Bir eşek, bir düştüğü çukura bir daha düşmez derler eskiler. Eşek, deneyimlerinden öğrenebilen bir toynaklıdır.
Kuranı Kerim de bahsedilen faiz/riba ile, günümüzdeki faizi birbirine karıştırıyorlar.
Birisi geldi, bir iş yapacağım bana 1 kilo altın lazım dediğinde, ona altın borç veren kişi, bana geriye 1.1 kilo altın getireceksin dedimi bu riba yani faiz yani yasaklanmış bir pratiktir.
Altın altındır ve bin yıllardır değeri aynıdır. 1 gram altın 1 gram altındır. Her zaman.
Ancak, senin bastığın kumaş kağıt karışımı şeyi, zaten millet harcasın diye enflasyon ile değersizleştirirsen, insanlar o kağıtları dolaşımda tutsun diye türlü dümen çevirirsen, değerini korumak için verilen faiz adı verilen düzeltme metodu ile savaşmak anlamsız.
Ben gittim 1 kilo altın karşılığı gramı 500 tl den 500000 lira borç aldım. Borç aldığım adam, borcu aldığım gün 1 kilo altın alabiliyordu bana verdiği parayla. Ödeme zamanı geldiğinde benim adama 1 kilo altın alacak parayı vermem lazım. Eğer 1 kilo altın 1000.000 lira olduysa o kadar parayı verip helâlleşmem lazım. Çünkü senin bastığın kağıt paranın değeri çok dingildek.
Bir madde olarak altın, her devirde altındır. Savaş zamanı 2 gram altınla 1 kilo tuz alırsın, barış zamanı o kadar da önem vermezsin. Ama her zaman bir alım gücü vardır.
Politika faizi neden yüksek, çünkü paran değersiz, alım gücü düşük. Geçen sene 10bin lira olan bisiklet bu sene 15bin olduysa, bankalar paranızın değerini korumak için size yüzde 50 faiz vermek zorunda. Bankaya, geçen sene şimdi ihtiyacım yok bir bisiklete al sana 10bin lira seneye alacağım, seneye ban bir bisiklet al diye yatırdığınız para, bir sene sonra 12 bin lira oluyorsa, bisiklet 15 bine çıkıyorsa, paranızın 3bin lirası hiç ediliyor demektir.