Scudo Sports

Corona virüsü (Covid-19)

amerikan meclisi 2. kurtarma paketi çıkarmak için mecliste görüşmeler yapmaya başladı

Scudo
KONYA VAKA 584 ÖLÜM 7.......Bakana açıkladı.aklımda kaldığı kadarıyla .Allah ölenlere rahmet kalanlara sabır ve şifa versin.....
Aslında Konya'da vaka sayısı fazla değil ama tüm yurttaki umrecileri Konya'da topladılar.

İstanbul tabipler odasından açıklama.

"4- İstanbul’daki ASM’lerde bugüne kadar yaklaşık olarak otuzu aile hekimi olmak üzere altmış sağlık çalışanında COVİD-19 pozitifliği saptanmıştır. COVİD-19 tanısıyla tedavi gören, rapor verilen, karantinaya alınan aile hekimlerinin ücretleri Sağlık Bakanlığı tarafından kesilmektedir. "
(link)

Covid19'a yakalanan sağlık çalışanının ücretini kesmek neyin nesi be.

TTB'nin raporunda belirtilmiş evet. Bakanlık bu konuda bir açıklama yapmamış. Gazeteciler yarın öbür gün bakana bu konuyu sorarlar. Belki de bugün sorulmuştur. Takip etmedim. Aile hekimleri devlet memuru değil mi? Nasıl ücretleri kesiliyor? Raporlu devlet memuruna maaş ödenir fakat ek ödemeler yapılmaz. Karantinadaki aile hekimi de maaşını alır ama ek ödeme alamaz. Ben böyle biliyorum. Aile hekimi olan bir arkadaş konuya açıklama getirsin. Yanlışımız varsa biz de doğrusunu öğrenelim.

wuhan da ulaşım yasağının kalkmasından sonra binlerce kişi terminallere şehri terketmeye gidiyor

Hergun tablolara bakıyorum!
Covid 19!
Yuzyılın felaketi!
Tanrı'nın veya doganin gazabı ile aklımızı basımıza getirecek afet!
Neyseki Papa Italya'da, diyanet yatsı ezanını muteakip dualarla Turkiye'de mucadeleye katildi.

80'li yıllarin basinda cocuk alerjik astımi sonucu 3 yıl koruyucu tedavi gordum. 2 kez zaturre gecirdim. Bagisiklıgımın dusuk oldugu cocukluk ve genclik cagimda cok sayıda hafif ve agir grip vakası yasadim. İnsan öyle kolay ölmüyor. Kamyon çarpsa daha kolay emin olun :)
Su an esim ve 2 cocugum ile ailemin psikolojik sagliginin savasi yanında ekonomik kriz mucadelesi veriyorum.

Hastalık ve hijyen ciddiye alınması gereken ama abartılarak paranoya yasanmaması gereken bir olgudur. Su an ise ozellikle paranoyaya suruklendigimiz ve buyuk bir oyunun piyonlari oldugumuz iddiasini tekrar etmek zorunlulugu icerisinde hissediyorum.

Mantıklı ol, hijyene dikkat et, ancak sacmalama ve sacma provokasyonlara alet olma! Matematik yalan soylemez!

''Saglik kurumu ve saglik calisanlarinin yeterliligi icin sende dikkatli ol. Mumkunse evde kal ve kişisel + sosyal hijyene dikkat et''
Guzel!

Ama bana döndürdügünüz dolabi bir anlatın kardesim! 2019'da boyle bir salgindan önce kac kisi ölüyordu günde ve yılda?

Basit rakamları vereyim:
2007 WHO (dünya sağlık örgütü) verileri söylüyor; dünyada yılda 500 milyon kişi grip olur , bunun yaklasik 5 milyonu hastanelik olur, bunlarinda yaklasik 500 bini grip sonrası diğer komplikasyonlar sonucu ölür..
Bakın bu 13 yıl öncesinin rakamları! Su anda daha fazla olmalı..

Worldometerin istatistikleri ise bize diyor ki yaklaşık 6 ayda 1,5 milyon kişi covid19'dan hasta olarak kayıt altına alındı ve bunlarin 82 bini öldü...
Bunu kayıt altına alınmadigi varsayilanlar ile 2 katına cikarsak 6 ayda 165 bin kişi covid19 dan öldü diyebiliriz.

Hımmm...

WHO diyor ki:
-2007'de 6 ayda 250 bin kişi gripten öldü
Worldometer diyor ki:
-2020 de 6 ayda 82 bin kişi covid19'dan öldü
Ben diyorum ki:
-2020 de 6 ayda 165 bin kişi covid19'dan öldü

Bütün dünyada ekonomi sarsıldı, gecim sıkıntıları bas gosterdi, hukumetimiz ''verdiginz vergiler yetmedi hastaysanız IBAN burada verin parayı ilgileneyim sizinle'' dedi ve fakat ilgilenmedigi ortada!
2 yıl içerisinde dunyada ekonomi, para piyasalarında degisim (para/kredikartı/bankamatik mikrop yuvası-sanal paralar daha hijyenik durumu), emlak sektoru (uzaktan calisma ile gereksizlesen fahiş fiyatli ofis ve işyerleri kiraları), calisma kosulları uzerinde degisiklikler ve ayrıca devletlerin ayristirilmayı ve gönüllü olarak kişisel verilerinin işlenmesini kabul ettirdigi halkları üzerindeki baskıcı politikalarinin artışı gündemimiz ve sıradan yasantımızın parcasi olmazsa gelin -tükürün suratıma- demeyeyım ama tartısalim yine diyeyim :)

Cunku tarihe baktıgımızda, pek cok kez görülmüştür ki global etkisi olan olaylar ve afetler, sistemde degisiklige sebep olmustur. Simdi ise sistemi degistirmek icin global bir afet yaratılıyor izlenimi hissediliyor sanki. Degil mi?

Bu arada posetin tanesi 25 kurus diye kıyamet koparken 1 demet yesilligin dahi posetlenmesi, her yerde naylon eldiven ve sentetik maskelerin ''hijyen'' etiketlemesi ile yayginlasması ama yollarda bu ''hijyen sembollerinin -var ise- virus ile ruzgarda caddelerde ucusuyor olması :)

Covid19'- Turkiye - 1 Aylık durum:
35 bin vaka - 725 ölüm

12 aya her ay 2'ye katlayarak versek yıllık sonuc:
71,5 milyon hasta - 1,5 milyon ölüm olur...

Acikcasi aci verici bir tablo. Ama biliyor musunuz ki Türkiye'de her yıl ortalama 400-450 bin kişi ölüyor?
Trafik kazalarında 2018 yılında yılda 6275 kişi, yani ayda 556 kişi ölüyor. Neredeyse covid19 vakası kadar! Ev hapsi ile trafikte kaybetmediklerimizi covid19'a sehit veriyoruz ve istatistikler cok farklılasmıyor acikcasi.
Ve ben size covid19 icin her ay 2'ye katlanarak (ki diğer ülke istatistikleri bile bunun mümkün olmayacagini gösteriyor) olabilecek en kötü tabloyu sundum. Elbette yaşam değerli! Sağlık ve hastalık ciddiye alınması gereken bir olgu.

Size her gün hangi ilde kac kişi hangi nedenle öldü seklinde surekli bilgi verilse dudaginiz ucuklar, depresyona girer, ölümü beklemeye baslarsiniz. Su anda ise sükürler olsun aslında cok düşük olan covid19 kökenli ölüm sayıları hergün veriliyor ki beyniniz dönsün ve iyice panikleyin, paranoyak olun, gelecek her turlu idari karara biat edin!
Bu benim iddiam ve emin olun ulusal degil global olarak döndürülen bir paranoya sirkulasyonu...

Bize hep kotumser tablo veriliyor. Peki iyimser olanı?
Dunya nufusu 8 milyar. Covid 19 un ilk gununden bu yana 8 ay icerisinde 1,5 milyon kişi hasta olarak kayıt edildi.
Nufusun 10 binde 2'si!
Ve bu hastaların içerisinde 82 bin kişi öldü.
Nüfusun 100 binde 1'i

Peki ya iyileşen vakalar? O ise bu rakamların 4 katı!

Ya baska?
Ünlü isimlere bakalım. 65 yaş üstü risk ya!
-Prens Charles
-Fatih Terim
-Abdurrahim Albayrak
-Zülfü Livaneli

Bu arkadaslar, ömürleri uzun olsun, paraları var ve unluler diye degil!? ama hafta demeden iyileşip demeç verir hale geliverdiler. Kolayca hastane, test ve basarılı tedaviye ulastılar. Akla gelen ilk isimler diye yazdim art niyetim kesinlikle yok. Samimiyetle!

Ayrıca saglık sektoru tıkanmasın diye evde oturalım, belki kesin tedavi cikar diye umudumuzu kaybetmeyelim. Ama butun dunya 1-2 ay evde oturunca yok mu olacak bu virus?
Peki... Seneye yine kuzey yarımkureye kış gelince 1-2 ay evde mi oturacagiz?
Komik olmayın :)
SARS kayıp mı oldu? Domuz gribi? Kuş gribi? Bunlar farklı isimlendirmeleri degil mi zaten?
Bir ara dunyayı kasıp kavuran (90'lar bilir kabus yasatan) AIDS, arkadan koşup gelen ''deli dana''?
Kimse sorgulamıyor ama hala varlar. Sadece düşük oranda seyrederek sıradanlıkları kabul gördü ve medya bunlara dair felaket tellalligini biraktı.
Şimdiyse covid19 icin dolu dizgin giden atı kırbaclayarak catlatma derdinde butun medya adeta...
Onumuzdeki yılı gercekten cok merak ediyorum. Kaybolmamıs olan covid19 için sanki yokmus gibi davranılacagina adım gibi eminim.

Kısacasi, mantıklı olun, her soylenene (burada yazanlar dahil) hemen inanmayın, asla unutmayın ve sorgulamayı bırakmayın :)
Tarih yalan söylemez! Gelecege sahit oldugunuzda yargınız doğru yapmanızı sağlar ;)

Son düzenleme:
En cok suudi arabistani takip ediyorum. Vaka sayisi dusuk gidiyor. Yazin sanirim daha az etki edecek virus. Suud kralindan korkup rakamlari gizliyor da olabilirler.Yunanistan da cok basarili gorunuyor son haftalarda. ABD de gunde 1000 kisi olse senede 365bin ciddi rakam millet evde oldugu halde. Evde olmasalar yilda 1-2milyon olen olur. Ama sadece tahmin tabi. Yazin sayi cok dusebilir.

TTB'nin raporunda belirtilmiş evet. Bakanlık bu konuda bir açıklama yapmamış. Gazeteciler yarın öbür gün bakana bu konuyu sorarlar. Belki de bugün sorulmuştur. Takip etmedim. Aile hekimleri devlet memuru değil mi? Nasıl ücretleri kesiliyor? Raporlu devlet memuruna maaş ödenir fakat ek ödemeler yapılmaz. Karantinadaki aile hekimi de maaşını alır ama ek ödeme alamaz. Ben böyle biliyorum. Aile hekimi olan bir arkadaş konuya açıklama getirsin. Yanlışımız varsa biz de doğrusunu öğrenelim.
bununla ilgili şöyle bir bilgi verildi.
Aile hekimleri, korona olayları öncesinde de izin konusunda sıkıntı yaşıyorlardı. yıllık izine çıkmak istediklerinde veya bir şekilde izin kullanmak istediklerinde, yerine başka bir doktor bulmaları isteniyor. Eğer bulamazsa ya izne çıkarılmıyor ya da o günler maaşlarından kesiliyormuş.
buna zaten önceden de itiraz ediyorlardı. Şimdi bu olay daha fazla gündeme geldi.

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
Bu süreçte hiçbir ülkenin gerçek vaka ve ölüm sayılarını vereceğini düşünmüyorum. İran'a bakın derim ki onlar da amborgoyu kaldırtmak için yüksek söylüyor olabilir.
EKLEME: Ayrıca sağlık çalışanlarına ne derece destek verildiğini dün mecliste gördük.Ahanda haberi;
(link)
Maaşlarıyla alakalı kesintinin düzenlemesine dair müsbet gelişme varsa duyan bilen beri gelsin.

Türkiye için kritik uyarı! ‘Yükseliş İtalya’dan daha sert, tsunami yaklaşıyor’
Kaynak: (link)

Boston College Biyoloji Bölümü’nden asistan Prof. Dr. Emrah Altındiş : "Türkiye’de vaka sayılarının 4 günde bir ,ölüm sayılarının 3 günde bir 2 katına çıktığına işaret etti."

korona-takvim-copy-001.jpg

Dr. Emrah Altındiş, “25 Mart’ta 59 kişi, 28 Mart’ta 108, 31 Mart’ta 214, 3 Nisan’da 425 kişi"ölüyor. Vakalara baktığınızda ise 27 Mart’ta 6 bin, 31 Mart’ta 13 bin, 4 Nisan’da 24 bin ölmüş. Ölüm sayısı her 3 günde bir iki katına, vaka sayısı da her 4 günde bir iki katına çıkıyor, bizim kısıtlı testlerimize rağmen. Dünya ile karşılaştırdığımızda bizdeki vaka yükselişi, birinci vakadan sonraki vaka yükselişini karşılaştırdığımızda, İtalya’dan çok daha sert. Türkiye’deki yükseliş kaygı verici” dedi.
Not:Yazıda geçen rakamların bazıları hatalı girilmiş.O nedenle tarafımdan,yukarıdaki tablodaki değerler esas alınıp, düzeltildi.

Tablo için Kaynak: (link)

Yükseliş italyadan daha sert.Ancak italyanın test sayılarının da dikkate alınması lazım.İtalyanın test başına vaka oranı bizden daha fazla.Ölüm oranı da kat kat fazla.Alınan önlemlerin işe yarayacağını düşünüyorum.Temastan olabildiğince kaçınarak,mümkün olduğu kadar insan içine çıkmayarak bu sayıların düşeceğini düşünüyorum.

Vaka sayısında İtalya'yı geçmişiz emme ölü sayımız düşük. Allahın hikmeti işte. :hımm::hımm::hımm:

• Beğen
Tepkiler: Gkt34
Virusun en olumlu yani, bundan 3-5 sene sonra parmagini yalayan arkadaslarin sayisinin cok azalmis olacagi. Hani boyle firindan ekmek alirken parmagini yalayan firincilar olur bazen, poset cikarirken yalar bazen bakkal. Para sayarken yalamadan sayamaz. Yada a4 kagit icin yalayan hoca olur. Yalamayi birakacagini umuyorum. Hala yaliyorsa zaten yolcu olabilir.

Virusun en olumlu yani, bundan 3-5 sene sonra parmagini yalayan arkadaslarin sayisinin cok azalmis olacagi. Hani boyle firindan ekmek alirken parmagini yalayan firincilar olur bazen, poset cikarirken yalar bazen bakkal. Para sayarken yalamadan sayamaz. Yada a4 kagit icin yalayan hoca olur. Yalamayi birakacagini umuyorum. Hala yaliyorsa zaten yolcu olabilir.
Parmak yalamak istemeyenlerden pul süngerine bayağı bir talep olacak o zaman. O da mikrop yuvası oluyor bir süre sonra, ne olur bilemedim.

• Beğen
Tepkiler: halil halil
Sadece bununla kalmayacak. Veba dan sonra Avrupa nasil kendine çeki duzen verdiyse. Bizde de bir duzelme olcaği kesin;
Başta artik hijyene önem verecegiz.
Şehirlerde apartmanlarda yasamanin kafeste yasamaktan farksiz oldugu anlasildi. Koyde kırsalda arsaniz, tarlaniz, koy eviniz varsa sakin satmayin yoksa almaya bakin kesin degerlenecek.
El emeginin kiymeti anlaşildi. Kucumsenen meslek liselilerinin yaptigi maskeler dezenfektanlar bir cok hayat kurtardi.
Doganin bize bir gun kuresel bir tokat atacagı kesinlesti. Biraz daha çevre dostu olacagiz artik.
Birbirimize sarilmanin, yemek yemenin, parkta çay icmenin, cemaat olmanin toplanmanin birlik olmanin kiymetini önemini anladik...

Bilimin, bilim adaminin, bilime yapilacak yatitirimin elzem oldugunu anladik

Son düzenleme:
Evet yasak geldi, uzaması söz konusu olur mu acaba

• Üzgün
Tepkiler: seko35.50
Geri