Scudo Sports

Dizüstü bilgisayarlarda ısınma problemiyle ilgili görüşler.

Ömer KARAN

Forum Bağımlısı
Tepki
1.646
İsim
Ömer KARAN
Bisiklet
Bisan
Herkese iyi forumlar. Acer 5750g modeli dizüstü bir bilgisayarım var. Yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum ve gayet te memnunum. Genel olarak bilgisayarımı özenli bir şekilde kullanırım. Bu güne kadar pek bir ısınma sorunu yaşamazdım sadece oyunlarda ve biraz zorladığım zamanlarda ısınıyordu. Ama son 3 4 aydır baya ısınmaya başladığını farkettim. Sizce sorunun kaynağı nedir ve yapmam gereken nedir? Başlıkta da belirtmeye çalıştım ancak konu sadece benim bilgisayarım için değil genel olarak devam ettirilirse daha faydalı olur kanaatindeyim. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar bir bilgisayar zamanla neden ısınma problemi yapmaya başlar, bunu önlemenin yolları nelerdir, Bilgisayarın daha verimli çalışması için günlük yapılabilecek ufak tefek bakım sayılabilecek uygulamalar nelerdir. Nelere dikkat edilmelidir vs bilgiler verirlerse konu forumda bir kaynak vazifesi görür herkesin işine yarar bence. Konuyu açmak benden devamı bilgisi olanlardan. şimdiden herkese vereceği bilgilerden dolayı teşekkür ederim..

Scudo
fanı temizleyeceksin termal borularda da bir sorun olabilir orayı da kontrol et en son termal macununu yenile ve termal bantlar varsa onlarıda değiştir ve öyle dene

Fanlar bozulmuş ya da yeteri kadar iyi çalışmıyor olabilir,
Termal macun/bant yenilemek gerekebilir,
Sistemi fazla zorlayacak oyunlar oynuyorsunuz.

Sebep bunlardan biri olmalı.

Dizüstü bilgisayarda aşırı ısınmanın sebebi genellikle termal macunun yenilenmesiyle çözülür.

Peki termal macun nedir ve bu daha önceden iş gören termal macun neden birden bire iş görmez hale gelir?
Termal macun, işlemcinin soğutucu plakalyla temas ettiği noktada ikisinin arasında yer alan diş macunu kıvamında bir maddedir. Bu madde, işlemciden gelen ısının soğutucu plakaya kolayca iletilmesini sağlar. Böylece bilgisayar daha ısınmaya fırsat bulamadan soğutulmuş olur.
Bilgisayarınızı gerek fanın önünü kapatarak gerek soğutmanın yetmeyeceği seviyede yüklenerek aşırı yüksek sıcaklıklara gelecek şekilde kullanmanız termal macunun özelliğini yitirmesine sebep olur. Bu noktadan sonra termal macunu değiştirmeden eski haline getirmek mümkün olmaz. Bilgisayar sürekli ısınır, hatta 90 santigrat gibi sıcaklıklarda otomatik kapanır.

Bunun haricinde dışarıya hava üfleyen Fan yuvasındaki kirlilikler de ısınmaya sebep olabilir. Zaman zaman fanı temizlemek iş görecekse de fan yuvası tıkanan bir bilgisayar çok ısınacağı için termal macunu da yenilemek şart olacaktır :D

Eğer dizüstü bilgisayarınızın içini hiç açmadıysanız, açmanızı tavsiye etmem. En iyi ihtimalle ya tırnak kırarsınız, ya civata kaybedersiniz. Bilen biri yapsın.

Acer diz üstü bilgisayarım var bende de aynı problem oldu. Ben de bunun haricinde acer dan çok memnunum. Ancak maalesef bu acerlarda kronik bir sorun. Forumlarda tartışılmış. Fan bölgesini temizlemek sadece geçici bir çözüm sağlıyor. Kısa sürede tekrar ısınma problemi oluyor. Isınma problemi için kaliteli bir laptop soğutucu dışında ben bir çare bulamadım. Acer dizüstü bilgisayarı olup bu problemi kalıcı çözebilin biri varsa paylaşsın biz de yararlanalım.

• Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN
Bende de sony vaio var ve oyunlarda en düşük grafiklerle oynamak zorunda kalıyorum bazen ısınmaktan dokunulmayacak hale geliyor ve kendi kapanıyor

Kışın ısınması iyi olabiliyor aslında :D

• Beğen
Isınmaya net çözüm: Apple Macbook sahibi olmak :)

Yok denecek kadar az ısınıyor. Tabii üstünde hayvan gibi oyun, çizim falan yapmadım ama bunların dışında herhangi bir ısınma emaresi de görmedim hiç.

• Beğen
@ömer karan

5750G Isınma probleminin anası niteliğinde bir bilgisayardır.

Öncelikle büyük ihtimalle şu anda ısınma sorununu yaratan Chip problemidir. Bu problemi siz çözemezsiniz bilgisayarcıda BGA işlemi görmesi gerekir bu yapan kişilere ve kaliteye göre 100 ile 200 TL arasında değişir ki yapmanızı önermem.

Şunları yapabilirsiniz, kendiniz yapabilecekseniz eğer (bozma ihtimalniz var) fanı çıkarıp WD40 veya sprey gres ile temizlemek (iletken olmamalı).

Bunu yapmanız için bilgili olmanız gerekir:

Cpu ve North Bridge ve Modele göre South Bridge bloklarını temizlemek termalini değiştirmek ve tekrar montajını yapmak gerekir.

• Beğen
Öncelikle konuya ilginiz için mesaj yazan herkese teşekkür ederim. Açıkçası sürekli bir ısınma problemiyle karşı karşıya değilim ancak özellikle biraz zorladığım zamanlarda çok fazla ısındığını ve performansın düştüğünü farkediyorum. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Gerçekten çok faydalı bilgiler yazılmış. Bilgisayarın fanların da herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum çünkü neredeyse ilk aldığım günki performansında çalışıyor. Bilgisayarımda oyun bile yüklü değil bundan kaynaklı bir sorun olacağını da zannetmiyorum. hatta bilgisayarımda kullanmadığım programları bile bekletmem kaldırırım. izlediğim filmleri silerim mesela. kıyamadığım bir kaç tanesi hariç. Genel olarak yorumlarda acer lar da ısınma sorununun hep olduğu söyleniyor. Ben bu husus dışında bilgisayarımdan çok memnunum zaten. termal macunu masaüstü bilgisayarımdan biliyorum. Çünkü onu zamanında çok kurcalamıştım :) Bu sorunu çözebilmem içinde galiba bir kaç teknik uygulama gerekecek. Açıkçası önceden hiç açmadım laptop umun içini ve açmayıda düşünmüyorum. Bir kaç ay daha olsa garantisi mevcut hala. Belki yaza doğru bir teknik servis te yaptırabilirim denilen uygulamaları. Son olarak bilgisayarın performansını uzun süre koruyabilmek ve ısınma problemi gibi sorunları bir nebze erteleyebilmek için yapılabilecek teknik bilgi beceri gerektirmeyen önerileriniz varsa yazarsanız çok sevinirim. Konuyu kendi bilgisayarımdan örnekle açtım ancak buna benzer farklı sorunlar yaşayan arkadaşlarda olursa açık okuduğunda bilgi sahibi olabilir. Herkese tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Saygılar.

• Beğen
Tepkiler: ufuk şimşek
Öncelikle her zaman ısınma problemi olmuyorsa sadece zorladıgınızda oluyorsa durum (BGA sorunundan kaynaklanıyorsa) cok ciddi olmamıs demektir.

Benimde onerim sizin açmamanız yönünde.

Size önerilerim

1- Mutlaka düz zeminde kullanmaya özen gösterin yastık battaniye vs. yüzeylerde kullanmayın
2- Altına fan alarak o şekilde kullanın
3- AIDA programını kurup Bilgisayar / Algılayıcı kısmından sürekli CPU ve GPU sıcaklıklarını kontrol edin bilgisayar yük altında değilken ortam sıcaklıgı 25C iken 60-70 i geçen sıcaklıklar genelde bir sorunun habercisidir.

• Beğen
@Caner Kartalgöz

Önerileriniz için teşekkürler. Konuda belirtilmesini istediğim noktalara da değinmişsiniz. Ben aslında 1 2 ve nolu yazdığınız önerileri kısmen uygulamaya çalışıyorum. Hatta faydasını gördüğüm bir uygulamamı aktarayım. mobilya ayaklarının ahşap yüzeyi çizmemesi için satılan süngerimsi kalın bant şeklinde malzemeler var. Onlardan aldım bir tane. Bilgisayarın altına 4 köşeye 2 3 kat yapıştırarak 2 2.5 cm kadar yüzeyden yüksek durmasını sağladım. En azından rahat nefes alsın istedim :) Bu uygulamayı yaptıktan sonra önceden bilgisayarımda ısınma yaşadığım seviyelere kadar tekrar zorladığımda kısmen daha az ısındığını farkettim. En azından sıcak havanın dışarı atıldığı kısımdan çıkan hava eskisi kadar sıcak değildi. Uygulanabilir bir yöntem olduğunu düşünüyorum açıkçası.

• Beğen
Tepkiler: ufuk şimşek
2009'dan beri aynı dizüstü bilgisayarı kullanıyorum. Aşırı ısınmayı sadece yaz aylarında gözlemliyordum. Bilgisayarda işlemci %100 seviyelerinde 1-2 saat zorladığımda klavyenin üzerindeki dokunmatik fare bölgesinin sol tarafı acuç iç/bilek kısmını hafiften yakmaya başlıyordu. Bugüne kadar hiç bakım görmedi. Ne açıldı, ne macunu değişti, ne de fanı temizlendi. Bu ısınma olayından sonra bir tane soğutucu aldım. Artık ısınma problemi de yok. Sizin bilgisayarınızda kullanılan termal macunun kalitesi ömrünü de etkilemiş olabilir. Ayrıca kasa yapısı da çok önemli. Yani rahat hava alabilecek bir yapıda değilse, istediğiniz kadar yenileyin yine aynı sorun devam edecektir. Ayrıca ekran kartınızın fanı da iyice tıkanmış olabilir. Sorunun kaynağı ekran kartından da kaynaklanıyor olabilir yani. Benim kullandığım soğutucu (link). Altındaki fanları 2 saniyede istediğiniz bölgeye yönlendirebiliyorsunuz çok kullanışlı tavsiye ederim. Birini işlemci fanının hava girişinin ağzına yerleştirdim, diğerini de ram bellek kısmındaki hava girişine. Şu an sıfır yükte işlemci ısı göstergesi 48°C. Fan öncesi bu değer 60-65°C civarındaydı. Tam yükte 80-85°C'ye çıkıyordu. Pc kapanma derecesini BIOS ayarlarından 90°C'den 100°C'ye çıkartmak zorunda kalmıştım...

Öncelikle kesinlikel kaliteli bir fan kullanmanız gerekir aksi taktirde boşuna masraf ve boşuna pil tüketmiş olursunuz. Kullandıgınız sogutucu iyi bir model.

5 yıldır aynı dizüstü bilgisayarı kullanıyorsunuz ve ısınma sorunu yok bu güzel birşey çünkü artık adı ısınma sorunu konusunda duyulmamış mimlenmemiş olan markaların bile yeni modelleri ısınma sorunları yaratabiliyor. IBM Toshiba Sony Dell (bazı modelleri hariç) ısınma sorununun en az gözlendiği markalardan 1-2 yıl Toshiba 6 yıl IBM 1 yıl Lenovo kullandım ve kullanıyorum da fakat şimdiye kadar hiç ısınma problemi yaşamadım

Bu arada kullanılan termal macunun kalitesi kesinlikle çok etkilidir. Bilgisayarcılar genelde ucuz termal macunlarla değiştirirler fakat size önerim bunu takip etmeniz veya kendiniz değiştirecekseniz Thermaltake veya Coolermaster macun kullanmanız.

@Halil EROĞLU

Tavsiyeler için tekrar teşekkürler. Halil Bey aldığınız soğutucu gayet güzele benziyor. Fonksiyonel bir şey. Hoşuma gitti açıkçası. Ben çanta aldığımda içinde ufak dandik bir soğutucu hediye vermişlerdi. Bir ara kullandım. Çok aşırı olmasa da faydası oluyordu. Ama sizin kullandığınızdan alabilirim. Teşekkür ederim öneriniz için. Caner bey konuyu sık kullanılanlar çubuğuma ekledim bir kaç ay daha bilgisayarla uğraşmak istemiyorum. Çok aşırı bir rahatsız edici durum yok şuan. Ama yaza doğru iyi bir teknik serviste bakıma sokacağım. Özellikle önerdiğiniz markaları kullanmalarını isteyeceğim tavsiyeniz için teşekkür ederim size de.

@ömer karan
Merhaba,
Laptopunuzu (garantisi devam ediyorsa!) teknik servise göndererek, (etmiyorsa!) bilgisayarcılarda temizletebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla 10tl gibi bir ücrete temizlik yapıyorlar, tabii kendiniz de açıp temizleyebilirsiniz ama bunun için sağdan soldan yaklaşık 30 tane vida sökmeniz gerekiyor cesaret edebilirseniz aşağıda nasıl yapıldığına dair bir video ekleyeceğim. Diyelim temizlettiniz ısı probleminiz devam ediyor ya da daha temizlenme ihtiyacı olmayan bir laptop kullanıyorsunuz. Nasıl soğutucaz ? Soğutucu kullanarak ısı problemimizi gidermeye çalışacağız. Halil beyin vermiş olduğu linkteki gibi bir soğutucu işimizi görür. Maalesef 15tlye satılan o pilastik şeyler işimizi pek görmüyor. Soğutucunun ısıyı yayması lazım bunun için ben alüminyum soğutucu tercih ediyorum. Xigmatek Shield NPC kullanıyorum: (link) USBden güç alıyor ve üzerinde 1 tane daha usb girişi var böylece bilgisayarda kaybettiğimiz usbyi soğutucuda geri kazanıyoruz. Alırken büyük fanlı almaya dikkat edin, daha yavaş daha sessiz ve daha performanslı çalışırlar ;)

Açma maratonuna girişirim derseniz şu videoda nasıl açılacağı gösterilmiş :)

@Halil EROĞLU
Merhaba,
Sanırm soğutucunun fanlarını o ızgara üzerinde yer değişikliği yapabiliyorsunuz, laptopun alt tarafını elle kontrol ederek en sıcak yeri bulursanız ve fanları o tarafa üfleyecek şekilde konumlandırırsanız daha etkili soğutma sağlarsınız :)

• Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN ve gok
@Mert Ahmet

Zaten mesajımda belirttiğim üzere, en sıcak yerler işlemci fan giriş kısmı ve ram hava girişi kısmı. 2 fan da bu noktalara konumlandırılmış durumda. 3. bir fan olsaydı(U3 modelinde var) onu da ilk fanın hemen aşağı kısmına koyardım...

• Beğen
Windows programlarında sizin için gereksiz olan programları kapatarak daha iyi sonuç alabilirsin. Büyük fanın daha etkili olacağını düşünüyorum. (link)

• Beğen
Büyük fanların dezavantajları dönüş hızlarının düşük olması. Küçük bir fanın ortamalama dönüş hızı 1500 devir/dk iken bağlantıdaki ürün gibi büyük çaplı fanların hızları 750 devir/dk. Buna da dikkat etmek gerekir. Devir hızının düşük olmasının tek bir avantajı var o da görültü oranının az olması. 15db'lik bir sese karşı küçük fanların 2000 devir/dk hıza erişenlerinin 20db ses üretmesi buna örnek verilebilir ki o bile rahatsız edici değil aslında...

• Beğen
Soğutucunun alüminyum olması tamamen görüntü ve kalite ile alakalı.
Performans olarak hiç bir artısı yok.

İşlemcilerin üstünde kullandığımız soğutucuları düşünelim. Doğrudan temas etmelerine rağmen, araya termal macun koymazsak hiç bir işe yaramıyorlar.
Bu durumda, arasında 1cm boşluk olan bir soğutucunun, laptopun plastik kasasını soğutmasını beklemek saçma.

Laptop soğutucuların tek amacı, laptopun altına fazladan hava göndererek, dahili fanın daha rahat çalışmasını sağlamak. Bu sayede fan, masa ile arasındaki 1cmlik boşluktan değil de, alttaki büyük fandan besleniyor. Daha verimli soğuma sağlıyor.

• Beğen
Laptopu sökemiyorsanız:
Laptopun hava giriş çıkışlarına elektrikli süpürgeyi dayayın. Yanlardan da elinizle kapatıp vakum oluşturun. Bu işi tercihen bilgisayar kapalıyken yapın.
4 senedir bu yöntemi kullanıyorum. Acer bilgisayarımla sıkıntım yok.

@Halil EROĞLU

Ayrıca fanın kanadı büyüdükçe, bastığı hava da artacak. Yani büyük kanat-düşük devir, küçük kanat-yüksek devirden daha etkilidir.

• Beğen
Geri