Scudo Sports

Bisikletten soğumak

Bugün anlık bi kızgınlıkla "satacam lan ben bu bisikleti bir daha da almam." dedikten yaklaşık yarım saat sonra bisikletime bindim ve "ne dedim ben ya, nasıl olur da bunu bırakırım," diye düşünerek kendime kızdım. Bisikletime aşığım galiba.

Konu sahibi arkadaşın sorunu bence sürantrenman. Sürekli ve yoğun kullanmış bisikleti. Ve aynı yerlerde... Bi süre dinlenip, başka ve hatta bambaşka spor dallarıyla ilgilenip tekrar bisiklet sürmeye kalkarsa, kesinlikle bisiklete olan soğukluğu ortadan kalkacaktır.
Biz amatörlerin en büyük hatası yeterince dinlenmemek. Halbuki antrenman neyse dinlenme de odur.

Scudo
@kapluj
İki gün önceki uzun turumda 3 kangal benzeri köpek yol kenarında çalılıklar arasında bir şeyler arıyorlardı, yemek muhtemelen. Beni farkettiler ama ben onları daha önce farkedip yanlarından hızla uzaklaştım ve biri bile ağzını açmadı. Ama giderken ve dönerken aynı yol üzerindeki aynı bağlı köpek sürekli havladı bana. Bir tanesi de yolun kenarında yatarken birden fırladı.
Hiçbiri de bana zarar veremedi. Zaten öyle bir dertleri de yoktu muhtemelen. Normalde inip yürürüm ama bu turumdaki köpeklerden çok rahat kurtuldum. Lütfen köpeklerden korkmayın. İnanın siz onları ısırmazsanız onlar da sizi ısırmaz. :kptmya:
Ben normalde kedi insanıyımdır, köpekten anlamam hiç, az biraz da korkarım. Ama bisiklet üzerindeyken hava karanlık değilse hiç korkmuyorum. Siz de korkmayın, inin ve yürüyün.

@07yusuf hocam koyun sürüsünü koruyan çoban ve bekçi köpekleri hepsi, bi tane de şehir içinde pitbull var. bu köpeklerin yanında bisikletten inmek intihar benim için :D

• Beğen
Tepkiler: 07yusuf
@kapluj
Gariptir, koyun sürüsü yanından defalarca geçtim ve köpekler bir kez olsun bana havlamadı bile. Artık hayvanlar sürüyle birlikte kilometrelerce yürüdükleri için yorgunlar ve kıllarını kıpırtadacak halleri mi yok nedir bilmiyorum. Tabi yine de temkinli geçiyorum hep.

Şu sıra baya düşüyorum. Hem yol ile hem MTB ile. Ama öyle böyle düşme değil. Bildiğin uçuyorum böyle taklalar filan. Ekipmandan ötürü sadece vuruk ve ağrılar ile uğraşıyorum. Bi ara aklımın ucundan bı.%&/( Lan dedim. Küçükken düşmediğin günlere say. Sonra yavaşca pedal çevirmeye devam ettim :D Kısacası düşün, kalkın. Farklı rotalar farklı heyecanlar yaşayın. :harika:

Bisiklete binememek çok büyük bir eksik. Ameliyat olduğum için bir hafta bisiklete binemedim bir hafta sonra bakkala gitmek için mecburen bindiğimde kendi bisikletimi garipsedim. Sürekli bisiklet kullanıp antreman yaptıktan sonra bir anda bisiklete binememek çok afallatıcı bir durum. 2 haftadır yüksek tempolu spor yapamıyorum, kendimi tozdan topraktan sakınıyorum. Bisiklete binmek için can atıyorum fakat o garipseme duygusu o kadar acı ki, yani nasıl insanlar bisikletten soğuyabilirler anlamıyorum. Binebilme fırsatı varken binmemek, anlayamıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Ayaz
@can onur bedava yakitsiz arac filedede durmamiza gerek yok mis gibi oksiyenide icimize cekiyiruz araba basli basina stres

• Beğen
Tepkiler: can onur
@Aysenur Çevreye zarar vermeden ulaşım sağlamak, başlı başına soğumama sebebi bence.

@can onur evet katiliyorum forumda aradimi bulamadim hic bayan surucu yok kayseriden katilan iki haftadan kayseriye tasinicam olmassa bende tek tabanca takilirim o kadar sorunlara ragmen bisiklet surmeye devam ettiginiz icin helal olsun size ben bisiklet ulkesi hollandadan gelicem orasi burasi gibi olmucak belki ama imkansizi basarmakda bisey dilmi tabulati yikmak

• Beğen
Tepkiler: can onur
Mevsim şartları ve pandemi kısıtları nedeniyle antrenman rutini bozulup fiziksel ve mental sorunlar yaşayanlara güzel öneriler...
(link)

@Ahmet Ayaz Arabayı zaten hiç anlamıyorum. Bi' de tonla para veriyorlar :)

Kesinlikle katıldığım yorum , onunla da kalmıyor bir de vergisi , bakımı , benzini , kaskosu dünya para bayılmaya devam ediliyor... rahatlığı tartışılmaz tabii o ayrı , hele aileniz varsa tek seçenek ... ya da bisikletin arkasına bir çekici yapıp üstü kapalı , aileyi öyle gezdirmek de denenebilir ...:ssrtcbya:

Mevsim şartları ve pandemi kısıtları nedeniyle antrenman rutini bozulup fiziksel ve mental sorunlar yaşayanlara güzel öneriler...
(link)
Bu geçen sene bende oldu. Sürekli yorgunluk, yüksek nabız hatta yattığım yerde durup dururken bacaklarıma kramp giriyordu.

istanbul trafiği ile cebelleşince soğuyorum da kimsenin olmadığı ağaçların arasında bisiklet sürmenin hayaliyle duruyorum şuanda

Bu konu benim tam da istediğim ve aklımdaki soru işaretlerinin cevap bulmasını sağlayan bir konu oldu.. (adını bilmediğim için fakat "bana ne oluyor? " Un cevabı arayışındayken) sebep-sonuçlarını okuduktan sonra sürantrenman olduğumu farkettim.

Geçtiğimiz yaz sonu;
1#Fiziksel aktivite;
günlük ort , 10-12 saatlik mesleki çalışmayı kapsayan sürelerde pasif fiziksel aktivitelerim yanında, işe gelirken 10 km, çıkışta da 45-55 km, bunların üzerine 3-4 günde bir sabah erken saatlerde +40/50 km lik performanslı sürüşler yanında bir de hafta sonu grup sürüşlerine katılarak +100 km lik bisiklet sürüşlerim oluyordu.

2#Uyku düzensizliği/kalite düşüklüğü

Smart saat takibine göre, uyku kalitemin gün geçtikçe de düştüğünü, yani uyanıklık halinin/kıpırdama sayılarının artışını tespit ettim. Buna paralel olarak yaşadığım şeyler aslında bir nevi ispat oluyordu. Şöyle ki, Zaten 190 olan üst nabız sınırıma yakın ortalamalara sahip sürüşlerimin geceleri, uykuya dalma / dalsam da uyanmam gereken saatten çok daha erken (uyarıcının dışarıdan değil, tamamen biyolojik saatimin aksamasından / bozulmasından sonra) kalkmam, beni iyice ertesi güne daha bitik bir noktadan başlatıyordu. Vücudum kısacası beni ertesi güne hazırlayamıyordu. Her gün sanki yorgunluk faizi birikir gibi oluyordu. Bu arada tabi, geçen seneler ya da yakın geçmişteki aylara baktıkça performansımın arttığını, hatta daha da artacağını düşünerek, mental olarak kendimi ertesi günkü sürüşüme kayıpsızmışım gibi hazır hissediyordum.

3# Beslenme

Ancak beslenme kalitemi arttırıp, biraz daha kaliteli besinlerle kendimi takviye edersem, bu süreci atlatabilirim diye düşündüm. Biyolojik olarak sıkıntılar başlasa da mental olarak iyi durumdaydım.Buna bağlı olarak, sürüşten önce/sürüş esnasında/sürüşten sonra olarak gruplanabilecek yiyecek/içeceklerimi, gıda takviyelerini tekrar gözden geçirdim. Su ve karbonhidrat dozlarımı biraz daha arttırdım. Ancak bu çözüm olmadı. Yemek seçmeye, bazı öğünlerde sadece kahvaltılık ya da sadece meyve yemeye başladım. Gıda takviyelerimi attırdım ama vücudum hala aç kalmış gibiydi.

#4 Biyolojik sinyaller

Bu süreçlerde sonlara yaklaştıkça, vücudumun kalp bölgesinin ön ve arka kısımda kalan kısımlarında ağrılar olmaya başlamıştı. Yüksek nabızlı sürüşler, göğüs kafesini zorladığı için, sırt ve göğüste (batmalı değil) ağrılı ama kısa süren rahatsızlıklar yaratmaya başladı. Tabi bu süreçte dinlenmem gerektiğine inanmaya başladım artık ama havalar çok güzeldi. Sabahın köründe de gecenin yarısında da bisiklet sürebiliyordum. Diz ve bel arasındaki kas gruplarında, omuzlarımın sırta doğru olan bölgelerinde zamanla başlayan ağrılar doğmuştu. Ne kadar pilav ya da bulgur, muz gibi daha katı atık yaratacak şeyler yediğim zamanlarda bile, midemi üşütmüş gibi tuvalet sonuçlarım çıkıyordu .

#Ve mental çöküş

Tüm bu sürecin ardından, havaların da bozmasıyla, bisiklete ara vermeye başladım. Bu süreçte bisikletimi bırakmak zorunda kaldığım için üzülmedim ve hemen bakımlarını yaptırmak üzere mekanikçime bıraktım. Ama bisikleti almak bile içimden gelmedi. Üstünden inmek istemediğim bisiklet, bir anda acaba satsam mı?Kışın, güncel bir PC toplayayım, yaz başı yine bir bisiklet denk getiririm, en kötü cyclcros um var , onu sürerim diyerek kendimi bisikletten soğumuş halde buldum. Hatta yaz zaten geç geliyor Bursa'ya, Mayıs'a kadar zaten yaz gelmez , geçen sene de öyle oldu falan diyordum.Aslında bu, beynin, toparlanma sürecinde, vücudu yıpratan şeylere karşı verdiği bir refleksmiş, onu da bu başlıkta sözü edilen overtraining -, sürantrenman mevzusu ile ilgili olduğunu gördüm. Nihayetinde hiç bir şeyin, tek bir sebebi olmadığı gibi pek çok şey de tek bir konuya sebep olamaz. Lakin, bu aralar bisikleti özlediğimi, tıpkı yaz başında olduğu gibi performans sürüşleri yapmak istemem ya da yediklerime, içtiklerime daha dikkatli olmaya başlamam, herahlde bu keyifsiz zamandan çıktığımı gösteriyor olmalı 😅 çünkü, 1-2 ay kadar bu mental yorgunluk + biyolojik ve + sinirsel yorgunluk etkilerini azaltmaya başladı.. Herkese kazasız belasız sürüşler dilerim 🙋🏻‍♂️

Geri