Scudo Sports

Çakma bisiklet kadroları ve komponentleri

Scudo
@Güney Tuncer

Benim o mesajda bahsettiğim Çin malı arka göbek Sedonanın bir modelinin üzerindeki orjinal göbekti sanırım bisiklet 2011 yada 2010 model bir bisiklet idi.Demek ki o zaman büyük firmalar da bu işleri kullanıyor olabilir.Zaten firma bazında düşünülürse mantıklı da olabilir direk Çine arka göbek yaptırıp parça olarak satmaya kalksa kimse almaz ama alt seviye modellerin hepsine bu göbekleri kullanırsan bir sene içerisinde satabileceğin arka göbek sayısının kat ve kat fazlasını satmış olursun.Kimse itiraz etmeden kimse sesini çıkarmadan.

@Oksal Özdöl

Ust ya da orta seviyede grupsetlerin sahtesi yoktur. Eger bu ise biraz merakliysaniz, sahte jant setlerini de bir bakista ayirt etmeniz mumkun.

Bu başlığı veritabanı gibi kullanabiliriz bence.
Mesela bir dönem kullanıcısı olduğum Kona Kula hakkında karşılaştırma yapabilirim.
http://img442.imageshack.us/img442/7771/adszhsy.jpg
Ki bu biraz da olsun genellenebilir bir durumdur. Kadro da gerçeğini replikasından ayırt etmek için furç yatağı,dropoutlar ve o markaya has özelliklere dikkat edilmelidir.
Mesela Kona da sele borusu değişken çaplıydı üstte 31,6 dış çaptan aşağı inildikçe 34.9 mm dış çapa kadar genişliyordu replikada böyle değil tabii ki.
Bu arada kadro renk tonunu dahi tutturamamışlar orjinaliyle. Yeter ki gerçeğini bilin sahtesini ayırt etmekte zorlanmayacaksınız...

@ferhat köse

Alt modellerin üretimi Çin'de Shimano eliyle yapılmaktadır/yaptırılmaktadır. Her Çin üretimi replika değildir yani.Bu kadar önyargıya da gerek yok.

@mustafa doğan turhan

Selam Mustafa,
S Works ( SL3 & SL4) Tarmac, S Works Venge ve Cipollini'nin de sahtelerini urettiler $ 600- $ 900 arasinda degisen fiatlarla satiyorlar, yakinda forumda gormeye baslariz. Uzakdoguda kaliplari ve teknigi calarak yapiyorlar bu sahteleri hatta bazilari ayni malzeme ile yapildigi iddia ediliyor, karbonda kullanilan en yaygin ve en ucuz kullanilanilan materyalleri Mitsubishi uretiyor. Time kadrolari cok detayli oldugu icin sahtelerinde en az 9 tane hata oldugu gosteren bir resim vardi baska bir forumda bulursam buraya eklerim. Ayni sekilde gercek FSA urunlerini nasil ayirt edilebilecegini gosteren videoda var, onuda bulursam forumda paylasirim.

Aslinda bu sahte kadrolarin cok kotu oldugunu sanmiyorum, nede olsa uzakdoguda uretilen bu kadrolarin bazilari Italyayada gonderiliyor ve EU anlasmalari geregince Italyan firmalari "Made In Italy" yapistirmasini takip satabiliyorlar. Bu Italyan markali bisikleti alan bazi kisiler ( dunyanin her yerinde) nedense kendilerini ve bisikletlerini digerlerinden ustun gormeye basliyorlar.Uzakdoguda uretilmis ama Italyan mali yazan etikete bakip bakip kendilerini kandiriyorlar. Dunyanin onde gelen bisiklet firmalari Specialized, Trek, Cannnodale, Scott, Giant vs vs adam gibi ustune yaziyor bisiklet nerede uretildiyse. Neyse konuyu daha fazla dagitmayayim...

@Ouz Deniz

Kendimin ve yakın çevremin bazende internet aracılığı ile beni bulan arkadaşların bisiklet bakımlarını ben yaptığımdan oldukça fazla teker göbeği görüyorum ilk defa Çin malı shimano teker göbeği gördüğüm için yazdım yoksa ön yargıdan değil.Zaten arızası da sık karşılaşılan bir şey değildi hub kısmı da çok farklıydı açmadan önce internette çok uzun araştırma yapmak zorunda kaldım(freehub kısmının içerisinden bahsediyorum tutunmayı sağlayan tırnak çok farklıydı .normal şartlarda açılmayan kısım) Kendi kullandığım ürün gurupları zaten üst gurup olduğundan hepsi japonya üretimi.
Ayrıca Güner beyin yazdığı
@Güney Tuncer

Yoruma göre de Çinde fabrikaları yokmuş ben tam olarak bilmediğimden bu konuya bir şey diyemeyeceğim.Sadece daha önce gördüğüm shimanonun tüm alt gurupları taiwan ve malezya iken ilk defa Çin malı shimano gördüm o yüzden şaşırdım.

Arkadaşkar, ben Çin de fabrikası yoktur demedim sadece şu ana kadar shimano da "made in China" görmediğimi söylemiştim. Merak ettim biraz önce Shimano nun web sitesinden üretim noktalarına baktım orada da Çin görülmüyor. Yalnız yinede, özellikle alt seviye üretimini, orada yaptırıyor olabilir..

• Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
Shimano spd ayakkabılarını Çin'de ürettiriyor aynı Adidas,Nike firmaları gibi. Donanım için kesin bir şey söyleyemeyeceğim.

Specialized'in matara tutucusu, ayakkabisi vs vs herseylerini taklit etmisler...Asagidaki kotu ses kaliteli video youtube'den:
(link)

@Ozzgurr

Mitsubishi Rayon ve Toray pazarın en büyük iki ismi. Büyük bisiklet firmaları da çoğunlukla bu markaların carbon ürünlerini kullanıyor. Sonra süslü pazarlama terimleriyle (high modulus, oclv, fact vs.) satışa sunuyorlar. Bana göre bütün olay tasarım ve işçilikte bitiyor. Üzerindeki boya işçiliği bile apayrı bir sanat dalı. Bir team kadroyla normali arasında neredeyse 2 katı fiyat farkı oluyor. Ben bu fiyat farkının kullanılan malzemeye değil tamamen argeye gittiğini düşünüyorum. Replica kadrolarda bu malzemeleri (t700 vss..) kullandığını idda ediyor. Bence doğruda olabilir. Tasarım maliyeti sadece kopyaladıkları kalıbın maliyetidir :) İşçiliğide üç kuruş paraya köle gibi çalıştırdıkları işçilere yaptırıyorlar. Ucuz olması gayet normal. Bir ürünün sahtesini kullanma fikri bana biraz basitçe geliyor. Mat siyah noname kadrolarda üretiyor bu üreticiler. Eğer illa ucuza bir kadro alınmak isteniyorsa onlar seçilebilir.

Konuyu hortlatmak için şöyle bir bilgi vereyim.
Jant setlerinde genelde bire bir çakma ürünler yapamıyorlar. Nedeni ise göbek vs. tasarımını yapmamaları, ya da yapamamaları.

Genelde çakma olarak satılan yüksek profil jant setleri, Novatec göbek kullanmış, marka etiketi yapıştırılmış Çin-Tayvan üretimi setler. Kullananlar genelde o fiyata iyi performans aldıklarını söylüyorlar, fakat 1000$'lık setlerle kesinlikle karşılaştırmamak gerek.

Palavra palavra malzemeler işte :) Birde bunların gerçekten kaliteli ve güvenilir olduğunu söyleyen ( tamamen ticari kaygılardan dolayı ) çok ciddi Türk bisikletçiler ( performans sporcuları ) mevcut!!!

• Beğen
Tepkiler: Gökhan Toros
@Baran Altilar

Alınır elbet, ancak, sahibinden ya da gittigidiyor'daki gibidir; site kendisi satmaz, kişiler ya da firmalar satar. Kullanıcının güvenirliğine göre satın alır ve tracking post'la göndertirseniz. Aldığınız ürün ulaşır. Postada her hangi bir sorun çıkarsa da ya para iadesi yaparlar ya da tekrar yollarlar.
Benim şuana kadar ebay; aliexpress ve dx.com ile ilgili politikam: replicaların ya da marka olup olması önem arzetmeyen şeyleri almak olmuştur. Mesela linksys voip bir modem almıştım ki, replica olduğu yazmıyordu ama fiyatı çok ucuzdu, orjinalinin yaptığı bütün işleri görüyor, ancak orjinal değil; mac'i bile sahte :)
Daha önceleri aliexpress ya da ebayi kullanıyordum. Ancak artık dx.com u kullanıyorum. Zira direk firmadan satın alıyorsunuz. Kargo bedava, Türkiye'den çok çok ucuz fiyata -genelde-... Ama sabır gerektiriyor, ücretsiz kargo ile gönderdikleri için 45 günü bulabiliyor ürünün size ulaşması. Ama ulaşıyor.
P.S. 75 EURO sınırını asla geçmeyin, pişman ederler :)

• Beğen
Tepkiler: Abdullah.R
uzakdoğuda replikalar insanları kandırmak için yapılmıyor. Adamlar herşeyin replikasını yapıyorlar ve amaç birebir aynısını üretip insanları kandırmak değil. yakın görünüşte ve fiyatına göre oldukça kaliteli ürünler bunlar. time, pinarello ya da benzeri bir kadro 5000 dolar civarındayken yaklaşık onda biri fiyatına oldukça güzel replikalar üretiyorlar. ve her replika dediğim gibi amaç kandırmak olmadığı için orjinalinden kolaylıkla ayırt edilebilir. epoyu çekip fransa turunda koşacak bir profesyonel değilseniz bu replikalar tatmin edici kalitede bence. farkı ani hızlanmalarda, üst düzey sprint atmalarda ya da 80 le yokuş inerken viraj alışlarda hissedebilirsiniz ki bu şu anda bu sayfaları okuyan hiçbirimizin yaptığı yapacağı şey değil. bence ultegranın üstü lüks ötesi. bırakın 9000 i 7800-7900 serisi bile... güzel bir uzakdoğu karbon kadroyu 500 dolara alıp campagnolo cephesinden athena-rival shimanodan 105-ultegrayla donatarak 3000tl nin altında nefis kişiye özel evladiyelik bisiklet yapılabilir... altta linkte amerikalı bi elemanın topladığı trek madone replikası nefis bisikletini görebilirsiniz. 2000 doların altına mal etmiş...

http://img17.imageshack.us/img17/815/20130131015904.jpg

Mersin yarışında sprintte kırılan çakma Pinarello kadrolar varmış. Haberi olan var mı :)

• Beğen
Tepkiler: fatihaydın
Bana burda Çakma Çinarelloları savunmayın :) Geçen hafta sonu Mersinde yapılan KAP yarışlarında 2 İKİ Bakın İKİ diyorum :D 2 adet çinarello kadro sprint sırasında KIRILDI !!!!!!!! Ne demek istediğimi anlıyorsunuzdur umarım !!!

Çakma karbon kadrolara 2000-3000 TL arası para harcanıyor! Kendi imkanları ile getirenler 1500-2000 TL civarı bir ücret ödüyor. Aynı fiyatlara alınan bilindik bir markanın alu kadroları ömürlük olur!!! ( gidip 80 km ile kaza yapmazsanız tabi)

sprint atarken kadro kırıldı... tam bi kamera şakası :) istermisiniz şimdi bahane üretsinler o tırmanış kadrosuydu falan :D

Geri