Scudo Sports

Black Friday nedir? Yenir mi?

Road_Runner

Road Runner
Tepki
24.945
Bisiklet
Cervélo
Yurt dışından bir şeyler getirtmenin giderek yaygınlaştığı şu günlerde, Black Friday konusunda bilmeyenleri aydınlatmak, unutanlara da hatırlatmak için bu konuyu açmış bulunuyorum :D Çünkü bu Black Friday (Kara Cuma desek mi) dedikleri şey yarın oluyor!

Küçük bir araştırma yaptım, bu konuya 1 kez ufaktan değinilmiş (Yurtdışı sitelerden alışveriş) forum trolümüz @Murat B. tarafından :D neden trol olduğunu bir keresinde kendisi açıklamıştı :D hala gülüyorum.

asdsad.png

Murat abim çok iyi açıkladığı için üzerine denecek bişey yok :)

Gelelim bizi asıl ilgilendiren kısma; yani Black Friday'in faydalarına...

1-) Tüm yurtdışı alışveriş sitelerinde yıl boyunca olmadığı kadar yüksek indirimler olur. Vakit ayırıp tarayabildiğiniz kadar ürün taradığınızda mutlaka birkaç tane "çok uygun" ürün bulursunuz.

2-) Sabit gümrük vergisinin alt sınırı 75€ iken bu dönemde 2 katına çıkarılıyor diye bir söylenti var, yani artık 150€'ya kadar (yaklaşık 450 lira) olan ürünlerde vergi vermiyoruz. Bunun geçerliliği konusunda hala emin değilim, bu kısmı düzenleyebilirim daha sonra.

3-) Alışverişte, dolayısıyla gümrükte ciddi bir yoğunluk olduğu için bazen limiti geçen ürünler gümrüğe takılmayabiliyor. Özellikle paket çok büyük değilse, yani bir janttan bahsetmiyorsak, gümrük vergisi ödemeniz gerekirken, ödemeyebiliyorsunuz. Bu biraz şans :)
Tabiki bu yoğunluk aynı zamanda ürünlerin bize daha geç ulaşmasına da sebep olmakta. Kargodan kaynaklı bir gecikme pek olmuyor, fakat ürünler gümrükten 3-5 günde çıkmak yerine 1-2 haftada çıkabiliyor. Sabırlı olup takip etmeli. PTT veya e-devletten gönderim kodu ile siparişinizin tam olarak hangi adımda olduğunu görebilirsiniz.

Gümrükte mi? Gümrüğe girmiş mi? Çıkmış mı? Çıkamıyor mu? vs. :D

Bir bilgi daha vereyim, "konşimento" ücreti dedikleri bir zımbırtı var. "Ardiye ücreti" de deniyor. Özellikle hacmi fazla olan bir ürün sipariş ettiğinizde (mesela jant) bu ürün gümrükte bekletilirken yer kaplama parası alınıyor. Bu ücret geçen yıl 60 liraydı. Sabit bir para. Sanırım şuan 75 lira olduğunu duydum. Bunu da masraflarınıza dahil etmenizde fayda var. Yurt dışından hiç sipariş vermemiş olanlar, ilk kez sipariş verecek olanlar için örnek bir hesaplama yapıyorum, çünkü insan yurt dışındaki fiyatları görünce bir anlığına inanılmaz heyecanlanıyor :D

FELT F7 yol bisikleti, liste fiyatı 1579 dolar. şuan wiggle'de 789.91 dolara inmiş.

felt.png

Bunu ilk gördüğümüzde doları kafadan 3 ile çarpıp (800x3) 2400 liraya bu bisikleti alacağımız hissine kapılıyoruz. Bir de detaylı bakalım. Gerçekten de 2400 lira mı? İhtiyacımız olan ilk bilgi nakliye bilgisi. Türkiye'ye gelecek mi? Gelecekse, gönderim ücreti ne olacak?

(link)

Bu listeden de anlayabiliyoruz, Türkiye'ye bisiklet 109 dolar nakliye istiyor. İhtiyacımız olan 2. şey dolar kuru. Fakat şunu gözden kaçırmayalım, örneğin dolar şuan tam olarak 2.88 fakat biz bunu kredi kartıyla ödüyoruz, bankalar dolara her zaman koyar. Muhtelemen 2.95'ten falan yansıyacak. Ona göre hesaplayalım. Hesabı mümkün olan en isabetli şekilde yapmaya çalışıyorum :)

2.95(dolar kuru) X 789.91(bisiklet fiyatı) = 2330 lira. Bisikleti gidip mağazadan (İngiltere :D) alırsak.

Üzerine kargo gelecek:
2.95(dolar kuru) X 109.88(nakliye ücreti) = 324 lira. Sırf kargo parası.
siparişi verdiğimiz an, kredi kartıyla(veya PayPal) ödediğimizde ilk etapta cebimizden çıkacak para bu olacak. 2330+324= 2654 lira.

Ürünü paketleyip yollayacaklar, ürün Türkiye'ye girdiği an UKİM'e sevk edilecek. (Uluslararası Kargo İşleme Merkezi) yani halk arasında gümrük.
Gümrükteki ilk ücret kutuyu açıp kontrol etme parası :) 3.50 lira standarttır
İkinci ücret, gümrük vergisi. AB üyelerinden sipariş ettiysek %18, AB üyesi olmayan ülkelerden sipariş ettiysek %20 vereceğiz. Wiggle.co.uk sitesi İngiltere'de. Yani AB'ye üye, %18 vergi söz konusu. Bunu hesaplarken kargo parasını hesaba katmıyoruz. Yani 2330 liraya %18 vergi ödeyeceğiz.
2330 X 0.18 = 419 lira. Bu para gümrük vergimiz.
Üçüncü ücret, ardiye (konşimento) ücreti. Kocaman kutu, otopark parası alacaklar tabi. 75 lira da bu.
Gümrüğün bize toplam maliyeti = 3.5 + 419 + 75 = 497 liracık :uzgnm:

Toplam maliyete tekrar dönüp hesabımızı yapalım:
2330 (bisiklet) + 324 (kargo) + 497 (gümrük) = 3151 liraya bu bisiklet kapımıza kadar gelecek.

Gümrüğü farklı yöntemlerle ödeme söz konusu. Adamlar eğer global ve büyük bir firma ile yolluyorsa, (mesela DHL) ürününüz ülkeye girdiği an size telefonla ulaşıp, gümrük ödemenizi istiyorlar. İster kapıda ödeyin, ister şimdi kredi kartınızla veya havale ile ödeyin diyorlar.
Eğer DHL değil de, kendi ülkelerinin "PTT"si ile yolluyorlarsa ürün Türkiye'ye girer girmez PTT'nin eline geçiyor, size PTT teslim ediyor, kapıda, nakit olarak gümrük vergisi alıyorlar. Verdiğim Wiggle örneğinde 497 lirayı kapıda, nakit olarak bayılacaksınız yani.

Hayırlı Black Fridayler efenim :)

Scudo
Oldukça detaylı açıklama için teşekkürler @Serkan Mıstınoğlu. Bir konuda ilave yapayım müsaadenizle.

Gümrük vergisi ürünün fatura üzerinde görünen fiyatı baz alınarak hesaplanıyor. Yani siz ürünü $750 ödeyerek aldıysanız, ancak bu ürün %50 indirimde olduğu için gerçek fiyatı $1500 dolar seviyesindeyse ve bu fiyat faturada $1500 - %50 discount = $750 şeklinde görünüyorsa yandınız. Vergiyi $1500 üzerinden ödeyeceksiniz. Bu nedenle alırken faturada iskonto vs bilgi bulunmamasını özellikle rica edin.

Diğer konu ise faturanın ambalajın dışına yapıştırılması zorunluluğu. Eğer satıcı faturayı kutunun içine koyarsa, paşalar gibi kalkar bulunduğunuz ilin Posta İşleme Merkezi'ne (İstanbul için İkitelli civarında bir yer) gider gerekli ücreti ödeyip, ürünü elinizde yahut arabanızda getirirsiniz.

%50 indirimin faturada belirtilme hadisesi hiç başıma gelmemişti, teşekkürler :D

ve aklıma gelmişken, Wiggle, Chainreaction, Evanscycles, Merlin, Bike24, Totalcyling, Bikebug, Racycles gibi büyük sitelerin hiçbiri faturaya farklı fiyat yazmak istemiyor. Özellikle mail attım :D Hepsi reddetti. Faturaya ürünün fiyatı neyse onu yazmak zorundaymışlar.

ezcümle kargosu, gümrüğü derken bu kara cumanın karanlığı hesap makinesini eline alıp hesaplayıncaya kadar sürüyor.Ha tabi 75 avroyu geçmeyen küçük hacimli alışverişler için avantajlı olduğuna şüphe yok.

Eeee o zaman ne yapıyoruz? Hemen bahsi geçen siteleri açıp, ihtiyacımız olan SPD ayakkabıyı kovalamaya başlıyoruz. Tabii ki öncesinde @Serkan Mıstınoğlu beye bilgilendirme için teşekkür ediyoruz.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Black Friday'le ilgilenenler için bir adres vereyim: (link)

Bu adreste Black Friday indirimi yapan firmaların doğrudan promosyon sayfalarına erişiyorsunuz. Siteye girip aramanıza gerek kalmıyor.

Fiyatlar ne kadar düşük araştırmadım ama sadece ebay'e baktım: 4000$'lık Samsung LED TV 1800$; 3500$'lık Canon EOS 1900$, 200$'lık Galaxy Gear 80$; 1800$'lık Movado saat 500$ vb.

Tabii ki hiçbir ürünü gerçek değerini bilmeden, sadece %70-80 indirimli diye almamak lazım. Uzun süredir almak isteyip de beklediğiniz şeyler varsa bir fırsat olabilir.

Niye Black Friday deniyor? İki nedeni var: 1) Amerikalılar çölde vaha bulmuş gibi saldırıyorlar, 2) Gereklilerin yanında çok gereksiz şeylere de para harcanıyor. Satış, pazarlama, müşteri ilişkileri mba programındayken bir hoca anlatmıştı: Amerika'da ve Avrupa ülkelerinde işletmeler kafalarına göre indirim yapamıyorlar (ticaret ahlakının korunması amacıyla yaptırımlar var), elde kalan ürünlerin çıkartılabilmesi için yılda belli günler (Black friday, sevgililer günü gibi) bu amaçla kullanılabiliyor.

http://d1atn4ggih5x6z.cloudfront.net/wp-content/uploads/2013/09/bf.jpg

Konunun gazına gelip aslında ekstra indirim olmamasına rağmen gearbestten xiaomi yi kamera siparişi verdim. Hep sizin yüzünüzden :D

@Serkan Mıstınoğlu ahhh bilek fıraydey aaahhhh nettin bana :( nese önümüzdeki bilek fıraydeylere bakıcaz ;)

Yenir mi sorusuna gelince kara cuma yenirmi bilmem ama kara cumada para çatır çatır yenir gibi sanki :D

@Serkan Mıstınoğlu 3150lira bulduğun bisiklet hesabına 150lira da benden koy.. mutlaka birşeyler daha bulup eklerler o rakama, ne de olsa ufak bi paket değil kocaman bisiklet :D

Gaben amca sömürdü beni bu friday
Steamda coştu bi bakım tavsiye ederim

indirim kalabalıkları arasından en iyisini seçme şeysi. yüzlerce indirim olur ama en fazla 2-3 tanesi cidden sağlamdır ki onlar da genellikle yabancı mağazalarda olur. türkiye'de pek yok. (link) gördüm bugün. indirim aramayı biraz kolaylaştırıyor.

hasselblad 7bin dolarlık aynasız foto makinesini 1300dolara indiriyor, bizim yerli firmalar "kara cuma" yazıp "2.ürüne %50 indirim" diyor. belli ki bizim firmaların satışlar iyi keyifler yerinde, öyle deli indirim yapmaya da gerek yok..

ee herkesin karası kendine :cool:

(link)

dehşet verici fiyat. ödeme esnasında %5 daha düşecek

camp.png

bu aynakolun ağırlığı 627 gram. karşılaştırma;
durace9000 aynakol : 637 gram,
sram red aynakol 605 gram

2016 yılı için 10 gün kaldı yukarı çekelim bakalım güzel fırsatlar olacak mı?

Arkadaşlar maalesef fırsat falan yok. Fırsat dolar 2-2.5 Tl ikendi. Şimdi dolar olmuş 3.30 Tl. Fırsat olsa kaç yazar. 3.5 kat fazla para vereceksiniz fırsat ürünlerine. Ben Çin'den ürün alamaz oldum :)

Aynen öyle.

Geçen yıl bu zamanlar 1400 liranın altında olan ultegra set, şu an 1800 liraya koşuyor. Kabaca hesaplayın, 1 yılda tüm bisiklet ürünlerinde en az %25 zam yedik...

(link)
Şimdi buna %25 indirim yapsalar kaç yazar! %40 indirimin altına razı olmayın :)

Bence bu durum sadece bizim alım gücümüzün ne kadar düştüğünü açıkça gösteriyor.
Diğer siteler ile fiyatları karşılaştırınca indirim var mı yok mu anlaşılıyor. Örneğin chainreaction da 2 hafta daha indirim olacak. Giyim ürünlerinde sınırlı bedenlerde gayet güzel indirimler var. Denk gelirse alınabilir.
Yoksa adamlarda enflasyon olmadığı için pek öyle zam diye bi kavram yok.

• Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
Dövizi acaba yurt dışından alışveriş yapmasın millet diye bilerek mi yükseltiyolar yahu :D

• Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
Geri