Scudo Sports

Biz nerede yaşıyoruz ya şaka gibi olay.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@M Kerem Demirel

neredeyse 90 senedir öğrenemediğimiz bir terimin her fırsatta bir kez daha hatırlatılması gerekiyor o refleks o yüzden. ha bir de konuşmak yerine cahil ironisi yapan insanların bolluğu yüzünden.

Scudo
@bakırkadro

sadece durum tesbiti için söylüyorum. belirtmişsiniz sosyal bilimler alanında öğretim üyesiyim diye. üniversitelerimizin sosyal bilimler alanında dünya çapında gösterdiği başarının seviyesinin arkasındaki mantığı analiz etmek için son derece açıklayıcı bir numune olmuş yazdığınız paragraf...
hayırlı ramazanlar...

• Beğen
Tepkiler: ilyasss
Oruçlu iken diğerlerinin yemesi içmesi oruçlunun erdemini artırır dahada iradesini olgunlaşmasını sağlar .Herkesin yaptığı ibadet kendinedir.Yanlız bisikletle uzun yolculuğa çıktınız İrandan geçerken bayan arkadaşınız ben başımı açık geçicem Hindistandan geçerken ben bu ineği yoldan sopayla kavalarım mı diyeceksiniz.Nasıl her ülkenin kendi geleneklerine inançlarına saygı göstermek zorunda isek bu ülkedede birbirimize hoşgörü demiyorum tahammül etmek zorundayız.Ben sigara içeninde ona karşı geleninde yanlış yaptığını düşünüyorum.

Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.
Bu forumda bu ve benzeri konular uçurulmak sureti ile katlediliyor ve bu konununda akıbeti aynı olacaktır.

@Nuri Kongur

aslında böyle bir mesaja yanıt göndermek bile insanın kendisine saygısını zedeleyebilir. ancak bu çarpık mantığa birşeyler yazmak gerekli. nuri bey merak etmeyin siz sevseniz de sevmeseniz de ülkemizin uluslararası alanda sosyal bilimler alanında gösterdiği etkinliğe ben, bahsettiğiniz mecralarda her sene en prestijli yerlerde bilimsel yayınlarımla katkıda bulunuyorum. sizin bilimsellik ile nasıl bağladığınızı anlayamadığım o pratikleri uygulayanlar odalarında uyukluyorlar. çünkü bilimsel pratik de yaşama bakışla ilgili. sizin hayatın hangi alanına ne ile katkıda bulunduğunuz ise beni hiç ilgilendirmiyor. size ders vermeye de ne niyetim var, ne de bu konuda umudum. ancak ben bu yazınızdan neden bu noktada olduğumuzu anlamadım, bunu çok daha önce idrak etmiştim zaten.

@mete ışık

Mete Arkadaşım örneğinde bir kaç açık var; İran'da bir bayanın başını açması oranın hukuk sisteminde suçtur, Hindistan'da kutsal bir varlığı sopa ile kovalamış olursun ancak sigara içerek bu ülküde ne suç işliyorsun ne de kutsal bir varlığı zedeliyorsun...

Benim de bir müslüman olarak karşı durduğum, saldıran 'sözde müslümanların' yanlışı var deme sebebim bu...

Bazı insanların(her düşünceden) içinde ne kadar nefret olduğunu görmek beni üzüyor açıkcası. Ama o nefretle yaşayanlar zaten çoktan kalplerine o nefreti koyarak kendi cezalarını vermişler...

@Sefa Ayrılmaz

Sefa hocam kımse ulkenın %96 sının musluman oldugunu tartırmıyor. Dıyelımkı oyle bu %96 ıcınde herkes oruc tutuyormu? ayrıca sende ıstanbulda yasıyorsun. sokak her gordugun sıgara ıcen ınsana saldırıyormusun? yada senın cevrendekı ınsanlar bu kısılere saldırıyormu? boyle bırsey yok. ayrıca "Oruc tutanlara neden bu kadar yüklenildigini anlamıyorum" demıssın. kımsenın oruc tutanlara yuklendıgı yok. bende son 4-5 yıldır tutmuyordum bu yıl tutuyorum ama sokakta sıgara ıcen yada yemek yıyen, ıcecek tuketen kımseye saldırmıyorum.
netıcede kabul edın bu yapılanın ( eger dogruysa ) savunulacak hıc bır yanı yok...
senınde dedıgın gıbı boyle bır olayın tartısılması bıle gereksız. bana gore yapılan tek kelımeyle yanlıs.

• Beğen
Tepkiler: Sefa Ayrılmaz
Din bir seçimdir ve insanlar seçimlerinin gerektirdikleri şeyleri yaparken başkalarının özgürlüklerini kısıtlamamalıdır! Sigara içmeyen biri, yanında sigara içen birinden de rahatsız olabilir. Bu durumda o kişiyi de mi tartaklama hakkına sahip olur?

Allah insanlara orucu nefisleriyle mücadele ederek kendilerini terbiye etmeleri için farz etmiştir, terbiyesizlik yaparak icra edemezsiniz! Dini yaşıyorsanız mantığıyla yaşamalısınız, ezbere yaşanmamalı.

@Hasan TÜRKER

''sende ıstanbulda yasıyorsun. sokak her gordugun sıgara ıcen ınsana saldırıyormusun? yada senın cevrendekı ınsanlar bu kısılere saldırıyormu?''
Tabikide hayır kimse kimseye saldırmıyor.Bunun nedeni egitim ve medeniyettir.Şehir yaşantısınında kendine ait kuralları vardır.Ben mumkun oldukca dışarı cıkmıyorum evimde oturuyorum..

@Sefa Ayrılmaz

ben ısım geregı butun gun dısarıdayım ve butun gun bır suru ınsanlarla muhattap oluyorum. neyse bu konu boyle uzar gıder. tekrar soyluyorum. bana gore cok yanlıs. herkes kendı ınandıgını yapmakta ozgurdur. ısteyen oruc tutar ısteyen tutmaz. kımse kımseye bu yuzden saldıramaz vede kımse kımseyı darp edemez...

Arkadaşlar yorumları okudum da baya bir tartışma moduna girmiş herkes size bir örnek vereyim..

Mesela bir işletmeci yemek dükkanı işletiyor önünde bütün gün yemekler duruyor aynı zamanda bu işletme sahibi oruçlu o zaman bu işletme sırf adam oruç tutsun diye kapatılır mı ya da her yemek yemeğe gelen adam tartaklanır mı bence hiç birisi olmaz çünkü o adam kendi için oruç tutuyordur ve başkalarını fazla takmaz zaten kendi için oruç tutmayan adamın da orucundan bir şey olmaz yani fazla uzatmaya gerek yok cahillikten başka bir şey değildir bu bana göre başka açıklaması yok dini falan hiç karıştırmayalım bile...

@KIVANC YILMAZTURK

artık bunun ustune soylenecek bısey oldugunu sanmıyorum. Tesekkurler Kıvans Yılmazturk...

• Beğen
Tepkiler: KIVANC YILMAZTURK
@bakırkadro
yaptığım "cahilce ironide" mantık kurgusunu eleştirmiştim, platformuda siz üniveristede sosyal bilimler alanında öğretim üyesi olduğunuzu ileri sürerek kavramların- buradaki kavramlar laiklik,kamusal,istisna- üstünde daha hakim olduğunuzu ima ettiğiniz için üniversitelerin üstüne kurmuştum.
şimdi gelelim kavramlara:
üzerinde durduğum kavramların sözlük karşılıklarını (link) sitesinden alıyorum.
laiklik :huk. Devlet ile din işlerinin ayrılığı, devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından yansız olması, laisizm.
sizce ise laiklik "eğer laiklik varsa, kamusal alanda dinin yeri olamaz.", yani devletin din ve vicdanı ,kamusal alanda yeri olmadığına göre red etmesi lazım. yani tarafsızlığı siz red etmek olarak algılıyorsunuz.

kamusal :Kamu ile ilgili,dense de -sel/-sal son eki eskiden kullanılan -î eki yerine ikame edilmeye çalışılmıştır ve "ait olan" demektir. yani kamuya ait demektir. kamu ise dilimizde yunus emre'den önce bile kullanılan bir kavramdır.kamusal kavramını anlamak için yine sözlüğe bakalım.
kamu : 1. Halk hizmeti gören devlet organlarının tümü. 2. Bir ülkedeki halkın bütünü, halk, amme: “Çevre koruması sorunları İsveç kamusunun bilincine ve hatta bilinçaltına sinmiş.” -H. Taner. 3. sf. esk. Hep, bütün: “Biz kimseye kin tutmayız / Kamu âlem birdir bize” -Yunus Emre.
şimdi sözlükte geçen birinci anlam her ne kadar "halk hizmeti gören devlet organlarının tümü" diye açıklasa da dilimizde o kavramın kullanılışına baktığımızda o tanımda bir zorlama olduğunu görürüz. yani mantıken hem devlet organları hem halk aynı şeydir önermesi çıkar . ayrıca aynı kavram 1988 baskısı tdk büyük türkçe sözlüğünde "hep, bütün" anlamında ve mehmet doğan tarafından büyük türkçe sözlükte 1992 yılında basılan 9. baskısına göre "1. bütün, cümle,hepsi, herkes, amme. 2. bir ülke halkının tamamı, maşer" anlamındadır.
yine kamu kavramın türevleri bakarsak:
kamu düzeni : TDK : Bütün toplumu ilgilendiren düzen.
kamu güvenliği : TDK : Bir devlette zabıta hizmetleriyle halka sağlanan can ve mal güvenliği.
kamu hizmeti : TDK : Devlet ve öteki kamu tüzel kişileri tarafından halkın genel ve ortak ihtiyaçlarının karşılanması. sırf bu tanım bile tdk nın son versiyonundaki 1. açıklamayı geçersiz ve/veya mantıksız hale getirir. yani devlet kamu hizmeti verince kendi organlarına hizmet vermez, halka verir.

istisna: a. (istisna:) 1. Bir kimse veya bir şeyi benzerlerinden ayrı tutma. 2. Genelden ayrı, kural dışı olma, ayrıklık. 3. Ayrı tutulan kimse veya şey.
size göre "oruç tutanlar istisnadır" yani iddialara göre %90 lık olan müslüman kesim ki hadi diyelim ki türkiyeyi bir bütün olarak görme fırsatımız yok, o zaman tarhan erdeme kulak verelim "Yurttaşlarımızdan 37 milyonu bu ramazanda oruç tutmakta, 10 milyonu oruç tutmamakta, 4 milyon yurttaşımızın da oruçla ilgisi bulunmamaktadır." (link) bir başka deyişle 37 milyon insan genelden ayrı, kural dışıdır 14 milyon ise genel kabul etmeliyiz. buradaki mantık dizgisi için bravomu demeliyiz şimdi..
bir açıklama sizin dediğiniz mantık suriyede baas partisince güdülüyor. suriye dünyanın demokrasi beşiği ülkeleri arasında sayılmıyor.

@bakırkadro

teveccüh göstermişsiniz "saygınlığınızı zedeleme" riski alarak yanıt göndermişsiniz. neyse bizim böyle bir kaygımız yok yanıt verelim.
"bu çarpık mantığa birşeyler yazmak gerekli" & "ah benim ülkemin cahil insanları. azıcık sezgi, öz eleştiri, okumak. her defasında aynı şeyle karşılşıyor insan bu ülkede" : şimdi yukarıda yaptığım açıklamalara göre çarpık mantık ve cahil insanlar yakıştırması eğer yazılanı anlayamama değilse psikolojideki yansıtmadır.
"siz sevseniz de sevmeseniz de " : sevip sevmediğimi nereden çıkardınız bırakın böyle bir kaygım olsa bile. inşallah makaleleriniz çıkıyordur bu bize ancak gurur verir. sonuçta aynı memleketin insanıyız her ne kadar felsefi, inançsal farklılıklarımız olsada.
"sizin bilimsellik ile nasıl bağladığınızı anlayamadığım o pratikleri uygulayanlar odalarında uyukluyorlar.": o pratiklerden kastınız oruç tutan namaz kılanlarsa eğer müslümanların odalarında uyuduklarını söylüyorsunuz. sizin oraları bilemem. ama çalışıp çalışmamayı bile mesleki ahlaktan ziyade dindar olup olmamaya bağlıyorsanız sizin nasıl zihniyette birisi olduğunuz hakkında gayet net fikir sahibi olabilirim.
idrak ettiklerinize gelince , eh artık onlarda sizin bileceğiniz şeyler.
bütün bunları niye yazdım, çünkü siz bir münazarada üstünlük sağlamak için bilimsel kimliğinizi ortaya koydunuz. hem de sosyal bilimler alanında akademisyen. yani temel entstrümanınız mantık ve kelimeler. okuduğum kadarıyla bu konularda örnek olacak durumda değilsiniz.
insanların medeniyet seviyesi ile ilgili bir durumu kalkıp laiklik-müslümanlık çatışması olarak sundunuz...
saygılar...

Bence bu olaydan şu ortaya çıkıyor
1) Sigara içen insanında bir eğitim alması gerekiyor
2) Ona saldıran, kendini insan zanneden vatandaşlarında
Bunun eğitimle bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum, insanlıkla alakalı kesin olarak
çünkü eğitimsiz olup da çiçek gibi olan insanlar olduğunu hayat içerisinde görebiliyoruz.

• Beğen
Tepkiler: Hasan TÜRKER
Bir şey daha söyleme ihtiyacı duydum benim için önemli zaten din iyi ahlak ve yaşayışların düzgünlüğünü bize öğretiyor diye düşünüyorum bundandan şunu çıkarmak gerekir bence olaya karışan saldırganların da buna maruz kalan kişilerinde dinden (müslümanlık ya da başka bir dinden) çıkardıklarının yanlış olduğu anlaşılıyor.

@Nuri Kongur

keşke sosyal bilimlerin kavramları tdk sözlüğünden okunup herhangi bir analizde işletilebilecek kadar kolay olsa. o kavramların tekinin ne olduğu üzerine tarihsel ve farklı toplumsal bağlamlara dayanan binlerce literatür mevcut. iki dakika araştırma yapıp kopyala yapıştırla olmuyor bu işler nuri bey. pasif agresif bir tavırla, sukunetli bir tavır gibi görünen ancak altında hakaretin yattığı (yazılarımdan belli oluyor ya sosyal bilimlerin acınası durumu!) bir mazlum stratejisiyle yazıyorsunuz. buna birşey diyemem. bu da son sözüm.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri