hatırladığım kadarıyla 10 yaşımdan sonra filan hiç süt içmedim
sütlü ürünlerden sadece peynir yedim
babamın boyu 1.60
annemim boyu 1.57
benim boyum 1.83
bu durum biraz garip ve sağlıksız gibi
Merhabalar, bazı arkadaşlarımız hekim olduğumu biliyorlar ancak genel açıklama olarak baştan yazmak istedim. Öncelikle şunu aklınızdan çıkarmayın, hiç bir spor boy uzamasında etkin bir rol oynamaz, ancak bazı sporlar blug çağında yapıldığı takdirde doğal gelişimi engelledikleri için boy uzamasında sıkıntı yaratırlar. Bluğ çağını tamamlamadan vucud geliştirme yapmak, profesyonel futbol oynamak gibi. Bir insanın boy uzunluğu tamamen genetik yapısı ile doğru orantılıdır. Genetik yapısı müsait olan ve düzgün bir beslenme rejimi (özellikle gelişme çağında 3-12 yaş aralığı) yapılmış çocuklarda kıkırdak yapısı mükemmele yakın gelişeceğinden çocuğun genetik kodlarına göre maksimum boy artışı sağlanabilir. Anne babanızın boylarının bu duruma etkisi olduğu aşikar olsa da , tam anlamıyla belirleyici bir rol oynamaz. Mendel in genetik kanunlarına göre yapılan hesaplamalarda illa ki ebeveynlerinizden daha uzun olacağınız kesin değildir. Kısa da olabilirsiniz. Bu Genetik kumardır birazda Ancak genetik der ki, eşeyli üreme de bir sonraki nesil, bir önceki nesilden üstündür.
Uzun lafın kısası, gelişme döneminizde kendi vucud ağırlığınızın dışında bir ağırlık ile idman yapmayı gerektirecek bir spor dalı seçmezseniz, sağlıklı ve düzgün bir beslenme rejimi uygularsanız, arada takviye alırsanız optimum boy uzunluğuna ulaşırsınız.
Ben mi ? Annemin boyu 1.70cm Babamın boyu 1.79cm benim boyum 1.92 cm. Yıllarca spor yaptım. Ancak orta son sınıfta iken 1.68 olan boyum Lise bir de 1.80 idi. Varın siz hesap edin genetiği. Her insanda bu hızlı boy uzama dönemi mutlaka olur. Genç yaşta eger fiziksel bir probleminiz yoksa çektiğiniz eklem ağrılarının sebebi de bu boy uzamasıdır.
Burda oldukça ii açıklanmış
Genetik tabiki önemli, genetik yapın boyunun sınırlarını belirler, sen de yaşam koşullarına, yaşadığın yere, beslenmene, yaptığın spora,.. bağlı olarak bu sınırların arasında bir boya ulaşırsın..
Yani ilk ya da 2. sayfada biris demiş ya basket falan doğru değil, inanmıyorum diye; sen eğer doğru yaşlarda oynarsan basketini öyle bi yarar ki
Bunlar yanlış inanışlar. Basketbol boy falan uzatmaz. Etki edeceği maksimum etki 1-1.5cm dir. Doğru açıklanmış dediğin yazıyı bir kez daha okumanı oneririm. Yani 1.70 olan boyun basket oynuyorsun diye 1.80-1.90 olmaz. Ben oynadım bu kadar oldum deme sakın oynamasaydın şimdiki halinden en fazla 1cm kısa olurdun.
Eğer 18 yaşından küçükseniz, (bayanlarda 15-16 dan küçükseniz) Bir ortopedist e gidip boyununuz maksimum kaç cm e kadar uzayabileceğini öğrenebilirsiniz.
@Harryblade
Uyumanın elbette gelişime faydası vardır. Çünkü insan uyku sırasında yenilenir, kendini onarır, gelişir. Büyümede uyku düzeni çok önemlidir. Gelişmekte olan bir ergen in ortalama 9-10 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yani anneleriniz yat artık dediğinde onları dinleyin bir bildikleri var Sağlık ile ilgili tüm sorularını etik kurallar çerçevesinde yanıtlamaya hazırım Sormaktan çekinmeyin
Güzel Günde 3 öğün aksatmadan besleniyorsun. Fastfood u mumkun oldugunca azaltıyorsun. Sebze ve protein dengesini bularak besleniyor. Günde 1/2 Litre sütü ihmal etmiyor ve spor yapiyorsun. Bisiklet,atletizm,basketbol gibi. Boyun ve kilon kaç şimdi yaz bakalım yaşınla beraber. Seneye bu zamanlar bu dediklerimi tam anlamı ile yaptıktan sonra bir daha karşılaştıralım
Yaş kaç yaş Kritik soru o. Ayrıca boyun gayet de iyi Tr standartlarına göre. Aşırı yemek doğru değildir. Düzenli beslen yeter. Yaşının oldukça küçük olduğunu düşünüyorum. O nedenle metabolizman çok hızlı çalışıyor o yüzden kilo almıyorsundur. Ancak yemek alışkanlığını aşırıdan düzenliye çevirmez isen, yaşın ilerledikçe metabolizman yavaşlayacağı için bu sefer de kilo vermeye uğraşırsın. İleride düzeltirim deme yeme alışkanlığı kazanıldı mı değiştirilmez kolay kolay.
bu arada arkadaşım sen daha ne boy uzatmak istiyorsun ki basketbolcu falan mı olucan yoksa boy gerektiren bir işte mi çalışıcan 16 yaşında 1.80 boyundasın daha ne istiyon? biz 18 yaşındayız boy 1.60 bi zararı mı var yok boşver boyun uzun olmasa da olur yeter ki aklın kısa olmasın
Bu arada bu sözüm de bisiklet boy uzatır diyen arkadaşa : Hiç oturarak boy uzar mı arkadaşım hadi bacak ve basendeki kasları geliştirir sağlam vücudun olur desen tamam da lütfen bu kadar da mantıksız konuşmayalım.
Ben zaten size 30 yaşında 1.70ken basket oyna uzarsın demiyorum ki..
Doğru yaşta yaparsan etkili olur..Sizin dediğiniz gibi hiç etkisi yoksa o dev adamlar basket oynadıkları için genetik yapıları değişiyor olmalı?