Scudo Sports

Corona virüsü (Covid-19)

Virüs ve aşı ile ilgili endişelerim var. Komplo teorilerine pek inanmam ama normal gripten yıllardır zayıf insanlar ölüyordu. Covid 19 çok farklı olduğunu düşünmüyorum . Aşı için bahane gibi geliyor. Dikkat ediyorum ama içimden bir ses bunun oyun olduğunu söylüyor. Hersene gripten 650.000 kişi ölüyordu 1 tane haber yoktu. Hayırlısı olsun

Scudo
Virüs ve aşı ile ilgili endişelerim var. Komplo teorilerine pek inanmam ama normal gripten yıllardır zayıf insanlar ölüyordu. Covid 19 çok farklı olduğunu düşünmüyorum . Aşı için bahane gibi geliyor. Dikkat ediyorum ama içimden bir ses bunun oyun olduğunu söylüyor. Hersene gripten 650.000 kişi ölüyordu 1 tane haber yoktu. Hayırlısı olsun

Virüsün laboratuvardan çıktığı kesin gibi artık, bilinçli veya kaza, onu söylemek için bence erken.

Benim itirazım, her sene gripten şu kadar kişi ölüyodu diyenlere, normal gripten farklı değil diyenlere. Ya arkadaş hangi sene yoğun bakımlar gripten dolayı doldu? Hangi sene hastanelerin ameliyathaneleri bile yoğun bakıma çevrildi?

Zayıf insanlar ölüyodu demişsiniz, ne tesadüfse 2020'de sayısı azımsanmayacak kadar insanın bağışıklık sistemi zayıfladı, önceki senelerde gripten hastaneye başvurmayanlar hastanelik oldu.

İnanırsın inanmazsın orası ayrı, ama gerçekleri görmezden gelmek farklı bi boyut. Bu konudaki haberlere inanmıyosan, çevrendeki doktorlara, hastane çalışanlarına bi sor bakalım normal gripten farkı var mı yok mu diye. İstersen de deneyerek gör, ne de olsa normal gripten farkı yok, covid testi pozitif çıkan biriyle temas kur.

@selim82 ailemde ve cevremde "ben koronaviruse yakalandim" diyen kimse yok, hep bi arkadasin arkadasinin arkadasi, zaten bunu anlamak icin once bi 250 tl bayilmaniz gerekiyo. otellere fotograf cekimine gittim yaz boyu korovirusten olen bi tane turist duymadim gormedim, herkes zipkin gibi, sadece ates yuzunden otele alinmayan 1 kisi duydum esimin calistigi otelde, belki baska sebeple atesi vardi kimbilir. asiyi belki daha fazlasina iteleyecekler. fakir gribe, zengin koronaviruse yakalanir bence durum bu, bankalar bayram ediyo

Son düzenleme:
Koronavirüs tanısı koyulan tanıdığım insan sayısı iki elin parmaklarından fazla. Ancak ağır atlatan teyzem başta üç, beş kişi anca. Onlarda bildiğimiz gripte bile devrilen insanlar.
Hepsi şu an iyiler.

+1
Eğer bir aşı varsa, ben o aşıyı olmayacağım.
+1

Çok basit ve az tedbir ile her sene gripten 650.000 kişi öluyor. Maske,kısıtlama vs gibi küresel çabalarla Covid-19 ölüm sayısı 1.460.000 . Covid-19 için bu kadar çok tedbir alınmasa,durum nerelere gelirdi kim bilir? İkisi arasındaki en temel fark bu.

Son düzenleme:
Yav arkadas hala daha bu viruse inanmayan hala daha bu oyun diyen zihniyetlerin olmasina cok şaşıyorum. Bu isin cehaletle de ilgisi yok. Burda bircok kisi iyi egitim almistir eminim ama mantelite yine ayni.. Pandemi nedir bir arastirin önce. Korona atlatmis biri olarak söylüyorum. Ben sadece tat koku kaybiyla atlattim ancak kronik rahatsizliklari olan aileme ve 1 aylik kizima birsey olacak kaygisiyla gecirdigim 14 günün ben de biraktigi psikolojik tahribati tahmin bile edemezsiniz. Koronaya inanmayan yakalansa da grip gibi atlaticaklari dusunen cesur yürekleri ayrı bir yere toplayıp denek olarak kullansalar keske. Belki bu sekilde dünyaya faydalari olur..

Komplo teorisyenliği ve aşı karşıtlığı Covid-19'dan daha büyük bir halk sağlığı sorunu. Gidin de bir yoğun bakım doktoruna anlatın gripten farkı yokmuş yav diye, ters zamanına gelirseniz bir temiz dayak yersiniz de aklınız başınıza gelir belki.

Bu dünyayı yöneten gizli güçler de ellerinde böylesine sınırsız bir güç ve zekayı bulundurmalarına rağmen oyunu böylesine amatörce kuruyorlar ki Soner Yalçın gibi cevval gazetecilere zımbalanıyorlar, Orta Doğunun Türkiye isimli bir ülkesinin taşrasındaki emmi bile çözebiliyor bu oyunu.

Kusura bakmayın da kapalı kapılar ardında dünyayı yönetecek kudrete sahip bir güç varsa ve bu güç bir plan yapıp uygulamaya koymaya karar verdiyse, bu plan Bisikletforum'da afişe olmaz. Eğer oluyorsa, o güç süper güç falan değildir zaten.

Son düzenleme:
@Burak Altaç

Dünyada her yıl 500 milyon ila 1 milyar kişi grip olur. Bu insanların %0,05 (onbinde beş)'i hayatını kaybeder. Covid19'un ölüm oranı ise %2. Tabii bu oran dediğiniz gibi önlemler sayesinde düşük. Hem mevsimsel grip rakamları, Covid çıktığından beri de dip yapmıştır eminim.

Düzeltme: Grip vakalarının çok azaldığına dair yabancı kaynaklı bir yazı;

(link)

Son düzenleme:
Artik sona geldik. Tum komsularimiz korona oldu ins. Bulasmaz bize. Yer bursa

Virüse inanmama konusuba değinmiyorum bile. "Herkes olacak abi" diyerek normalleştirmeye çalışanları da bir tarafa koyuyorum. "abi bunlar komplo" geçiniz. Malesef öyle ya da böyle bir virüs var. Bilerek ya da kazara, laboratuvar ortamında ya da yarasa kaynaklı sizce bunun bir önemi kaldı mı?
İlk zamanlar tınının tınısında varmışdan öteye geçmezken artık kapınızın hemen dışında.
Şahsen eve kapanmak gibi bir lüksüm yok fakat önlem almaktan başka bir çare de yok.

Bir anı: kontrole gittiğim şantiyede bir taşeron ustanın yanında delikanlı bana bakıp "abi maske falan boşuna bu virüs allahtan geldi ve hepimize de gelecek ne yaparsan yap" dediğinde kendine evet kardeş allahtan geldi ve bende de olduğundan şüpheleniyorum hatta birazdan test yaptırmaya gideceğim" dediğimde yüzünün aldığı ifadeyi ve bir anda nasıl 3 adım gerilerken o endişeyi saklama çabasını görmek lazımdı. O andan sonra 1 kelime etmedi benimle 😅
Yani henüz yakınlarına uğramamış sadece kulaktan dolma uzaktan izleyen arkadaşlar GEÇİNİZ LÜTFEN.

Aşıya inanılır inanılmaz bunlar kişisel kararlar. Fakat yasaklar malesef bir halttan anlamayan aptal cesareti ile virüsü umursamayan ve hatta virüsü geçirdikten sonra o kişi ya da bu kişi bana bulaştırdı kesin deyip millete hayıflanıp kaldığı yerden devam ederek avm çarşı pazar gezecek kadar şuurunu yitirmiş insan topluluğunun çoğunlukta olmasından dolayı bu tablonun oluşması (TV de açıklananlar değil gerçek tablodan bahsediyorum) sonucu geldi. En başından beri yapılması gereken 2-3 hafta fişi çekmekti ama bunu yapacak ne kaynak var ülkede be de insanların dayanma gücü. Bu sebeple müsamere tadında geçen akşam masalları ile tedbir maske mesafe üçgeni ve sonunda bastırınca "e canım birbirinize yardım edin, siz de hastalanmayın canım" diyerek geçiştirilen bir süreç geçilmek zorunda kalındı bugüne kadar gelindi.

Yapılacak şey basit.
- dışarı çıkıldığında el yüz ilişkisi aslıya alınmalı
- kolonya ya da dezenfektan ya da mümkün mertebe sabunla el yıkama yapılmalı
- kapalı alanda diyalogdan uzak durulmalı
- maske tek başınıza olmadığınız her an yüzünüzde olmalı (ama öyle çene bağı gibi değil doğru dürüst takılı olmalı.) o maske ile kendini değil beni koruyorsun çünkü.
- toplu taşımaları mümkün mertebe kullanmamalı. (mecbur olanlar da max hijyen iniş biniş sırasında dikkatli olmalı. Mümkünse açık cam yakınında olunmalı. Cam kapalı ise açtırılmalı. Ve de hergün binmek zorunda ise toplu taşımada kullanmak üzere n99 maske edinip orada yalnızca onu yakmalı)
- ananız babanız ve eşinizin ailesi, eğer izolasyonlarından şüphe etmiyor ve tek vücut hareket edebiliyorsanız, kendi evinizden başka girebileceğiniz evler max onlar olmalı. Mümkünse oralara da gitmemeyi tercih etmeli.
- hele ki kapalı ofis ortamında çalışmak zorunda olanlar kendi evleri dışında hiç bir eve girmemeli. Zorla da olsa virüs bulaş ortamında çalışıyorsunuz ve kimseyi göz göre göre riske atmaya hakkınız yok.
-eve girişte max arındırma. Özellikle eller ve yüz açıklıkları (ağız, burun, göz ve hatta kulak)

Dikkatli olunduğu sürece çok da fazla etkilenmeden süreç atlatılabilir. Tüm bunlara rağmen yakalanılırsa yapacak bişey yok.
Ama nasıl olsa yakalanılacak deyip gevşek takılanlar anlamak mümkün değil ne yazık ki.

Not: paranoyak da olmamak gerek. Bu sefer de hayatı ızdırap haline getirebiliyor insan.

Sağlıklı günler 🙂🤚

Bu virüs bizde de mevcut son 1 haftadır uğraşıyoruz malesef. Nerden nasıl geldiği belli değil. Önce eşimin çalıştığı yerde bir kişide görülünce tüm ofise gelip test yapmışlar eşimin pozitif olduğunu aynı gün gece öğrendik ve akabinde ertesi gün hastaneye çağırıldık. Beni de test ettiler ben negatif idim. Evde izolasyon yaptık bir odaya ancak eşimle ve çocuklarla ayrı ayrı ilgilenecek tek kişi benim.

Bana da ilaç vermişlerdi kullanın diye , ben negatif olduğumdan kullanmayı beklettim. Ancak 3 gün önce başladım hafif birşey hissettiğimden, bugün 4.gün , inşallah birşey olmadan atlatırız. Bir ara ateş ve halsizlik oldu 37,5 max gördüm şimdi normalleşti çok şükür. Halsizlik ve bazı ağrılar mevcut .

Böyle durumlar , çok dikkat edin şakası yok gerçekten de. Bisikletle ilişkimiz bu ara bir ara verelim modunda 😅

Yav arkadas hala daha bu viruse inanmayan hala daha bu oyun diyen zihniyetlerin olmasina cok şaşıyorum. Bu isin cehaletle de ilgisi yok. Burda bircok kisi iyi egitim almistir eminim ama mantelite yine ayni.. Pandemi nedir bir arastirin önce. Korona atlatmis biri olarak söylüyorum. Ben sadece tat koku kaybiyla atlattim ancak kronik rahatsizliklari olan aileme ve 1 aylik kizima birsey olacak kaygisiyla gecirdigim 14 günün ben de biraktigi psikolojik tahribati tahmin bile edemezsiniz. Koronaya inanmayan yakalansa da grip gibi atlaticaklari dusunen cesur yürekleri ayrı bir yere toplayıp denek olarak kullansalar keske. Belki bu sekilde dünyaya faydalari olur..
Al bendende o kadar , bu virüs çıktığında dıdısının dıdısı olmuş diyorduk artık kapımızda ve bende koku kaybı,halsizlik ve başağrısı ile geçirdim. Evde izolasyonda olduğum sırada hanımın amcasının oğlu geldi eve çocukları öpmek istedi bende uzak dur dedim hastayız , sende gider amcana (kayınpederim olur, kalp şeker hastası) bulaştırırsın dedim. Bana verdiği cevap bişey olmaz ya , bu kadar korkmayın dedi, dün Avusturya'da babasını covidden kaybetti. Böyle insanları etrafımda gördükçe sinirleniyorum. Daha önce biz bu virisü geçirdik diyen varsa o da aldanıyor çünkü normal gripten çok farklı,bunu bünyenizde hissediyorsunuz. Aşı konusunda bende ne yapacağımı bilmiyorum ama uçağa otobüse otele giderken binerken zorunlu tutarlarsa mecbur yaptırırım.

Aylardır evden çalışıyorum ama bu da korunmada olduğum anlamına gelmiyor. Misal oğlan kreşe gidiyor. Geçtiğimiz hafta sonu iki sınıf arkadaşının ebeveynleri pozitif çıkmış. Ben izole olsam da bir şekilde temas sağlanıyor yani. Kaldı ki virüs çevremde cirit atıyor, pozitif olduğunu duymadığım insan kalmadı neredeyse. Çoğunluk hafif geçirdi, çok ağır geçirenler de oldu. Hayatını kaybeden çalışma arkadaşları da oldu. Bu saatte virüs vardı yoktu tartışması çok anlamsız geliyor. Mümkün olduğunca korunmaya ve korumaya bakın. Umursamaz davranışlarla başkasına sebep olup vebal almayın hiç olmazsa. Kimde nasıl bir etki yapacağı hala net değil, garip bir hastalık.

@Burak Uğurlu
Virusle ilgili okuduğum en aklı başında yazı.👍
"Korkulacak birşey yok " diye ahkâm kesenlerin. Aslinda en korkak tipler olmasida çok ilginç virusten korkmuyor ama aşısindan korkuyor.😁

Hastalığın 2. Hatta 3. Kez geçirilebildiğinin söylendiği bir hastalık için aşı nasıl koruyucu olacak bilemedim. Bunu öğreninceye kadar da aşı yaptırmayı düşünmem. Çok çelişkili geliyor bana bu söylenenler

“Bağışıklık kazanma” konusu da net değil ve sanırım bu virüsün hızlı mutasyon geçirmesinden kaynaklı . Normalde savunma sistemimiz bir virüse karşı öğrendiğini tekrar uygulayıp yener ama değiştiği için bir süre sonra yine kapabiliyorsunuz. Bana sorarsanız sermayenin ürettiği şahane bir virüs , ciddi para kaldıracaklar aşılarla . Düşünsenize kaç milyar doz satılacak. Sonra diyecekler ki; mutasyon oldu aşı-2 yi de yaptırmanız lazım hooop milyonlarca yeni doz aşı satılacak dünya genelinde .

Doktorumun dediği ; “ atlatırsan 3 ay kadar bağışıklığın olacak “ . Kışı geçirelim bari :/

@TatanQa_tr aşı tek doz değil, 3 hafta arayla tekrar uygulanması gerekiyor imiş. Yılmaz Özdil bugün köşesinde yazmıştı:

biontech'in aşısını eksi 70 derecede taşımak gerekiyor.

¦ soğuk zincirin asla kopmaması gerekiyor, eksi 70 derecede depolarsan altı ay dayanıyor ama, çözüldükten sonra bekletemiyorsun, en geç beş gün içinde kullanılması gerekiyor.

¦ piyasadaki hiçbir aşının bu derece soğuk korumaya ihtiyacı yok.
mesela, grip aşısı için eksi 10 derece yeterli oluyor.

güney kutbu'nun eksi 50 derece olduğunu düşünürsek, eksi 70'le taşımanın ne zor bir problem olduğu daha net görülüyor.

¦ dünyada hiçbir kargo şirketinin, mevcut haliyle, eksi 70 derecede soğuk zincir taşıma yapabilmesi mümkün değil, bu nedenle devasa paralar harcayarak yatırım yapıyorlar, pozisyon alıyorlar.

¦ biontech'in aşıları almanya'da, abd michigan'da ve belçika puurs'da üretilecek. bu merkezlerden her gün 7.5 milyon doz aşı en yakındaki havalimanlarına götürülecek, kargo sistemleri modifiye edilmiş uçaklara yüklenecek ve dünyaya dağıtılacak.

¦ uçaklarla nakliye için, kuru buzla paketlenen özel termal kutular hazırlandı. her bir kutu milimetrik hesaplarla 4 bin 875 doz aşı depolayabiliyor. kapağı açılmazsa 10 gün koruyabiliyor.

¦ soğuk zincirin tehlikeye girmemesi için, termal kutulara akıllı etiketler monte ediliyor. eksi 70 derecenin altına düşerse, yani ısınırsa, etiketlerin rengi değişiyor, bir anlamda alarm veriyor. kutularda ayrıca, takip amaçlı, gps cihazları var.

¦ biontech yılbaşına kadar, yani bu ay 50 milyon doz aşı üretecek.
2021 yılı boyunca 1 milyar 300 milyon doz üretimi hedefliyor.
1 milyar 300 milyon doz aşı, sadece 650 milyon insana yetiyor.

çünkü, yeterli koruma sağlayabilmesi için bir aşı yeterli olmuyor, üç hafta arayla iki doz aşı yapılması gerekiyor.

¦ bu vahim hesaba göre, türkiye için en az 170 milyon doz aşıya ihtiyaç var.
suriyelileri de ilave et, en az 180 milyon doz aşı lazım.
biontech'ten ne kadar doz aşı aldık?
sadece bir milyon doz!
üstelik, o bir milyon'un bile doğru olup olmadığı şüpheli maalesef…

¦ avrupa birliği 300 milyon, japonya 120 milyon, abd 100 milyon, ingiltere 40 milyon, kanada 20 milyon, avustralya 10 milyon, şili 10 milyon, peru 9 milyon, kostarika 3 milyon, ekvador 2 milyon, yeni zelanda 2 milyon siparişi çoktan verdi ve parasını ödedi.

elbette başka firmalar da koronavirüs aşısı üretecek ama, biontech'in resmi sipariş listesinde bu ülkeler yeralıyor, türkiye'nin ismi resmi sipariş listesinde görülmüyor.

¦ amerikan üniversitelerinin araştırmalarına göre, herkes parasını ödese bile, dünyanın aşılanması anca 2024'te tamamlanacak.
dolayısıyla, erken kapan, aşılanacak, sona kalan, dona kalacak!

¦ aşının fiyatı sabit değil… sipariş miktarına göre değişiyor. abd sadece 100 milyon doz aşı için 1 milyar 950 milyon dolar ödedi, aşının dozu 19.5 dolara denk geldi.

bize de aynı fiyattan verseler, tiko para 3.5 milyar dolar civarında ödeme yapmamız gerekiyor.

aşı bağışıklığının bir yıl'la sınırlı olduğunu düşünürsek, bu miktarda parayı her yıl ödememiz gerekiyor.

¦ şırınga bile sorun olacak.
dünyanın en büyük şırınga üreticisi hindistan'daki syringes firması, 2021 yılında en fazla 700 milyon adet şırınga üretebileceğini açıkladı.

halbuki, dünya nüfusunun yarısının aşılanması için bile sekiz milyar adet şırıngaya ihtiyaç var.

¦ aşıyı satın almak yetmiyor.
önce havalimanlarında, sonra hastanelerde eksi 70 derecelik kutular için tertibat almak gerekiyor.

soğuk zinciri bozmadan, şehir şehir, ilçe ilçe götürebilmek, aşılama merkezleri kurmak gerekiyor.

¦ almanya bizi kıskanıyor, o yüzden almanya'dan örnek vereyim…
başkent berlin'de iki havalimanı terminali, bir fuar alanı, bir konser salonu, bir buz pisti ve bir veledrom, aşılama merkezi haline getirildi.

bu merkezlerde, öncelikle sağlık çalışanları ve 75 yaş üstü vatandaşlardan başlayarak, haftanın yedi günü, günde 12 saat aralıksız çalışarak, üç ayda bir milyon kişiyi aşılamayı planlıyorlar.

¦ dikkatinizi çekerim… böylesine öngörülü hazırlığa rağmen, alman disiplinine rağmen, üç ayda anca bir milyon kişi aşılanacak.

¦ istanbul'da mesela, yeterli miktarda aşımız olsa bile, 16 milyon kişiyi nerede, nasıl, ne kadar zamanda aşılayabiliriz?
sağlık bakanlığımızın hazırlığı, planı var mı?

¦ farzedelim istanbul'u hallettik, bingöl'e hakkari'ye tokat'a kastamonu'ya uşak'a niğde'ye, soğuk zinciri bozmadan nasıl götüreceksin, nerelerde aşılayacaksın?

¦ aşılaman da yetmiyor.
berlin'in nüfusu 3 milyon 750 bin kişi, üç ayda anca bir milyon kişi aşılanacak, peki ilk üç ayda hangi bir milyon kişi aşılanacak?

sağlık çalışanları ve yaşlılardan sonra, öncelik sırası kime verilecek?

hangi sırayla hangi yaş gruplarına aşı yapılacak?
olası yan etkilerin müdahalesi nerede ve nasıl yapılacak?
yan etkiye maruz kalanlar dava açarsa, ne olacak?
aşı sırası kendisine gelmeden virüs kapanlar dava açarsa, ne olacak?
vatandaş açısından aşılama sürecinin yasal güvencesi ne olacak?

bu kritik soruların cevabını robert koch enstitüsü'yle birlikte alman etik konseyi verecek.

özellikle aşılama sırasını netleştirmek için, biontech'ten gelecek son verileri bekliyorlar, bu kararlar netleşmeden aşılama başlamayacak.

¦ mesela türkiye'de…
farzedelim bir milyon kişiye yetecek kadar aşı geldi.
hangi bir milyon kişi aşı olacak?
aşı sırasını kim belirleyecek?
aşılama sürecinin hukuki çerçevesi ne olacak?
torpil bulamayıp aşı olamayanlar dava açarsa, ne olacak?

¦ ingiltere'de aşı protokolü açıklandı.
gücü yeten değil, ihtiyacı olan öncelikle aşılanacak.
kraliçe elizabeth bile öncelikli olmayacak.
siyasi hiyerarşi öncelikli olmayacak.
en önce, sağlık çalışanları ve bakımevlerinde kalanlar aşılanacak.

94 yaşındaki kraliçe elizabeth, 80 yaş ve üstünü kapsayan ikinci grupta yeraldığı için, sağlık çalışanları ve bakımevleri tamamlandıktan sonra aşılanacak, sırasını bekleyecek.

prens charles yaşı itibariyle dördüncü grupta, başbakan boris johnson dokuzuncu grupta, prens william 11'inci grupta yeralacak. prens william'a aşı sırası gelene kadar ingiltere halkının neredeyse yüzde 60'ı aşılanmış olacak.

ülke dediğin böyle olur.
adalet dediğin böyle olur.
bizim saray'da nasıl olacak?

alt tarafı üç kuruşluk tırışkadan maskeyi dağıtmayı beceremeyenler, böylesine kapsamlı aşılama işini nasıl yapacak?

geçmediğimiz köprüye, girmediğimiz tünele, uçmadığımız havalimanına para ödüyoruz, olmadığımız aşıya da para ödeyecek miyiz?

profesör uğur şahin ve özlem türeci'nin sahibi oldukları biontech'i tee sekiz ay önce yazmıştım.

koronavirüs aşısına çok yakın olduklarını, buna rağmen türkiye'nin kendileriyle temas bile kurmadığını, merhaba bile denmediğini yazmıştım.

biraz daha geç kalırsak ayazda kalacağımızı yazmıştım.
maalesef, sekiz ay sonra başımızı taşlara vuruyoruz.

(o yazıyı yazdığımda trollerin saldırısına uğramıştım. “vatan haini, defol almanya'ya git” filan demişlerdi. yandaş medyada linç edilmiştim. “türkiye'nin başarısını hazmedemediğimi” yazmışlardı. sağlık bakanımız da “yerli ve milli aşı icat ettiğimizi” söylemişti.)

(bari bu defa kafalarına dank eder umuduyla yine yazıyorum.)

aşılama işi, yeterli miktarda aşıyı satın alsak bile, son derece ciddi, son derece karmaşık ve çok pahalı bir iş.

hassas, hızlı, etkin organizasyona ihtiyaç var.
allah aşkına harekete geçin.

sekiz ay sonra başımızı taşlara vuruyoruz.
bir sekiz ay daha kaybedersek, başımıza mezar taşı dikmeye bile yetişemeyiz, haberimiz olsun.

alıntı: (link)

@Abdülkadir Ergin yani sonuç aynı benim dediğim ile ; virüs üretildi ve gelecek için de planları yapıldı. Bu sistem her yönüyle herkesi kendine mecbur etti - etmeye devam ediyor. İnsanın en temel korkusu ‘ölmek’ ile... bakmayın siz o klavye ile ölmekten korkmam ben diyenlere.. masaldan öte değil.

Detaylarla ben çok ilgilenemiyorum , tablonun bütünü ilgimi çekiyor 😅

Geri