Çanakkale Bisiklet Turu 2018

Koray Gürel

caylakpedal
Kayıt
28 Ekim 2009
Mesaj
169
Tepki
237
Yaş
42
Şehir
İstanbul-Anadolu
İsim
Koray Gürel
Bisiklet
Canyon
Soldayım diyenlerden rahatsızlık duymadım, geçenlere dikkat ettim, bazı durumlarda benim de uyarıcı olarak kullanmak durumumda kaldığım ifadedir ancak düdükler ve “solu boşaaalt” nidaları ile yaklaşıp geçen gruplar itici geldi bana da. Soldayım bana uyarıcı gibi gelirken solu boşaalt bağrışmaları sanki sol kısmın onlara ayrılmış gibi düşünüldüğü hissi veriyor. Ama çok büyük sıkıntı değil onlara da aynı şekilde yol verdim
 
Scudo

mzincir

Üye
Kayıt
13 Ağustos 2017
Mesaj
5
Tepki
5
Şehir
manisa
Bisiklet
Merida
Çanakkale turuna ilk katılışım oldu inşallah seneyede katılacagım gecen seneleri bilmiyorum ama ilk gün sonunda makarna vardı :)Benim takıldıgım böyle bir organizasyonda formaları daha ucuza verebilirdiniz maliyetine olabilirdi yada ufak bir kazançla bunu yakıştıramadım....
 
  • Beğen
Tepkiler: excelus

Hurol Yoney

Daimi Üye
Kayıt
19 Ağustos 2015
Mesaj
280
Tepki
307
Şehir
Çanakkale
İsim
Hürol
Bisiklet
Diğer
Soldayım veya sağdayım uyarısı sadece bahsedilen geçişler için yapılmaz. İlk defa kalabalık bir grup içinde süren insanlar var ve zaman zaman şerit içerisinde sabit bir çizgide gidemeyebiliyorlar dolayısıyla olası bir ani yön değiştirmeyi de engelleme adına çok fazla yaklaşmadan belli bir mesafeye gelince de söylenir.
 
  • Beğen
Tepkiler: excelus

Birhan K.

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Nisan 2014
Mesaj
1.139
Tepki
1.999
Masum soldayımcılarla benim de bir derdim yok. Beni irrite eden şey, bu tiplerin düz yolda ya da inişte aniden arka tekerimde belirip "soldayım" diye bir anda böğürmeleri ve çarpabilecekleri endişesiyle panikletip aniden şerit değiştirmeye zorlamaları (bu sebeple 1-2 hafif kaza riski atlattım). Sonra da ne hikmetse 100 metre ilerideki rampada eşek gibi tıkanıp bisikleti ellerine alıp yürümeleri ve hatta bu sebeple arkadan gelen herkesin sürüş temposunu aksatmaları, trafiği tıkamaları. İşte ben bu tür soldayımcılara karşı öfkeleniyorum. Bunlardan o kadar çok gördüm ki, artık soldayım diye bağıranlara karşı duyarsızlaştım o yüzden.

Bir de yukarıda bir arkadaşın belirttiği gibi, askerî komut verircesine "solu boşaaaalt", "solu aaaç" falan diye bağıranlara deli oluyorum.

Ben de yeri geldi mi eğer ortam müsaitse "soldayım" deyip yol istiyorum ama önce yol isteyeceğim kişinin sürüş güvenliğini hesap ediyor, ona göre soldayım diyorum. Yani adamın sağ şeridi müsait mi, bana yol verebileceği güvenli bir manevra alanı var mı, yol istediğim kişi amatör bir sürücü gibi mi görünüyor, yol istersem panikler mi, kaza olasılığı var mı vs. bütün bunları anlık olarak gözlemleyip öyle yol istiyorum. Burada bahsettiğimiz "soldayım"cı gruplar bunların hiçbirini yapmıyor. Yaptıkları tek şey, kendi tempoları bozulmasın diye etraftaki herkesi paniğe sürüklemek ve sürüş güvenliklerini tehlikeye atmak. Geçtikleri güzergah boyunca diğer tüm bisikletlileri tek şeride sıkıştırmaya çalışmak. Sanırsın ambulans geçiyor. Sen kimsin ya.

Eminim ki kalabalık turlarda böyle gruplarla ve tiplerle epeyce kez karşılaşmışsınızdır ve ne demek istediğimi anlıyorsunuzdur.
 

Hurol Yoney

Daimi Üye
Kayıt
19 Ağustos 2015
Mesaj
280
Tepki
307
Şehir
Çanakkale
İsim
Hürol
Bisiklet
Diğer
Anlıyor :harika: ve geçen sene bunlara ek olarak makasçılar vardı diyip arttırıyorum :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Birhan K.

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Buğra C


''hızlı gideceğim kardeşim. bunu sana açıklamak durumunda değilim''

Bu bir festival. Hızlı gitmek gibi bir hakkın YOK. Kimse sana yol vermek zorunda değil.

''Asıl kızılması gereken sağı boşken "kasten" sağa geçmeyip solu kapatan trafik bilmezler''

Oraya gelenler hergün zamanını bisiklet üzerinde geçiren kimseler değil. İnsanlar bisikletini kapıp sadece keyifli bir bisiklet gezintisi yapmaya geldi. Feztivalin kuralları şöyle der. ''Önündekini geçmek yasaktır. Mecbur kalındığı durumda ''solundayım'' şeklinde uyarılmalıdır.'' Eğer amacınız yardırmaç ise yeriniz bu festival DEĞİL.

Elbette önünüzdeki geçmek durumunda kalabilirsiniz. Yeterince yaklaşıp nazikce önünüzdekine soldayım şeklinde seslenir ve geçersiniz. Bu olmasını gereken inceliği gösteren her arkadaş sorunsuz sürüş yaptı. 40 km hızla gelip Solu aaaağğğç diye böğüren hiç bir densize yol vermedim. Özellikle grup halinde askeri düzen kurmaya çalışan bisiklet grupları. Bunların içinde en hadsiz kuralsızıda ANKA bisiklet grubu.

Rüzgarlı ve ıslak yolda iniş aşağı Allah ne verdiyse basan insanların içinde makas atan denyolardan hiç bahsetmiyorum. Bunu yapanlarında hepsi formalı gösterişli bisikleti olan kimseler. Asıl kuralsız olan kendini bisikletçi sanan zübbeler.

İlk defa bu sene katıldım. Sık sık uzun turlara katıldığım için kondüsyonum biraz yerindeydi ve tüm yolu rahatlıkla kat ettim. Geçmem gereken herkesten nazektle yol istedim. Hiç bir sorun yaşamadım.

Umarım hangi tip soldayımcılardan bahsedildiği anlaşılmıştır.
 

Buğra C

Buğra Hoca
Kayıt
15 Mart 2017
Mesaj
189
Tepki
705
Şehir
İstanbul
İsim
Buğra Canata
Başlangıç
1996—97
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@mtb_rider Sağa geçmek bir medeniyet, nezaket kuralıdır. Daha önce de belirttiğim gibi motorlu araç sürerken, yürürken, sıraya girerken, yürüyen merdivende sağımız boşsa sağımıza geçeriz.

Yeterli medeniyet seviyesine ulaşamamış toplumları da buradan tespit edebiliriz. Mesela siz çocuğunuzla kaldırımda yavaşça yürümek isteyebilirsiniz. Bu durumda sağa geçerseniz, hızlı gitmek isteyenler soldan geçer. Soldan gitmeniz yasak mıdır? Hayır. Sağa geçmem diyebilir misiniz? Evet. Bu sizi hatalı değil, nezaketsiz yapar. Yasak değildir, ama nazik bir hareket de değildir. İsterseniz kaldırımda 5 kişi yan yana yürürsünüz, kimse size "bunu burda yapamazsınız" diyemez.

Arkadan gelen adam 10 km/s hızla, siz 5 km/s hızla gidiyor da olabilirsiniz. Arkadaki adam "çekilsene kardeşim" diyorsa bu onu, adam "çekilebilir misiniz" demesine rağmen siz ısrarla durumun farkında olmanıza rağmen çekilmiyorsanız bu sizi nezaketsiz yapar. Hız yapıp karşısındakini tehlikeye atmak da bir nezaketsizliktir, ancak bu durum için bir ön koşul değildir. Bisiklette yokuş yukarı 60 kadans ve 90 kadans arası belki 1-2 km/s fark eder ama sürücünün temposunda çok şey fark eder. Arkanızdaki insan belki diz problemi yaşamış bir bisikletçidir, "geçmesin beklesin" diyerek düşük kadansa zorlayıp onun sağlığını riske attığınızın farkında değilsinizdir.

Sadece kendimizi düşünmeyelim, asıl mesele bu. Ben kendi kadansımda yokuşu tırmanıyorumdur. Tekrar yazdım, tempomu kaybedince çıkamıyorum, beni 2 kat yoruyor. Önümdekine de çoğu zaman "pardon, müsaade eder misiniz" diye rica ediyorum. Bazen durumun farkında olmayan kişi, o an fark edip nezaketen çekiliyor (ki insanlık halidir bazen insan eforla onu fark edemeyebiliyor, onu alışkanlık haline getirememiş olabiliyor). Ama bu ricadan sonra nezaketsizlik edip "hayır çekilemem" diyen oluyor. Tempomu bozmamak adına 2x yoruluyorum.

Bunun bir tur olması, yarış olması da aslen bunu gerektirir. Bir yarışta çoğunlukla nezaketin yerini, rekabet alır. Yarışta kimse "sağa geçeyim de arkamdakiler patır patır önüme geçsin" diye düşünmez. Bunun bir tur olması, "arkamdaki adam da temposunu tutturmuş, yavaşlamak zorunda kalıp zorlanıyor, bırakayım önüme geçsin" diyebilmeyi beraberinde getirmelidir. Oradaki 2000-3000 bisikletçinin rekabet amaçlı değil, birbirlerini düşünerek, "Karşımdaki ne durumda?" diyebilerek hareket etmesidir.

Yani özetle, karşısındakini nazik bir şekilde uyarmadan tahakküm kurmaya çalışan, kabadayılık yapan da nezaketsizlik yapıyordur. Bu şekilde "nezaketsizlik yapanlar var" diye diğer bisikletçilerin tümüne nezaketsiz yaftası vurup, nazik ricalara önyargıyla karşılık veren bisikletçi de nezaketsizlik yapıyordur.

Hayatın her alanında "önce ben" demeyi değil, karşısındakinin durumunu düşünüp empati yapmayı değer kabul ediyorum. Şunu toplumda benimsenen bir değer haline getirebilsek, emin olun çoğu sorun çözülürdü. Ancak maalesef, nezaketin bir erdem değil aptallık sayıldığı bir toplumda yaşıyoruz.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
1 yıl boyunca mert arsan ile birlikte bu forumda sene 2008 'de,[ gerçi foruma üye değildim ama resimleri mert koyardı,] arka takım kaptanı idim,telsiz vardı ,önde mert arsanı kimse geçmezdi.
Çünki mert baştan kuralları koyardı,beğenen vardı merti beğenmeyende ,ama işin doğrusu bir gezi nasıl düzenlenir en ince ayrıntısına kadar mert ile planlardık,çanakkale gezisi olsun ,beykoz sarıyer gezisi olsun,takım kaptanlarının olması gerekir ya da görevliler olması gerekir,bu görevliler in gezi tecrübesi olanlardan olması önemlidir,mert ile yaptığımız düşük tempolu gezilerde en arkada artçılık görevimi ifa ettim,telsiz ile mert ile irtibatta idim,önümde bir kişinin tekeri patlamış idi,ve merte telsizden durmasını söyledim,trafik içinde herkesin fren mesafesinde gitmesi ikili oluşturmamasını baştan söylerdik,bu nedenle bizim gezi turlarına rekor sayıda katılım olmuştur,belgrad gezisine 65 kişi ile gittik ortada görevli bir arkadaşa telsiz verildi mert arsan önde idi ,kimse onu asla geçmedi,
 

Riverside

Aktif Üye
Kayıt
30 Nisan 2017
Mesaj
113
Tepki
250
Şehir
İstanbul
İsim
Burak
Bisiklet
Sedona
Gerçekten çok güzel yorumlar yapılmış. Etkinliğin eksiklerini gerçekten görenlerde olmuş, ''SOLDAYIM''cılara kafayı takanlarda. ''SOLDAYIM''cılardan biri bendim arkadaşlar. Önümüzdeki bisikletlere 10-15 metre kala bir sakatlık çıkmaması için ÖZELLİKLE TOPLU TURLARDA soldayım veya sağdayım diye uyarmak zorundasınız. Hem kendiniz hem de önünüzdeki kişilerin güvenliği için. Rampa aşağı fren sıkarak inenler var, o rampayı değerlendirip keyfini çıkarmak isteyenler var, o rampada son sürati yakalamaya çalışanlar var. Bunların hepsi keyif, başkalarının güvenliğini tehdit etmedikçe... Bunu makarna kuyruğu ile karşılaştıranlara da gerçekten anlam veremiyorum bütün yol makarna mı düşündüler ?

Sürdüğüm en güzel rotalardan biriydi. Ortalama hızım tur katılımcılarına göre biraz yüksek olduğundan genelde SOLDAYIM tarzı uyarıları çok yaptım. Hız yüksek olunca daha yüksek sesle bağırmanız gerekiyor haliyle. İkram konusunda nankör olamayacağım. Elime 1 kuru ekmekte verseler emektir derim, düşünülmüştür derim yerim.

Yanlış hatırlamıyorsam YEDİTEPE bisiklet grubu idi. Çatalca Alaiye Şehitlik turunda da aynı ayıbı sergilediler. Umarım hal ve hareketlerinize biraz daha dikkat edersiniz. Zira 2 turda aşağılayıcı bir ses tonuyla, biri kadın arkadaşlardan birine ait olmak kaydıyla ''bırakın şunları geçsin gitsinler yaaa'' tarzı cümleler duymak pek hoş olmuyor.

Herkese saygılar, sevgiler.
 

waafy

Daimi Üye
Kayıt
9 Temmuz 2015
Mesaj
211
Tepki
305
Şehir
İstanbul
İsim
Mustafa
Bisiklet
Giant
@Riverside Ben gidemediğim için konuyu en başından beri takip ediyorum ve olumsuz görüş bildirenleri anlayabiliyorum . Doğrudan sizin yazınızı okuyan size hak verecektir ama bu organizasyon herhangi bir bisiklet festivalinden daha bir duygusal anlam derinliği taşıdığı için katılım yüksek olmuş (olacaktır da ne kadar olumsuz şey olsa da ) . Şu an öğlen yemeğimi yemiş çayımı içerken empati zordur ama yağmurda ve soğuk rüzgarda belli bir km yaptıktan sonra önemli olan yemek değil çorba tasının , bir bardak çayın size verdiği sıcaklık hissidir, biraz sonra vücudunuzun size "merak etme toparlanacağız " demesidir ,yoksa organizasyon su dan başka bir şey veremeyeceğim dese de bu katılım oranına etki etmez belki insanlar yanına termos alır .
Diğer yandan herkesin performansını destekleyen bir hızda bir sürüş imkanı vermez böylesi turlar, amaç insanları mutlu etmek değildir, icabında yarı hızınızda da gideceksiniz yokuşta da durmak zorunda kalacaksınız çünkü kalabalık ve uzun etaplar . Bir etabın adı "şehitler saygı etabı" ,daha yanındaki önündeki bisikletliye saygı duymayanlar olursa (lafım meclisten dışarı tabi) sen ecdadını nasıl anacaksın,saygı duyacaksın.

Organizasyon sitesindeki hem katılım kuralları hem toplu sürüş kuralları sizi desteklemiyor maalesef .
 

Özcan

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Nisan 2015
Mesaj
2.091
Tepki
6.900
Yaş
50
Şehir
Bursa
İsim
Özcan
Başlangıç
1978—79
Bisiklet
Specialized
Üstünden iki hafta geçtikten sonra, her şey güzeldi derim, teşekkür ederim ama bir konuyu unutamam. Etkinlik öncesinde sosyal medyadan defalarca duyurdular:
"Hava durumu yağış gösteriyor ama ne olursa olsun organizasyon ertelenmeyecek, iptal edilmeyecek." Bu duyurudan yağmur için tedbirler alındı diye düşündüm.
Dedikleri gibi oldu, ilk gün sucuk gibi olduk. Kuru bir tek noktamız kalmadı. Sağanak yağış sürerken finiş noktasına, antik kente ulaştık. Kapalı bir yerde dinlenir, üzerimizi kuruturuz diye umduk. Ancak çimenlik bir köşede beş tane çardak vardı sadece, ki altları hemen doldu. Çimenlik dönüştü bir bataklığa. Cyclocross yarış pistine döndü ortalık :) Tuvalet binasına sığınıp çoraplamızı sıktık, ayakkabıların içini boşalttık ve dönüşe geçtik. :ssrtcbya:
 
  • Beğen
Tepkiler: ozgozer ve mzincir

Velespitli Seyyah

Keşfetmek Güzeldir...
Kayıt
4 Temmuz 2017
Mesaj
494
Tepki
1.663
Yaş
33
Şehir
Çanakkale
İsim
Sabri
Bisiklet
Carraro
Kale Çanakkale Bisiklet Festivali - 1. Gün Troya Etabının tur videosuna asağıdan ulaşabilirsiniz.

2. günün videosu da yakında gelecek.

 

Kadir KARADEMİR

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Ağustos 2009
Mesaj
477
Tepki
952
Yaş
41
Şehir
Balıkesir Dursunbey-Akçay
İsim
Kadir KARADEMİR
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Riverside"Bunu makarna kuyruğu ile karşılaştıranlara da gerçekten anlam veremiyorum bütün yol makarna mı düşündüler ? "

[emoji3] Makarnasız tura çıkmam dostum [emoji3]

MI 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Koray Gürel

caylakpedal
Kayıt
28 Ekim 2009
Mesaj
169
Tepki
237
Yaş
42
Şehir
İstanbul-Anadolu
İsim
Koray Gürel
Bisiklet
Canyon
Makarnam Arbella şarkısı
Hala kulaklarımda çınlıyor tedavisi var mı?
 
  • Beğen
Tepkiler: Birhan K.

Kadir KARADEMİR

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Ağustos 2009
Mesaj
477
Tepki
952
Yaş
41
Şehir
Balıkesir Dursunbey-Akçay
İsim
Kadir KARADEMİR
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Koray GürelSoldayım [emoji3]

MI 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

murat serbet

Forum Demirbaşı
Kayıt
5 Mayıs 2014
Mesaj
497
Tepki
1.449
Yaş
44
Şehir
istanbul
Bisiklet
b'Twin
Arkadaşlar merhaba bu sene organizasyon gerçekleşecek mi? Bilgisi olan var mı?
 

kaydogdu

Aktif Üye
Kayıt
12 Eylül 2015
Mesaj
182
Tepki
332
Yaş
51
Şehir
Karabük
İsim
Kenan Aydoğdu
Bisiklet
Carraro
@murat serbet
Bir yerlerde görmüştüm ama şimdi bulamadım 24 Nisan gibi bir tarih vardı.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@murat serbet


Gerçekleşecek diye biliyorum. 1 kere katıldım. Bir daha böyle kalabalık organisazyonlara asla dahil olmam. İnsanlardan para topladılar kit vereceğiz diye. Verdikleri kit forma ve boğazlıktan ibaret. Bence kötü bir organisazyon. Hiç bir tarihi ruhu yok. Hızlıca gidiyor ve geri dönüyorsunuz.
 

Velespitli Seyyah

Keşfetmek Güzeldir...
Kayıt
4 Temmuz 2017
Mesaj
494
Tepki
1.663
Yaş
33
Şehir
Çanakkale
İsim
Sabri
Bisiklet
Carraro
@murat serbet

Yerel seçimler ve bir kaç organizasyonun olmasından dolayı tarih net değil diye biliyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: murat serbet

Hurol Yoney

Daimi Üye
Kayıt
19 Ağustos 2015
Mesaj
280
Tepki
307
Şehir
Çanakkale
İsim
Hürol
Bisiklet
Diğer
Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu da Nisan ayında Çanakkale'den geçeceği için. Kesin tarih belli değil.