Scudo Sports

Diz Kapağı Kıkırdak Zedelenmesi! (Dizden gelen çıtırdama - kütürdeme sesleri)

@RoaD_WarrioR_97
2 kere diz ameliyatı geçirmiş birisi olarak; Diz tedavisinde genellikle bisiklet kullanımı veriliyor. Benimde bisiklete başlama sebeplerimden birisi. Dolayısıyla doğru kullanım yaptığınız sürece bisiklet sürmenin çok faydasını görürsünüz. Ama ilk olarak bir uzman doktora görünmelisiniz ki dizinizden gelen seslerin kaynağını tespit etsin size ona göre bir program çıkartsın.

Scudo
@Bigpatron
Bu gerçekten ilginç bir bilgi, mantıken dizinde problem varsa bisiklete binmek onu dahada kötüye götürecektir gibi bir algı var. Çünkü bisiklete binerek bu mekanizmayı sürekli hareket ettirmede,zorlamaktayız. Bazen bisiklet sürmek ileride diz kaynaklı problem yaratır mı diye düşünmüyor değilim...

En büyük cevap ağrınizin olması. Binmek istiyorsanız da doktorun ne dediğine bakın her tedavi yöntemi farklı

@-Skynet- aslında bir nevi doktorların bisikleti önermediği konusundada hak vermiyor değilim, sebebi herkes bilinçli ve dikkatli sürmüyor, buda iyileştirmek adına aksi tepkide verip dahada zor duruma sokabiliyor kişiyi... vatandaşta doktor yanlış biliyor yok şu yok bu diyor .. Mesela Bana 2 _ 3 farklı doktor senin durumun sıkıntılı acil ameliyat ol filan demesinin üstüne 10000 +km yaptım 2 yıl geçti.. Ama işi bilen doktora bisiklet ile ilgili bağımı ve bilinçli sürücü olduğum konusunda detay verince doğru ayar yüksek kadans ile istersen 200 km sür demişti... Şu an şükür Allaha eskisinden daha iyiyim . Yani tamamen birazda kendi doktoluğumu yaptım .. Bu arada aslında doğru bildiğimiz yanlış bisikletin dizimize zarar verebileceği ihtimali... İstisnalar ve kronik rahatsızlıkları dışarıda tutarsak, Bisiklet pedal çevirirken dize dairesel döngü içerisinde hareket yaptırır, ağır şekilde zorlamadıkça bacakları güçlendirir, Ancak örneğin 53 aynakol 11 ruble ile 40 50 kadans la çevirip iyi gelmesini beklemekde polyana yazarını rahmetle andırır hatta sapasağlam bir insanın dizlerini mahvedebilir bile...
İlk önce konusunda hakim spor hekimi, fizyoterapist veya fizik tedavi Doktorlarınada görünüp gerekli yönergeleri izlemek en mantıklısı...

@-Skynet-
Dizdeki sorunların bir kısmı dizin zorlanmasından, bir kısmı ise bacak kaslarının kuvvetsizliğinden oluyor. İkinci durumda dizleri zorlamadan çalıştıracak en güzel yöntem ise bisiklet. Tabiki fit ayarları doğru, kilitli pedal kullanarak ve doğru kadansta antrenman yaparak sürmek şart. Bende uyutmayan diz ağrılarım sonrasında doktor tavsiyesi ile bisiklete başladım. Kaslar geliştikçe ağrılarım ortadan kayboldu. Ama şunu unutmamalı, önce iyi bir spor hekimine gidip sorun öğrenilmeli :harika:

Hocam,dediğiniz doğru ama bunu genelleyemeyiz. Adamda kıkırdak aşınması vardır, kıkırdak dokusaki sıvı azlığı vardır vs bu gibi durumlarda bisiklet olayı dahada kötüye götürme riski var.Düz dururken anatomik olarak sistem yerine otuyor ama pedal çevirirken nasıl oluyor bilemiyorum, bu pedal çevirmeler, kıkırdak dokuyu normale oranla daha fazla hareket ettirmeye sebeb oluyordur. Bu durum onun aşınma zamanını kısaltır mı uzaltır mı bilemiyorum doğrusu. Hele yanlış açıda pedala yüklenmek, yüksek viteste kendini delice zorlamak veya rampalara, aşama aşama(önceleri düşük eğimle başlayıp,zamanla daha yüksek eğimli rampalara tırmanma gibi...) değilde direk dalmak bu işi baştan kötü yapar bence.
Kısacası her alanda olması gerektiği gibi bilinçli tüketici ve kullanıcı olmak gerek. :)

• Beğen
Tepkiler: bilalfidanboy
Selam arkadaslar,Ben dizkapagimdan kıkırdak düzeltilmesi amaliyati oldum.yaklasik 4 hafta oldu biraz yürüdügüm zaman üzerine hastig in zaman çıt çıt diye sesler sonrasinda da agrilari basliyor,Doktor bisiklet für yollarda sürebilirsin dedi ama,acikcasi korkuyorum,

Diz kapağı kıkırdağında problem dediğiniz şey muhtemelen kondromalazi denilen illettir.
Bu konuda kendi tecrübelerimi paylaşayım (Yalnız ben ortopedist değilim, bu bilgiler konu hakkında okuduklarım ve yıllardır oluşan kendi tecrübelerimden kaynaklanmaktadır onun için bu yazılanları çok da kaale almayın)
Fazla merak cildi bozar derler ya yıllar önce buz patenini merak edip yapmaya kalktığımda dizimin üzerine düştüm ve yıllardır bu kondromalazi illeti ile birlikte yaşıyorum.
Kondromalazi denilen şey diz kapağının iç kısmındaki kıkırdağın zedelenmesidir. Kıkırdak vücut tarafında siz tahrip ettikçe üretilen bir malzemedir üretim kısmının tahrip edilme kısmından fazla olmasını sağlarsanız tedaviyi başarırsınız.
Kondromalazi travma sonucu olabileceği gibi asıl etken genetik yatkınlıktır. Yada diz kapağını aşırı zorlayıcı işlerde uzun süreli çalışmaktır (bu forumdaki bir çok kişi ağır bir işte çalışmayacağı için bizi ilgilendiren kısmı halter vs. ile çalışmak olmalı, bu da yapılan ve benim yaptığım hatalardan!)
Konumuz spor olduğunda göre önemli etkenlerden birisi de spora başlamadan önce yapılması gereken ama hep ihmal edilen ısınma hareketlerinin yapılmamasıdır. Çünkü ısınma hareketleri ile eklem sıvısının artışı sağlanır böylece kıkırdak eklem sıvısı içerisinde serbestçe hareket edebilir. Aksi durumda eklem sıvısı olmayan bir ortamda kıkırdağı çalıştırırsanız kıkırdak hasarı artacaktır.
Ha kandromalazi oluşmuşsa ne yaşıyoruz ne yapabiliriz.
Zaman zaman şikayetlerim artıyor zaman zaman da rahatlıyorum. Bulgular arttığında uzun süreli yürüyüşlerde dizimi tam açarak adım atmam güç oluyor (bir nevi dizim kitleniyor), ben yılların verdiği tecrübeyle bu kitlenmenin 2 problemden kaynaklandığını farkettim 1-Kondromalazi nedeniyle oluşan ufak kıkırdak parçaları diz kapağı ile kemik arasına sıkışıyor ve diz kapağının hareketini engelliyor. Bunu çözmek kolay ayağımı tam gevşek şekilde uzatıp diz kapağını 1-2 kere kemiğin üzerinde döndürünce diz uzun süre rahatlıyor 2- Kondromalazinin yarattığı sıkıntı nedeniyle vücut dizi korumaya geçiyor, dizini kullanmaman için diz kapağının üzerindeki kas kitlesinin çalışmasını engelliyor. Bunu çözmek daha zor oluyor ve dizimi dinlendirmem gerekiyor.
Tıp bu konuda ne yapıyor. Kocaman bir hiç... Çeşitli tıbbi yöntemlere başvurdum kıkırdak tamiri konusunda tıbbın yapabildiği hiçbir şey yok. Birçok konu gibi bu konu da da tıp aciz. Bu konuda piyasada şarlatanlık yapan da çok. Şu anda tıptaki uygulamaları neler
1-Kök hücre tedavisi: Teori şu: Vücutta her hücreye dönüşebilen kök hücre denilen hücreler var biz doktorlar olarak bu kök hücreleri alırız, diz eklemine veririz orada bu kök hücreler gider kıkırdağa yapışır ve yeni kıkırdak oluşturur sonuçta kıkırdak tamir edilmiş olur. Denemedim ama okuduğum kadarıyla sonuç sıfır. Çünkü kök hücre her hücreye dönüşebiliyorsa kemiğe de dönüşebiliyor ve kıkırdak yerine eklem içerisinde kemik de oluşturabilirsiniz :). Veya daha sıklıkla olan şey kök hücreyi eklem içerisine verdikten bir müddet sonra vücut o kök hücreyi yok ediyor, yani gidip kıkırdağa falan yapışmıyor. Denemeyin derim, boş iş.
2-PRP tedavisi: nasıl etki ettiği bilinmiyor. Piyasada buna da kök hücre tedavisi diyenler var alakası yok. Hastanın kendi kanını alıp işlemden geçirip diz eklemine veriyorlar. Denedim. 3 kere yaptırmam gerekiyordu 1 kerede bıraktım çünkü önceden ağrı çekmezken dizimde şiddetli ağrılar oluştu. Bir müddet sonra bu ağrılar geçti ve eskisine göre dizim daha rahattı ama bence etkisi dizdeki ağrı hücrelerini öldürmesinden kaynaklanıyor ve problemi hissetmemeye başlıyorsunuz tedavi edici olduğunu düşünmüyorum, bence ağrıları kesiyor. Sadece şiddetli ağrılardan şikayetçi iseniz denenebilir
3-Proleterapi: Diz eklemi etrafına ve içine şekerli su veriyorlar. Birkaç kez de bunu denedim. Bunun oradaki kıkırdağın tedavisini hızlandırdığını söylüyorlar. Pek tedavi edici gibi gelmedi bana belki kas problemlerinde bu tedavi işe yarayabilir ama kıkırdak hasarında işe yarayacağını sanmıyorum
4-Kremler: Jointace krem oldukça rahatlatıyor dizimi. İçerisinde glukozamin ve ne olduğunu anlamadığım bir takım bitki özleri var. Ama önerdiğim herkes aynı faydayı görmedi bazılarında hiç işe yaramıyor. Bazıları ise çok fayda gördüğünü söylüyor
5-Glukozamin hapları. Faydası olduğuna inanmıyorum. Kıkırdak yapımında glukozamin maddesinin önemli oluğu onun için takviye olarak kullanılması gerektiği söyleniyor ama yapılan çalışmalar göstermiş ki bu ilacı almadan ve aldıktan sonra diz içerisinde glukozamin miktarı aynı hiç değişmemiş yani ağızdan aldın diye gidip de dizin içerisine girmiyor bu ilaç
6-Namartro. En fazla fayda gördüğüm ilaç yumurta zarından yapıldığı söyleniyor. Bitkisel ilaç olarak geçiyor. Hakkında atlarla ilgili bir hikaye de var. Günde 1 tane alınıyor 1 hafta içerisinde etkisini hissediyorsun. Tadavi ediyor mu bilmiyorum ama bende ciddi rahatlama sağlıyor.
Sonuç bilinçli spor yapın halter ve ağırlıkla yapılan squat gibi çalışmalardan sakının. Isınmadan spor yapmayın. Dizim sakat diye sporu bırakmayın yanlış yaparsınız. Kaslarınızı güçlendirin. Tıpta bunun çözümü yok.

Çözemedim şu sol dizimdeki sorunları. Geçen sabuncubeli'ne çıktım ağrıdı. Hava soğuktu, ince tayt vardı, zorladım dedim. 2 gün aktif sürüşle dinlendik. 3. gün dizlik ile daha düz etapta 50 km.sürdüm gayet güzel hiç bir şey yok, ama dizlik çok sıkıntı verdi. Dün sürmedim, bugün 5.gün bir 100 km yaptım, kışlık tayt giydim üşümesin diye, ama sıkıntı yapmasın diye dizlik takmadım. 90 kadans ortalama ile zone 2'de ve düz etapta sürdüm, dizi zorlamadık yani. Gel gelelim 50-60 km.lerde dizim acımaya başladı yine. Dönüş sıkıntılı oldu ama döndük yavaş yavaş. Eve geldim baktım diz kapağım şişmiş. 5 sene önce arabanın çarptığı nokta hassaslaşmış, dokununca acıyor. Geçen ay aynı etapta 100 km.yapmıştım hem de daha sert sürmüştüm, hiç acı olmamıştı. Ne bileyim bu random ağrıların önüne geçemiyorum bir türlü. Gideceğim doktora yine bir şeyin yok deyip gönderecek :(

• Beğen
Tepkiler: bilalfidanboy
80 kg ağırlarında bir kişi ayakta iken tüm kuvvet ayak tabanı ,diz ve beline etki ediyor. Merdiven çıkmak bu kuvvetin tek tek ve bir miktar daha fazla olacak şekilde etkilemesine neden oluyor. Koşuda ise etki 85 kg in bir kaç katı oluyor. Bisiklette ise etki eden kuvvetler bizim ayarlarımız ve verdiğimiz hiç kadar etki ediyor. Biraz egilerek kollara da kuvveti paylastiriyoruz. Yada pedal cevrim hizini arttirip uyguladigimiz kuvveti azaltabiliriz.
Ama bu basit fizik olayı kişiden kişiye farklı etki eder. Benim için faydalı olan ,başkası için zararlı olabilir. Hatta istese bile vücudu buna izin vermeyebilir. Önce bir hatta birkaç doktor ziyareti gerekli.

@Abdülkadir Ergin
Öncelikle geçmiş olsun hocam, dediğiniz gibi önce bir doktora gidip ona göre hareket etmekte fayda var. Diğer yandan, bahsettiğiniz yıllar öncesi eklem yerinizden alınan bir darbenin hale sorun çıkartabildiğini görüyoruz. Bu da, ben yol bisikleti sürüyorum. Dizlik,dirseklik vs gerek yok bizlere anlayışına güzel bir cevap olur. Bu ekipmanları bence kask gibi zorunlu görüp kullanmak gerekiyor, çünkü her zaman bir kaza riski vardır. Bu risk yol bisikletlerinde mtblere oranla düşük olsada olunca uzun yıllar sıkıntı yaratacak problemler oluşturabiliyor.

benim de sol dizde bir problem var. geçen cumartesi 30 km yaptım. sadece 3-5 dk zorladım kendimi. (hız denemesi yapıyordum 60'ı gördüm :D) ağrısı tam olarak ne zaman başladı bilmiyorum ama eve geldiğimde çoktan ağrıyordu. aslıda dizimde bir sorun yok. dizimin arka kısmındaki çukurda ağrı var. kas hamlığı gibi ama çok daha ötesi bir ağrı. sağ dizimde hiç bir sorun yok. bel fıtığım genelde sol bacağıma baskı yapıyor. acaba onun bir etkisi mi bilemiyorum. ama yürürken zorluyor baya beni şuan.

ağrısı sızısı olan herkese geçmiş olsun.

• Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
İki ayrı doktora gittim. İkisi de mr çekti. Biri hiçbir şey yok. Her şey normal dedi. Diğeri ise Medial menisküs Grade 1 dejenerasyon ve diz arkadında 10x15 kist var dedi. Bunları bilgisayar ekranında da gösterdi. Egzersiz ve ilaç verdi. Bu durumda korkmam gereken bir şey var mı? Bisiklete binmende sorun yok dedi ama dizimin daha da kötü olmasından korkuyorum :(

Lizin kullanabilirsiniz.
Bende 1 1.5 hafta önce biraz fazla zorladım hala ağrısı devam ediyor.Sıkıntılı bir durum bisiklete ara verin zorlamayın.

@Abdülkadir Ergin
Abdulkadir Bey geçmiş olsun. İleri yaşlarda kireçlenme var denilen şeyin sıklıkla genç yaşlarda geçirilen bu tip düşme çarpmalara, kazalara bağlı olduğunu düşünüyorum (benim hikayemde aynı veya bu başlık altında birçok kişinin hikayesinde düşme çarpma var). Geçirdiğiniz trafik kazası ve diz kapağı problemi bu açıdan önemli, vücut o hasarlı bölgedeki kıkırdağı yok etmek ve tamir etmek için uğraşırken bir taraftan da kıkırdak dokusuna zarar veriyor ve bu sadece orada da kalmıyor bu yüzden vücudun diğer yerlerindeki kıkırdaklara da aynı hassasiyetle zarar vermeye başlıyor . Bu süreç yıllar alıyor ve çok yavaş ilerliyor. Diz kapağı kıkırdağı dediğimiz şey bir kaç mm kalınlığında bir doku, bazı insanlarda daha kalın oluyor onlar bu tip durumlarda daha şanslı oluyorlar. Dizinizde şişlik de oluşuyorsa uzun yıllar böyle şikayetlerinizde artış olmasa ve böyle devam etse bile yaşlılığınızda rahat etmeniz için hassas davranmanızı öneririm. Kıkırdak öyle bir doku ki eğer hareketsiz kalırsanız, üstüne yük binmezse tembelleşiyor ve kendisini pek de tamir etmiyor. Onun için dikkatli bisiklet sürmeye ve spora devam.

@SEL PER Teşekkür ederim, aynen bisiklete ve spora devam etmeye çalışıyorum. Geçtiğimiz hafta fazla sert yüklenince mecburi ara verdik. Pazartesi ortopediye gittim, MR çekildim. 2 haftaya rapor çıkacakmış bakalım inşallah ciddi bir şey yoktur. FastJel kullanıyorum sıcak uygulamayla birlikte. Dün kendimi iyi hissettiğim için işe bisikletle geleyim dedim daha 2.kilometrede dizim ciddi acımaya başladı. Hepi topu 5 kilometrelik mesafeyi zar zor tamamladım, akşama araçla dönmek zorunda kaldım. Biraz toparlansın da salona gideceğim bacak çalışma için. Dediğiniz gibi bundan sonra ekstra hassas olmamız şart görünüyor.

• Beğen
Tepkiler: SEL PER
@makaram

Diz arkasın da ki ağrı genellikle yüksek sele ayarından olur.

• Beğen
Tepkiler: makaram
Herkese selamlar yazıları çok ayrıntılı olmasa da okudum. Tabi ki tıbbi müdahale kesinlikle şart olan durumlar için yorum yapamam işi ehillere bırakmak gerekir. Ben sol dizimde çok ciddi olmayan ağrılar çekiyordum geçen sene ve gün aşırı 50-60 km sürüş yapmaktaydım. Yazıya eklemiş olduğum 2 krem karıştırılarak uygulanmaktadır. Ben böyle kesin bir sonuç almamıştım. Herkes üzerinde ki etkisi çok farklı olabilir ama doktora görünen arkadaşlara referans olması amacı ile buraya bırakıyorum. Doktora da sorulması gerektiğine inanıyorum. Bisiklet den soğumak yerine çözüm üretmek daha iyi bir yol olduğunu düşünüyorum.
IMG_3359.JPG

@MuratHan

sanmıyorum ama göz önünde bulunduracağım yine de. sol bacağıma baskı ve zorlama yapan bel fıtığım var. sol bacağım diğerine göre biraz daha güçsüz o yüzden. doğal olarak daha fazla zorlanıyor sol bacak. sağda hiç sorun yok. ayrıca bisiklete binmeden bir kaç gün önce ağır kramplar girmişti dizimin arkasına. onun ağrıları geçmeden bindiğim için de olabilir. hala da geçmedi o kramp ağrıları :snzdglsn:

Geri