Diz kapağı kıkırdağında problem dediğiniz şey muhtemelen kondromalazi denilen illettir.
Bu konuda kendi tecrübelerimi paylaşayım (Yalnız ben ortopedist değilim, bu bilgiler konu hakkında okuduklarım ve yıllardır oluşan kendi tecrübelerimden kaynaklanmaktadır onun için bu yazılanları çok da kaale almayın)
Fazla merak cildi bozar derler ya yıllar önce buz patenini merak edip yapmaya kalktığımda dizimin üzerine düştüm ve yıllardır bu kondromalazi illeti ile birlikte yaşıyorum.
Kondromalazi denilen şey diz kapağının iç kısmındaki kıkırdağın zedelenmesidir. Kıkırdak vücut tarafında siz tahrip ettikçe üretilen bir malzemedir üretim kısmının tahrip edilme kısmından fazla olmasını sağlarsanız tedaviyi başarırsınız.
Kondromalazi travma sonucu olabileceği gibi asıl etken genetik yatkınlıktır. Yada diz kapağını aşırı zorlayıcı işlerde uzun süreli çalışmaktır (bu forumdaki bir çok kişi ağır bir işte çalışmayacağı için bizi ilgilendiren kısmı halter vs. ile çalışmak olmalı, bu da yapılan ve benim yaptığım hatalardan!)
Konumuz spor olduğunda göre önemli etkenlerden birisi de spora başlamadan önce yapılması gereken ama hep ihmal edilen ısınma hareketlerinin yapılmamasıdır. Çünkü ısınma hareketleri ile eklem sıvısının artışı sağlanır böylece kıkırdak eklem sıvısı içerisinde serbestçe hareket edebilir. Aksi durumda eklem sıvısı olmayan bir ortamda kıkırdağı çalıştırırsanız kıkırdak hasarı artacaktır.
Ha kandromalazi oluşmuşsa ne yaşıyoruz ne yapabiliriz.
Zaman zaman şikayetlerim artıyor zaman zaman da rahatlıyorum. Bulgular arttığında uzun süreli yürüyüşlerde dizimi tam açarak adım atmam güç oluyor (bir nevi dizim kitleniyor), ben yılların verdiği tecrübeyle bu kitlenmenin 2 problemden kaynaklandığını farkettim 1-Kondromalazi nedeniyle oluşan ufak kıkırdak parçaları diz kapağı ile kemik arasına sıkışıyor ve diz kapağının hareketini engelliyor. Bunu çözmek kolay ayağımı tam gevşek şekilde uzatıp diz kapağını 1-2 kere kemiğin üzerinde döndürünce diz uzun süre rahatlıyor 2- Kondromalazinin yarattığı sıkıntı nedeniyle vücut dizi korumaya geçiyor, dizini kullanmaman için diz kapağının üzerindeki kas kitlesinin çalışmasını engelliyor. Bunu çözmek daha zor oluyor ve dizimi dinlendirmem gerekiyor.
Tıp bu konuda ne yapıyor. Kocaman bir hiç... Çeşitli tıbbi yöntemlere başvurdum kıkırdak tamiri konusunda tıbbın yapabildiği hiçbir şey yok. Birçok konu gibi bu konu da da tıp aciz. Bu konuda piyasada şarlatanlık yapan da çok. Şu anda tıptaki uygulamaları neler
1-Kök hücre tedavisi: Teori şu: Vücutta her hücreye dönüşebilen kök hücre denilen hücreler var biz doktorlar olarak bu kök hücreleri alırız, diz eklemine veririz orada bu kök hücreler gider kıkırdağa yapışır ve yeni kıkırdak oluşturur sonuçta kıkırdak tamir edilmiş olur. Denemedim ama okuduğum kadarıyla sonuç sıfır. Çünkü kök hücre her hücreye dönüşebiliyorsa kemiğe de dönüşebiliyor ve kıkırdak yerine eklem içerisinde kemik de oluşturabilirsiniz

. Veya daha sıklıkla olan şey kök hücreyi eklem içerisine verdikten bir müddet sonra vücut o kök hücreyi yok ediyor, yani gidip kıkırdağa falan yapışmıyor. Denemeyin derim, boş iş.
2-PRP tedavisi: nasıl etki ettiği bilinmiyor. Piyasada buna da kök hücre tedavisi diyenler var alakası yok. Hastanın kendi kanını alıp işlemden geçirip diz eklemine veriyorlar. Denedim. 3 kere yaptırmam gerekiyordu 1 kerede bıraktım çünkü önceden ağrı çekmezken dizimde şiddetli ağrılar oluştu. Bir müddet sonra bu ağrılar geçti ve eskisine göre dizim daha rahattı ama bence etkisi dizdeki ağrı hücrelerini öldürmesinden kaynaklanıyor ve problemi hissetmemeye başlıyorsunuz tedavi edici olduğunu düşünmüyorum, bence ağrıları kesiyor. Sadece şiddetli ağrılardan şikayetçi iseniz denenebilir
3-Proleterapi: Diz eklemi etrafına ve içine şekerli su veriyorlar. Birkaç kez de bunu denedim. Bunun oradaki kıkırdağın tedavisini hızlandırdığını söylüyorlar. Pek tedavi edici gibi gelmedi bana belki kas problemlerinde bu tedavi işe yarayabilir ama kıkırdak hasarında işe yarayacağını sanmıyorum
4-Kremler: Jointace krem oldukça rahatlatıyor dizimi. İçerisinde glukozamin ve ne olduğunu anlamadığım bir takım bitki özleri var. Ama önerdiğim herkes aynı faydayı görmedi bazılarında hiç işe yaramıyor. Bazıları ise çok fayda gördüğünü söylüyor
5-Glukozamin hapları. Faydası olduğuna inanmıyorum. Kıkırdak yapımında glukozamin maddesinin önemli oluğu onun için takviye olarak kullanılması gerektiği söyleniyor ama yapılan çalışmalar göstermiş ki bu ilacı almadan ve aldıktan sonra diz içerisinde glukozamin miktarı aynı hiç değişmemiş yani ağızdan aldın diye gidip de dizin içerisine girmiyor bu ilaç
6-Namartro. En fazla fayda gördüğüm ilaç yumurta zarından yapıldığı söyleniyor. Bitkisel ilaç olarak geçiyor. Hakkında atlarla ilgili bir hikaye de var. Günde 1 tane alınıyor 1 hafta içerisinde etkisini hissediyorsun. Tadavi ediyor mu bilmiyorum ama bende ciddi rahatlama sağlıyor.
Sonuç bilinçli spor yapın halter ve ağırlıkla yapılan squat gibi çalışmalardan sakının. Isınmadan spor yapmayın. Dizim sakat diye sporu bırakmayın yanlış yaparsınız. Kaslarınızı güçlendirin. Tıpta bunun çözümü yok.