@Bango
düz maşanın artıları; ilk olarak hafiflik. amortisör, kullanmayacaksanız gereksiz ağırlık ekliyor. carraro sportive 227 kullanıcısıydım, bisiklet yolunda asfaltta vs. kullandığımdan bir kere olsun amortisöre ihtiyacım olmadı, keşke sabit maşalı alsaydım diye pişman olmuştum kaç kere.
ikincisi de rijitlik. amortisör yaylanırken bisiklete uyguladığınız gücü biraz sömürüyor, yani akıp gidemediğinizi hissediyorsunuz. bu yüzden amortisörlerde kilit bulunur istenmediğinde kapatmak için ama az da olsa o da yaylanıyor. şu anda sabit maşalı bir bisikletim var, epey fark yaratıyor.
offroad yapmayacaksanız cidden gereği yok.
@dengetekerci
bisikletin motoru bacaklarınızdır demişsiniz, iyi güzel de atıyorum otomobil motorunu cipe takarsanız ya cip yürümez ya motor yanar. çelik malzeme ağırdır, alüminyumdan daha az maliyetlidir. madem carrarodan bahsediyoruz, sportive 300 serisinin en alt seviyesi olan 321de mesela maşa çeliktir, ucuza kaçmışlar. diğerlerinde alüminyumdur, az daha hafif olsun diye. alt segment carraro ürünlerinde de görebilirsiniz bunu. nasılsa yük taşıyacak, ağır olsun boşver mantığı yok yani, imkan oldukça hafifleştiriliyor.
dediğiniz alpleri tırmanan çelik kadrolu yarışçıları bilmiyorum, duymadım. ama merak edip acaba sağlam diye özellikle mtblerde çelik mi tercih ediliyor diye sahibi olduğum marka olan meridanın sitesinde mtblere baktım. kadrolar gene alüminyum, ama üst segment modellerde yani genelde o bahsettiğiniz yarışçıların kullandığı mtblerde de karbon kadroya geçiliyor. neden: hafiflik. (link) şuna baksanıza, şiir gibi bisiklet, 10.45 kg mtb. (sportive 200 serisi şehir bisi 14.5 kg) (link) çift süspansiyon, 12.85 kg. alüminyum versiyonu 13.6 kg. adam ben alpleri, pireneleri tırmancam niye 850 gramın hamallığını yapayım diyor. aradaki fark, elleri sallayarak yürümek ile tüm gün boyunca elinizde bir kg domates poşetini taşımanın farkı gibi. boşuna anlatmamışımdır umarım. ağırlık gerçekten çok önemlidir. meridanın crossway serisinin(sportive 200 serisinin muadili denebilir) modellerine bakacak olursanız da ne kadar ekmek o kadar köfte şeklinde, fiyat arttıkça ağırlığın nasıl azaltıldığını görebilirsiniz, crossway 20 den crossway 600e şöyle gidiyor; crossway 20 - 13 kg(v fren), crossway 40 - 13.8 kg (disk fren, bundan sonrakiler de disk), crossway 100 - 13.45kg ...(aradakiler de böyle gidiyor) ... crossway 600- 12.15 kg, crossway 900 11.45 kg. herhang, bir seride buna benzer biçimde hafifleştiğini, adamların hafifleştirmeye çalıştığını görürsünüz zaten.
bisiklette hava direncine konuyu bağlamaya çalışmışsınız, o ayrı bir şeydir. şu iki yarış bisikletine bakın. (link) (link) reacto aerodinamik olarak daha üstündür. scultra daha hafiftir. siz bir yarışçıysanız, mesela bol tırmanışlı bir etapta sculturayı tercih edersiniz. yolda hız için reactoyu tercih edersiniz. böyle dertleriniz yoksa aerodinamiyi karıştırmaya gerek yok.
@dengetekerci
bir de ne zamandır sormak istiyorum, neden arada kendi yazdığınız şeyden alıntı yapıp kendi kendinize cevap veriyorsunuz.