Scudo Sports

Disk fren balata spreyi sonrası tutmuyor

furkanbr

Forum Demirbaşı
Tepki
393
Bisiklet
b'Twin
Merhabalar bu forumdaki ve bikac motosuklet forumundaki konulari bulabildigimce okudum yapabildigim kadariyla yapmaya calistim. Olay soyle gerceklesti yagmurlu bir surusten sonra zincir ve rublede eser miktarda paslanma olmustu ben de ne kadar dogru bisey yaptim artik emin degilim ama internette gordukten sonra wd40 ile fircalayip pasi soktum ve tekrar yagladim. Wd40 ile fren diski arasindaki iliskiyi bildigim icin fazlasiyla dikkat ettigimi dusunuyordum ki deneme turumda arka frenim neredeyse yok gibiydi. Daha sonra biraz arastirdim balata spreyini tavsiye edenleri falan gordukten sonra balata spreyi ile arka diski temizledim hazir baslamisken onu de temizliyim dedim ve bekledim biraz kurumasini. Yaklasik bunlarin ustunden 1 ay gecti 300 400 km yaptim gayet dik yokuslardan sonuna kadar frenleyerek indim ama hala frenlerim cok cok az tutuyor. Soyle soyliyim frenlerin ikisini de sonuna kadar siktigimda sanki 2. Viteste %5 lik bir yokusu cikar gibi neredeyse hic zorlanmadan pedal cevirebiliyorum. Bu durumda benim ne yapmam gerekir daha once yasayan var mi?

Scudo
fren pedlerini söküp; eğer pedler bakır alaşım ise ocakta alevin üzerinde tutarak bulaşan wd40'ı yakarak uzaklaştırabilirsiniz. eğer pedleriniz reçine ise o zaman da bol sabunlu suyla, bulaşık deterjanıyla ya da başka bir yağ sökücü kimyasalla temizleyebilirsiniz. aynı temizliği bir de rotorlara yaparsanız işe yarayacaktır.

Jant temizleyici sıvı veyada balata spreyini alıp baltaları onun içine yatır. Daha sonra tamamen kurumaya bırakın. Rotorları da ilk tamamen silerek temizleyin kurutun daha sonra üstünde sıkılı kalsın ve yine tamamen kurusun. Hatta isterseniz rotorları da yatırabilirsiniz fakat metalin emeceğini hiç düşünmüyorum. Monte ederken kirletmemeye dikkat edin.

Yağ gibi şeylerde sünger gibi emiyorlar. Emen kısma kadar zımparalamak bazen işe yarıyor. Bazen ise tamamen emmiş oluyor.

Aynı şekilde bende sıvı gres döküldü. Önüme araba çıktığında frenler süngere dönüştüğü için gidecektim az kalsın. Bende bitmesini beklemenin yerine bu işlemleri yaptım. Şuan ilk aldığımdan anormal şekilde daha iyi tutuyor frenler.

Balata spreyi yağı anında çözer. Diskte hala yağ varsa ya balata emmis ya da kaliperin içinde kalan wd40 sızmaya devam ediyor.

Bu spreyi almak yerine selülozik tiner + yeni balata muhtemelen aynı paraya gelirdi, bir de ugrasmazdiniz.

Maalesef sprey zincir yağları da etrafa sicrayip durmaları nedeniyle bisiklet için uygun ürünler değiller.

Nexus 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Balata spreyi icine yatirsam daha kotu olmaz mi on diske wd40 bulasmadi hic ve o da ayni durumda suan balata spreyi siktigimdan beri

• Beğen
Tepkiler: Asddsakullanıcı
Balata normalde adı üstünde balata spreyi. Yağ gibi bir şeyi yok. Hızlı kuruyorda. Temizleyici bir şey. Tabi sizde yan etki yaptı ise bilemiyorum. O zaman denememek daha iyidir sizin için.

• Beğen
Disk frenlerimi bisikleti yıkarken yıkıyorum ve sonrasında rotorları kuru bezle siliyorum sadece. 60-70 km'de bir yıkanıyorlar, 1500 km'dir hiç fren sorunum olmadı daha. (ses - tutmama - güç kaybı)
(Bisikleti temizlerken ve bakım yaparken terste çeviririm bu arada)
Frenlere temas eden tek kimyasal madde bulaşık deterjanı ile köpürtülmüş su yani :)

Aynı sorunu ben de yaşamıştım, zinciri yağlarken arka frenden oldum. Kaç defa söküp balata spreyiyle temizledim, deterjanlı suyla yıkadım bi faydasını göremedim. Yeni balata almadan önce son defa balatalarımı söküp ocakta bi güzel ısıtıp hatta yakıp(abartıp nerdeyse kızaracak kadar ısıtıp) deneyeyim dedim ve sorunlu balataları öne takıp, öndeki sağlam balataları arkaya takıp uzun ve dik bir yokuştan da frenleyerek indim ve sonuç sıfır sorun. Şu an frenleme ve lastik kitlemesi eskisi gibi. Yalnız balataları temizleyip takmadan önce diskleri de çok iyi temizlemeyi unutmayın, diskteki azcık yağ bile bütün balataya etki ediyor. Geçmiş olsun çok sinir bozucu bir durum :acpsnr: İlk HD fren bisikletimde bunu yaşayınca bayağı bi soğumuştum ama şu an yine memnunum :komik:

• Beğen
Ben direk balatalari degistirsem kesin cozum olur mu peki yoksa diske de etki etmis midir bu durumda?

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Diske birşey olmaz, ister benzin, ister aseton, ister selülozik tiner ister balata spreyi ile temizleyin, yağ kalmaz.

• Beğen
bende diske çok küçük miktarda gres yağı bulaştırmıştım. arka frenler tutmamıştı. Diski silip temizledim ve arka frenleri tutarak bi 100 metre pedalladım frenler normale döndü. Bir nevi zımparaladım gibi bişey oldu

• Beğen
Birkac sey denedim hicbir fark olmadi bugun donus yolunda yaklasik 800 900 metre uzunlugunda %12 egimli bir yokusta tahmini 4-5 km/h hizla frenleri sonuna kadar sıkarak indim (forumda okumustum kimyasali yakmak icin yavas ve uzun sureli frenlemeden bahsediyordu) ama bende bu yontem sonuc vermedi hatta daha kotu bile oldu diyebilirim. Yolda iken daha once fren ayari diye bisey gozume carpmisti hic okumamistim bile olabilir mi diye dusundum yaklasik yarim saat once de nasil yapildigina bakarak fren ayarlarimi yaparak sorunumu cozmus bulunmaktayim[emoji18] , gerci arka frenim hala tam olarak ilk aldigim zamanki kadar iyi tutmuyor disk ustunde sonuna kadar dahi siksam kayarak devam edebiliyor ama ayar kesinlikle guzel sekilde ise yaradi. Herkese yardimlarindan ve fikirlerinden dolayi tesekkur ederim.

• Beğen
Shimano fren sisteminde balata spreyi kullanmayın (Fren diski ve sökülmüş haldeki balatalar hariç). Shimano' nun kendi kitapçığında kalipere zarar verebileceği yazıyor.

Kesinlikle. Sadece bisiklette değil, her türlü kalipere zarar verir. Nedeni ise, piston o.ringlerini ya da lastik aksamı eritmesi. Ancak gördüğüm kadarıyla mekanik disklerin kaliperlerinde lastik aksam yok. Lastik yoksa kullanılabilir.

Aynen öyle. Eski tektro m300 mekanik kaliperimde lastik olarak sadece toz keçesi vardı. İçerisi zaten kalaşnikof gibi yay, piston, telin çektiği kol bir de kıytırık bir bilya seti o kadar.

Geri