Scudo Sports

Drop bar ölçüsü

Osman Atasoy

Aktif Üye
Tepki
66
İsim
Osman Atasoy
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Lapierre
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba, Drop bar ölçüsü (en) olarak 40-42-44-46cm ölçüleri neye göre karar verilir ?
Hangi ölçüye göre 42 veya 44 seçilir ? Bu konuda bilgisi olan var mı ?

• Beğen
Tepkiler: Speedyiron
Scudo
@Osman Atasoy, omuz genişliğinize göre karar veriliyor. İsterseniz omuz genişliğinden daha geniş gidon de tercih edebilirsiniz ama çok geniş olursa dinlenme pozisyonunda (fren kauçuklarından tutarak sürülen pozisyon) rahat edemeyebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Osman Atasoy
@Tahir Keskin
Tahir Bey, teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
@Osman Atasoy, @Tahir Keskin'in dediği gibi, omuz genişliği doğru cevap. Bu durumu bildiğimden ben de omuz genişliğime uygun dropbar aramaya başladım.
Fakat dropbarlar 40-42-44-46 cm ölçülerindeydi. Benim omuz genişliğim 52 cm. O boyda hatta en büyük olan 46 cm boyunda bile gidon bulamadığımdan 44 cm olanlarından bir tane edindim.
Bu şekilde 1 sene kadar kullandım. Bir gün ilanın birinde çok uygun fiyata 42 cm dropbar gidon gördüm. Nasıl olacağını merak edip aldım.
İyi ki de almışım. Şu an 42 cm'lik gidonu kullanıyorum ve bisikleti eskisinden daha iyi kontrol edebildiğimi fark ettim.
Bu da böyle bir anımdır :p

Ayrıca bisiklete ön ya da arkadan baktığımda önceki halinden çok daha zarif olduğunu görüyorum. Hoşuma gidiyor :)

• Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
@Uğur S. Yalnız sanırım sizde benim gibi uçtan uca ölçüm yaptınız:) Normalde o ölçüm omuz kemiğinden omuz kemiğine olması gerekiyormuş. Sanırım 46 cm bizim için ideal dropbar genişliği. Bu arada baktığınız modelleri linklerseniz sevinirim. Ben hala istediğim şekilde bir dropbar bulamadım.

Omuz kemiği derken eklem yeri mi kastediliyor? Yoksa omuz dışındaki kemik mi? Ben omuz dışındaki kemiğin ucundan diğerine kadar ölçtüm. Videoda da öyle gösteriyor diye...
Çok fazla omuz kasım yok ama hadi kası da düşelim desek 50 cm çıkar beniz omuz genişliğim. Şu durumda yine 46'lık bakmam gerekir.

Ama ben 42'lik ile (uzun sürüşler dahil) daha rahat ettim. Bunu belirtmek istemiştim. İlla omuz genişliğinde bulacaksınız diye bir şart olmamalı bence. Kalıplara girmeye gerek yok.
Nefes alıp verimenizi etkilemediği sürece küçük gidon da kullanabilirsiniz.

@Antecurs bundan önce kullandığım gidon 44 cm Ritchey Comp 31.8mm Anatomic'ti. Tam olarak şu;

http://www.totalcycling.com/Images/Models/Full/18570.Jpg

Şimdi kullandığım 42 cm no name compact bir gidon.

@Uğur S. doğrudur uzun gidonda itme ve çekmelerde kolun daha fazla hareket etmesi gerekiyor. O nedenle 42 daha rahat olabilir. Benim bisiklette şu an 44 var. Ben daha çok şeklinden dolayı rahatsızım. Alt bardan tutunca kollarımın üstü gidonun üst bölümüne dayanıyor ilk gün farkmetedim ama akşam kollarımın üzeri acıyordu. Ancak ya çok eğilmem gerekecek, ya da gidon pozisyonunu baya aşağıya döndürmem ancak bu durumda da hood'ları tutmak zorlaşacak sanki. Bilemiyorum sonuçta bir terslik var. Kadro büyük desem vucut ölçümü yaparak aldım. Hatta dün bir yurt dışı sitesinden yin kontrol ettim 53 kusur kadro dedi ideali ki 54 almıştım. Bir düşüncemde gidon bağlantısı 11 cm benim onu 5 cm'lik bir bağlantıyla değiştireyim diye düşünüyorum. Neyse. Ektek resimdeki 1. gidon şu an bendeki şekil, 2. genelde sitelerde olan (veya benimkine biraz daha yakın oluyor) Baktım dediğim gidon 3. olan. Bu tür bir gidon bulamadım türk sitelerinde.
drop.jpg

Çok ta omuz Genişliği ile alakası yoktur. Omuzu geniş yarışçılar bile 40 42 seçebilir. Biraz aero dinamik birazda nerde performans gerekiyor buna bakmak lazım. Iniş ağırlıklı yol ist earo için dar çıkış ağırlıklı ise daha çok nefes çekebilmek için geniş seçilir. Ayrıca geniş gidon ayakta Kullanım için daha dengeli ve daha çok kuvvet aktarabildiğiniz şecenek olur.

Çiziminizin en sağındaki gibi bir gidon arıyorsunuz sanırım. Fakat ben bu tarz bir gidon görmedim şimdiye kadar. Farklı bir adı varsa bilemiyorum. Ama dediğinize en yakın gidon türü compact gidonlar. Aşağıdaki çizimin en solundaki gibi...

@ihsangencer çalınan eski bisikletinde gidonun alt ucunu kesmişti. Sanırım tam istediğiniz gibi bir gidon olmuş. Onun için şu mesaja gidebilirsiniz.

http://ruedatropical.com/wp-content/uploads/2009/03/zipp.jpg

@Uğur S. Doğru teşekkür ederim en azından şimdi hangi ad ile aratacağımı biliyorum:)

• Beğen
Tepkiler: Uğur S.
gidon kesmek bence çok saçma olmuş, ağırlıktan azaltmak için mi kesmiş anlamadım görüntüsü de çok kötü
bu gidon genişliği benim de kafama takılıyor, omuz genişliğim 40 çıktı gidonum 42 cm değiştirsem daha rahat edermiyim acaba, birde omuz genişliğini yanlış ölçüyoruz galiba yada benim omuzlarım çok dar 56cm omuz genişliği için dev gibi olmak lazım yav :eek:

@Fırat Y. 56 değil yahu 52 :) Pek dev denilmez ama boyum 188'dir. Ayrıca evet arkadaş gidonu ağırlığı azaltmak için kesmişti ve benim çok hoşuma gitmişti. Sevimli geliyor yandan bakınca :)
Zevkler ve renkler işte...

şimdi de akla Gidon şekli geliyor. Hangisi ne için veya nasıl ?
http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/11/e317216d8b970ed477f0420d0033514a.jpg

@Fırat Y.

fatih bey merhabalar, gidonu kesmenin saçma olduğundan bahsediyorsunuz, gündelik kullanımda benim işime yaramıyor, hatta drop gidona geçtiğimden beri 3 kez alttan tuttum. saçmalık nerde? hemen tükaka.

http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/11/5042efe4acb9f6a4b68f2432f58d0502.jpg
bu tip dropbar'ın klasik ters c tipine göre ne fark ve avantaj dezavantajları var ?

@ihsangencer öncelikle adım fırat :) gidonu alttan hiç tutmuyorsanız işinize yaramıyor olabilir ama alttan kavrayıp ayağa kalkınca yada alttan kavrarken pozisyon zenginliği açısından bence çok işe yarıyor hatta bazı gidonlarda alttaki bölüm daha uzun ve düz yapılıyor ayrıca görüntü olarak ta bana çok kötü göründü tabi bu kısmı zevk meselesi ama siz rahat ediyorsanız ve görüntüsünden hoşnutsanız sorun yok , ben böyle bir şey yapmazdım,estetik amaçla yaptıysanız bir şey diyemem ama ağırlıktan tasarruf için böyle bir şey bana saçma geldi

Compact tip, en uygun tip dedik. Bununda reach ve drop ölçüleri hep farklı. Burada dikkat edilmesi gereken ne ? Ölçü ne olmalı ?

Konuyu hortlatmak gibi oldu:) ama benim sorunum omuzlarla ilgili bana bu konuda yardımcı olacak uzman arkadaşların fikrine ihtiyacım var.

Geri