Scudo Sports

Elleri bırakarak bisiklet sürmek

Scudo
Çocukluğum aklıma geldi :)

Ön tekeri kaldırmak ve ellerle tutmadan bisiklet kullanmak en büyük zevkimdi. Çocuk aklı ile çok riskli hareketler yapardım. 2-3 sefer çok kötü düştüm, üstümdeki eşyalar yırtılmıştı ama çok şükür kırık çıkık yoktu.

Şu an belimi 5-10 saniye doğrultmak haricinde pek yaptığım bir hareket değil.

• Beğen
Tepkiler: -Deniz- ve MAERKEK
Çocukluğum aklıma geldi :)

Ön tekeri kaldırmak ve ellerle tutmadan bisiklet kullanmak en büyük zevkimdi. Çocuk aklı ile çok riskli hareketler yapardım. 2-3 sefer çok kötü düştüm, üstümdeki eşyalar yırtılmıştı ama çok şükür kırık çıkık yoktu.

Şu an belimi 5-10 saniye doğrultmak haricinde pek yaptığım bir hareket değil.
Büyüdükçe daha korkak oluyoruz galiba

Şimdi yazarken gülünç geldi ama daha geçen seneye kadar gidona dokunmadan bisiklet sürerken video çekip, üstüne müzik ekleyip paylaşıyordum:uzgnm:

Geçen yaz oğlumu bisikletin üstünde ellerini bırakmış gelirken görünce aklım çıktı. "Yapma böyle, bisiklet oyuncak değil" falan dedim ama sallamadı tabii.

Arkadaşlar el bıraktığımda, eğik durmazsam bisiklet sola gidiyor. Eğik durarak bunu ayarlıyorum, ama bilirsiniz ayağa kalkıp el bıraktığımda vs eğik durmayıncada düz gitmesini istiyorum.

Manuel denemesi yapmak istiyorum ama bu haldeyken imkansız gibi. Zaten tecrübesiz olduğum bir konu.

Şekiller ile nasıl durduğumda bisikletin düz gittiğini anlatacağım.

Aşağıdaki şekilde, benim a ucu kırmızıdan yeşile doğru hafif eğik duruyorum, böylece el bırakırken bisiklet düz gitmekte...
Bisiklet yan duruş.jpg

Aklıma gelen olası sorunlar, ya bu bisikletin akort ayarı zamanında fena bozuldu, ve düzelten bisikletci bi şeyleri yanlış yaptı...

Ya ön amortisör kollarında sorun var. Ya bir teker yamuk...

Sizce neden olabilir... ben bunu nasıl çözeceğim.

Teker düz ise sorun furş yatağindadir muhtemelen.

Aynı sorunu 3 yıldır yeni topladığım yol bisikletimde yaşıyorum. Geçenlerde kadronun geçmişini bilen bir abi söyledi kaza yapmış eski sahibi. Ben de diyorum bu bisiklet niye el bıraktığımda düz gitmiyor :D Gidondan tutarken sorun yaratmadığı için ve kadronun manevi değeri çok yüksek olduğu için seve seve kullanmaya devam ediyorum. Sizin kadronuz sıfır mı yoksa ikinci el miydi?

• Hahaha
Tepkiler: Sinyor
Aynı sorunu 3 yıldır yeni topladığım yol bisikletimde yaşıyorum. Geçenlerde kadronun geçmişini bilen bir abi söyledi kaza yapmış eski sahibi. Ben de diyorum bu bisiklet niye el bıraktığımda düz gitmiyor :D Gidondan tutarken sorun yaratmadığı için ve kadronun manevi değeri çok yüksek olduğu için seve seve kullanmaya devam ediyorum. Sizin kadronuz sıfır mı yoksa ikinci el miydi?
kazadan dolayı nasıl kaynaklanıyor? Geometrisi mi bozuluyor?

Bisikleti, gidon ve kadro düz olacak şekilde hizalayın. Ağırlık noktası neresiyse, o noktadan yavaşça, kadro yere 90 derece dik olacak şekilde eğmeden, elinizle kaldırın. Gidon hareket etmiyorsa, denge bir miktar iyidir. Daha iyi anlamak için arka tekeri, ön tekerden daha yüksek seviyeye, yine yere dik olacak şekilde kaldırın. Eğer ki gidon, bir tarafa daha fazla yatmaya başlıyorsa, gidon ve bağlantılı parçalarda ağırlık dengesi 50/50 değildir.

Başlıca sebep olarak, disk fren ve kaliperin solda olması, fren ve vites kablolarının gerginliği, vites kollarının ağırlıkları (düşük ihtimal) olabilir. Her kablo aynı elastikiyette ve cidar kalınlığında olmadığı için gidonu yönlendiriyor olabilir. Cidarı kalın hortum çok belirsiz bir ağırlık farkı yaratabilir.

Ben Lefty kullanıyorum. Leftylerin çoğunda sağa yatma eğilimi olması çok normal. Çünkü kaliper ve disk solda, çatal sadece solda. Arka tekeri yukarı kaldırdığınızda yavaşça sağa çeker. Zaman zaman ben de ellerimi rahatlatmak adına bırakarak sürüyorum. Bu şekilde sola yatma eğilimi hafif yaratsa da pedal basmıyorken gayet düz gidiyor. Sadece pedala bastığımda bu momentimi dengelemek için resimdeki kadar olmasa da hafif sol yaptırtabiliyor. Her zaman olmuyor, bazen dümdüz gidiyor. Biraz iç kulak dengemizle alakalı olabilir.

Yürüme asimetrisinin bu konuya bir etkisi var mı bilemiyorum.

kazadan dolayı nasıl kaynaklanıyor? Geometrisi mi bozuluyor?
Mutlaka bir yeri eğilmiştir. O da ellerimi bırakmama engel oluyor. 12 bin kilometreye yaklaştım bisikletimle hiçbir olumsuzluk sezmedim bahsettiğim durum haricinde. O da çok elzem değil. Kozmetikte farkına varamıyorum nerede sıkıntı olduğunu.

Geçenlerde bir filmde "düşmek istemiyorum" diyen bir acemiye daha deneyimli olan ortağı "o zaman guidonu bırakma" diyordu. 😅

Benim bisiklette vites ve hidrolik kablolar kadro içinden, sol taraftan çıkıp öyle gidiyor. Bütün kablolar soldan çıktığı için solda bence ağırlık fazla. Gidonu yükseltirken açıdan kaynaklı gidon boğazı da kısalmıştı. Yüksekliği telafi etme adına kabloları da uzatmıştım. Uzatınca muhtemelen bir taraf diğer tarafa göre daha dengesiz ağırlıkta oldu. O yüzden bende de çok stabil gitmiyor rahatça. Ben de bu sebebe bağlamıştım. Kaza falan yapmadım.

Şu hareketi bazen sürüşlerine katıldığım gruptan 3-4 kişi de yapıyor geçen bir yerde 2 tanesi önümde eller cepte yokuş aşağı gidiyorlardı, birisi aynı videodaki arkadaş gibi panikledi ama kurtardı o bölgeden geçerken gördüm yolda 1 metre kadar çizgi şeklinde bir bölümde çatlak vardı rahatlıkla dağ bisikleti de düşebilecek kadar genişti.

El bırakma konusunda bisiklet adına bir sıkıntım yok daha çok benden kaynaklı 4 yıl önce bıraktım, formanın arka cebinden bir şey alıyordum bir anda toz ya kum olan bir alanda ön tekerin kayması ile yeri öptüm. Şimdi ne zaman düzlükte bıraksam o an aklıma geliyor ve istemsizce gidonu tutuyorum. Profesyonel yarışlardaki gibi bitiş çizgisinden geçecek olsam ya düşerim yada tek el bırakıp geçerim 😅

Şu hareketi bazen sürüşlerine katıldığım gruptan 3-4 kişi de yapıyor geçen bir yerde 2 tanesi önümde eller cepte yokuş aşağı gidiyorlardı, birisi aynı videodaki arkadaş gibi panikledi ama kurtardı o bölgeden geçerken gördüm yolda 1 metre kadar çizgi şeklinde bir bölümde çatlak vardı rahatlıkla dağ bisikleti de düşebilecek kadar genişti.

El bırakma konusunda bisiklet adına bir sıkıntım yok daha çok benden kaynaklı 4 yıl önce bıraktım, formanın arka cebinden bir şey alıyordum bir anda toz ya kum olan bir alanda ön tekerin kayması ile yeri öptüm. Şimdi ne zaman düzlükte bıraksam o an aklıma geliyor ve istemsizce gidonu tutuyorum. Profesyonel yarışlardaki gibi bitiş çizgisinden geçecek olsam ya düşerim yada tek el bırakıp geçerim 😅
İnsan başkalarının deneyiminden de çok şeyler öğrenir. Ortaokulda sıra arkadaşım Serhat'ın kocaman bir burnu vardı. Dayısına çektiğini söylemişti. izmir'de soğuk bir günde dayısı kaymış ve burnunu kırmış. nasıl ya diye sormuştuk. otobüs gelinde durağa, hava da soğuk, elleri pantolon cebinde otobüse doğru koşmuş ve ayağı buza basıp kaymış ve yere kapaklanmış. eee elleri ile kendini korumamış mı diye gayri ihtiyari soormuştuk. Serha ise eller refleks olarak öne doğru bedeni korumak için hamle yaptığını ama eller cepte olduğu için pantolonun ceplerini deldiğini, haliyle de burnunun kırıldığını belirtmişti.

o zamandan sonra asla iki elim cebimde merdiven bile çıkmadım. umarım sizlere bir faydası olur.

İnsan başkalarının deneyiminden de çok şeyler öğrenir. Ortaokulda sıra arkadaşım Serhat'ın kocaman bir burnu vardı. Dayısına çektiğini söylemişti. izmir'de soğuk bir günde dayısı kaymış ve burnunu kırmış. nasıl ya diye sormuştuk. otobüs gelinde durağa, hava da soğuk, elleri pantolon cebinde otobüse doğru koşmuş ve ayağı buza basıp kaymış ve yere kapaklanmış. eee elleri ile kendini korumamış mı diye gayri ihtiyari soormuştuk. Serha ise eller refleks olarak öne doğru bedeni korumak için hamle yaptığını ama eller cepte olduğu için pantolonun ceplerini deldiğini, haliyle de burnunun kırıldığını belirtmişti.

o zamandan sonra asla iki elim cebimde merdiven bile çıkmadım. umarım sizlere bir faydası olur.
çok doğru ek olarak el ve kollarımızı sallamadan koşarken dengemizi de sağlayamayıp düşme ihtimalimiz artıyor.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç. ve MakRo

Arada yürüyüşlere yeni kişiler geliyor özellikle kış aylarında yanlarında eldiven yoksa hemen ellerini cebe atıyorlar. Yürüyüşlerde en çok uyardığımız 2 konudan bir tanesi ellerin cepte olması, diğeri de açılmış ayakkabı bağcığı. Her ikisi de ciddi yaralanmalara sebebiyet verebiliyor. Özellikle askeri sağlık personeli abimiz çok sık dile getirir. Dediğiniz gibi ellerin cepte olması en büyük risklerden bir tanesi.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
ikinci el, muhtemelen benimki de kazalıdır. Eski sahibi milli sporcu diye duymuştum.

ben bunu nasıl çözeceğim.

@ozic Ben de aynı durumdaydım. Kendim bisikletin her yerini söküp temizledim bakım yaptım (Furş dahil) Sorun kendiliğinden geçti. Şimdi dümdüz gidiyor. İlk başta kendimden şüphe etmiştim acaba bende mi bir sorun var diye aylarca ellerimi bırakarak süremediğim için çocukluk zamanlarımdaki gibi :D Siz de furç takımı rulmanlara bir bakım yaptırın , boşluk varsa aldırın, hem de gidon da milimetrik de olsa yamukluk da etkileyebilir onu iyi ayarlayın. Aynı şekilde sele selede yamukluk varsa o da etkileyebiliyor.

Geçen aynısı pro bi yarışta olmuştu. Tam dönemece gelmeden yağmurluğunu çıkarmaya çalışan bi sporcu köşeyi dönememişti elini çıkartamadığı için. Bulamadım shortsu ama bişey olmamıştı.

Çocukken daha iyi yapabildiğim bir hareketti benimde.

Uzun bir süre bisiklet sürmeyince yapamıyordum. Uğraşa uğraşa ,yaklaşık 2 aydır ellerimi bırakabiliyorum artık. Hatta pedal bile çevirebilir hale geldim.

Hem beli, hem elleri dinlendirmek için çok iyi oluyor, Şu konudaki hissim çok net; durarak ayakta dinlenmek ile bisiklet üzerinde hafif esinti ile oturarak dinlemek çok farklı, hem psikolojik olarak daha iyi hissediyordum.

1. si yaş ve tecrübe ile korku en büyük etken
2. Hız 12-15 km hızların altında olmuyor, yada ben yapamıyorum
3. Seleye dik oturmak şart
4. Vücut ağırlığı selede olmalı, pedalda değil, ayaklar pedal üzerinden hafiflediğinde ve dik oturduğumda bisiklet direk dengeye geliyor zaten.
5. Evde İki Duvar arası denge çalışması, bu Çok işe yarıyor, başlangıçta 1-2 sn zor duruken zaman 4-5-6 sn durabilir hale geldim.
6. Zemin, tabikide düzgün bir asfalt yada beton zeminde daha kolay oluyor.

• Beğen
Tepkiler: Alazarhus
Geri