Decathlon'da bir garip uygulama!

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.495
Tepki
3.574
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
@Bahadır Aktaş

Muthis ya vallahi muthis.. Bahadir bey, "paramla sizin is modelinizi bile satin alirim, vereceksiniz bana o torbayi" diyor. Iste harika bir tuketim toplumu yeyicisi..

Cok merak ediyorum, hangi "sizin paraniz"? Decathlon sizin alisverisinizde belki o torbanin maliyetini katmadan fiyatlandirma yapiyor, siz urunun fiyat etiketinde torba dahil falan mi yaziyor, ne hakla siz o torbanin bedelinin sizin paraniz oldugunu iddia edebiliyorsunuz?

Decathlon bunu ister bir yere bagis yapar, isterse torba bedeli olarak alir, isterse sirf plastik torba kullanimini azaltmak icin caydirici onlem olarak kullanir. Hangi hak ile bu kadar gider yapilabiliyor akil alir gibi degil.

Isin mantik kismi bir yana, cevresel olarak da olmasi gereken bir uygulama bu. Oyle bol keseden plastik torba alip cevrenin anasini bellemeyi belki biraz azaltir. Birisi de "o zaman 2 tane alacakken 10 tane alirim" diye ters mantik gutmus. Lutfen yapiniz, herkes sizin gibi 10 tane torbayi parasiyla alsa, belki o paralar cevrenin korunmasina katki olarak biraz aktarilir. Lutfen paranizi carcur ediniz.

(Bu arada Metro marketlerde de torba ucretlidir. Poponuzdaki donun bile neredeyse alindigi, gelir vergisinin en dusuk dilimde bile %30'u gectigi, dolayli vergilerin her gun arttigi, envai cesit haksizligin, torpilin arttigi, emniyet seritlerinde devlet gorevlisi adi altinda mafyatik tiplerin cirit attigi bir ulke duzeninde, insanimiz "musteri memnuniyeti" olayinin farkina varip kila tuye isyan etmeye basladi, maalesef onu da yanlis anlayip basladi :/)
 
Scudo
B

BF Okuru

Misafir
@barış barış

Poşet almayı opsiyonel kılıp da ödeme olarak 5 ya da 10 kuruş istendiğinde durum ortada. Poşet vermemek gibi bir şeye geçiş olursa ne yaşanabileceğini tahmin ederiz bence. Kasa kuyruklarında çok gördüm kasiyere bağıranı, küfredeni, ürünü fırlatanı.
 
B

BF Okuru

Misafir
bilinçli bir ülke olsak ülkenin enazından üçte biri hergün ontane poşeti bi kenara koyup ay sonu geri dönüşüme verse kaba bi hesapla yılda 70 milyar poşet yapar doğaya gitmeyen poşet sayısı kaba bi heaapla aşağı yukarı vay beee... nekadar basit aslında
birde bu poşetleri sokaktan topladığımızı düşünün memleket temizlendi gitti
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.495
Tepki
3.574
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
Gene belirteyim, Almanya'da ozellikle Decathlon tarzi yuksek surum, dusuk fiyat magazalarin tamaminda torba ya yoktur, ya da paralidir. Bakin yoktur diyorum, parasiyla bile alamayabilirsiniz, "o sizin hiyarliginiz herr Mert, sizin kici kirik alisverisiniz icin 3 saat sonra geri donusum kutusuna (cop degil) atacaginiz ve cevreye karbon izi birakacaginiz bir seyi size vermiyoruz, bilseydiniz de geleydiniz" derler.. Demezler de, demeye getirirler.

En buyuk bisiklet grosmarketlerinden birisi olan XXX-Fahrrad'ta torba morba vermediler, cantam falan da yoktu, rica minnet icine koyacak bez birseyler buldular (ona da para verdim bu arada)
 
  • Beğen
Tepkiler: Serrchi

Bahadır Aktaş

Daimi Üye
Kayıt
28 Kasım 2013
Mesaj
321
Tepki
192
Şehir
istanbul
Bisiklet
Merida
@drumbanger decathlon bu uygulamayi bitirip poşetleri yine bedava dagitmaya basladiginda ne diyeceksin? bence decathlonl kargoda kullandığı gereksiz buyuklukteki kutulara baksa daha faydali olur. Ayrica denizi kirleten poşet ten daha önemli plastik atıklar var.
Mert E yine ayni noktaya geliyoruz burada bu kadar laf kalabaligi yapip elde poset geziyorsunuz.
Herkes kendi çevrecilik anlayışı içinde elinden gelini yapsın arkadaşlar ama kimse benden bu firmaların cevreci olduğu yalanina inanmami beklemesin
 
  • Beğen
Tepkiler: technox1
B

BF Okuru

Misafir
@Bahadır Aktaş

Kargo ile ürün giderken arabanın gereksiz olarak havaya saldığı gazlara ne diyeceksin? Ne diyeceksin demekle olmuyor bu işler. Eğer iyi bir alternatif çözümün varsa elini taşın altına koyarsın. O eli taşın altına koyma kısmı da bir mail atmak ha, çok yoracak bir şey değil. Kargo noktasında işin bence farklı perspektif var, ürüne zarar gelmesi bir sıkıntı.

Firmanın ana niyetinin çevreci olup olmamasıyla zerre ilgilenmiyorum. Biz burada tartışırken onlar hala oralarda milyonları kazanıyorlar. Ama inceden bir yerden çevreciliğe olumlu etkisi varsa ben tutarım o uygulamayı. Yoksa Decathlon'un ürettiği, para vererek yaptırdığı poşeti parayla satmasının kararını yargılamak ne sana düştü ne de bana. Para-çokomel eğrisi bu. Bir şey veriyorsa karşılığını talep edebilir.
 

Ehlikeyif

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ağustos 2014
Mesaj
600
Tepki
807
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Diğer
Bir mağaza poşeti parayla satıyor olabilir, veya Decathlon'un dediği gibi bağış amaçlı kullanıyor olabilir ama ben genel kabul görmüş "poşet = çevre kirliliği" ön yargısına katılmıyorum. Şahsen kendi adıma mağazaların poşet vermesinden yanayım.

Poşetler zaten günümüzde neredeyse %50-60 dolgu, zaten 3-4 kullanımdan sonra parçalanıyor. Siz (siz derken lafın gelişi, söz meclisten dışarı) poşet ve diğer plastik ürünlerin atıklarını ayrıştırmadan çöpe atıyorsanız burada kabahat plastiğin değil. Poşet ve plastik diğer ürünler de uygun şekilde kullanılması durumunda diğer herhangi bir materyalden daha fazla zarar vereceğini düşünmüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Aktaş
B

BF Okuru

Misafir
Çok güzel uygulama. Umarım tüm marketler ve mağazalar aynı uygulamaya geçer.
 

Bahadır Aktaş

Daimi Üye
Kayıt
28 Kasım 2013
Mesaj
321
Tepki
192
Şehir
istanbul
Bisiklet
Merida
@drumbanger senin mantiginla taş devrine kadar dönmemiz gerekir:) BEn kimseyle cevre konusunda tartismak icin acmadim konuyu decathlon keske acildigi ilk gunden beri bu uygulamayi yapsaydi yada mert e nin dedigi gibi almanya modeli hic poset vermeseydi ama burasi türkiye durumuna geliyoryz maalesef
 
B

BF Okuru

Misafir
insanlarla konuşurken herkes diyorki şöyle olmalı böyle olmalı bende diyorumki kendi kendime vaybe insanımız nekadar bilinçli sonra bi bakıyorum ulan diyorum kim bozuyor ozaman bu memleketi
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.495
Tepki
3.574
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
@Bahadır Aktaş

Bir kere sunu birakin.. Iyi birseyin degeri, o konudaki kotu orneklerle azalmaz. "Decathlon once kutulara baksin"mis.. E kutulara bakmamis, torbalara bakmis, bir yerinden tutmus. E iyi o zaman, zaten mukavva kutu kullaniliyor, e o zaman hakkimiz bol bol torba alip, isin cilkini cikartmak.. Aferin cok guzel dusunmussunuz. (isin mukavva kutularin plastik torbaya gore cevresel olumsuz etkilerinin cok daha az oldugu kismina hic girmiyorum)

Laf kalabaligi yapip elde poset geziyormusuz. E daha iyi ya, duzeltsinler beni de! Hadi beni taniyip tanimadiginiza, bu konuda ne kadar hassas oldugumu bilemeyeceginize girmiyorum; varsayin ki tam da sizin dusundugunuz gibiyim, elde poset poset geziyorum! Duzelmem icin firsat bu firsat iste. Nedir peki, bu benim bir isin yanlisini yapmam, dogrusunu savunmamam gerektigi anlamina mi geliyor? O kadar bencil ve koyun bir insan degilim, kusura bakmayin. (sigara iciyorum diye sigara zararlidir da demeyeyim mesela, cok guzelmis!)

Cevreci oldugu yalanina inanmayin siz. Ancak kendi uydurdugunuz seylere de baskalarinin inanmasini beklemeyin. Bahsettiginizin aksine tum dunyada en cok su kirleten plastik nesne posettir, ilk sirada izmarit gelir, poset ikinci, plastik ambalajlar ucuncu siradadir.

Yani plastik atiklar, deniz kirlenmesinde basi cekiyor; ayrintili bilgiyi (link) adresinden okuyabilirsiniz.

Plastik torbalarin yarattigi cevre kirliligiyle ilgili de suraya bakabilirsiniz.
(link)
 

Bahadır Aktaş

Daimi Üye
Kayıt
28 Kasım 2013
Mesaj
321
Tepki
192
Şehir
istanbul
Bisiklet
Merida
@Alizee merak etme hisseleri halka açık değil. Bfold bisikletim de var çok şükür :) senin olaya bu kadar sığ yaklasmani nasil aciklayacaksin merak ettim
 

Mehmet H.

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Haziran 2013
Mesaj
816
Tepki
363
Şehir
*
Bisiklet
Ghost
versinmi vermesinmi olayına girmeyecemde.bir şey bedavaysa biliyorumki suyunu çıkarır millet.paralı olamayınca yada kıymetli olmayınca idareli kullanmayı bilmeyiz.
 
  • Beğen
Tepkiler: hogutmen

Alizee

Daimi Üye
Kayıt
26 Aralık 2015
Mesaj
300
Tepki
296
Şehir
Istanbul
İsim
Ali
@Bahadır Aktaş sig yaklasimim derken. ben ne dedim ki. sadece diyorum ki ne de iyi yapip almamissiniz sukukunuzu.
 

halil halil

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
985
Tepki
1.564
Yaş
41
Şehir
New Caledonia
petrolü damıttın
kalan plastik kısmını napacaksın toprağa mı gömeceksin
kola şişesi, su şişesi, çöp kovası, eti puf ambaljı, sele elcik oluyor onlar

iyi petrolü de kullanmayın o zaman arabaya binmeyin yerin dibinde kalsın

ne kadar poşet düşmanı varmış pes kankalar
http://www.capskac.com/wp-content/uploads/2014/01/le-tisort-bim-poset.jpg

poşet akar..