Scudo Sports

Dağ çıkışında yapmam gerekenler ?

@Melih Çolak

Uçmakdere den Kumbağ ya indim belki bilen vardır , çok kıvrak ve yokuş aşağı bir yer:D
Fren avid elixir 1 , geçen sene böyle bir şeyin olacağını tahmin etmiyordum bir baktım frenler bir yerden sonra az tutmaya başladı
indim bir bakayım dedim parmağımı değdirdim değdirmez olaydım:D Baya ağrıdı su topladı uğraştım durdum..
Demek ki fren yağlarındaki +200 kaynama derecesini boşuna vermiyorlarmış onu anladım:D

Edit ; şöyle bir yer bu çıkış oluyor inişi neredeyse bedava, pedal çevirmeden:p..

• Beğen
Tepkiler: Melih Çolak
Scudo
@amoush00 Hocam Osmaniye de yaşıyorum Zorkun yaylası var burada 21 km dağ çıkıyorsunuz yayla amaçlı kullanılıyor evimiz var burada oraya gidicem kalmaya sadece çıkış yapıcam yani iniş yapmiyicam.Yollar sürekli asfalt hiç toprak filan yok.Bisikletim Bianchi Montana D. orta amassör var biraz zorliyicak ama öğrenci olunca pek de seçeneğim olmuyor doğrusu :) Çıkış yaparken de lastikler öyle patlama yapıyor mu ? İlk defa şehir dışı bir yere gidicem yani ne yapacağım konusunda tek bilgim bisikleti sürmek doğrusu :) Yardımlarınız eksik etmeyiniz hocam teşekkürler :)

@Oguzhan KUNDAKCI
Hep asfalt çıkacaksan pek sıkıntı olmaz. Ama daha sonra böyle şeyleri al bir kenara koy.

Turdan önce ve tur esnasında, bol karbonhidrat içeren gıdalar tüketmelisiniz.

Turdan bir gece önce, akşam yemeğinde kıymalı makarna yiyebilirsiniz. Sabah kalktıktan sonra, pedal çevirmeye başlayana kadar en az 1.5 litre su içmeye bakın ve bunu mümkünse 1 saate yayarak yapın. Kahvaltıda simit ve bal ideal bir seçim olur; zeytin gibi reflüye sebep olabilecek gıdalardan ise uzak durun kahvaltıda. Tur esnasında da yanınızda bir simit, muz, kuru kayısı, kuru üzüm, fındık, Powerade tarzı bir şişe izotonik içecek ve yeterince su bulunmalı. Her 15 dakikada bir, susadığınızı hissetmiyor olsanız bile su tüketmelisiniz.

• Beğen
Tepkiler: Saturn
@M. Mert Babayiğit bende kartepe inişte yaklaşık 30 dk kadar sürüyor sürekli virajlı eğim benimde frenler şişiyor nedense fren gücü azalıyor artık iniş bittiğinde balataların yarısının bittiğini görüyorum hatta şuan diskimin yarısı siyah kavrulmuş durumda üstüne yumurta koy pişsin oluyor inişin sonunda :D üst seviye fren seti lazım bize :)

• Beğen
Tepkiler: Uçmakdereli
@Melih Çolak
Bir yerden sonra bisiklet ben artık yoğum diyecek bakalım ne zaman olacak:):)
Su soğutma pek mantıklı olmayabilir ben hızlı diye yapıyorum normalde bu tarz malzemelere yağ soğutma yapıyorlar özelliği
çok değişmesin diye ama fren olduğu için yağ sıkamıyoruz hava da yetersiz kalıyor:)

....

Ek olarak gözlüksüz çıkma pişman olursun, maske varsa ağzını da kapayabilirsin.
Dinlenirken sürerken eşek arısı gelirse pek sallama, kovalamaya çalışırsan daha çok inat yapar , tecrübe ile sabittir:D
At sineği tarzı canlılar varsa duracağın yerde biraz dikkat et fark etmeden konarlar iğne gibi sokarlar baya acıtırlar.

@Melih Çolak

Biraz baktım da adamlar yapmış yani:eek:
Şimdilik sele altından havalı kornanın tüpüne serum bağlayıp sulama sistemi yapabilirim anca:D

• Beğen
Tepkiler: Melih Çolak
@Oguzhan KUNDAKCI Valla ben bir kere almadım 6 km yolu eve yürüdüm. Allah'tan yolun çoğunu tamamlamıştım dağın başında falan gelseydi valla halim yaştı.

@M. Mert Babayiğit

Videodaki iniş kısmı 12:05'ten sonra başlıyor.
Geçen yıl çıktığım uzun soluklu Tekirdağ-İzmir turumun ağlatan rampaları olarak anı defterimin karanlık ve bir o kadar da tozlu sayfalarına gömdüm ben o hatıraları :D:D Düşün ki Kumbağ-Uçmakdere arasında nasıl zorlandıysam Kaz Dağları bana mısın demedi, o derece yani :D

Benim o rotadaki teçhizatım şöyleydi.

Lastiklerin APS cinsinden patlamaya/delinmeye karşı dirençli olursa yalandan yanına bir yedek iç lastik, levye ve minik pompa alabilirsin. 600Km yol yaptım geçen yıl turda, bana mısın demedi sağ olsun. Yalnız fren konusu önemli. Velespitin giderinin iyi olması kadar dururunun da iyi olması önemli husus.
Uçmakdere'ye inerken 2 takım balata değiştirdim durup. 3. Takımı da Uçmakdere kahvesinde çay içerken değiştirdim. Ben 80 kilo, sırtımda 35 Kilo, 20 de bisiklet olunca haliyle frenler de ağlıyor anlayacağın. Yaşayarak öğreniyor insan haliyle. :D

Bir de arkadaşlar belirtmiş, su ve enerji veren yiyeceklerle powerade al yanına. Takatten düşmemen için mutlaka ve mutlaka eşit aralıklarla tüket. Performans gösterirken vücudun farkında olmadan aşırı tüketime giriyor, kaybı dengeli olarak geri almazsan metabolizmana zarar verebilirsin. İniş ya da çıkış fark etmez.

Bir de Kumbağ-Uçmakdere kısmı işin kolay kısmı. Delikanlıyım diyeni Uçmakdere-Kumbağ rotasında görmek isterim :D
(Gerçi Murat Suyabatmaz'ın onu yaptığını da duydum ya neyse :) )

• Beğen
Tepkiler: Uçmakdereli
Fren bakımlarınızı yapmadan iniş yaptınız sanırım, fren bakımsız olursa disk ve balatalar hemen yanar bizzat ben yaşadım 60 km hız ile inerken birden yanık koktu ve fren zerre tutmuyor.Benim için tehlikeli ve eğlence dolu bir tecrübe oldu.:cool::cool::cool:

* Yedek lastik / Levye / Yama
* Yaninizda cakmak, çakı vb. bir seyler bulundurun. Belli olmaz ne icin gerekecegi ;)
* Alyan cakisi alin! Ola ki dustunuz gidon carpildi... Bu ve benzeri bir durumda, 1 dakikada halledeceginiz islem yuzunden bosuna turunuz/gununuz zehir olmasin ;)
* Su + Enerji verecek yiyecekler. Ozellikle bu sicakta bol su!
* Biraz nakit! Koy bakkallari veya kahveleri ile karsilasirsaniz takviye/keyif yaparsiniz.
* Kask + Eldiven + Telefon saymissiniz. Gozluk ekleyin! Action cam - foto makineside iyi birer ek urun olabilir.
* Trafik olsun olmasin sag seridi tercih edin sizin gibi dogaya kaptiran bisiklet motorsiklet tamgaz iniyor olabilir siz cikarken. Piknikci veya civar koylerden is icin oralardan gecen araba olabilir.
* Mumkunse bir yol arkadasi bulun. Ilk dag tecrubeniz olduguna gore ne olur ne olmaz guven verir. Doga sporlarinda "body" eşli eylemler oncelik sirasindadir guvenlik acisindan. Ayrica nereye gideceginizi ortalama donus saatinizi verin. Olmasin elbette ama zamaninda donmez, iletisime gecemezseniz sizi nerede arayacaklarini bilmenin rahatligi olsun herkeste ve sizde.
* Tirmanirken sizi zorlamayan bir kadans icin vites araliklarini tercih edin. Nefes ritminizi korumaya calisin.
* Iniste ilk kez gectiginiz arazi ve kros yollarda hiz ve risk almamaya calisin. Sonucta biranda cukur, gevsek zemin, refleks olarak asamayacaginiz tarzda tas-tumsek-kaya gibi kosullarla karsilasarak kontrolu kaybedebilir, ciddi bir kaza gecirebilirsiniz. Bisiklete, en kotusu size birsey olursa donusunuz sorun olabilir. Bu tip adrenalini genelde birkac kez tecrube edip tanidiginiz rotalarda yapmak daha dogru olur. Zaten tekniklerinizde bu tecrubelerle artacaktir. "Ilk dag tecrubem" dediginiz durumlar antrenman niteliginde olacaktir ;)
* Yedek tisort-forma, ter silmek icin bandana vb. alabilirsiniz. Sicak hava tirmanislarinda ter silmek icin eldivenlerin havlu kismi yetmeyecek, terler gozunuzu yakacaktir. Molalarda tisort-forma degistirip rahatlar, digerini kurutursunuz.

Bir cirpida akla gelen bunlar...
Keyifli, kazasiz, belasiz, arizasiz, patlaksiz turlar :)

NOT: Lastik levye yama tamam ama POMPA yazmamisiz yahu :p

Geri