaklara geçtiği anlamına geliyor bu) içindeki karbonhidrat daha ufak moleküllere ayrılır ve bu sayede bağırsak zarından geçerek hızlı bir şekilde kana karışır.

3) Kana karıştığında (glikoz olarak karışır) insülin hormonu salgılanmasını tetikler. Bu sayede hücreler kandaki glikozu hızlı bir şekilde alıp kullanır, veya daha sonra kullanmak amacıyla depolar. (Daha önceki makalelerde vücutta depolanan karbonhidratın %70'inin hücrelerin içinde depolandığını, geri kalan miktarın da karaciğerde ve kan sıvısında depolandığından bahsetmiştik o_O)

4) Tüm bu işlemler çok hızlı bir şekilde gerçekleşir ve siz jeli tükettikten 15 dakika içinde etkisini hissedersiniz.

5) Çoğu sporcu jelden sonra su da içerek jelin daha akışkan hale gelip bağırsaklara ilerleyişini hızlandırır, bu aynı zamanda jelin ağzımızda kuruyup kalarak bizi rahatsız etmesini engeller :harika:

Enerji Bar yediğimizde ne olur?

Enerji barları, içerdikleri yüksek enerji ile kas depolarını efor sırasında veya öncesinde doldurmak için kullanılır. Jellere göre daha uzun sürede sindirilirler, bu yüzden sürüş öncesi daha çok tercih edilirler (veya uzun sürüşler sırasında). Bazı çeşitleri protein veya kafein içerebilir.

1) Bar, ağzımıza girdiği an içerisindeki basit şeker molekülleri aynı jelde olduğu gibi daha ağızdayken sindirilmeye başlar (salivary amylase yine).

2) Barın bağırsağa ulaşmasıyla birlikte bağırsak zarından geçebilecek hale gelene kadar parçalanma işlemi başlar ve sonrasında kana karışır. Eğer jel veya su da tüketilmişse, bu işlem yavaşlar. o_O Her jelin sindirim süresi aynı değildir, içerdikleri karbonhidratın yapısına göre bu süre değişiklik gösterir.

3) Kana karıştığında insülin hormonu salgılanmasını tetikler. Bu sayede hücreler kandaki glikozu hızlı bir şekilde alıp kullanır, veya daha sonra kullanmak amacıyla depolar. (Kısaca jelin aynısı)

4) Enerji barları, yoğun karbonhidrat bileşenlerine sahip ve uzun süre depolanabilen yiyeceklerdir. Özellikle karbonhidrat depolarınızı doldurduğunuza emin olmanın için, sürüş öncesi daha doğal besinlerin bulunamadığı durumlarda tercih edilirler o_O

Faydalanılan kaynak:(link)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Son maddede yüreğimin yağları eridi :asik: Muz varken bar yiyenlere gelsin :D

Scudo
Findukkk!!!

• Beğen
Tepkiler: furkanbr
ben de kesinlikle , cig olan yemis cesitleri ile (findik,badem,ceviz gibi) bu eksikligin giderilmesi taraftariyim ama her zaman , yanimda ya bir muz yada bir BAR'i da hazir ediyorum , ne olur ne olmaz :)

Aynı etkiyi üzüm pekmezi, kuru üzüm ve tahin helvası verebilir diye düşünüyorum ancak konuya hakim birileri bunu cevaplarsa çok memnun olacağım.

Enerji bar icin tarif veriyorum. Eti lifalif kuru meyveli olabilir. Derin bir kaba bosaltiyoruz. Findik, badem , kabak cekirdegi ici, susam gibi malzemelerle zenginlestiriyoruz. Bunlarin cig olmasina dikkat edelim. Kavrulmuslar tuzlu olabilir. Daha sonra bal dokerek (yeterince diyerek yuvarlak bir miktar belirtelim) onemli olan birbirine yapismasini saglayacak olcude. Bal pahali diyenler esmer sekeri eriterek kullanabilirler. Bu arada firin da 180 gibi bir derecede isinsin. Biz yaptigimiz karisimi yagli kagit konulmus bir borcama dokelim ve spatula gibi genis yuzeli birseyi islatarak ( islatilmaz ise yulaf yapisir) sikica bastiriyoruz ve borcama yayiyoruz. Cok siki olacak aman ha. Kare bir borcamda bosluk kalmayacak sekilde yayiyorum ben. Sonra firina. 30-45 dakika arasi firinda kalirsa kitirlasmis ve birbirine yapismis oluyor. Sogumaya birakip, buzdolabina koyarak sertlesmesini sagliyoruz. Sonra istedigimiz olcude dilimlere ayiriyoduz. Sonuc, leziz bir granola veya enerji bar. Internette yuzlerce tarif var. kuru yemis ve meyveleri dograma zaman yoksa lifalif uygun. Yok ben belarim, cocuk yok, zaman benim diyorsaniz bu iceriklerin hepsini kendiniz ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ihtiyaç duydugumuz şeker ve bunların birbirine oranı açısından jeller en ideali.
Ancak zaten bisiklet sürerken performans kasmiyorsaniz kalbiniz 150-180atmiyorsa o zaman tadım bar, reçelli pirinç keki vs de tuketebilirsiniz.
Jelin olayı performans esnasında nefes nefese iken bile alınabilmesi. Sindirmesi en kolay olani jel. Böylece mideniz bulanmiyor, kaslariniza gitmesi gereken kan midede toplanmiyor.

Findigin kana karışması çok daha uzun sürede oluyor ve sindirmesi de efor gerektiriyor. Dolayısıyla fındık efor öncesi en az 2 saat evvel alınmalı veya efor sonrası tercih edilmelidir.

Ben fındık yiyorum hic rahatsız etmiyor diyenler zaten kalbi 180 atmayanlardir.

Fındığı ye 20 dakika sonra yokuşta ayağa kalk bakalım ne oluyor ya mide bulanır ya da findigin enerjisi kana karisamadigindan enerji düşer.

Bisiklet surmediginiz zaman, efor yapmadiginiz zaman da jel uzak durmanız gereken zararlı bir gıdaya dönüşür.

@sadi imren

Evet benzer etkiyi yaratırlar, fakat problem yaratan şey bünyelerinde çok fazla şeker barındırdıkları için sizi haddinden fazla susatmaları ve bu istenmeyen bir durum :(

@Ozan k. Sindirmesi kolay demişsiniz ama çoğu marka jeli yeteri kadar su içmeme rağmen sindirmekte güçlük çekiyorum, gaz yapıyor. Kişisel bir sıkıntı olabilir tabii.

Ben yarışlarda veya antrenmanlarda artık haribo, bebeto vs. tüketiyorum jellerle yaşadığım gibi bir mide sorunu yaşamadım.

Ben Decatlon'da satılan jellerden kullanıyorum. 50-60 km kesintisiz tempolu sürüş esnasında eve henüz 30-40 km mesafe varken ve "ben bu eve nasıl varacağım" diye kara kara düşündüğüm anlarda bir tane jel alıyorum. Artık tamamen fiziksel etkisiyle mi yoksa psikolojik de bir etkisi de var mı emin değilim ama gerçekten bir toparlanıyor vücut ve aynı tempoda devam edebiliyorum.

@Oğuzhan Y. Jelden çok jele ekledikleri aromadan etkileniyor olabilirsiniz. Mesela limonlu olanlar genelde midemi mahvediyor. Gastrit var tabi bende.
O yüzden farklı marka ve aromaları test edebilirsiniz. Bir de elektrolitli olanlar var. Onlar mideyi daha az yoruyormus.

• Beğen
Tepkiler: Oğuzhan Y.
224 km'in bir günde galibi ben değilim aynen iso'dur,76 km 'lik edirne yarısında ilk 10 km hakem aracı ile gidecegiz
Geriye kalan 66 km aynen kopartmaca ,iso burada ise yarayacak

925e6d19a26b104631b2d86396784078.jpg

@Fırat İler

Yuksek sicaklik bali bozar diye biliyorum. Daha net bilgisi olanlar yorum yapabilir mi?

evde yapılan dud pekmezinin üzerine tanımam formanın arka cebine koyup yola öyle giderim çoğu zama :)
IMG_0424.JPG

@Kudret Kurtcebe

Abi bunu mataraya karıştırıyorsun çok tatlı olmuyor değil mi? Ayrıca sek su matarasına ihtiyaç olur mu?

@Abdülkadir Ergin

Aşırı tatlı değil,önce tozu dök mataraya ,sonra su ilave et ,çalkala işlem bu kadar ,15 dakika sonra etkisini gösterir

Ayrıca suya ihtiyaç yok ,sadece karışımı icebilirsin

Vücudu anında toplar yanlız yorgun vücuda içeceksin

@Motorola
@Motorola
Bal diye satilanlar zaten bal olmadigi sorun olmaz sicak ile temasi.
Gerçek bal sicak ile temas ettirilmeden tüketilir, bununla ilgili bilimsel bir yazi okumuştum.

@sadi imren oda var evde :) üzüm ekşi geldi ondan dudtan devam ediyorum

• Beğen
Tepkiler: sadi imren
alacaginiz urunlerin seker miktarini cok iyi kontrol etmeniz lazim bence, enerji verebilir ancak , yogun kullanimda saniyorum kisilerin metabolizmalarindaki farkliliklar nedeniyle hasar olusturabilir.,

bu nedenle kesinlikle bir urun kullanmadan once doktor kontrolunde testlerinizin yapilmasi ve buna uygun urunlerin sizin antreman programiniza dahil edilmesi lazim.
cunku, bir baskasina uygun urun , size buyuk bir problem yaratabilir.

Bisiklet alirken nasil bikefit yapiyorsaniz , lutfen kullanacaginiz urunler icin de , once doktorunuzdan testlerinizi yapiniz ve buna uygun urunleri kullaniniz.

• Beğen
Tepkiler: lightningstrike
Geri