BSD Temel Antreman Prensipleri

Kayıt
11 Haziran 2006
Mesaj
40
Tepki
14
Şehir
Ankara - Oran
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Canyon
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Arkadaşlar BSD sitesinde rastladım ilgimi çekti paylaşmak istedim...


- MTB Amatör, Hobi ve Sağlıklı yaşam kullanıcıları

- MTB ilk antrenmanlar için belirleyeceğiniz güvenli ve tur şeklindeki asfalt düz (1-3 km.lik) bir parkur seçilmelidir. İkinci bölüm antrenmanlar için aynı uzunlukta arazi-toprak parkur oluşturulmalıdır.

- ilk iki ay 1000-1500 km temel serilik ve ritim antrenmanı yapılmalıdır. İkinci bölüm ise ana antrenmanların yapılacağı 1000-1500 km. lik bölümdür. Bu iki bölüm tamamlandığında sporcu artık yarışmaya hazırdır.

- Amatör sporcular için antrenmanların haftanın en az 3 gün üzerinden planlanması gerekir. ( Örneğin ; pazar, çarşamba, cuma gibi )

- İlk antrenmanlar 1 saat= 25 km. ile başlanıp, aşamalı +5 km. olarak süre = km arttırılmalıdır.

- İlk dönem antrenmanlarına ön dişli küçük 42/39, arka dişli 19-17 ile bir ay kadar serilik ve ritim çalışması yapılmalı, daha sonra arka dişli aşamalı olarak 16-15 gibi düşürülmelidir.

- İlk dönem antrenmanlarında pedalın dakikadaki devri 100-110 devir civarında olmalıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: poly
Scudo

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2005
Mesaj
7.157
Tepki
7
Öncelikle teşekkürler ancak, eğer bu bilgiler MTB için ise bir kaç teknik hata var. En başta MTB bisikletlerinde önce küçük 42/39 dişli bulunmaz. 42 olsa olsa büyük olur, 39 da hiç olmaz :).

@tolgayuksel
Eğer sporcu bunları yaptıktan sonra yarışmaya hazır olacaksa, 1. turda %80'e takılıp kenara çekilmeye mahkumdur. E zaten bunun için de özel bir antrenman gerekmiyor. Her halukarda bu kadar yol alabilirsiniz.
Dağ bisikletin antrenmanları 1 saat = 25 km olarak hesaplanırsa bir sonraki adıma çıkmak yıllar alabilir. Çünkü bu 30 km/s ortalama hız demek ve düz arazi hariç hiç bir yerde bu sürat kolay kolay elde edilemez. Teknik inişler, dik çıkışlar sonrası yeni başlayan bir kullanıcı bunun çok altında rakamlarda ortalama sürat çıkartır ancak.
Finişe İlk Gelmenin 100 Kuralı adlı İngilizce bir makale okumuştum. O kadar sert ve zorlu ki antrenman içerisinde yapılması gerekenler, diğer ülkelerin sporcularının niçin bizim sporcularımızdan daha iyi oldukları burada açıkça ortada.
Bu arada bugün aklıma bir şey takıldı, hazır Bisiklet Sevenler Derneği'nin adı geçmişken söylemek istiyorum. Malum bugün ülkemizde Balkanlar Dağ Bisikleti Şampiyonası koşuldu. Niçin Bisiklet Sevenler Derneği, diğer dernekler gibi bu tip organizasyonlara insanları teşvik etmek için sosyal aktiviteler düzenlemiyor? Örneğin BSD niçin İstanbul'dan İzmit'teki yarışa seyirci götürmek amacı ile otobüs kaldırmıyor. Hatta daha basiti niçin Büyük Ada'da Türkiye Şampiyonası koşulurken BSD buraya bir aktivite düzenleyip en azından seyirci katılımını artırmaya yönelik çalışmalar yapmıyor.
Sanırım yanlış sorular soruyorum... Asıl soru; BSD ne yapıyor?
 
Kayıt
17 Ağustos 2006
Mesaj
10
Tepki
2
Şehir
Balıkesir
sana katılıyorum BSD gibi derneklerin bu tür aktivitelere yeteri kadar çaba göstermiyorlar. Benim önerim olucak sizin gibi yıllarca bisiklete binmiş arkadasların senede bir defa olsada bütün üyeleri bir araya getirme şansı yokmudur acaba. bisikleti TÜRKİYE ye sevdirelim demek istiyorum. Fikirlerim biraz abartılı olabilir ama içimden geçen bu niye herkes bisiklete binmesin.
 

Battalcan

Aktif Üye
Kayıt
19 Ekim 2006
Mesaj
169
Tepki
171
Şehir
Ankara
Walla BSD yi bilemem ama benim bildiğim kadarıyla antrenman adına başlangıç olarak bol bol seri pedal çevirmek lazım.Ciğer ve bacaklar açıldıktan sonra ancak ağır antrenman(arazi sürüşü veya kondüsyon için uzun düz yol) başlar.
 

Aziz SIRNAÇ

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2006
Mesaj
609
Tepki
350
Şehir
İSTANBUL
Öncelikle merhabalar.
Antrenman konusu her nekadar sporun temelini oluştursada belkide insanlarımızın tembelliği yüzünden üzerinde durmadığı bir konu.
Ama bu konuda antrenman bilgisi üzerine eğitim almış birisi olarak sunları söyleye bilirimki, Antrenman çok sistematik ve karmasık bir olaydır ve bisiklet sporu gibi ferdi branşlarda eğer amaç sporculuksa uzaktan programlar verilmemelidir. her insanın kendine özgü fizyolojik yapları, genetiksel kas gurupları, kondisyonel ve koordinatif özellikleri vardır.
İnsanlar üzerinde antrenman planlanması yapılırken müsabık olacak kişinin bu özellikleri göz önünde bulundurulmalı ve mümkünse gerekli testleri yaparak antrenman programı yapılmalıdır.
Tüm bu özelliklerin yanısıra yapılan antrenman periyotlamasında temel antrenman ve müsabaka dönemi antrenmanları önceden planlanmış uzun periyotlamalar sporcunun gereksininimleri ve hedefleri açısından daha düzenli bir çalışmayı getirecektir.
Tabi planlamada amaç müsabık olmak değil eğer egzersizse ozaman kısmende olsa taslak programlar yapılabilir. Ama yinede önemli bir konu mutlaka egzersizede baslamadan önce fiziksel testlere girmeniz ve egzersiz için istenen yüzdelerde çalışmalar yapmanız fiziksel gelişiminiz için daha verimli olacaktır.

Unutmayınki düzgün ve sistematik yapılan egzersizler sağlık getirir.
Sistemsiz ve düzensiz yapılan çalışmalarda sağlığınızı tehlikeye atar.

Teşekkürler.....
 
  • Beğen
Tepkiler: tayfur

BSD-Murat

Aktif Üye
Kayıt
12 Mart 2005
Mesaj
153
Tepki
334
Şehir
istanbul
Bahsedilen dişli oranları MTB lerin eski ve amatör modellerindeki dişli oranlarıdır. Diğer yandan Avrupalı MTB ciler ilk dönem antrenmanlarını düz yolda 42/39 dişlilere sahip yarış bisikletleri yapmaktadırlar. ( 4 yıldır Alman milli takımı Sidede yaptığı sezon başı kampında bunu uygulamaktadır.)
Bu arada çok kısa sürede bisiklet sporunda bir yere gelinemiyeceği uzun yıllar sistemli antrenman yapmak gerektiği diğer bir gerçektir.

BSD ye gelince BSD 1999, 2000, 2001 yıllarında bisikletin geliştirilmesi yanında bisiklet sporuna destek vermek için yarışlarda düzenlemiştir ancak dönemin federasyon yönetimi ve il temsilciliğinin engel çıkartmaya çalışması sonucu BSD de enerji ve kaynaklarını sportif aktiviteden çok alt yapı çalışmalarına yönlendirmiştir.
Diğer yandan 1999 dan bu yana şehir hatlarında bisiklet için alınan ücretlerin kaldırılmasından turunda çeşitli sosyal amaçlı ( çevre haftası, kalp haftası, Otomobilsiz gün ) etkinlikleri düzenlemiş, 15.000 çocuğa bisikletle uygulamalı trafik eğitimi vermiş, bisiklet sevip güvenli ortam bulamadığı için binemeyenlere ortam yaratıp hafta sonu turları, piknikli gezileri yapmıştır, Bir çok belediyeye bisiklet yolu ( azda yapsalar ) için rehberlik ve baskı yapmış, bisikleti sevdirmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan üyelerinden para toplamayan buna rağmen önemli etkinlikler yapan bir dernektir. Bisiklet sevenler 2007 de bunu daha net görecektir.
BSD ye göre Bisiklet sadece bisiklet yarışı demek değildir. Sosyal bir araçtır.
Sportif tarafın geliştirilmesi görevi öncelikle bu iş için devlet tarafından kurulmuş BİSİKLET FEDERASYONUN ÖNCELİKLİ GÖREVİDİR.
Bisiklet yarışlarına otobüslerle insan taşınması olsa olsa öncelikle bisiklet federasyonu ve il temsilcilerinin işidir.
Sorunuzu yanlış adrese soruyorsunuz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Fatih Buzgan

Aziz SIRNAÇ

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2006
Mesaj
609
Tepki
350
Şehir
İSTANBUL
Ben BSD ile ilgili olan kısımdan hariç sadece antrenman kısımına bakmak istiyorum.
Aslında bizim millet olarak sıkıntımız üretimi yeterli oranda yapamamak. buda bizi kopyalamaya ve taklit etmeye itiyor. ama antrenman bilimide böyle bir hatayı affetmiyor. Bakın simdi söyle biir örnek verebilirim Almanların antrenman sisitemi gibi antrenmanları bilimsel çerçevede yapamıyorsak tabiki benzerlerini yapabiliriz. ama burada önemli olan hangi antrenman sisteminin hangi bireye uygunluğudur. Aslına bakarsanız herkeze yüzeysel antrenmanlar yaptırabilirsiniz. Çünkü insanların Aerobik kapasiteleri gelişmeye müsait bir yön olduğu için onuda kısmi şekillerde geliştirebilirsiniz. kabul ediyorum buda bir antrenman fakat sporcu olmak, gelişmek isteyen bireylerde başarıyı yakalamak için bu tür antrenmanları doğru bulmuyorum. Düşünün bireye siz bu antrenman programını yapmasını isterken nabız değerleri verilmemiş. Üstelik verilse bile bireyin hangi yük altında o nabız değerlerine çıkacağını bilemezsiniz. Aerobik ve oksije taşıma kapasitesi genetiksel açıdan yüksek olan bir birey diğer sedanter bireylerin yük altında yaptığı işi rahatlıkla yapabilirler. buda o bireylerede hiçbirzaman gezintiden ileri gidemez.
Onun içindirki eğer amaç egzersizse bu antrenmanlar amaç olabilir.
Ama eğer amaç sporculuk ve müsabık olmaksa lütfen sporcularımız fiziksel tarama testlerinden geçip kendi ihtiyaçlarına uygun, fiziksel yapısına uygun, fiziksel açıkalarınıda kapatacak antrenman sistemleri alsınlar.

Teşekkürler.
 

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
"- İlk dönem antrenmanlarında pedalın dakikadaki devri 100-110 devir civarında olmalıdır." demişler... Yorum yapmıyorum.
 

BSD-Murat

Aktif Üye
Kayıt
12 Mart 2005
Mesaj
153
Tepki
334
Şehir
istanbul
Bende fazla bir şey söylemenin doğru olmadığını düşündüğüm için sadece temel antrenman ile ilgili bölümü yazmıştım devamı içinde bize müracaat edip isteyenleride aziz'inde belirttiği şekilde antrenör denetiminde kişiye özel programlara yönlendirmiş bulunuyoruz.
Pedal devri meselesindede çeşitli kaynaklar incelendiğinde doğrusunun farklı olmadığı görülecektir.
 

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
Amatörlere/yeni başlamışlara pedalın dakikadaki devri 100-110 devir olacak diyen çeşitli kaynakları da merak ettim şimdi. Profosyonellere de sanırım aynı kaynaklar en az 200 devir fln öneriyordur.