Scudo Sports

Doğal Kan Yapıcılar nelerdir?

kan yaparın açılımı hemoglobin oranını yükseltmek we alyuvar sayısını arttırmaktır. dolayısıyla bu artış hemotokrit seviyesinide yükseltir...

not:hematokrit tüm kan hücrelerinin tüm kana oranına denir ve erkeklerde %40-%45 bayanlarda ise %30-%35 oranında olmalıdır... ( ufak bir bilgi) :)

Scudo
@gurol

Sorunuzun cevabı aşağıdaki gibi.. (oxsy cevabı için teşekkürler.. )
@oxsy

@Mesut Girgiç

yukarıdaki sorumun muhatabı henüz yanıt vermedi ancak ben konu ile ilgili genel manada bazı noktalara değinmek istiyorum.

Kansızlık(anemi) tanısı konulmadan kan yapıcı ilaçların kullanılması tıpkı hiç bir yeriniz ağrımadan ağrı kesici almak gibi, karnınız acıkmadan yemek yemek gibi gereksiz bir şeydir. Üstelik hemopoetikler aşırı kullanılırsa kan yapımının aşırı uyarımı sonucu kanın şekilli elemanlarının sayısı görece artacağından(polisitemi) viskozite(kanın akışkanlığı) da artacağından bazı kan dolaşım bozuklukları ortaya çıkacağı gibi gereksiz kullanılan kan haplarındaki bazı maddeler de vücutta aşırı birikime ve depo hastalıklarına yol açabilecektir.

Kansızlığın tedavisi sadece GIDALARLA OLMAZ.
Gıdalar sadece insanı KANSIZ KALMAKTAN KORUR. Diyet; kansız bir kişiyi tek başına tedavi etmez. Yada gıda alımının yetersizliğine bağlı oluşan kansızlıkta faydalıdır. Böyle bir endikasyonda şu anda dünyada mesela AFRİKADA açlığın yaşandığı bölgelerde geçerli olabilir.

Şarap kan yapmaz. Alkol kullanımı tıbbi bir konu değil kişisel tercih konusudur. Ben bir sporcunun diğerine sağlık veya sporla ilgili bir konuda alkollü bir içecek anımsatmasını anlayamıyorum. Hadi bırakın şarapın sözde kan yapıcı(?) etkisini içindeki boş kalori olan alkol de vücutta yakılamadığından gereksiz aşırı kilo alımına, karaciğerin yağlanmasına, ayrıca sinir hücrelerinin tahribatına ve dolayısıyla beyne ve denge merkezine geri dönüşümsüz yani kalıcı olumsuz etkilere yol açmaktadır.

Lütfen yapmayalım, herşeyi denge olan bisikletçilikte bir bisikletçi diğerine böyle zararlı şeyler hatırlatmasın. Yada teklif etmesin yada söz konusu bile etmesin hatta bence aklından bile geçirmesin..
Tekrar söylüyorum, kişisel tercihlere karışmak benim ve bu forumun prensibi değildir. İçen içer, içmese daha iyi ama içerse neticesine kendi katlanır maddi ve manevi olarak. Buna karışmak da bizim haddimize değildir.
Amatör bir sporcu, mesleği sağlıkçı ve yeşilaycı olarak alkole ve sigaraya karşı olmak ta benim tercihim tabiki. Ancak kendimi sizlerin sağlığına karşı sorumlu hissetmem gereken bir mesleğin üyesiyim. Amacım kişisel tercihlere yorum yapmak değil, mesleki olarak yani tıbben doğru olanı sizlere teklif etmektir.
Alkol sadece tıpta mikropları tesbit eden(bakterilerin faaliyetlerini durduran) dezenfektan bir maddedir. Tıpkı haşere ilaçları gibi.. Tıpta ıspatlanmış ve kendine kullanım alanı bulmuş başka da bir yeri yoktur alkolün.
Eğer alkol, çokta faydalı birşey olsaydı çeşitli hastalıklarda resmi veya özel doktor reçetelerine girerdi. Oysa devlet veya özel hiç bir sağlık sigorta şirketi alkol masraflarını ödemiyor. Hepimizin alkolün faydalarından haberi olacakta sağlık sigorta şirketlerinin mi haberi olmayacak.
Tekrar hatırlatayım, tıp ve spor dışında keyfi olarak alkol kullananlar yukarda bahsettiğim konunun dışındadır. Bisikletforum spor ve sağlıkla ilgilenen bir forum olduğu için böyle olması gerekmektedir. Bu vesileyle kişisel tercihler konumuz dışındadır. Lütfen yanlış anlamayalım.

Not:
Yukardaki alkolle ilgili ifadelerimi salt önceki sayfalarda bizzat şaraptan bahseden arkadaşlara sarfetmedim. Konuşmamı hepiMize yönelik yapmış bulunmaktayım. Hiç birimizi diğerinden kesinlikle ayırt etmem. Hepinize kucak dolusu sevgi ve selamlar. :) :) :)

NO ALKOL, NO SMOKİNG,
BOL PEDAL, BOL OKSİJEN, BEDAVA KEYİF, BEDAVA SAĞLIK.

• Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
alkol vücut tarafından da üretilen ve kullanılan doğal bir madde ayrıca bazı zehirlenmelerde de hastanelerde kullanılmakta
günde bir kadeh şarabın kolesterolü ve tansiyonu düzenlediği araştırmalarla gösterilmiştir bunu yaratan üzüm çekirdeğindeki bazı flavonoidler
alkolün belirttiğiniz yan etkileri alkolizmde görülen bir durum sosyal içicilerde denge merkezi vs zararları gösterilmemiş
ıspanakta gerçekten demir bulunmakta ancak emilemeyecek bir formda
çay demirin emilimini engellediği için çok miktarda içildiğinde kansızlık yapabilir
pekmez özellikle sabahları aç karnına alınırsa daha faydalıdır
portakal suyu sebzeler gibi c vit içeriği yüksek olan yiyeceklerle birlikte alınırsa demir emilimi artar
kırmızı et bazı yeşil sebzeler üzüm ve pekmez gibi ürünleri yüksek demir içerir gıdalarla fazla demir alınınca hb'nin zararlı düzeylere çıkması pek beklenen bir durum değildir zaten demir aşırı yükselirse barsaklardan emilim azalır sigara kullanımı ve yüksek bölgelerde yaşamak buna daha sık neden olur
dalak demir bakımından zengin olmakla birlikte çok tüketilmesi -toksinleri biriktirmesi nedeniyle- önerilmez
kansızlık genç erkeklerde pek sık karşılaşılan bir durum değil kadınlarda görülme ihtimali yüksek çünkü adetle birlikte düzenli olarak demir kaybederler

Kırmızı şarap yaklaşık %5 alkol içerir. Kalan kısım gerçekten kan yapıcı etki gösterir. Fakat bu, sağlık için kızrımızı şarap içilmeli diye yorumlanmamalı tabii. Bence doğru yorum: alkol alınmaya karar verildiyse, tercih kırmızı şaraptan yana olmalı.
Bunun dışında bu yaklaşık %5 alkol de sinir sistemi ve diğer organlara tahribat açısından kırmızı şarabı zararlı içecek sınıfına sokar, fakat unutulmamalıdır ki stres de vücuda çok zararlıdır. Bu dengeyi bulmak lazım herhalde.

Tanıdığım, günde bir iki bardak şarabını içen insanlar asla içki içmeyenlere göre daha sağlıklılardı... Günde düzenli olarak bir şişe içen bir arkadaşım ise devamlı kaşınıyordu. Sebebi bulundu: kan fazlalığı...

@mcanerg
yukardaki cümle bana bir Bektaşi fıkrası hatırlattı. İçmek isteyene her şey bahane..
Vücut tarafından üretiliyor olması sporculara alkol tüketimini tavsiyeye layık konuma getirmez kanaatimce. Dedim ya, içmek isteyene her şey bahane olabiliyor demek ki...:D :D :D

@mcanerg
Yüksek kolesterolün düşürülmesinde alkol rütin tedavi protokollerine girememişse bu zararının faydasından daha çok olduğu içindir. ;)

@mcanerg

Bir üstteki mesajımda defalarca ama defalarca belirtmeme rağmen sanırım hala ayırt edilemedi. Buradaki konu alkolün sosyal içiciliği değildir. Burada sosyal içicilikten ve sosyal etkilerden değil sporcu sağlığından bahsediyoruz. Öte yandan alkolün zararını müşahede etmek için ille sosyal olarak kronik alkolizm düzeyinde kullanmaya da gerek yok bence.

Sizi bilemiyorum ama ben mutlak sağlığı ve başarılı sporcuları dikkate almak durumundayım. Keyif verici ve bağımlılık riski olan ayrıca sporcu performansına faydası olmayan maddeleri inceden inceye övmeye çalışmayalım lütfen

Siz kullanıyor olabilirsiniz, dilerseniz içmeye de devam edersiniz... kimseninin buna karışması söz konusu değil ama bir bisikletçiye alkolün faydalarından(?) bahsetmeye çalışmanız, hitap ettiğiniz kitleye karşı iyi niyetiniz hakkında şüphelere yol açıyor bence.

Diğer bilgiler için çok çok teşekkürler
Tekrar dikkatleri çekmek istiyorum ki:
Alkolün sosyal boyutu bu sayfanın konusu değildir.
Neticede: ŞARAP KAN YAPMAZ..

Ferdi müşahadeler tıbbi gerçekleri bağlamaz.
Tıbbi literatürde kaynak göstermeden ezbere hüküm belirtilmesin. Zira bu şekilde faydalı olunmaz. Bilim kişisel kanaatlerle yürümüyor. Bilim gazete haberleriyle ayakta durmuyor.
Bilimsel çalışmalara dayanmayan yorumlar ancak yorum sahibini bağlar.
Neticede herkes dilediğini düşünmekte ve yapmakta özgürdür.
Sonuçta neticesiyle karşılaşacak olan kendi bünyesidir.
Tıbbi ve bilimsel gerçeklere kulak veren sonuçta karlı çıkandır.

@Başar

Konunun alkol kısmı gereksiz yere uzadığına göre hala bu konuda tam manasıyla bilinmeyen şeyler var demek ki;
Kuru iddialara son verebilmek için işin bilimsel yanına biraz daha ışık tutmak gerekirse;

Şimdi şarap kan yapar tezini savunanlar beni güzelce okusun. Alkolle işi olmayan sporcuların zaten böyle bir sorunu yok. Onlar kuru üzüm, üzüm suyu yada en iyisi mevsimi gelince taze üzüm yemeye devam etsinler.

Üzümün herkes tarafından kabul edilen faydaları?
Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, cildin güçlenmesini sağlar.
Taze ve kuru üzümün hem sağlığı koruyucu, hem de çeşitli rahatsızlıkları tedavi edici özellikler içerir.
Üzüm, A, B1, B2, C vitamininin yanısıra potasyum, demir, magnezyum içeriyor, böbrek ve karaciğerin işlevini artırır, karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde etkilidir. Kanın temizlenmesine, vücutta yağların erimesine yardımcı olur. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar.

Şarap kan yapmaz. Hatta ŞARAP KANSIZLIK YAPAR, Neden
Üzüm kan yaptığı halde üzümden mamul şarap kan yapmaz. Şimdi, düz mantığa şartlanmış olanlarımız hemen ; üzüm kan yapıyor da şarap neden yapmıyormuş diyebilirler.. Desinler.. ve sonra aşağıdan okumaya devam etsinler lütfen;
El cevap:

Vücutta işler düz mantıkla ilerlemez. Şarapta bulunan tannat isimli madde barsaklardan demir absorbsiyonunu azaltıp bunun kırmızı kan hücrelerinin içindeki hemolgobinde kullanılmasını engellemek suretiyle bırakın kan yapmayı hatta kansızlığa yol açar. Şarap içenlerin yüzündeki kırmızılık kanlı canlı oluşlarından değil yüz cildindeki kılcal damarların alkolün tesiriyle genişlemesinden kaynaklanan flaşing olayına bağlıdır.
Kansızlık yapma bağlamında benzer mekanizma çay vb. için de geçerlidir.

Bence gerçek bir sporcunun “ben alkol almaya karar verdim, acaba en zararsız olanı hangisi?” sorusunu sormak gibi bir lüksü olamaz. Eğer bu lükse talipse o zaman performanslı bir sporculuk onun için daha zor bir lüks olur.
Kandaki eritrositler ve özellikle eritrositlerin içinde bulunan ve oksijeni taşıyan hemoglobin maddesi bir sporcu için çok önemlidir. Lance Armstrong’un bile kan yapıcı bir doping maddesi olan eritropoetin araştırmasına muhattab olduğunu unutmayalım. Eritrositlerimiz ve hemoglobinimiz bizler için çok kıymetli şeyler. Eritrositlerimizin sağlığını şarapla vesaire değişmeyelim.

Başarılı sporculara, çok sağlıklı olan insanlara veya uzun yaşayan insanlara “ sağlığınızın ve başarınızın sırrını neye borçlusunuz” diye sorulduğunda; ilk cevap olarak
-“ alkol ve sigara kullanmam” dediklerini hangimiz hatırlamaz....???

Seçilmiş Kaynaklar:
Prof. Dr. Turan KARADENIZ. Karadeniz Teknik Üniversitesi Ordu Ziraat Fakültesi
Ali Kaya Manisa/Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı
Prof. Dr. Zeki Kara Selçuk Üniveversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi internet yayınlarından

Alkolsüz ve sigarasız ama bol pedallı günler dileğiyle:) :) :)

Katılıyorum Mesut abi, sağlıklı yaşamda ve sağlıklı sporda alkolün (sigaranın vs) yeri olamaz bence de, neticede alkol bir fermantasyon ürünüdür, kısaca şekerin fermente olmuş, bozulmuş çürümüş halidir, fiziksel ve ruhsal bağımlılık yapma riski vardır, çok azı bile vücuda zarar verebilir, tabii vücudumuza sokmak istediğimiz daha faydalı şeyler varken bu tür şeylere gerek yok :) Not: polemik veya tartışma yaratmak istemem, herkesin kendisinden sorumludur, burda yazdıklarım kendi düşüncelerimdir, bana göre "alkol bütün kötülüklerin anasıdır deyişi geçerlidir", herkes vüduduna istediği şeyleri almakta serbesttir kanunlar nezdinde, eğer "sosyal" bir içiciyseniz ve bundan mutluysanız size ve seçiminize saygı duyarız ;)

• Beğen
Tepkiler: İsa DEMİRKOL
Hurma ve kuru incirin üzerine tanımam

kan fazla oluncada kan bağışı yapın diyorlar. soran arkadaşın değerleri mi düşük acaba.

Her mevsim kırmızı pancarı bolca tüketelim...

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Geri