Ben de bu yaz eski bisikletimi sattım. Benim bisikleti alacak kişi ta Bursa'dan kalkıp gelmişti. İncirli metro istasyonunda buluştuk. Bisikleti inceledi, tarif ettiğim gibi mi değil mi baktı. Bir tur atayım dedi, buyur at dedim. Ama adam sırt çantasını ve tüm malzemelerini benim yanıma bırakarak yaptı bunu. Güvenle verdim, sürdü geldi. İkinci el satışlarda endişe ettiğim hususlardan bir diğeri de sahte parayla dolandırılmaktı ama alıcı arkadaş gayet temiz biriydi, hiç düşünmedim bile bunu. Parayı verdi, bisikleti aldı gitti. Bence müşterinizi de iyi seçmeniz gerekiyor. Ve asla onların istedikleri yere gitmeyin. Mümkünse kamerayla izlenen güvenli bir noktada satış yapın.
Bir başka ikinci el anım var onu da anlatayım. Facebook'taki ikinci el bisiklet aksesuarı gruplarından birine BTwin Count 8 km sayacım için ilan açtım. 50 TL fiyat koydum çünkü çok temizdi, çizik bile yoktu. Zaten çizik olsa dahi aletin sıfırıyla kıyaslanınca oldukça iyi bir fiyat teklif ediyordum. Neyse elemanın teki talip oldu. "Fiyat son mu?" diye mesaj attı. Evet, son dedim. Tamam, dedi, akşam Ömür Plaza önünde buluşmak üzere sözleştik. KM sayacını aldım gittim. Buluştuk. Sayacı eline aldı, her yerini inceledi. Bisikletine taktı. Çalışıyor mu diye kontrol etmek istedi. Ön lastiği kaldırıp çevirdim, çalıştığını gördü. Sonra çıkarttı 40 TL verdi ve dil dökmeye başladı "Abi karşıda oturuyorum halden anla bizim de paraya ihtiyacımız var" falan dedi. Yarım saat adamla 10 TL için münakaşa ettim. Böyle ölücülerden tiksinirim ve asla hakkımı yedirmem. Dedim ki ya 50 TL ver ya da paranı al, sayacımı ver. Beni meşgul etme sabah kalkıp işe gidicem vaktim yok falan dedim. Bi 10 dk daha uğraştı. En sonunda tam sayacı sökmeye başlıyordum ki çıkarttı 10 TL daha verdi ve ağlamaklı yüz ifadesiyle çekti gitti. Olay bu kadarla mı bitiyor? Hayır. Ertesi gün aynı Facebook grubunda bu herifin açtığı km sayacı ilanını gördüm. Kendisinin berbat halde, çiziklerle hatta darbe izleriyle süslü bir Count 4 sayacı vardı, onu 50 TL'ye satılığa çıkarmış. Benden 40 TL'ye Count 8 almaya çalışan adam kendi Count 4'ünü 50 TL'ye satıyordu. Kan beynime fırladı ama serbest piyasa neticede, isterse 100 liraya da satar. Eğer o yaptığı ahlaksızlıktan utanmıyorsa ben ne yapayım? İyi ki 10 TL indirim yapmamışım dedim.
Özetlersek ikinci el piyasasında ölücü ve çakal dolu. Bunlara çok dikkat etmek lazım. Müşterilerinizi iyi seçin.