Scudo Sports

Dolar 8 Plus

Temel analiz tarafında olumlu bir haber akışı yok, ancak teknik analize göre dolar geri çekilecek gibi duruyor. Trend değişiyora benziyor, hatta ve hatta 7.70 e kadar geri çekilme olursa ona bile çok da şaşırmam.Dolayısıyla gram gümüş ve gram altına da çok dikkat etmek lazım.
dxy endeksi yine düşüyor bu da doların diğer para birimleri karşısında değer kaybettiğini gösterir.
Yatırım tavsiyesi değildir.

• Beğen
  • Muhteşem
Tepkiler: Clal ve necmeddin
Scudo
Temel analiz tarafında olumlu bir haber akışı yok, ancak teknik analize göre dolar geri çekilecek gibi duruyor. Trend değişiyora benziyor, hatta ve hatta 7.70 e kadar geri çekilme olursa ona bile çok da şaşırmam.Dolayısıyla gram gümüş ve gram altına da çok dikkat etmek lazım.
dxy endeksi yine düşüyor bu da doların diğer para birimleri karşısında değer kaybettiğini gösterir.
Yatırım tavsiyesi değildir.

Umarım öyle olur 👍 👍 ama faiz düşürme kararı gelirse bu günleri ararız.:kötü::kötü:

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
Bir eşek, bir düştüğü çukura bir daha düşmez derler eskiler. Eşek, deneyimlerinden öğrenebilen bir toynaklıdır.
Kuranı Kerim de bahsedilen faiz/riba ile, günümüzdeki faizi birbirine karıştırıyorlar.

Birisi geldi, bir iş yapacağım bana 1 kilo altın lazım dediğinde, ona altın borç veren kişi, bana geriye 1.1 kilo altın getireceksin dedimi bu riba yani faiz yani yasaklanmış bir pratiktir.
Altın altındır ve bin yıllardır değeri aynıdır. 1 gram altın 1 gram altındır. Her zaman.

Ancak, senin bastığın kumaş kağıt karışımı şeyi, zaten millet harcasın diye enflasyon ile değersizleştirirsen, insanlar o kağıtları dolaşımda tutsun diye türlü dümen çevirirsen, değerini korumak için verilen faiz adı verilen düzeltme metodu ile savaşmak anlamsız.
Ben gittim 1 kilo altın karşılığı gramı 500 tl den 500000 lira borç aldım. Borç aldığım adam, borcu aldığım gün 1 kilo altın alabiliyordu bana verdiği parayla. Ödeme zamanı geldiğinde benim adama 1 kilo altın alacak parayı vermem lazım. Eğer 1 kilo altın 1000.000 lira olduysa o kadar parayı verip helâlleşmem lazım. Çünkü senin bastığın kağıt paranın değeri çok dingildek.
Bir madde olarak altın, her devirde altındır. Savaş zamanı 2 gram altınla 1 kilo tuz alırsın, barış zamanı o kadar da önem vermezsin. Ama her zaman bir alım gücü vardır.

Politika faizi neden yüksek, çünkü paran değersiz, alım gücü düşük. Geçen sene 10bin lira olan bisiklet bu sene 15bin olduysa, bankalar paranızın değerini korumak için size yüzde 50 faiz vermek zorunda. Bankaya, geçen sene şimdi ihtiyacım yok bir bisiklete al sana 10bin lira seneye alacağım, seneye ban bir bisiklet al diye yatırdığınız para, bir sene sonra 12 bin lira oluyorsa, bisiklet 15 bine çıkıyorsa, paranızın 3bin lirası hiç ediliyor demektir.

Bir eşek, bir düştüğü çukura bir daha düşmez derler eskiler. Eşek, deneyimlerinden öğrenebilen bir toynaklıdır.
Kuranı Kerim de bahsedilen faiz/riba ile, günümüzdeki faizi birbirine karıştırıyorlar.

Birisi geldi, bir iş yapacağım bana 1 kilo altın lazım dediğinde, ona altın borç veren kişi, bana geriye 1.1 kilo altın getireceksin dedimi bu riba yani faiz yani yasaklanmış bir pratiktir.
Altın altındır ve bin yıllardır değeri aynıdır. 1 gram altın 1 gram altındır. Her zaman.

Ancak, senin bastığın kumaş kağıt karışımı şeyi, zaten millet harcasın diye enflasyon ile değersizleştirirsen, insanlar o kağıtları dolaşımda tutsun diye türlü dümen çevirirsen, değerini korumak için verilen faiz adı verilen düzeltme metodu ile savaşmak anlamsız.
Ben gittim 1 kilo altın karşılığı gramı 500 tl den 500000 lira borç aldım. Borç aldığım adam, borcu aldığım gün 1 kilo altın alabiliyordu bana verdiği parayla. Ödeme zamanı geldiğinde benim adama 1 kilo altın alacak parayı vermem lazım. Eğer 1 kilo altın 1000.000 lira olduysa o kadar parayı verip helâlleşmem lazım. Çünkü senin bastığın kağıt paranın değeri çok dingildek.
Bir madde olarak altın, her devirde altındır. Savaş zamanı 2 gram altınla 1 kilo tuz alırsın, barış zamanı o kadar da önem vermezsin. Ama her zaman bir alım gücü vardır.

Politika faizi neden yüksek, çünkü paran değersiz, alım gücü düşük. Geçen sene 10bin lira olan bisiklet bu sene 15bin olduysa, bankalar paranızın değerini korumak için size yüzde 50 faiz vermek zorunda. Bankaya, geçen sene şimdi ihtiyacım yok bir bisiklete al sana 10bin lira seneye alacağım, seneye ban bir bisiklet al diye yatırdığınız para, bir sene sonra 12 bin lira oluyorsa, bisiklet 15 bine çıkıyorsa, paranızın 3bin lirası hiç ediliyor demektir.

Merhaba,

Degeri degil miktari ayni kaliyor. Altinin degeri tarih boyunca degismistir. Ornegin Mansa Musa hac yolculugu sirasinda dagitti altin ile altinin degerini ortadoguda epey dusurmustur zamaninda. Yine sizin verdiginiz ornekler de altinin degerinin ayni kalmadigini soyluyor zaten.

Diger yandan faiz deger korumak icin yaratilan bir duzeltme metodu degildir. Faiz en basit tabiri ile "baskasinin parasini kullanmanin maliyetidir". Paranin kullanimi sirasinda paranin degeri degise de degismese de bu kullanim maliyeti alinir. Eger sizin tanimladiginiz gibi amac paranin degerini korumak olsaydi, para deger kazandiginda bu sefer borc verenin, borc alana odeme yapmasi gerekirdi ki denge saglansin.

Altın da dahil hiç bir şeyin alım gücü aynı değildir. Emeğin bile. Öyle olsa hayat çok kolay olurdu. Zaten böyle olduğu daha iyi.
Faiz de yukarıda bir arkadaşın değindiği gibi paranın kirasıdır. Enflasyon beklentisi, riskin maliyeti ve tüketimin ötelenmesinin maliyeti gibi bileşenlerden oluşur.

Altın da dahil hiç bir şeyin alım gücü aynı değildir. Emeğin bile. Öyle olsa hayat çok kolay olurdu. Zaten böyle olduğu daha iyi.
Faiz de yukarıda bir arkadaşın değindiği gibi paranın kirasıdır. Enflasyon beklentisi, riskin maliyeti ve tüketimin ötelenmesinin maliyeti gibi bileşenlerden oluşur.

Tabiki hicbirseyin alim gücü ayni degildir.
Ancak söyle de bir gercek var.

Ben Türkiye`de iken maasimla sürekli paranin (TL) deger kaybina karsilik altin dolar gibi yatirim araclarina yönelmek zorunda kalirdim.
Suan Euro olarak maas aliyorum hicbir zaman bu ay altin alip köseye atayim ne olur ne olmaz diye bir düsüncem olmadi.
Deger kaybi euro da dolar da da var, ancak mantikli oranlarda
bir paranin degeri birkac yil icinde %50 deger kaybina ugruyorsa burda bir anormallik vardir
TL deki deger kaybini Altin daki deger kaybiyla kiyaslamak ne kadar mantikli...
Türkiyede altin bir yatirim araciyken Avrupada altin taki ve aksesuar olarak kullaniliyor.

Gümüş, gümüştür ve iki bin yıldır değeri aynıdır. 1 gram gümüş, 1 gram gümüştür. Her zaman...
Buğday, buğdaydır ve üç bin yıldır değeri aynıdır. 1 kilo buğday, 1 kilo buğdaydır. Her zaman...

Sizin yazdığınız ile benim yazdıklarım arasında doğruluk olarak fark var mı? Altının referans alınmasına bilimsel bir kanıt gösterebilir misiniz?

Emtiaların değerleri birbirlerine göre zamanla değişiklik gösterir. Sizin bahsettiğiniz şey, faiz ile "riba"nın farkı değil, reel faiz ile nominal faizin farkı.

Tabiki hicbirseyin alim gücü ayni degildir.
Ancak söyle de bir gercek var.

Ben Türkiye`de iken maasimla sürekli paranin (TL) deger kaybina karsilik altin dolar gibi yatirim araclarina yönelmek zorunda kalirdim.
Suan Euro olarak maas aliyorum hicbir zaman bu ay altin alip köseye atayim ne olur ne olmaz diye bir düsüncem olmadi.
Deger kaybi euro da dolar da da var, ancak mantikli oranlarda
bir paranin degeri birkac yil icinde %50 deger kaybina ugruyorsa burda bir anormallik vardir
TL deki deger kaybini Altin daki deger kaybiyla kiyaslamak ne kadar mantikli...
Türkiyede altin bir yatirim araciyken Avrupada altin taki ve aksesuar olarak kullaniliyor.
Altın ve gayrimenkul gibi varlıklar aslında nakit üretmediklerinden tam bir yatırım aracı değildir. Genellikle enflasyona karşı koruma sağlamak için tutulan alternatif yatırım araçlarıdır. Çok kazandırmadıkları gibi çok da kaybettirmezler.

Asıl sorun ne biliyor musunuz? Birkaç yüzyıl önce, birkaç bin nüfuslu bir kabile devletini ve ekonomisini yönetmek için uydurulmuş derme-çatma bir sistem ile, küresel ölçekte bir ekonominin yönetilebileceği yanılgısı.

Umarım öyle olur 👍 👍 ama faiz düşürme kararı gelirse bu günleri ararız.:kötü::kötü:
Amerikan doları/Türk Lirası (usd/try) paritesinin yani TL nin Usd karşısındaki durumunu;TLye benzer para birimleri ile karşılaştırılması
(Güney Afrika Randı(Zar) ve Meksika Pezosu(Mxn) ile karşılaştırma)
Globalde dxy(usd endeksi), Amerikan 10 yıllıkları buna benzer diğer birçok gösterge değiştiğinde Usd'ye karşı bu üç para biriminin durumunu gösteren aşağıdaki grafikte Meksiko Pezosu ve Güney Afrika Randı benzer tepkiler verirken bizim TL çok farklı tepkiler veriyor. Onların para birimleri karşısında dolar değer kaybederken, TL karşısında dolar güç kazanıyor.
TL nin de bu para birimlerine benzer tepkiler vermesi gerekirken yurt içinde yaşadığımız saçma sapan abuk sabuk işler yüzünden (örneğin Naci Ağbal'ın görevden alınması ile TL nin değer kaybetmesi gibi) grafiğin fırlamasına bakar mısınız. Buradan net bir şekilde görüldüğü gibi TL nin değer kaybetmesi için dış güçlere ihtiyaç yok. Grafikte olduğu gibi bunu Reyis, örneğin Ağbalı aldığındaki gibi becerebiliyor
Screenshot_20210512_155025_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg
Daha rahat anlaşılması açısından Ağbal'ın alındığı zamanı turuncu ok ile işaretliyorum. Normalde dünyada dolar değer kaybederken bu müthiş hareketle dolar değer kazanıyor. Dış güçler mi geldi de Ağbalı görevden aldı. Hatırlarsanız Ağbal'ı alarak aynı anda hem faiz artırıp hem ulusal para birimine değer kaybettiren kaç ülke vardır.
Screenshot_20210512_161324.jpg

Son düzenleme:
biden amerikanın ilk açıkdeniz rüzgar enerji projesine onay verdi. bizim ülkemizin etrafı denizlerle çevrili fakat herhangi bir projemiz yok yunanlarla 6-12 mil kavgasının altından böyle bir hesapta çıkabilir

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Haftalardır dingildediği 8.30 eşiğini atlamış dolar efendi. 8.50 nin kapısını çalıyor. Kanal istanbula kazma furmazsak, biden aleyhisselam doları 2 haneye taşır zannımca.

Euro 11 başlığına ihtiyaç doğabilir birkaç gün içinde. Artık çift basamaklı döviz kurlarını zikretmeye başlayacağız, euro için zaten başladık da maksimum 1 yıl içinde dolar da çift basamaklılar kulübüne katılacak. Sterlin zaten kral :snzdglsn:
Maalesef kaliteli ekipmandan giderek uzaklaşacağız istesek de istemesek de

• Beğen
Tepkiler: RoninRider
Euro 11 başlığına ihtiyaç doğabilir birkaç gün içinde. Artık çift basamaklı döviz kurlarını zikretmeye başlayacağız, euro için zaten başladık da maksimum 1 yıl içinde dolar da çift basamaklılar kulübüne katılacak. Sterlin zaten kral :snzdglsn:
Maalesef kaliteli ekipmandan giderek uzaklaşacağız istesek de istemesek de
Şahsım, Doları 10 TL yapıp sonra da bir sıfır atacak. Hooop 1 Dolar oldu 1 Türk Lirası . Büyük resmi göremiyorsunuz siz :)

Şahsım, Doları 10 TL yapıp sonra da bir sıfır atacak. Hooop 1 Dolar oldu 1 Türk Lirası . Büyük resmi göremiyorsunuz siz :)
Aynı tuvaletlerdeki gibi önceden tuvaletler 1000000 (bir milyon)du 6 tane sıfır atılınca 1 lira oldu, büyük hizmet. Şimdi 10 lira olurda bir sıfır atarsak maaşlar ne olacak? Nette 2.825 TL olan asgari ücret 282,5 lira mı olacak ? Sıfır ata ata kripto borsalarına yeni girmiş para birimleri gibi olacağız 0.0001 gibi. Dolar şuanda google verisine göre 8.51'den işlem görüyor, birde bu işin kripto tarafı var kriptodaki USDT tether 'in fiyatı ise 9'a doğru gidiyor. Ofisteki herkes kripto işinde olunca aşina oldum artık 1620933062366.png

Geri