@Mehmet Altuğ Herşeyi Allah yarattı. Peki Allah'ı kim yarattı? ya da Allah kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi? vb. sorulara uzun uzun cevap vermek yerine şu örnekle meseleyi anlamaya çalışalım:
Bilgisayar içindeki bir entegre diğer entegreye soruyor:
- Ben 3 voltla çalışıyorum. Sen kaç voltla çalışıyorsun?
Diğer entegre :
- Benim voltajım 2,5 diyor. İkisi beraber merak ediyorlar. 'Acaba bizi dizayn eden mühendis kaç voltla çalışıyor?'
Halbuki bilgisayar denilen sistemi yapanın, o sistemin dışında olması, dizayn ettiği sistemin kurallarıyla kendinin bağlı olmaması lazımdır.
Kendisinin tamamen o sistemin dışında bulunması ve o sisteme hükmedebilmesi gerekir. Entegrelerin aralarında konuşup, dizayn edicileri de kendi tabi oldukları bir ' elektrik akımıyla ' çalışma kanununa tabi kılmaları mantıklı ve mümkün değildir.
Sistemi dizayn eden, sisteme koyduğu kanuna, kendisi mahkum değildir.
İlaveten sistemin içinde, o sistemin kanunlarına tabi olarak yaşayanlar, eğer başka sistemlerle tanışmamışlarsa, başka kanunları anlamakta zorlanırlar. Mesela entegre devreler sadece elektrik akımıyla çalışmayı anlayabilirler.Kimyasal enerji, nükleer enerji gibi sahaların kanunlarını belki hiç anlayamazlar. Onların anladıkları sınır, dizayn edici mühendisin çizdiği sınırdır.
İşte 'yaratılmış olmak' da bizim içinde yaşadığımız bu alemin bir kanunudur. Bu alem içinde her kim yaşıyorsa 'yaratılmış'tır. Şimdi bu alemlerin kanunlarıına tabi olarak bizim kalkıp Yaratıcımızı bu alemin kanunlarına tabi kılmak gibi Allah ı kim yarattı? diye sormamız yukarıdaki entegrelerin kendi aralarında konuşma misaline benzer.
Allah kaldıramayacağı kadar ağır bir taş yaratabilir mi? sorusu da yine böyle anlamsız bir sorudur.Çünkü bu soru, sistemin kanunlarından biri olan 'çekim kanunu'na , o kanunu yaratan Allah ı tabi kılmaya uğraşır. Bu da kanunu yaratanı kanunun mahkumu gibi algılama yanlışına düşürür.
Sonuna kadar okuduysanız siz geçek herneyse er geç bulacaksınız. Fakat hızlıca geçip bu sonu okuduysanız. şeytanınız çok büyük ve nefsiniz çok kibirliymiş benden söylemesi....
Şunu unutmayın ÖLÜM ÖLMÜYOR... Ölme düşüncesi bile insanın aldığı nefesten yediğinden içtiğinden zevk almamasına neden olurken. YOKLUK DÜŞÜNCESİ nasıl birşeydir tahmin bile edemiyorum. Size dua edeceğim. Sağlıcakla...