Scudo Sports

D915 Derebaşı virajları - Uçan yoldan geçmek

sccetin

SCC
Yönetici
Tepki
5.716
İsim
Serhat C
Bu geçişle ilgili @karaduman61 ve @Yavuz.M nin forumda okuduğum 2 konusu, bir tanıdığımın YouTube videosu derken bir de Red Bull’un gelip Türkiye ralli şampiyonu ve Dakar Rallisi’nde birçok kez şampiyonluk yaşamış efsane Rus kamyonu Kamaz ile günler içinde çektiği videonun kamera arkasını izledikten sonra buradan geçip Uzungöl’den inen bir rota yaptım.

Babam “ben yarın Trabzon’a gidiyorum; 2-3 gün işim var” diyince fırsat bu fırsat diyip bisikleti arabaya attım.
6F026092-A143-4181-B8DB-FCC608BD4D73.jpeg

Aslen Trabzon’dan başlayıp yol bisikletiyle 240 km yapacaktım fakat ertesi gün Kaçkarlar’da MTB ile 3000 metreyi görmek istediğim için MTB’yi de almam gerekiyordu. Arabada yer kalmayınca sadece MTB’yi alıp “rotaya Of’tan başlarım; Trabzon Of arasındaki 50 km asfaltı keserim böylelikle kilometreyi 140’a düşürürüm” dedim.
İyi ki de böyle olmuş zira rotanın 50. ve 92. kilometreleri arası yol bisikleti için kesinlikle uygun değil.
1593724951031.png

Sabah 5’te kahvaltı (yulaf, süt, ceviz) edip 5:45’te Akçaabat’ın Arpacılı köyünden araçla çıktım. Of’a varana kadar yağış vardı fakat yanımda yağmurluk ve telefon için kilitli poşet olduğu için hiç endişe etmedim.
83CB5EFE-223D-4A80-81C4-C4F27602E185.jpeg

Of’ta aracı benzinliğe çekip 07:15’te yola çıktım. Aslında aracı 25 km sonraki Çaykara’ya çekip rotayı 50 km kısaltabilirdim çünkü MTB ile asfaltta lüzumsuz gitmeyi hiç sevmiyorum fakat önümüzdeki hafta yol bisikletiyle 4 günde yaklaşık 1000 km gideceğim için ona hazırlık olması adına MTB ile 140’a tamam diyorum.
CAD30DC5-FEC0-4FAB-8284-7400ECE28504.jpeg

Uzungöl sapağından hemen sonra tırmanış kendini hissettirmeye başlayıp gittikçe güzelleşeceğini henüz bilmediğim manzaralar sunmaya başlıyor.
908E20C2-A572-41D1-8F65-8195A29AF4C5.jpeg
8CF86BA2-5BB9-484F-B215-9E405F53BCAD.jpeg

Yol üzerinde birçok HES ve yol çalışması var. Asfalt kalitesi çok iyi.
0E88036E-CBE6-45EE-9D7E-8DE4F6F768B5.jpeg
2C2F3FB6-D9BB-44ED-B443-27F458D93747.jpeg996D07CF-4E2E-4AD2-ADBF-BD4FE10EA129.jpeg

Yol 50. kilometrede topraklaşmaya başlıyor ve bisikletim doğasına kavuştuğu için sahibi gibi seviniyor :)
2DF1EE44-4992-4729-AA7F-09D7F2E851A2.jpeg

Buranın hemen başında ve yolda bulunan tek tesisteki adam “virajları geçemezsin” diyor. Durmadan devam ettiğim için nedenini soramıyorum fakat uzaklaşırken eğer aynı yoldan dönersem diye “geçemezsem görüşürüz” diyip uzaklaşıyorum.
E3B178FD-1281-45BC-BEF1-74D2D6F44F6C.jpeg

Ve hemen az ileride virajlar başlıyor. Başlangıcındaki bu bilgi tabelasını okumanızı tavsiye ederim
64785D08-F9C4-4658-96E4-2BA3E25854AD.jpeg

İlk virajda bir WhatsApp bisiklet grubuna konum atıyorum ve yukarıda YouTube videosundan bahsettiğim arkadaşım hemen arayıp “muhtar geçenlerde kaya düştüğünü söyledi” diyor.
Her ne kadar sis olsa da virajları merakla ve keyifle çıkıyorum. Zemini bayağı bozuk olsa da eğimi oldukça hafif.
232577 dosyayı görüntüle
959F527C-7952-43B8-8891-F853592560D6.jpeg

Derken son firkateden sonra yaklaşık 2000 metrede, öğlen 12’de, 10 derece sıcaklıkta yolun uçtuğunu görüyorum. Geri dönmeye niyetim olmadığı için bisikleti bırakıp geçilip geçilemeyeceğine bakıyorum ve geçme kararı alıp bisikleti sırtıma alıp dikkatlice kayaların üstüne çıkıp iniyorum.
Aklıma bir anda ‘yukarıdan yine ya kaya düşerse; ya altımdaki kayalar yuvarlanıp giderse’ düşünceleri gelince adımlarımı hızlandırıyorum.
607B40D3-4909-4D47-97A3-55E49D0CF635.jpeg
659E4D71-7BF1-4DE8-A3F2-4FEAAFF9AB52.jpeg
F7A3853F-6B66-48DC-88FE-A08C789F3C97.jpeg

Virajlardan sonra günün en yüksek noktası 2500 metreye varacak yayla yolları başlıyor ve yer yer kar görüyorum. Sisle beraber kuvvetli rüzgar başlamasından dolayı sıcaklık 8 derecelere düşüyor ve üşümeye başlıyorum. Hemen yağmurluğu giyiyorum ve iyi geliyor.
C003DF0D-55C9-4F0E-AD22-F036C64F6316.jpeg
0E249275-7E70-4389-9D08-F18CD3E3E342.jpeg

Bir çeşmede buz gibi su doldururken enduro motorcu grubuna denk geliyorum ve virajlarda bir yerin uçtuğunu ve geçemeyeceklerini, yani kötü haberi veriyorum.

Nihayet inişe geçiyorum ve 2000 metrede sisten kurtulduğumu düşünüyorum.
DAC67692-5EC1-4B0E-873A-BB57925DC5C4.jpeg

Fakat sis yine başlıyor ve neredeyse 1100 metredeki Uzungöl’e kadar devam ediyor.
22768EC2-9DE4-466B-8DB6-A8B85B16BABB.jpeg

Fakat iniş ve orman o kadar güzel ki frenler cayır cayır ağlayıp yansa da keyfime diyecek yok. İlk defa geldiğim Uzungöl’de birkaç poz çekip devam ediyorum ve yol burada tekrar asfalt oluyor; bu da 92. kilometreye denk geliyor.
C26DDE59-A163-4447-BA63-D46814CBDD10.jpeg
97A86F0B-51CB-454C-8873-37831EF98DE7.jpeg

Asfalttan Of’a kadar hızlı bir iniş yapıyorum ve her ne kadar 0’dan 2500’e çıkmış olsam da ortalama hızımı 17’ye kadar çıkarıyor.
Toplam 9 saat 12 dakika sürüyor; bunun 1 saat 15 dakikası oyalanma. Toplam tırmanış ise 3300 metre.
Haziran bu şekilde kapanıyor:
23799423-5DAD-4538-9273-EB9818AD74CE.jpeg
Yanıma aldıklarım: 1 yedek iç lastik, pompa, yama seti, 2 bisküvi, yağmurluk, kilitli poşet, telefon, GoPro, nakit.

Buranın tadı damağımda bisikleti hemen araca yükleyip bisikletle ilk defa geçeceğim yerlerden ilk defa 3000’e yaklaşma hedefi ve heyecanıyla direksiyonu Çinçiva (yeni adıyla Şenyuva) Rize’ye çeviriyorum (Bu sürüşün konusu ise bu başlıkta: 3000 metrenin peşinde cennet Kaçkarlar).

Sonsöz: Öyle ya da böyle mutlaka buraları gidip görmenizi tavsiye ederim. Nereden geliyorsanız gelin kesinlikle değeceğine adım gibi eminim.

Bu sürüşün açıklama yaptığım, uçan yoldan geçişimi kaydettiğim ve sizi buraya gitmeye daha fazla ikna edeceğini düşündüğüm videosunu daha sonra buraya ekleyeceğim :)

Sürüş: (link)

Video:

Son düzenleme:
Scudo
Mükemmelsiniz çok hoşuma gitti yazınız, fotoğraflarınız. Yol turlarının keyfi başkayken mtb turları kat kat daha zevkli(arazide tabii) Tebrik ediyorum videonuzu sabırsızlıkla bekliyorum.

Anlatırken tekrar gittim gibi hissettim. 100.000km üstü yolum var ama en özel olan etaplardan biri orası benim için. Uçan yerin adı Demirkapı gitmeden önce yolu araştırırken şöyle bir şey okumuştum orada yaşayan biri anlatıyor ;Dedem Derebaşı virajlarına girdiğinde Kur'an'ı açar okumaya başlardı , ne zaman ki demir kapıya gelirdik Kur'an'ı kapatır Kemençe açardı... Yazık ki artık Demirkapı yok son görenlerden birisi olmanı gururunuda yaşamıyor değilim

Merhaba,

Muhteşem bir tur olmuş. Detaylı paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Sonbaharda ben de aynı rotayı tersten (Uzungöl tarafından çıkıp derebaşından inmek şeklinde) yapmayı planlıyorum. Yol fotoğrafta tamamen kapanmış görünüyor. Siz kayaların üzerinden bisikleti geçirerek devam ettiniz. Genel durum nasıl ? Yüklü bir bisikletle geçilebilir mi ? Biraz tehlikeli görünüyor.

Kazasız ve keyifli turlar

five

Bir imza kampanyası başlatıp hanımdan izin alabilirsem habu Karadenizin her karesini gezmek istiyorum. :koptum: Sıkıntı çoluk çocuğunda gelmek istemesi. Onlar yanımda olunca ben istediğim sürüşleri yapamayacağım.

@sccetin harika bir gezi olmuş. Ayağına sağlık,eline sağlık. Buraları görmek yetmez pedallamak lazım.

@necmeddin Aynı düşünce bende de var abi. Ama her yere vize çıkıyor Karadeniz'e bensiz gidemezsin diyor hatun. Sen yengeyi ve çocukları ikna et bende hanımı ikna edem seneye 10 15 günlük güzel bir tur düzenleyelim o tarafa.

Bak bu fikir güzel şimdiden kulis çalışmalarına başlamak lazım. Sonrasında Allah ne verdiyse hazırlık yapmak lazım.

@necmeddin :):):) yalnız değilsiniz. Her pazar sakarya da ki bisiklet grubumuz veya diğer arkadaşlarım bireysel olarak müthiş rotalarda sürüyorlar ben paylaştıkları fotoğraflara bakıp strava verilerini inceliyorum :) 10 aylık bir kız babası olmanın sonucu bu ama pişman değilim bu günlerde geçecek .)

@sccetin tur, yazı ve fotoğraflar çok güzel, keyif alarak okudum. Umarım bir gün bende o rotada sürebilirim.

@abidin3714 Benim bir çadır eksik. Çok çalışman lazım çokkk :) Her şey hoş güzelde ayı spreyini bir şekilde temin etmek lazım. Sonra kaşgarlarda ağlarız ve ayı saldırısına kızan çoban gibi devlet ayısına sahip çıksın diye yakınırız. Bir tanede rehber lazım @sccetin bize yardımcı olur gayrı bizi kuşa kurda yem etmez.:harika:

Çok güzel. emeğinize sağlık. Bir çok insanın hayalini gerçekleştirmişsiniz. Bu yol hep böyle mi? Önümüzdeki ay motorla düşünüyordum o tarafı ama ya geçit vermezse?

• Beğen
Tepkiler: sccetin
@necmeddin Benim de sadece ocak eksikti onu da sipariş ettim. Bugün yarın gelir muhtemelen. Ben hazırım abi.

• İnanılmaz
Tepkiler: necmeddin
🙂 Ne kadar güzel. Turunuzu keyifle ve aksilik olmadan tamamlamanıza sevindim. Zaten asıl zevkli yol karaçam yol ayrımından itibaren başlıyor. Eğim bana göre çok tatl. Hemen hemen hep bir çizgide gidiyor. Gidecek olanlara tek tavsiyem hava iyiyken gitmeleri yönünde olur.

Mükemmelsiniz çok hoşuma gitti yazınız, fotoğraflarınız. Yol turlarının keyfi başkayken mtb turları kat kat daha zevkli(arazide tabii) Tebrik ediyorum videonuzu sabırsızlıkla bekliyorum.

Teşekkürler @M.İhsan

@sccetin Toprak kokusu buralara kadar geldi, teşekkürler 🙏

Ben teşekkür ederim @Anonim

Tebrikler kardeşim..

Teşekkürler @bülent samsunlu ağabey.

Fotoğraflara hayran kaldım

Beğenmenize sevindim @jestercat

Anlatırken tekrar gittim gibi hissettim. 100.000km üstü yolum var ama en özel olan etaplardan biri orası benim için. Uçan yerin adı Demirkapı gitmeden önce yolu araştırırken şöyle bir şey okumuştum orada yaşayan biri anlatıyor ;Dedem Derebaşı virajlarına girdiğinde Kur'an'ı açar okumaya başlardı , ne zaman ki demir kapıya gelirdik Kur'an'ı kapatır Kemençe açardı... Yazık ki artık Demirkapı yok son görenlerden birisi olmanı gururunuda yaşamıyor değilim

Çok şanslısınız @TatankaTR hocam. Foruma üye olduğunuzu gördüğüme sevindim :)

çok güzel bir tur olmuş

Teşekkürler @iodokumaci

Merhaba,
Muhteşem bir tur olmuş. Detaylı paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Sonbaharda ben de aynı rotayı tersten (Uzungöl tarafından çıkıp derebaşından inmek şeklinde) yapmayı planlıyorum. Yol fotoğrafta tamamen kapanmış görünüyor. Siz kayaların üzerinden bisikleti geçirerek devam ettiniz. Genel durum nasıl ? Yüklü bir bisikletle geçilebilir mi ? Biraz tehlikeli görünüyor.
Kazasız ve keyifli turlar
five

Merhaba @five Rica ederim. Genel durum gayet iyi. Yüklü bisikletlerle geçenlere Strava'da denk geldim; onlardan birisi aramızda: @TatankaTR Ayrıca kendisinde oranın muhtarının numarası da mevcut; kendisinden yol durumu öğrenilebilir. Yolun aşağısında bir kepçe var. Sanırım yakın zamanda açılır.
Ben kayaların üzerinden geçtim fakat kimseye tavsiye etmeyeceğim bir durum. Bana kalırsa turunuzu tersten, yani benim yaptığım gibi planlayın zira bu virajları hızlı inmek (yani çabuk bitmesini) istemeyeceksiniz ve yol hâlâ kapalıysa ve geçemezseniz en üstüne kadar görmüş olacaksınız. Uzungöl'den başlarsanız ve yol hâlâ kapalıysa virajları hiç göremeyeceksiniz. Ayrıca virajlardan öncesi de Uzungöl tarafından gidilen yoldan daha güzel.
Size de kazasız ve keyifli turlar.

Bir imza kampanyası başlatıp hanımdan izin alabilirsem habu Karadenizin her karesini gezmek istiyorum. :koptum: Sıkıntı çoluk çocuğunda gelmek istemesi. Onlar yanımda olunca ben istediğim sürüşleri yapamayacağım.

@sccetin harika bir gezi olmuş. Ayağına sağlık,eline sağlık. Buraları görmek yetmez pedallamak lazım.

Aynen öyle @necmeddin abi. Teşekkürler.

@necmeddin :):):) yalnız değilsiniz. Her pazar sakarya da ki bisiklet grubumuz veya diğer arkadaşlarım bireysel olarak müthiş rotalarda sürüyorlar ben paylaştıkları fotoğraflara bakıp strava verilerini inceliyorum :) 10 aylık bir kız babası olmanın sonucu bu ama pişman değilim bu günlerde geçecek .)

@sccetin tur, yazı ve fotoğraflar çok güzel, keyif alarak okudum. Umarım bir gün bende o rotada sürebilirim.

Teşekkürler @buluthakan mutlaka gitmelisiniz.

Çok güzel. emeğinize sağlık. Bir çok insanın hayalini gerçekleştirmişsiniz. Bu yol hep böyle mi? Önümüzdeki ay motorla düşünüyordum o tarafı ama ya geçit vermezse?

Teşekkürler @a.erkan Yol sanırım sık sık bu hâle geliyor olacak ki aşağıdaki başlangıcında sürekli bir personel ve kepçe bulunuyor. Geçit vermezse aynı yoldan geri dönseniz bile yolun ve coğrafyanın verdiği haz yetip de artacaktır.

🙂 Ne kadar güzel. Turunuzu keyifle ve aksilik olmadan tamamlamanıza sevindim. Zaten asıl zevkli yol karaçam yol ayrımından itibaren başlıyor. Eğim bana göre çok tatl. Hemen hemen hep bir çizgide gidiyor. Gidecek olanlara tek tavsiyem hava iyiyken gitmeleri yönünde olur.

Teşekkürler @karaduman61 hava tavsiyesinde kesinlikle haklısınız.

• Beğen
Tepkiler: five ve necmeddin
Geri