Scudo Sports

Dağ Bisikleti ile uzun yol

suat06

Aktif Üye
Tepki
65
Zarif, o ince teker ve hızlanan bisikletleriyle uzun yol yapanların fotoğraflarını görünce insanın canı çekiyor. Kısmetse yaz tatilinde de ben yapacağım ama dağ bisikleti ile uzun yol yapılır mı sizce? Yol bisikleti olandan belki biraz fazla yorulum ama bana mümkün gibi geldi. Siz ne dersiniz ?

Scudo
Yapan cok kişi var biraz kondisyon biraz nakit ve en cokta cesaretle ilgili yani bisikletten cok sizinle ilgili diyebilriim. İnce teker degil direk dag lastikleri ile turlara cıkan cok var sele arastırmanızı öneririm yumusaklıktan ziyade sekil olarak ergonomik bir sele öneririm yumusak seleye alıstırmasanız kendinizi ii olur .

Ben sahsen cok uzun tur yapmadım hem nakitim hemde cesaretim yok bunun için acıkcası uzun turlara karsı imrenerek gözlemliyorum bende sadece. yapanlarada helal olsun diyorum.

MTB'den tur bisikleti yapılabilir tabi ama ilk önce bagaj takmak için uygun deliklerin olup olmamasını kontrol etmen gerek.Bu bir şekilde halledilir,diğer konu ise sürüş geometrisi ki o senin keyfine kalmış.

• Beğen
Tepkiler: suat06
güzel bir 1.50 lastik aldıktan sonra istersen dünyayı dolaş

@Uğur Recep AKGÜL
benim cesaretimde var amanakit sıkıntı 1000 tl harcamam gerek belki daha fazla

Dostum mtb bisikletin lastiklerini değişirsin, bagaj takarsın. Güzel güzel uzun tur yapabilirsin. Biz az yapmadık 2 yıl öncesinde. :)
Yapacağın turlarda şimdiden güzel pedallı günler dilerim.

Tura cikmadim ama MTB ve sirt cantasi ile bir gunde 105 km yol yaptim. Genelde 40 - 60 km arasi gunluk turlarda sorun yasamiyor her turlu yola girebiliyorum.
26" ve 1,90 disli lastikli bisiklet kullaniyorum. Bu tip turlarda asfaltta daha cok yol alacagimdan 60 psi hava basiyorum. Yorucu olur, digerleri kadar cabuk hizlanmayabilir ama yapilir.

Yinede 1,50 veya 1,75 cross country / tur lastikleri takmak, arkaya bagaj takmak ve yuku burada tasimak dogru ve konforlu bir tercih olur. Aynakoluda minimum 46 veya 48'lik kullanmak duzluk ve inis egimlerde buyuk kolaylik saglayacaktir. Elbette bunlar tur yapacaginiz rotaya gore hesaplanip duzenlenebilir.
Uzerinde uzun sureler gecireceginiz icin, rahat edeceginiz bir sele ile ise baslamak en dogrusu.

Turcularin gunluk ortalama 80 km. civari yol yapmayi tercih ettikleri dusunulurse, kondisyonlu bir surucu iyi durumda bir MTB ve duzenlemelerle bu isi yapabilir.

Elbette bu gunluk turlar yapan birisinin mantik yurutmeleri. Gercekten MTB ile uzun/kampli tur yapanlar daha faydali olacaktir.
Kabul etmek gerekir ki dogru lastik tercihi yapilmis bir tur bisikleti ile arada performans/konfor farki olacagi yadsinamaz...

Uzun tur derken kaç km. Mtb bisikletimle bu gün 62 km yol yaptım. Biraz ağır bisiklet ama aldık bi kere 1.50 lastik taktım işimi rahat görüyorum bursa içinde.

• Beğen
geçtiğimiz yaz dağ bisikletime taktığım 1.75 lastikler ile kamp yükü taşıyarak 400km ye yakın bir tur yapmıştık. eşimde de dağ bisikleti vardı ona da aynı lastikleri taktım onun bisikleti de yüklüydü (benimki kadar olmasa da). hatta bisiklette bagaj delikleri de yok sele altındaki kısımda. ekstradan bir kelepçe (dandik ön arka aydınlatma setleri satılıyor arka lambanın kelepçesini kullandım) ile bagajı sele borusuna sabitledim. günde 50-60-70 km gibi yapıyorduk. bir hafta boyunca bu şekilde devam edebildik. pansiyon otel hiç kullanmadık. hep çadır :)... hayatımdaki en güzel tatillerden birisiydi. hala düşünür dururum. (bu sene de bir tur planlıyorsam nedeni tadının damağımda kalmış olmasıdır.)

bu arada dağ bisikletini babama verdim kendim için tura daha yatkın bir bisiklet aldım. hibrit bir model (focus lost lagoon 3.0) madem tur yapılıyordu neden değiştirdin dersen eğer 188 boyum var dağ bisikletini alırken kadro boyu kavramını bilmiyordum acemiliğime gelmişti üzerinde kamburum çıkıyordu :) 18'' ten 21-22'' e geçtim düşün yani dağ bisikleti bana küçüktü birde tura çıktığım.

yapacağım dedikten sonra herşeyi yaparsın. sıkıntılardan da keyif almaya bak. durumu lehine çevirmeyi bilmek lazım her zaman. önemli olan gezmek görmek. yollarda olmak.

3 saat tırmanıştan sonra vardığın tepenin arkasındaki manzarayı izlerken duyulan huzurun yerini alabilecek başka bir duygu yok sanırım.

keyifli pedallamalar diliyorum. umarım uzun turuna çıkarsın. yollarda karşılaşmak dileğiyle. :)

@suat06

geçen yaz 450km lik kamplı tur yaptım mtb ile. Lastiklerimi 2.1den 1.50 yol lastiğine geçirdim. Gönül rahatlığı ile yapabilirsin. Ve temmuzun 22sinde kocaeliden muğla fethiyeye gidiyorum. Yaklaşık 707km gidiş 707km dönüş olucak, bir 300kmde orda kullanacağım...

@suat06
Dostum bal gibi yapılır ve yapılıyor. Yaptım ve mayısta yapacağım. Yapıyor : Gürkan Genç (medarı iftiharımız)

Sadece isteğin olsun. Bisan ya da ümit bisiklet ile bile yapılır.

Bazı haftalar 100-150 km turlar yapıyorum,tek yorucu olan selenin biraz iyi olması lazım birde gidon ayarlanabilir tarz yada uzun sürüşe uygun her hangi bir gidon+boğazla değişmesi gerek.Lastiklere ben pek takılmıyorum Mtb bisiklette kalın olması daha iyi daha güven verici:D Birde jant çemberi yada göbeklerin kaliteli olması lazım uzun yolda ağıryük altında jantınızın katır kutur etmesini istemezsiniz.

günde 100-150 km yapılsa, 2.2 dişli lastikle bile yapılır.bence lastikten önce rahat bir sele ve kelebek gidon şart.

arkadaşlar güzel yorumlarınız ve tecrübelerinizi anlattığınız için teşekkürler.. bu konu hakkında bilgi sahibi oldum.. uzun yol için rahat bir sele ve biraz daha ince teker ile Allaha emanet olacağım yaz tatilinde :D

Mtb ile uzun yol yapmak daha iyi bence, uzun yol sadece asfalt üzerinde yol alıcan anlamına gelmez aynı zamanda engebeli arazi üzerinde gidebilcen durumlarda olacaktır. İşte bu saatten sonra dağ bisikletinin faydalarını göreceksinizdir uzun soluklu olucaktır ama en dayanıklı biçimde olucana eminim. Gürkan Genç benim içinde idol dür :)

• Beğen
Geri