fiziksel aktiviteden hemen önce, sırasında ve hemen sonrasında tüketilebilecek iki tür içecek vardır: biri uyarıcılar, kahve, nescafe redbull vb... diğeri ise mineral kaybını gidermek için alabileceğiniz sıvılar, powerrade gibi. süt ve süt ürünleri, pekmez gibi gıdalar antrenman veya yarış gıdaları değildir. fiziksel aktiviteye çok yakın zamanlarda bunların sadece zararı olur. uyutur veya fazla yorar. bu gıdalar sabah kahvaltıda, akşam yemeğinde veya yatmadan önce alınır.
ilk bahsettiğim iki tür içeceklerden uyarıcıları önermem. sadece şu şeklini öneriyorum: antrenman veya yarıştan bir iki saat önce şekersiz sert bir kahve içmek vücudunuzu aktivite öncesi uyandırır. redbull falan kullanmayın asla.
mineral katkıları iyidir. kramp girmesini engeller. ter ile kaybettiğiniz birçok şeyi kazandırır. kalbi dinlendirir. dolaşımı rahatlatır. ben hazır satılan mineral katkılarını kullanmıyorum. hem her antrenmanda kullanmak için pahalı, hem de mutlaka bazı katkı maddeleri var. onlarla aynı işi görecek şu karışımı hazırlıyorum:
su, limon, şeker ve tuz. bu dördünü ağzınızın tadına göre karıştırın. tuzu biraz az koyun, tadı bozulmasın. şekerini abartmayın. limon bol olsun