Dizdeki çıtırtılar neden olur?

Mumi

Üye
Tepki
44
Sizde var mı merak ediyorum...

-Ayna kol uzunluğu
-koltuk uzunluğu
-koltuk seviyesi
-Aşırı zorlama-yorgunluk

tam olarak yoğun bir makale var mı?

Şubat ayında Kıkırdağımı ezdiğimden-ezdiğimden beri böyle...Antrenmanlarımı hiç kesmedim.Bu sezonda,3-5 ay koşu-yüzme-body e gideceğim...

Teşekkürler.

Scudo

unspoken

Üye
Tepki
0
dostum açtığın konuyla yazının birbirini tamamlamadığını düşünüyorum =)
ama sözünü ettiğin dizdeki çıtırtıları anladım çünkü aynısı bendede var. dizlerimin üzerine çöküp ayağa kalktığımda dizlerimden kıtır kıtır acayip sesler geliyo. kireçlenme olabilir diye düşünüyorum. şu an için ağrı vs. yok..

reti

Üye
Tepki
31
Aynı şey ben de var. Çömelip kalkma hareketi yaptığımda arasıra çıtırtılar geliyor. Fakat herhangi bir ağrı yok. Bir ara okumuştum bunun sebebini. Önemli birşey olmadığı kalmış aklımda. Diz eklemi içinde "menüsküs" denilen bir nevi amörtüsör ve yağ görevi üstlenen. Lastik kıvamında bir kıkırdak parçası var. 3 yıl önce bisiklet yokuş antremanlarıyla bu kıkırdağı zorlamıştım ve 1 yıl ağrısını çektim sonra hafif koşu yaparak çevre adeleleri güçlendirince bu ağrılardan kurtuldum.
BU çıtırtı seslerinin sebebinin menüsküs içindeki hava kabarcıklarından geldiğini anımsıyorum. Yani kireçlenmeyle alakası yok. Hava kabarcıkları patlıyormu? yoksa yer mi değiştiriyor onu hatırlamıyorum.

tayfur

Forum Bağımlısı
Tepki
1.026
Dizdeki "çıtırtının" tıptaki adı "Krepitasyon" dur. Hava kabarcıklarıyla alakası yoktur. Halk arasında "Kireçlenme" diye tabir edilen hastalıklar grubunun bir semptomudur. Bu hastalıklar Osteoartrit, romatoid artrit, nadiren de ankilizan spondilit olabilir. Tabi başka pekçok hastalık daha var. Osteoartrit nedir? Osteoartrit denen hastalıkta diz eklemine bakan kemiklerin uçlarındaki kıkırdaklar yokolurlar. Yerlerini dejenere bir kemik dokusu alır. Kıkırdakların yokolması sonucu eklem aralığı ufalır ve eklemin içindeki "Sinoviyal" sıvı yani eklem sıvısı azalır . Kemikler arasında sürtünme başlar. Dizde menisküs görevini yapamamaya başlar. Ağrılı bir hastalıktır. Tam nedeni bilinmemektedir. Tedavisi zor ve düşük başarılıdır. Eklemin yapay bir eklemle değiştirilmes bile gerekebilir. Osteoartritli ve Romatoid Artritli eklemlerin normalle karşılaştırılması:

http://www.medicinenet.com/images/illustrations/arthritic_joints.jpg

Romatoid artrit gene dizde olabilen bir hastalıktır. Diz ekleminin içindeki yüzeyi kaplayan zarın bir hastalığıdır. Zar kalınlaşır ve eklem aralığına çıkıntı yapar. Bu çıkıntılara pannus denir. (İronik bir şekilde sarkan deri parçalarına da pannus denir. Romalılar göbeklerinin katmanlarından her birine pannus derlermiş ve bu güç ve refah simgesiymiş. Bu hastalıkta ise eklem ölümü manasına geliyor neredeyse.) Bu çıkıntılar yüzünden eklem sıvısı azalır onun yerini bağışıklık sisteminin hücre ve proteinlerinin bolca bulunduğu bir sıvı alır. Bu sıvı eklem sıvısının görevini yerine getiremez. Eklem aralığındaki zarda yangı denen özel durum olur ve şişlikler, lokal ısınma, kızarıklık, ağrı olur. Hastalığın nedeni tam bilinmemektedir. Tedavisi osteoartrit gibi genellikle NSAID denen bazı "ağrı kesici" lerle veya eklem aralığına takviyelerle (ilaç, organik maddeler vs.) veya cerrahi müdahelelerle (diz protezi vs.) yapılmaya çalışılır.

Romatoid Artritli diz eklemi: Bunlar ve benzer eklem hastalıklarında ya da sadece ailesel özellikler yüzünden veya eklemlerin yanlış/fazla/hor kullanımı yüzünden Krepitasyon olur.

cartilage: kıkırdak
bone: kemik
muscle: kas
synovium: bahsettiğim zar
inflammation: yangı
bone erosion: kemik erimesi
thinned cartilage: incelmiş kıkırdak
swollen capsule/membrane: şişmiş kapsül/zar

kaynaklar:
(link)
(link)

Romatizma'da yani romatoid artritte ağrı, eklemin hareket ettirilmesiyle geçer. Ancak bisiklet romatizma için biraz fazla ağır bir spor. Tabi yapılmaz dememek lazım ama romatoid artriti olan kişilerin daha hafif sporlar yapmaları lazım.

akinm

Aktif Üye
Tepki
20
bende tam çömelip kalkerken dizlerde cıtırdama oluyor ancak hiç bir ağrı falan olmadığı bugune kadar ileride zararı olurmu olmazmı onemli bişey deildir insallah :(

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Tepki
6
Akinm eğilip kalkma da çıtırtı problemi bende de vardı, sana iki önerim var birincisi dizlerini sıcak tutmaya bak, ikincisi de antrenman yaparken veya bisiklete binerken diyelim :) kendi çok zorlama. Ağır vites çevirmek için uğraşmaktansa yüksek devirli düşük vites çevir. Taa ki kendini geliştirene kadar.
Ancak ikimizdeki problemin aynı nedenlerden kaynaklanmama olasılığı olduğu için bunların sadece bir öneri olduğunu unutma ;). Gerçekten ileri seviyede ve seni rahatsız edecek derecede ise bu sorunlar, bir doktora görün mutlaka.

ismailofli

Forum Bağımlısı
Tepki
442
bende de sağ dizimde daha çok olmak üzere eklem ağtıları var. doktora gittim menisküs yok dedi ilaç yazdı. ama devlet hastanesi olunca muayene 1 dk bile sürmedi.
sizce bu ağrıların nedeni ne olabilir.
ilaç kullanımım bitince- hala devam ediyorsa -yine gideceğim doktora.....

şayet 1.5 haftadır bisiklete binemiyorum.....ağrı var... çok olmasa da insanı endişelendiriyor.
yardım ederseniz sevinirim.
terşekkürler....

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Tepki
5.441
Yüksek hayvansal proteinli gıdaların tüketimi eklemlerde asit birikintilerine ve tıkırtılara ağrılara yol açabilmekte görüşüme göre ayrıca fazla tuz ve baharat ve alkol tüketimi de eklem ağrılarılarını tetiklemekte tecrübeme göre...

Bir bisikletçi için en iyi tedavi yüksek devirli (kadanslı) bisiklet sürme alışkanlığı edinmektir.

Yine son zamanlardaki bir tecrübeme göre antrenmanlı bir sporcu için aşırı kullanımdan doğan diz ağrılarını azalmanın yollarından birisinin de kalsiyum takviyesi olduğunu keşfettim ve ağrılarım olduğu zamanlar süt ürünleri tüketimimi biraz arttırdım ve çok iyi sonuçlar aldım, favorim ise hazmı kolay olan ve kana rahatça karışan güzel bir içecek olan ayrandır...

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Tepki
5.441
Dizleri korumanın abc si;
- Kesinlikle yüklenmeden önce en az 15 dakika zorlanmadan ısınmak...
- Isınmanın hemen sonrası bir miktar esneme yapmak: araştırmalar esneme hareketlerinin sakatlıkları önemli oranda azalttığını göstermiştir, ayrıca esneme hareketleri kasların aminoasit alım kapasitesini de arttırmaktadır...
-Yüksek pedal devirli özel antrenmanlar yapmak: bu bacak eklemindeki damar kılcallanmasını arttırarak bir çok sorunumuzu çözer ayrıca eklemleri kuvvetlendirir belli bir dönem yüksek devir yaptıktan sonra düşük devirli power antrenmalar yaptığımızda da sorun yaşamayız ve toparlanmamız çok hızlı olur...
- Bisiklet sürüşü bitirmeden hemen önce 5-10dakka yavaş tempo ile sürüp soğumak ve hemen sonra esneme hareketleri uygulamak.
-Zorlu bisiklet sürüşlerinden sonra ayakları havaya dikip dinlenmek ve dizlere buzla soğuk kompresyon yapmak. Eğer ertesi gün de ağır bir antrenmanımız varsa bacaklara kendi kendimize masaj uygulamak toparlanmayı bir hayli hızlandırır...

fulham

Forum Demirbaşı
Tepki
45
İsim
Mustafa
bendeki daha garip. bir kere çıtlıyor sadece. mesela namaza gittiğimde. oturmak için eğildiğimde çıt yapıyor.daha sonra ise çıtlamıyor. yanımdakiler bana bakıyor. bacağında platin çivi var filan diye düşünüyorlardır herhalde.ama Allah a şükür bişey yok.
doktora mı göstersem napsam..

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Tepki
11.736

Anlattığın durum belki, eklem içindeki sıvının üretilip, eklem kenarında depolandığı minik torbacıkların patlamasından kaynaklanıyor olabilir. Bu torbacıkların iltihabına "bursit" deniyor.

Ama ortopedi uzm. na gitmeni tavsiye ederim. Çünkü ayırıcı tanıda menisküs ve diz bağları ile ilgili problemler sözkonusu olabilir.

Tepki
17
cok eskiden oldukca fazla mtb kullaniyordum, eskiden aksehir - antalya yoruk parkurunda 15 gun tur, toroslarda tirmanis yapmistim, ve bir suru farkli parkur, su anda her iki dizimde de citirdama ( bir sefer , otururken ) var. Uzun arastirmalar ve doktor kontrolunden sonra ( MR Cekimleri ) eskiden yapmis oldugum hatalari anladim,
Genc arkadaslarin ayni sorunlari ileride yasamamalari icin.
1- kesinlikle isinmadan yuklenmemek lazim,
2- tirmanislarda pedala agirliginizi verekek yapilan tirmanislarla dizilerinize cok buyuk zarar verebilrisiniz.
( simdiki aklim olsa kesinlikle agirlik vererek tirmanmazdim, )

ozellikle vucudun enerjisinin bittigi ama sizin kazamaniz gereken ve her seyinizi ortaya koydugunuz anlarda,

hali hazirda boyle sikintisi olan arkadaslar oncelikle bir doktora gorunmeli. goruyorumki tum bisikletcilerde bu hastalik yada asinma var. bende de yok diyen bir uye gormedim.

Su anda agrilarimin azalmasi icin her gun balik yagi iciyorum ve yogurt suyu ( metal kasikla yogurdun bir parcasini aldiginiz da yaninda biriken su. )
ilaveten beyaz peynir ve sut. yas 35 ne kadar guzel dimi. !! :)

tum bunlar beni bisikletten sogutamadi. sadece bilincli olmami sagladi.

bu arada hafta sonu abant yada yakin bir yerlere kacmak isitiyen kimse varmi.karadeniz kiyisi falan da olabilir, kis gelmeden biraz oksijen solumam lazim.
cadir falan kurabilirmiyiz bilmiyorum, malzeme var, araba var 1-2 saatlik uzaklikta mesafeler icin.
keyifli surusler.

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Tepki
2.150
Benim de dizlerimde "çıtırtı"değil de "takırtı" vardı. Ama acı yoktu.MR da menisküslerin feci şekilde yırtık olduğu görüldü. (Yırtıklar takırtı yapıyormuş)Sol dizimin menisküsünü de 2000 yılında Malezyadaki yarışta yırtmıştım..2001 de 2 dizden birden menisküs ve kıkırdak ameliyatı oldum. 1 hafta sonra normal bisiklet sürüşlerine devam ettim.Bir iki ay sonra da Sicilya'daki Redbull yarışına katıldım.. Ameliyatttan sonra takırtı vs kalmadı..Ama her zaman operasyon gerekmiyor bunu bilin..

KevSerSeri

Forum Bağımlısı
Tepki
3.345
Ha ha ha biz buyuz biz şuyuz derken bu sayfayı okuduğumda gülmekten öldüm yahu. Baya yaşlılar gibi herkes sıkıntılarından, ağrılarından, rahatsızlıklarından bahsetmiş. Merğerse içimizde sağlık sorunlarına rağmen bu sporu yapan ne çok kişi varmış...

Ben size spor yaparken 4 yaşından beri sakatlanmalarımı, rahatsılzıklaırmı yazsam bir sayfa yer işgal eder :)

Ama bunların hiç biri beni spordan koparamıyor. Sporun bir dalına son vermem gerekirse anında kendime yeni dallar buluyorum. Menüsküsümde yırtık olmasına rağmen kendimi durduramadım. Kayak, tenis, yoga gibi spor dalları tamamen yasaklandı. E tabi dizime baskı uygulayacağı için basketbol, voleybol ve koşu da. E geriye ne kalmıştı ki yapabileceğim. Diz kaslarını güçlendirmem gerektiği söylendi yoksa artroskopi yapılacaktı ilerleyen zamanlarda. İşte bu sırada üniversitenin bisiklet kulübüyle tanıştım. Çılgınlar gibi pedal çeviriyorduk. Kaslarım iyi olmasına karşın dizlerimdeki ağrıdan çok çektim. Ancak zaman geçtikçe, kaslarım iyice gelişti. İnanın şu an ağrının a'sı bile yok. Bisiklet sayesinde menüsküsteki ağrılarımdan tamamen kurtuldum. Arada bir (çok zorlayınca) yırtık açılıp ağrı yapsa da buna da şükür...

Yani uzun lafın kısası: Menüsküsünüzde yırtık varsa ve çok ileri derecede değilse bisiklet sporu doğru tercihtir. Bunu doktora da danıştım, aynen onayladı...

Hepinize sağlıklı, bol pedallı günler diliyorum...

boreas

Forum Demirbaşı
Tepki
159
başta bütün arkadaşlara yaptığı yorumlar için teşekkürler herkes bilgisini paylaşmış. özellikle tayfurun tıbbi açıklaması oldukça güzel.

bir bene eğitimci olarak sana önerim ağrı olan dizinde birçok problem olabilir.
-salgılanan eklem sıvın yetersiz olabilir.
-patellada yada ligamentlerde ezilme yada yıpranma kopma olabilir
ama tüm bunların yanında önemsenyecek bir sorunda olabilir. çalışan kas ağırır...
beslenmene dikkat edersen bu sorundan kısa zamanda kurtulursun.
kalsiyum ve mineral ağırlıklı besinler tüket.

Abdullah Hakkı

Forum Bağımlısı
Tepki
673
Bisiklet
Diğer
arkadaşlar hepinize geçmiş olsun çok şükür bende dış yaralanmalar dışında bişey olmadı bu güne kadar inşallahda olmaz çünkü hayatta 2 yere gitmeyi hiç sevmem biri hastane digeri adliye :D ikisindede bi problemi olan insan vardır allah problemlerimizi azaltsın

Abdullah Hakkı

Forum Bağımlısı
Tepki
673
Bisiklet
Diğer
evet çok konuştum nazar degdirdim :D geçen gün yeni bisikletimle hız yaparken ay yani denerken :D kaza yaptım gene çok şükür pek bi yaralanma yok ama resmen uçtum bisikletin üzerinden omuzlarım çok kötü bi halde sertleşti ve tutuldu şu an bile hareket ettirirken acaip sızlıyoooo

BF Okuru

Üye
Tepki
46
Epey önem teşkil eden bir konu olduğunu düşündüğüm için güncelleme ihtiyacı hissettim. Ayrıca birçok uzman doktorun söylemine göre; çıtırdama yapan bölgelerde ağrı yoksa eğer sıkıntı yokmuş yani öyle söylemleri var. Yine de hiç doktora gitmeyenlerin uzmanlara gidip danışması gerekir elbette.

BF Okuru

Üye
Tepki
46
Sağ dizimde patella kırığı varmış ve kendi kendine iyileşmiş bunu yaklaşık 1 sene sonra öğrendim ve her iki dizimde de bağlarda yırtıklar varmış. Ayrıca sağ dizime kortizon tedavisi uygulandı. Benim dizlerim çatırdamasın da kiminki çatırdasın :) Allah kimseye eklem yerlerinden sakatlık vermesin zira insanın hayat kalitesini ciddi oranda düşürüyor.