@chuck_schuldiner
Satıcının anne kızlık soyadını öğrenmek için kimliğinde önceki soyadı yazan yere bakmak mantık olarak doğru gibi görünse de erkekler için bu amaçla kullanılan bir bilgi hanesi değil. Adam soyadı değişikliği yaptıysa burada görünür. Fakat annesinin kızlık soyadı burada yazılmaz. Ben test ettim inceledim yazmıyor.
Satışından şüphelendiğiniz bir ürün olduğunda yani bir ürün alacaksanız fakat çalıntı mı değil mi bilemiyorsunuz, öğrenemiyorsunuz, satıcıya güvenemiyorsunuz. Bu gibi durumlarda en yakın banka şubenize gidin. Elinizdeki nakit parayı kendi hesabınıza yatırın. Satıcının hesabına banka şubesinden eft/havale yaptırın ve açıklamaya de detaylıca Mosso marka 1824 model bisiklet satın alma ödemesi gibi bir şey yazdırın mutlaka. Bu şekilde para tamamen yasal sürece girecektir ve siz de anne kızlık soyadı o esnada öğrenebileceksiniz. Tabii bunu rica etmeniz lazım şubedekilerden. Öyle her sorana da başka birinin kızlık soyadını söylemezler yani.
Banka üzerinden bu işlemin yapılması size ne kazandıracak? Aslında hem zaman kaybettirecek hem de havale masrafı çıkacak. Sadece para yasal olarak satıcıya aktarılmış olacak. Bisiklet gibi bir konuda çalıntı ürünün bulunması çok zor bir ihtimal olsa bile ben %1 ihtimali olan bir şeyin de başıma geldiğini şaşkınlıktan neredeyse küçük dilimi yutacak hale geldiğimi de ifade etmeliyim sanırım. Kötü bir şeydi, zor zamanlardı. Neyse.
Çalıntı bisikleti satın aldınız. Almayın. Ağlayanın malı gülene fayda etmez. Ama aldınız artık çünkü çalıntı olduğunu bilmiyorsunuz sadece satıcıdan şüpheleniyorsunuz. Satıcıya banka üzerinden ödemeyi yaptınız. Aradan bir süre zaman ve herhangi birisi sizde bisikleti gördü dedi ki, beni şu şu tarihte şu adresten çalınan, elimde polis raporumun da olduğu bisiklet bu. Bu bisiklet benim çalınan bisikletim, bunu bana geri ver / nereden aldın / sen mi çaldın vesaire.. Belki de bisikletinin çalındığını söyleyen kişi size satanın kankasıdır, çeteye mi denk geldik? Şirket kurmuş adamlar. Önce Ahmet sana bisikleti satıyor aradan 5 gün geçince de Mehmet ortaya çıkıp bu benim bisikletim diyor, çalındı bu, ya paramı ver ya da bisikletimi diyor. Parayı vermeyeceksiniz tabii ki zaten satın aldınız, para verdiniz. Ama bu adam da tutturdu ver bisikletimi ver bisikletimi diyor. Napıciiz?
Bu durumda banka havalesi sizi kurtaracak. Parayı kime verdiğiniz, ne zaman verdiğiniz, o bisikleti nereden nasıl aldığınız sizi önce karakola sonra mahkemeye gitmekten koruyacak.
Güvenlik önlemleri sadece önlemdir ama güvenlik açığı her türlü ihlal edilebilir. Her an suistimal edilebilir. Sen bağla abi eşeğini sağlam kazığa, sonra ahmet gelmiş mehmet gitmiş kimse gıkını çıkaramaz. tabi ki çalıntı mal satın almayın, aldırmayın, prim vermeyin. Tüm bunlar kesin bilgiye erişemediğiniz ve şüphelendiğiniz durumlarda yapmanız için bir öneri sadece. Fatura yok, satıcı kim belli değil, adres yok, mekan yok, bisikleti alıp gittin mi bir daha ulaşabileceğin bir muhatap da yok. Başına bir iş gelmeyeceğinin garantisi de yok.
Ve ben öyle tahmin ediyorum ki bu kadar yazdım ama hiç kimse de bu yazdıklarımı yapmayacak

Kim uğraşır abi bununla.