Scudo Sports

Dolar 8 Plus

Scudo
Amerikayla görüşmeler pek iyi gitmemiş, gidişat devam edecek diyorlar :snzdglsn:
7'ye hazır olun gerçekten de

ülkecek bişeyler öğreniyoruz o ki yıllarca dışa bağımlı tembel yaşadık. ya kendimiz üretim yapacaz ya taş devrine dönüş yapacaz. ha bir de birazcık tasarrufu öğreniriz.

• Beğen
Tepkiler: izterdek
Video yu izledim. 1 saat uzun. Özetle yurtdışında 1 dolar eşittir 7.38 lira olarak fiyatlanmış. Er yada geç bu fiyata erişecekmiş. Enflasyon en geç ekim 2020 de yüzde 41 veya üstü olacakmış. Profesörün söylediği en ilgi çekici şey, dolarınızı bankada tutmayın hükümet er yada geç el koyacak diyor. Bir de altın değil döviz alin dedi.

@Abdullah ozturk geçen bayram emeklilere verilen ikramiye için para basılır karşılıksız. Tl bollanır değeri düşer. Bu bayram da sanırım öyle olacak gibi.

@seviman tasarruf edemeyebiliriz belki ama har vurup harman savurmak artık zengin işi.

@Mehmet Metin Levent

baştan sona izledim, anladım kadarı ile bu işler öyle birden, aniden, birileri düğmeye bastı durumundan daha çok, geçmişten bu zamana yapılan yanlış politikalar sonucu olduğunu söyleniyor.

Özetle, Türkiye'in titanic'i buz dağına doğru ilerliyor...

Video'da dediği gibi 2 yıl içinde enflasyon %40 ve dolarda 7 lira olursa, herkesin işi zor.

Sora'lı günler bizi bekliyor...

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
Evet 7.38 i göreceğiz ama halkımız 20-30 görmek isterse, iradesini gösterir onu da başarır.

Dış güçler diyor özetle güçlü olmayı gerektirir. Mesela ingiltere almanya için bir dış güçtür. Güçlü olan borusunu diğerinin bahçesine girip öttürüyor. Sende güçlü ol sen de onun bahçesinde borunu öttür ya da o kadar güçlü ol ki kimse senin bahçene girmeyi düşünemesin bile.

iranda dolar ne kadar yükselse de alış veriş sabitlenmişti 4 bine. bankalarda ki dolara el koymak orada bile yapılmamışken burada sanmıyorum.

@Yegah desene yönetim kararlı demek . 7 ,8 9 ,10 .. ülkeyi batırmaktan kimse alıkoyamayacak diyorlar.

@seviman dolar iran içinde diyelim 4 lira. Ama asıl değeri dışarda 8 lira. İran halkı 4 liradan dolar satabiliyor devlete, devlet bu doları 4 liradan ithalat yapan şirkete veriyor. Halk içerde doları 8 liradan kullanamıyor. O zaman ne oluyor. Dışardan 8 liraya aldığı jantı diyelim ithalatçı iç piyasada 12 liraya satıyor. Dışardan 1 dolara aldığı jant iç piyasada 3 dolar oluyor. Biraz karışık gibi ama kısaca böyle.

Artık hükümetin bilinçli şekilde kurun zıplamasına izin verdiğini düşünmek istiyorum.
Umarım dövizdeki artış (doğrusu tl nin değer kaybetmesi tabi); ithalatı azaltmak,cari açığı düşürmek,üretimi teşvik etmek amaçlıdır.
Hükümette,merkez bankasında ne ekonomistler,ne siyaset-toplum mühendisleri vardır ki bu adamların belli bir amaç doğrultusunda bunlara izin verdiğine inanmak istiyorum.

@Mehmet Metin Levent süper anlattın valla. yani irana konan ambargodan sonra türkiye içinde beklenmedik bir şey değildi. amaç iranı yanlızlaştırmak.upload_2018-8-9_23-51-20.png

15 Temmuz darbe girişimi sonrası cılız da olsa dillendirilen, ancak daha sonra unutulan-unutturulan bir ihtimali tekrar hatırlamakta fayda görüyorum.

Darbe girişimini birkaç ay öncesinden tahmin eden Michael Rubin ve bazı yabancı analistler, TSK içindeki Kemalist kanadın Fetullahçı kanadı ordudan ve devlet kademesinden tasfiye etmek için darbe girişimine kontrollü olarak müsaade ettiği, hatta hazırlık aşamasında bu kanadı, AKP'ye karşı birlikte hareket etmek vaadiyle cesaretlendirdiği yönünde değerlendirmeler yapmışlardı. Bu değerlendirmelerin devamında, asıl darbenin, devlet yapısından Fetullahçıların ayıklanmasından sonra, bizzat Kemalist kanat tarafından yapılacağı ve darbeye toplum tabanında meşruiyet kazandırmak amacıyla ülkede büyük bir ekonomik krizin tetikleneceğini söylemişlerdi.

Umarım böyle bir plan yürürlükte değildir, yani ülke ekonomik anlamda krize sürüklenerek askeri bir müdahaleye zemin hazırlanmıyordur.

• Beğen
Ekonomi zımbırtılarından ben anlamam etmem, ama anladığım buradaki ki asıl sorun bankaların, özel sektörün döviz borçları.

Bir video dinlemiştim kabaca şöyle diyordu:
Türkiye'deki özel sektörün 361 milyar DOLAR borcu varmış, dövizdeki 1 liralık artış ile borçları oluyor 361 milyar TL.
Türkiye'deki en büyük 500 şirketin geçen seneki karı 40 milyar TL.

40 milyar kar nerede 361 milyar zarar nerede... özetle bu firmaların bu borcu kaldıramayacağı söyleniyor. Tüm bunların sonucu maddi sıkıntılar, küçülme, işsizlik vs.

Tabi bunlar öngörü inşallah böyle olmasın da :)

@Mehmet Altuğ
Sağlıklı analizler,öngörüler değil..
Kemalist kanat,madem bu kadar ''zeki'',niye fetöcülerin kendi içlerine sızmalarına müsaade etmişler?Ya da Kemalistler madem bu kadar hassaslar,niye bu ülkenin genel kurmay başkanı ''terörist'' damgası yeyip hapse atılırken,yaşananları izlemişler?

Ben şöyle düşünüyorum..Gezide sol kesim sokağa çıktı..15 temmuzda sağ kesim sokağa çıktı..Yakın gelecekte bu iki kesim ya beraber sokağa çıkacaklar veya birbirleri için sokağa çıkacaklar veya sadece sağ kesim sokağa çıkacak..

@irfananar
Muhakkak dostum öyle... Zaten bu kadar ithalat durumu pek hayra alamet de gelmiyor...
Kimin ithalat-ihracat işlerinde olduğu, kimlerin HANGİ DEVLET BÜYÜKLERİNİN VE MİLLETVEKİLLERİNİN ortaklıkları olduğu ortaya çıkarılsa belki de devlet eliyle devlet nasıl SOYULUR anlaşılırdı bugün ki halimiz ahvalimiz..
Parti farketmeksizin belediye veya devlet yatırım ihalelerindeki usulsüzlüklekleri tahmin dahi edemiyorum zira....

• Beğen
@ÇerkesOnur

Yapılmışı var.

Esra Çeviker Günakar, son 16 yıl içerisindeki onbinlerce ihaleyi tek tek incelemiş.

Sonuç, çok net bir yandaş ekonomisi. Tartışmaya bile gerek yok.

(link)

Üst akıl diyenler, dış güçler diyenler sadece kendi kendilerini gaza getiriyorlar. Filmdeki "nayır nolamaz" tipinden bir kabullenememe durumu.

Geri