Decathlon'u acımazısca eleştiren arkadaşların yazılarını hayretle okudum. Şu koca ülkede bugüne kadar hangi mağaza vardı bu kadar farklı spor dalına ait ürün ve aksesuarı bir arada barındıran? Vardı da benim mi gözümden kaçtı?
Bu mağazayı beğenmeyenlere sorarım... 70 milyonluk bir ülkede düzenli olarak amatörce veya kendi çapında spor yapanların sayısı kaçtır sizce? Sporu çok yüksek oranda TV başında maç seyretmek olarak algılayan (futbol, basketbol dışında bir şey seyredilse hadi ona da tamam) bir millete bu mağaza bence fazla bile!
Bugüne kadar kimsenin aklına gelmeyeni Allahın Fransızı akıl etmiş. Aktif spor yapan sayısının bu kadar az olduğu bir ülkede zarar ederim korkusuyla büyük bir spor mağazası açmaya cesaret edemeyen yerli holdinglerimiz / şirketlerimiz yerinde sayarken (veya çok iş yapan elektronik mağazaları açarken) elin adamı çok riskli bir işe girmiş, kendi halinde spor yapanların ufkunu açmış, yapmak isteyip de yapamayanları özendirmiş, çocukları farklı spor dallarıyla tanıştırmış. Böyle bir mağaza açıldığı için teşekkür edeceğimize pek çok alanda yaptığımız gibi hemen kötülüyoruz, işe yaramaz diyoruz, beğenmiyoruz, yapıcı olmak yerine yıkıp geçiyoruz. Önce elimizdekinin değerini bir bilelim, sonra mağazanın eksiklerini gidermekte adamlara yardımcı olalım, taleplerimizi iletelim. Adamlar bizim gibi sporla ilgili insanlardan alacakları bilgi ve talepler doğrultusunda en amatöründen en profesyoneline hitap edecek şekilde ürün gamını genişletecektir elbette.
Decathlon'un Fransa'daki ve diğer Avrupa ülkelerindeki mağazaların büyüklüğünü ve oralarda sergilenen ürünlerin kalitesini burasıyla karşılaştıranlar da lütfen bir düşünsün Paris'te, Berlin'de Londra'da her sabah kaç kişi işine bisikletle gidiyor, bizde kaç kişi gidiyor? Her haftasonu oralarda kaç kişi koşu vb spor aktivitesinde bulunuyor, bizde kaç kişi? Kaç kişi düzenli yüzüyor, bizde kaç kişi? Ve oralardaki insanların alım gücü nedir, bizde nedir? Kısaca oralarda spor malzemelerine talep nedir, bizde nedir?
Ayrıca Decathlon sadece bir bisiklet mağazası veya sadece bir kampçılık mağazası veya sadece yüzme malzemeleri satan bir mağaza değil ki her spor alanında en pro ürünleri sergileyebilsin? Bence Türkiye gibi spor yapmaktan çok uzak bir ülke için şu aşamada mükemmel bir spor mağazası. Kaçımız hayatında okçuluk ekipmanlarını bu kadar yakından gördü inceledi sorarım size?
Ben Anadolu yakasında oturmama rağmen neredeyse 2 haftada bir gidiyorum ve mağaza her seferinde tıklım tıklım dolu. Herkes alışveriş yapmıyor veya giden herkes profesyonel sporcu değil belki ama insanların ve özellikle gençlerin ve çocukların sporun sadece futbol olmadığını gözleriyle görmesi için mükemmel bir alan. Pek çok farklı spora özenilecek bir ortam var gençler için. Uzun vadede çok faydası olacak bir mağaza bence. İşin sportif boyutunun dışında sosyal boyutunu da unutmamak gerek.
Bu arada dün gittiğimde sordum yetkililere Anadolu yakasına bir mağaza açmayı planlıyor musunuz diye. Kasım veya Aralık 2011'de İzmir'de bir mağaza açılacakmış. 2012'de de Ümraniye IKEA'nın olduğu bölgede bir mağaza planlanıyormuş. İzmir'de ve İstanbul Anadolu yakasında oturanlara duyurulur.