Ben ne yalan söyleyen öğretmenler gördüm... Hele hele dershane öğretmenleri...
Çoğu tarih hocasının da zaten tarihle alakası yok. Birçoğu olayları yanlı anlatıyor.
(link) bakanlığın bu sitesinde bor madeninin ülkemizde ne kadar olduğu ve kullanım alanları yazıyor.
Şişecam da Üretim Mühendisi olarak çalıştığım için de biliyorum. Bor etkin bir şekilde cam sanayiin de katışkı olarak kullanılıyor. Siz bunları borcam olarak biliyorsunuz ama bir çok düz cam, otomobil camı gibi yüksek miktarda bulunan tüketim malzemelerinde kullanılıyor. Ayrıca kimya sanayiinde de oldukça etkin kullanımı var, özellikle tutkal imalatında. Şu anda bir çok otomobilin camlarına bakarsanız Şişecam'ın logosunu göreceksiniz. (link) siteyi de incelerseniz Avrupa'da üretimde birinci, dünyada da beşinciyiz. Atatürk sağolsun, vizyonu bu kadar genişti de onun sayesinde elimizde böyle bir değer var.
Biz bor madenini dünyanın %50 ihtiyacını karşılayacak şekilde satıyoruz. Aynı zamanda da etkin olarak kullanıyoruz. Fakat birileri bu maden elimizde bol diye her şeyi bundan yapacağız diye bir şey yok. Birileri çıkıp "petrolün yerini alacak ama bize yaptırmüyurlar" demelerine bakmayın. Elimizde krom madeni de var ama ülkemizde daha paslanmaz çelik üretimi yok. Kore'den Hindistan'dan ithal ediyoruz.
Madenin varlığı bu kadar önemli olsaydı, Arap ülkeleri teknoloji lideri olurdu. Adamlarda silisyumdan bol bir şey yok çünkü. Önemli olan madenin işlenmesi ve bilgi üretimi. Bilgiyi üretemezseniz, petrol içinde bile yüzseniz rafine edemedikten sonra bağımlılıktan kurtulamazsınız.
Özetle; “Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.” Mustafa Kemal Atatürk