Scudo Sports

El yapımı kaset ruble aparatı

Yararlı oldu mu ?

• Toplam katılım
    14
Anladığım kadarıyla boştaki bir jant telini eğip bükerek en büyük dişlinin dişlerine sararak çevirmeyi söylüyorsun.

Ben kaseti sökerken zincir/kamçı, ruble anahtarı kullanmıyorum. İlk başta kaset kapağının kenarına spiralle bir kertik oluşturuyorumki gerektiğinde ruble anahtarı olmadan kaseti açabileyim. Kaseti çıkaracağım zaman zinciri önde büyüğe, arkada da olabilecek en büyük dişliye alıyorum, bisikletin sol tarafına geçip sol ayağımla pedala krankların dönmesini engelleyecek şekilde basıyorum, elimdeki düz tornavidayı kapaktaki kertiğe dayayıp çekiçle vurunca rahatça açılıyor. Ne kadar az ekipman, o kadar iyi benim için.
Jant telini eğip bükmek gibi bir güç uygulayamazsınız zaten doğru yerden tutarsanız. Sizin yönteminizde gayet olumlu, Fizik kurallarına aykırı olmadığı müddetçe zaten her yöntem o rubleyi çözer.

Scudo
Bu kısmı anlamadım. Elle 2 mm jant telini bükmek zor bir şey değil.
Ortadan tutarsanız bükersiniz. Ancak en dip noktasından karşıt olarak soktuğunuz ekipmanın boşluğunu alırsanız bükemezsiniz.

Chain whip denen bu alet çok kullanışlıdır ancak aletin olmadığı durumlarda eski bir zincir de işinizi görür. Bu da benim yöntemlerimden biri. Kasete zarar vermez.

2 yıl önce jant seti değiştirirken bu yöntemle rubleyi sökmüştüm. Pratik, hızlı ve basit bir yöntem :harika:

Buda güzelmiş, ama maşa tornavida vs gi birşeyi akort telinden Rubleyi kontra yapacak şekilde yandan sokunca bu aletlerin hiçbirine gerek kalmıyor aslında :) Bizimkisi uğraş işte :)
O şekilde yapınca jant teli eğiliyor yada kırılıyor. Uygun torkla sıkılmış bir ruble sizin yöntem ile sağlıklı olarak sökülmüyor malesef

O şekilde yapınca jant teli eğiliyor yada kırılıyor. Uygun torkla sıkılmış bir ruble sizin yöntem ile sağlıklı olarak sökülmüyor malesef
Benim anahtarım var ben bununla rahatça söküyorum, hatta arkasıda freehub rulman yatağına göre ayarlı o işi de görüyor. Ancak bazı durumlarda ekipman olmadığında pratik yöntemlerle de çözebileceğimiz yönünde gelişen bir konu. Kaldıki boşluğu alındıktan sonra kırılması çok zor. Kırılıyorsa da akort telinizle ilgili bir yıpranma söz konusu olabilir. Bunu şey gibi düşünün, Mutfak dolabını asıyorsunuz duvara onu tutan 3 tane vida. ağırlığı düşündüğünüzde onu orda tutan vida değil duvara boşluğunun alınarak monte edilmesidir. 1cm geri çektiğinizde dolap üzerinize gelir bir süre sonra. (ancak sizde kırıldığını tecrübe etmişsiniz, uygulamayı düşünecek arkadaşlar olursa buna göre insiyatif alırlar). Sevgiler.

Dosyalar

• ruble anahtarı.jpeg
    ruble anahtarı.jpeg
    63,4 KB · Okunma: 21
Buda çok güzel bir yöntem.
Ben de takoza zincir dolayarak rubleyi sökme yöntemini uyguluyorum genelde işe yarıyor ama bir keresinde önceden rubleyi aşırı torkla sıktığım için sanıyorum rubleyi bir türlü sökemeyip bisikletçiye gitmek zorunda kalmıştım. Rubleyi takarken 40 nm tork ile sıkmam gerekiyor ama tork anahtarım olmadığı için ne kadar tork uyguladığımı kestiremiyorum. Rublenin göbeğe takılması sırasında tıkır tıkır ses geliyor ya, kaç tane tık sesinden sonra sıkmayı bırakayım?

Ben de takoza zincir dolayarak rubleyi sökme yöntemini uyguluyorum genelde işe yarıyor ama bir keresinde önceden rubleyi aşırı torkla sıktığım için sanıyorum rubleyi bir türlü sökemeyip bisikletçiye gitmek zorunda kalmıştım. Rubleyi takarken 40 nm tork ile sıkmam gerekiyor ama tork anahtarım olmadığı için ne kadar tork uyguladığımı kestiremiyorum. Rublenin göbeğe takılması sırasında tıkır tıkır ses geliyor ya, kaç tane tık sesinden sonra sıkmayı bırakayım?
Benimde tork anahtarım yok. El kararı ile sıkıyorum, ancak bunu size anlatamam bu tecrübe işi. Zamanla bir vidanın ne kadar sıkılması gerektiğini bilirsiniz. Ben mekaniği bisiklette öğrenmediğim için öncesinde tecrübe etmiştim bu konuları. Bir bilen arkadaşınız varsa yardımcı olmasını isteyiniz.

Bir yöntem önerilirken bisiklete ve parçalarına zarar vermeyecek, her şekilde işe yarayacak yöntemleri önermek gerekir. Chain whip küçük ve kullanışlı bir gereçtir. Almanızı ya da benzerini yapmanızı, yaptırmanızı öneririm. Yoksa da videoda gösterdiğim gibi bir yöntem deneyebilirsiniz. Kaset ve freewheel kullanıyorsanız muhakkak kaset sökme anahtarınız, anahtarlarınız, büyük bir kurbağacığınız olmalı.
Akort tellerinin arasına tornavida sokulup kaset kapağı çıkarılabilir ama tornavida akort tellerine ve değdiği yerlere zarar verir. Akort teli kırılmaz falan demesin kimse. Birkaç kerede belki kırılmaz ama sonrasında kırılır. Metali çizersiniz, metal yorgunluğu olur ve kırılır. Kırılmazsa eğilir ve akort bozulur. Akordu yaparken teli gereceğinizden tel yine kırılır.
Kaset kapağının çok sıkışık olduğu durumlarda bunların hiçbiri işe yaramaz. Darbeli anahtar kullanmanız gerekir.
Makasa benzeyen bir zincir sökme aparatı var. Önermem. Chain whip çok daha kullanışlıdır.

Bir yöntem önerilirken bisiklete ve parçalarına zarar vermeyecek, her şekilde işe yarayacak yöntemleri önermek gerekir. Chain whip küçük ve kullanışlı bir gereçtir. Almanızı ya da benzerini yapmanızı, yaptırmanızı öneririm. Yoksa da videoda gösterdiğim gibi bir yöntem deneyebilirsiniz. Kaset ve freewheel kullanıyorsanız muhakkak kaset sökme anahtarınız, anahtarlarınız, büyük bir kurbağacığınız olmalı.
Akort tellerinin arasına tornavida sokulup kaset kapağı çıkarılabilir ama tornavida akort tellerine ve değdiği yerlere zarar verir. Akort teli kırılmaz falan demesin kimse. Birkaç kerede belki kırılmaz ama sonrasında kırılır. Metali çizersiniz, metal yorgunluğu olur ve kırılır. Kırılmazsa eğilir ve akort bozulur. Akordu yaparken teli gereceğinizden tel yine kırılır.
Kaset kapağının çok sıkışık olduğu durumlarda bunların hiçbiri işe yaramaz. Darbeli anahtar kullanmanız gerekir.
Makasa benzeyen bir zincir sökme aparatı var. Önermem. Chain whip çok daha kullanışlıdır.
Darbeli anahtarınız yoksa çift anahtar yöntemi var. Açık ağızlı anahtar ile kapalı(yıldız) anahtarı birbirine kitlediktem sonra açma yönüne vurdurarak da darbe sağlayabilirsiniz. Hemen çözülecektir.

Geri