Scudo Sports

Diz ağrısı

Scudo
2 ay önce Şile yolundaki (iç kısımdaki köy yollarında) dik yokuşlar sonrası benimde sol dizimde sebepsiz ağrılar başlamıştı. İlk zamanlar pek önemsememiştim ve haftasında dışarıda işlerim olduğu için yürümek zorundaydım. Birgün seri bir şekilde merdiven inerken birden bir ağrı ve acı hissettim. Akabinde 1 hafta dinlenmeme rağmen çok fazla bir değişme olmadı. Bu süreçte sıcak kompres uyguladım en azından dizimi ve eklemimi bükebilecek hale geldi.

Doktora gittiğimde MR sonucunda 1. dereceden ciddi olmayan yırtık meydana geldiğini söyledi. Doktorum özellikle futbol gibi bacağın içe bükülerek oynanan spor dallarında bu durumun daha ciddi şekilde ortaya çıktığını ve bisiklette pedal çevirmenin doğal bir hareket olduğunu bu duruma yol açması ihtimalinin zor olduğunu söyledi.

Sonradan fark ettim ki selenin yüksekliği düşük ve bu nedenle pedal çevirirken dizlerimi çektiğimde çok büküldüğünü gördüm. Seleyi yükselttikten sonra sorun ortadan kayboldu. Ayrıca 2 hafta bacağımı düz bir şekilde uzatarak sıcak tutarak dinlendirdim.

Ne yazık ki bende sürüşlerime yokuş ile başlıyorum ısınmadan. Bu çok kötü bir durum ve zorlayan bir durum. Gerçekten de başlangıçta düz yolda ısınmanızı tavsiye ederim. Bu yüzden evden çıkarken düz bir rota belirledim ve yolumu uzatarak gidiyorum.

Merhaba arkadaşlar
Benim sol dizimde bisiklet sürerken bir ağrı oluşuyor.Açıklamak gerekirse;

İlk sol diz ağrım İzmir-Didim yaparken,Didim'e bir kaç km kala başladı(170km).Çok şiddetli ama sancı şeklinde bir ağrı oluştu.Biraz dinlenince ağrı kesildi.1-2 gün orada kaldım.Sonraki günlerde Milas-Muğla-Denizli yaptım ve dizim de ağrı şikayeti yaşamadım.Bir kaç hafta bisiklete binmedim ve sonrasında bindiğim de sol dizim dizimdeki ağrı tekrarladı.

Bisiklete ilk bindiğimde dizimde herhangi bir sorun yok,zorlamadan seri bir şekilde çeviriyorum.Isınınca(Yarım saat bir saat sonra) normal tempoma dönüyorum ama 1,5-2 saat sonra diz ağrısı başlıyor tekrardan ayağa kalkıp biraz çevirince ağrı diniyor(Ayakta pedal çevirirsem hiç bir şekilde zorlasam dahi ağrı oluşmuyor) sonra tekrar selede pedal çeviriyorum.Selede pedal çevirince tekrar başlıyor.Yüksek Tempoda ağrıya katlanarak pedallara yüklendiğimde belli bir süre(30-45 dk) sonra ağrı geçiyor ama dinlenmeye geçtiğimde ağrı tekrarlıyor ve bisikletten inince ağrı geçiyor.Normal yaşamımda herhangi bir ağrı oluşmuyor.Yürümede,koşmada ve de merdiven çıkmamda sorunum yok.

Ağrı garip,dizin aşağısı kemikle birlikte sancı şeklinde,başağrısı gibi bir ağrı değil.Sancı dize yayılır şekilde.Çok ağrısa bile,harekette bir kısıtlanma olmuyor.Dizde şişlik yok.Anormal bir ses gelmiyor dizden.

İnşallah açıklayıcı olmuştur.Nedeni ne olabilir yada sakatlandıysam nasıl bir antreman programı izlemeliyim.Sakatlığımı geçirebilecek dize sağlıklı gelecek hareketler var mı? Cevaplar için teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: Joyrider
Bence pedal ve sele konumundan kaynaklanıyor olabilir.Benımde dızlerım agrıyordu yuksek tempo bastıktan sonra...Seleyi biraz geri çektim ve yukseklıgı tam topuk hesabı ayarladım bu sekılde diz ağrılarımdan kurtuldum..Belki seleniz çok ileride veya biraz yüksek olabilir..

Merhaba arkadaşlar,

Bisiklet bilindiği üzere dizlerimizi zorlayan bir spor, hal böyle olunca diz ağrıları kaçınılmaz oluyor.

Henüz aktif olarak bisiklete 2 haftadır biniyorum fakat aralarda 25-30km lik ufak turlar yaptım. son 3-4 haftadır ise dizimde ağrı da diyemeyeceğim acı da diyemeyeceğim bir rahatsızlık hissi ve açıp kapamada kıtırtı, çıtırtı vardı. Bu gün doktora gittim, doktor diz kapağındaki ayna kemiğinin ve altındaki kıkırdağın zorlanmış olabileceğini söyledi ve bir süre bisiklet kullanmamamı önerdi. yaptığım 30kmyi ise çok uzun buldu :) nedenini dize bağlı kasların tam gelişmeden zorlanmış olabileceğini söyledi. dizi tutan kasların gelişmemesi bu tazr sorunlara yol açabilirmiş. öneml olan kısa zamanda tekrarlamasını önlemek dedi.

Sonuç olarak ne yardan ne serden vazgeçmeyi istemeyerek bu işi daha önce yaşamış arkadaşlardan veya tecrübesi olan arkadaşlardan bir öneri tavsiye rica edeceğim. En azından kısa sürede nasıl üstesinden gelirim.

yardımcı olacak değerli arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim :)

kadans hakkında yazı var, onu okumanızı öneririm. ağrılarınızın nedeninin ne olduğunu öğreneceksiniz yazıyı okuyunca

• Beğen
Tepkiler: Alper Yıldırım
Yazıyı okumuştum ve olabildiğince yüksek kadaslı gidiyorum zaten, yani yüklenmek yerine vites küçültüp kadansımı koruyorum. yokuşlarda hızımı koruyacağım diye bir gayretimde olmuyor, en rahat nasıl çeviriyorsam o şekilde devam ediyorum...

Geçmiş olsun Alper hocam, doktorunuzun da söylediği gibi sadece 2 haftalık aktif kullanımın ardından başlarda uzun sayılacak turlara çıkmışsınız ve kasların gelişmesine olanak tanımadan zorlamışsınız anlaşılan. Size önerim dizlerinize birkaç gün izin verin, onlar size hazır olduklarında söyleyeceklerdir. Bu süre zarfında da bol bol tavuk eti tüketmenizi öneririm protein açısından.

Bu arada bisiklet belki de diz ağrılarının en az görüldüğü ve en yoğun çalışılabililen bir spor dalıdır, bizzat koşudan bisiklete geçtiğim için dizlerimde bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadım. Şunu da söylemeliyim ki, bacak kaslarını koşudan çok bisiklet daha iyi geliştiriyor (en azından benim için bu böyle oldu), gelişim bir yere geldikten sonra uzun turlara çıkmanızı öneririm.

Tekrar geçmiş olsun.

cevaplar için teşekkür ederim, daha az tempo ve daha az mesafelerle çalışmaya devam etmem mantıklı olan sanırım. Çünkü çalışmazsam da kaslar hiç gelişmeyecek ve yine aynı problemleri yaşayacağım. 30kmyi pek zorlanmadan rahat çıkartıyorum fakat tabi bu nefes falan açısından, belki kas olarak biraz daha yavaş ilerlemeliyim...

Cevaplar için teşekkürler..

• Beğen
Tepkiler: Doğukan KARBAL
Alper abi bendede nefes yok. 30km cok rahat 40km 40kms hızla yapamadım cuma gunu. 15km tamamlayabıldım. Benımde nefes yetmedı. Yaşım kucuk oldugundan dalak sıstı hemen... :)

• Beğen
Yani nefes alırken karnınızmı göğüsünüz mü şişiyor?

Ben beslenmene çok dikkat et derim.Turlara çıkmadan önce karbonhidrat ağırlıklı sağlam bir kahvaltı (Bal, pekmez vb. eksik etme sofrandan, bulabiliyorsan yulaf ezmesi falan da bul, çok güzel ve sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır) yapmaya dikkat edin.Tur sırasında da sindirilmesi zor olmayacak kaynaklardan karbonhidrat takviyesi yapabilirsin( bal ve pekmez burada da geçerli, çok hızlı bir şekilde kana geçip enerji sağlar bunlar)

Şimdi esas konuya geliyoruz. Pedalı hayatına yeni yeni soktuğunu söylemişsin, yani kasların en hızlı gelişme aşamasında.Bu yüzden özellikle tur sonrası öğünlerinde bolca protein almak gerekli, tavuk eti, kırmızı et, yumurta beyazı, süt bunlar hayvansal olarak alman gereken ve bolca esansiyel amino asit bulunduran besin kaynakları. Bitkisel olarak da nohut, fasulye, barbunya olsun, bolca baklagil, bunların yanında da kombine olarak tahıl takviyesi almalısın, buğday gibi.Tur sonrasında, dinleme sırasında öğününde bunları bolca bulundurman gerekiyor bu protein kaynaklarını.Bolca meyve de tüket tabi. vitaminden zengin beslenmenin kas yıkılımını azalttığı kanıtlanmış.bu da tur sırasında kaybettiğin kas kitlesini azaltıp kas gelişimine katkıda bulunmuş olacak.

Ayrıca sana bir önemli önerim daha var, çerez tüket, fındık, ceviz, badem vb. kuruyemişlerde altın değerinde eser elementler var, vücudun her gün bunlardan bazal miktarda almaya ihtiyacı var.

Beslenme her sporda olduğu gibi bu sporda da çok önemli. Tabi ki tedavi edici bir etkisi var demiyorum, doktoruna gitmen gerekli. ama sıkıntı yaşamadan bu sporu yapmak ve performansını artırmak için beslenme ve uyku düzenine dikkat etmen şart.

• Beğen
Alper abi bende bir süredir diz kapağı ağrılarından muzdaribim.Bende eğilip kalkarken bir çıt çat çutur gibi sesler geliyordu diz kapağımdan :D attığım bir sprint sonucu diz kapağımda yanma oldu.Doktora gittim bağlarımın sağlam olduğunu sadece aşırı zorlama yaptığımı ve çatur çutur seslerininde eklemlerde eskimeye bağlı olduğunu söyledi.Ama binmende bir sıkıntı yok dedi.Dizlik kullanıyorum uzun turlara giderken.O zaman herşey harika oluyor.ağrım olmuyor.Ekstra başka şeylerde var ama o zaman konu uzadıkça uzar bir ara faceden konuşuruz :D

• Beğen
@emre karakoç

Diyafram düz bir kastır ve istemsiz çalışır, burası doğru fakat diyafram nefesi diye bir şey vardır, yani göğsü değil karnı şişirerek alınan nefes, her nefes böyle değildir ve daha sağlıklı olan diyafram nefesi olduğu için herkese önerilir bu alışkanlığı kazanmak.

• Beğen
Geri