@Başar
Konunun alkol kısmı gereksiz yere uzadığına göre hala bu konuda tam manasıyla bilinmeyen şeyler var demek ki;
Kuru iddialara son verebilmek için işin bilimsel yanına biraz daha ışık tutmak gerekirse;
Şimdi şarap kan yapar tezini savunanlar beni güzelce okusun. Alkolle işi olmayan sporcuların zaten böyle bir sorunu yok. Onlar kuru üzüm, üzüm suyu yada en iyisi mevsimi gelince taze üzüm yemeye devam etsinler.
Üzümün herkes tarafından kabul edilen faydaları?
Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, cildin güçlenmesini sağlar.
Taze ve kuru üzümün hem sağlığı koruyucu, hem de çeşitli rahatsızlıkları tedavi edici özellikler içerir.
Üzüm, A, B1, B2, C vitamininin yanısıra potasyum, demir, magnezyum içeriyor, böbrek ve karaciğerin işlevini artırır, karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde etkilidir. Kanın temizlenmesine, vücutta yağların erimesine yardımcı olur. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
Şarap kan yapmaz. Hatta ŞARAP KANSIZLIK YAPAR, Neden
Üzüm kan yaptığı halde üzümden mamul şarap kan yapmaz. Şimdi, düz mantığa şartlanmış olanlarımız hemen ; üzüm kan yapıyor da şarap neden yapmıyormuş diyebilirler.. Desinler.. ve sonra aşağıdan okumaya devam etsinler lütfen;
El cevap:
Vücutta işler düz mantıkla ilerlemez. Şarapta bulunan tannat isimli madde barsaklardan demir absorbsiyonunu azaltıp bunun kırmızı kan hücrelerinin içindeki hemolgobinde kullanılmasını engellemek suretiyle bırakın kan yapmayı hatta kansızlığa yol açar. Şarap içenlerin yüzündeki kırmızılık kanlı canlı oluşlarından değil yüz cildindeki kılcal damarların alkolün tesiriyle genişlemesinden kaynaklanan flaşing olayına bağlıdır.
Kansızlık yapma bağlamında benzer mekanizma çay vb. için de geçerlidir.
Bence gerçek bir sporcunun “ben alkol almaya karar verdim, acaba en zararsız olanı hangisi?” sorusunu sormak gibi bir lüksü olamaz. Eğer bu lükse talipse o zaman performanslı bir sporculuk onun için daha zor bir lüks olur.
Kandaki eritrositler ve özellikle eritrositlerin içinde bulunan ve oksijeni taşıyan hemoglobin maddesi bir sporcu için çok önemlidir. Lance Armstrong’un bile kan yapıcı bir doping maddesi olan eritropoetin araştırmasına muhattab olduğunu unutmayalım. Eritrositlerimiz ve hemoglobinimiz bizler için çok kıymetli şeyler. Eritrositlerimizin sağlığını şarapla vesaire değişmeyelim.
Başarılı sporculara, çok sağlıklı olan insanlara veya uzun yaşayan insanlara “ sağlığınızın ve başarınızın sırrını neye borçlusunuz” diye sorulduğunda; ilk cevap olarak
-“ alkol ve sigara kullanmam” dediklerini hangimiz hatırlamaz....???
Seçilmiş Kaynaklar:
Prof. Dr. Turan KARADENIZ. Karadeniz Teknik Üniversitesi Ordu Ziraat Fakültesi
Ali Kaya Manisa/Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı
Prof. Dr. Zeki Kara Selçuk Üniveversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi internet yayınlarından
Alkolsüz ve sigarasız ama bol pedallı günler dileğiyle