Scudo Sports

Dolar 8 Plus

Homoechonomicus, ekonomi biliminde tüketicinin adidir. En karakteristik özelliği faydasını en fazlaya çıkarmaya çalışmaktır. Yani bir birim tüketimden en fazla çıktı sağlamaya çalışan rasyonel insandır. Son yıllarda, bu alanda yazılan ve Nobel kazanan çalışmalar da mevcut, ekonomi biliminin rasyonel insan tanımının eksik olduğu, insanoğlunun olaylari her zaman faydacı bir davranisla değil, baska kuvvetli hislerle de anlamaya çalıştığına dair çalışmalar yapılmakta. Türkçe literatüre "davranissal ekonomi" olarak gecen çalışmalar, kabaca ekonomi biliminin psikoloji bilimiyle beraber çalışması sonucu ortaya konan çalışmaları kapsar.
Kurban Bayramı tatilinin verdiği canlılığı, etrafta gezenleri, alis veriş yapanları, tatil yapanlari, araba degistirenleri görenler, "eee ne oldu bakın onca tatava yaptınız herkes halinden memnun" diyor. Aslında herkes halinden memnun değilse bile çokta şikayetçi değil benim de gördüğüm o, elbette kendi sınıfıma bakip bunu söylüyorum, yoksa çöpten ekmek arayan kişilere gidip nasılsınız diye sormadım. Ama bu hâl, ortada problem olamadığını göstermez. Bu sosyoloji psikoloji ve iktisad biliminin konusudur. Türkiye ekonomisi iç tüketime dayalı bir ekonomi ve istenilen en son şey kriz endişesiyle harcamlarin daraltilmasi, bu nedenle ekononiyi yönetenler o mesajı vermemek için elinden geleni yapacak. Ben şahsen bayramın hükümet açısından adeta cankurtaran simidi olduğunu düşünüyorum.
Misalen kurban kesecek parası olmamasına ragmen "elalem ne der?" endişesiyle kurban kesen tanıdıklarımız illaki vardır yada memlekete arabayla gitmek için araba alan dönünce satacak olan. Tatili kredi kartı yada krediyle yapan ve 9 ay bunun borcunu ödeyen...
Bunlar rasyonel davranışlar değil ve bizim homoekonomikus a göre de degil.
Ben önümüzdeki zamanların yama-dikim zamanları olduğunu düşünüyorum, yeni almamak eskileri tamir etmek zamanları yani.
Konu uzadıkça dağıldı ama son olarak şu kisa deneyi de yazip anlatmak istediklerimi örneklendirmek istiyorum.
A kişisine 20 lira verilir ve bunu B kişisiyle kendi arasinda istediği gibi pay etmesi istenir. B kişisine de eğer bu pay etmeyi begenmezseniz oyunu bozabilirsiniz ama bu sefer de ikiniz birden hicbhi şey alamazsınız denir. A kisisinin B ye 1 lira kendisine 19 lira ayırdığı oyunların nerdeyse tamamında B nin oyunu bozdugu görülmüştür. Oysa rasyonel davranış sunu der, bir seyinin olması, hiçbir seyinin olmasından iyidir. Ama bu rasyonelite çok güçlü bir dürtüye yenik düşer, haksızlığa uğrama feveranı.

Scudo
@ceyhun demirel migros ta satılan kurbanlar caiz değilmiş :) a kiline verilen 20 liraya b kişisinin isyanı.

@ahlaksız
Ayda 1 kez, pazardan en fazla 1 kilo alınırdı muz. Yani muz yemeyince ölmüyor insan oğlu. Bolluğun bir bedeli, bir nedeni ve savurganlığın bir sonucu var. Dilim karpuz gibi belki çeyrek muz da satılır.

@Mehmet Metin Levent
Muz sıkıntı değil,yumurta sıkıntı..Yumurtayı her gün yiyiyoruz sonuçta..

Yalnız 5-6 ay önce,6-7 liraya kilosunu aldığım muz,şu an 13 liraya çıkmış durumda..Bu somut verileri paylaşalım da,siyaset/ekonomi bilmeyenler,neler olduğunu somut olarak görsünler..

@Mehmet Metin Levent mehmet bey size katılmakla beraber,hani ben burda yerel meyvelerde daha bolluk olarak yensin diye düşünüyorum.yani ananas yemesin ama muz,karpuz portakal gibi meyveler bu topraklarda yetişirken ta bilmem nerden gelen meyve yemesek daha doğru diye düşünüyorum.ki bunun küresel ısınmanında sebeplerinin biri olduğunu unutmamak lazım.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
@haldun31
Zaten tee o zamanlarda yerli muz olurdu pazarda. Çikita özalın hediyesi bu topraklara. Yerli muz bile pahalıydı. Sonra çikita bir geldi istilaya, yerli üretici fiyat kırdı baktı başa çıkamıyor, bahçesi denız görenler, yazlık siteye çevirdi bahçeleri. Şimdi de mısır buğday istilası başladı. Yerli olarak yiyecek birbirimiz kalmak üzereyiz.

@haldun31 Türkiye'de ananas yetiştiriciliği yapılıyor ama bildiğim kadarıyla ülke ihtiyaçlarını karşılamadığı için yurtdışından ithal ediliyor. Detaylı bilgi için:

(link)

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve haldun31
@Ilter Elmas hocam birşey daha öğrendim.teşekkür ederim.hani özünde siz ne demek istediğimi anlamışsınızdır.önce kendi üretimimize kıymet verelim.gerisine gerek yok diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Ilter Elmas
@ahlaksız
Yumurta lobisi üstadım. Kuş gribi dediler daha sağlıklı olan tavuklar diri diri yakılırken tvlerde bir baktık unakıtan pastörize yumurta reklamları.
Urlada süt toplayan pastörize süt üreticileri var. Hepsinin devasa sürüleri yok hatta hiç hayvanları yok. Süt tedarikini bizim akrabalar gibi üreticilerden yapıyorlar. Babam, annem hala evde kendileri yapar yoğurdunu. Haftada 2 kez toplam 10 litre süte ortak olurlar. Süt veren ineklerin sahibi der ki bize, şu saatte sağıyorum o saat gelin alın. Süt beklerse kesilir kesilmesin diye içine çamaşır sodası atıyoruz. Tekrar ediyorum çamaşır sodası. Bizimkiler o dakka orda olurlar inekler sağılır sütler verilir. Geri kalan sütler çamaşır sodalanır pastörize sürüleri bekler. Sütün üreticide litresi 1.5 lira.

Durum yumurta üreticileri için de aynı. Size gelen 17 liralık yumurtayı üreticisinden 7 liraya alırsınız.

Zeytin yağı peki. Yiyebileceğiniz en güzel zeytin yağının litresi çandarlıda 20-25 lira. Soğuk sıkma. Ama üretici son tüketici ile buluşmuyor. Buluşturmuyorlar.

@haldun31 Anladım demek istediğinizi. Bence de burada üretilebilen hiçbir ürünü dışardan almamalıyız.

@Mehmet Metin Levent

Ne kastettiğinizi anlamadım. Muz yemek savurganlık mı oluyor?

@Mehmet Metin Levent
Zeytinyağı alınamayacak kadar pahalı..
Gıda fiyatları daha tam olarak artmadı..Bu yüzden insanlar,ülkede ne olup bittiğini anla(ya)madı..Yeni yeni zamlar geliyor..Zamlar daha da artacak..Bu kaçınılmaz..

Çamasır sodası da neymiş:eek:

Ne yediğimizi,içtiğimizi bilmiyoruz ki..Kafeste yaşayan kobay hayvanları gibiyiz..Ne verirlerse,onu alıyoruz..

Bu 5.69 nerede yazıyor bir ekran görüntüsü atarmısınız. Google la sordum 6.01 dedi akbank aplikasyon dan baktım 6.27 garanti aplikasyon dan baktım 6.10 bu sizin dediğiniz değer nerede yazıyor bilmek istiyorum

@hakkında: boşluk bir ara sürekli en yüksek ne olursa o yazılıyordu ve "sürekli yükseği yazıyorsunuz bakın düştü" diyenler adına artık en düşük gördüğü fiyatı yazmışlardı ondan dolayı öyle kalmış.

Hatta başına yaşasın kelimesini de getirmişlerdi buradaki maksat doların düşüşe geçtiği için sevinmemizdi, fakat yanlış anlayıp doların 6 lira olduğuna sevinen adamlar var hainler tarzı yaklaşımlardan dolayı onuda kaldırdılar. Konuyu sonradan görüp yanlış anlaşılmalara sebep olmamak için.

Buzdolabı olsa yeterdi.Muz ne olaki?:okyrm:

13 liraya muz.:bsmagryr:Bisiklet muz kafeslerimiz boş kalacak.
Banana-Cage-9.jpg

@gezgin gezer
Elbette hayır. Üst komşumuz çocuklarına bir ara sadece muz yediriyordu. Çocuklar muz yemek istemiyordu. Biz yaşların lüks ürünü, statü sembolü, ucuzlayınca çocuklara zorla yedirilen bir meyve olup çıkmıştı.

En son 8.45 liraya aldığım 19 litre damacana suyu halk gününde indirimli fiyatı olan 10.15 liradan aldım. Bir alışveriş sitesinde favori listemde olan farklı türden ürünlerin (elektronik, spor, giyim, hırdavat vb) tamamına zam gelmiş. Üstelik hiç de azımsanmayacak miktarda. Limonun tanesi 1-1.5, kilosu 10 lira. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan %9'luk zamlar da göz önüne alınırsa ülkede devalüasyon olduğu ve zor günlerin bizi beklediği söylenebilir.
Ayrıca kurdaki hareketlilikten sonra hemen her sektörde yapılan zamların düşürülmesi de -şimdiye kadarki tecrübelere göre- pek olası değil. Umalım da tl daha fazla değer kaybetmesin.

@ahlaksız
Aliağa taraflarına artan elektrik ihtiyacı sebebiyle termik santral yolda. İstanbul izmir otobanı ile istanbul izmir arası da sıkıntılı. Zeytinyağını da ithal etmemize sayılı yıllar kaldı. Zeytin- hurma, kutsal ağaçlardandır islamiyette bu arada. Neyse

@Mehmet Metin Levent
Zeytin hicazda yetişmez ama kutsal işte:)
Zeytin de zamlandı..
Aslında çam fıstığına filan gelen zamları düşündüğümüzde,herşey bedava gibi:D

Arkadaşlar birde şöyle bir durum var 9 günlük tatilde tüm tatil yörelerimiz %100 dolu yer bulamayanlar çadırlarda kaldırım kenarlarında park ve bahçelerde uyuyormuş, demekki insanlarda halen alım gücü var ve gelecek endişesi yokki tatile gidebiliyorlar...!

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Geri