Scudo Sports

Bisikletten gelen çıt çıt seslerine çözüm

@karanbatu
Teşekkür ederim. Elimle kontrol ettiğimde teller gergin. Bahsettiğiniz olay için biraz acemiyim :) sıkayım derken tüm akordu aşağı alırım :D ama götürdüğümde mutlaka kontrol ettireceğim hiç aklımda yoktu o nedenle iyi oldu seçenek olarak...

@Corelli Mağduru
Aluminyum olduğu için söylüyorsunuz değilmi? Tork işareti var ama aluminyumda tork un bir önemi yok sıkabilirim birazdaha. Ancak bisikleti karbon alıp acemi şekilde çok sıksam kırardım muhtemelen :) Bunu ilk bisikleti karbon olupta yapmaya çalışmasın insanlar diye not düşmüş olayım. Birazdaha sıkalım bakalım...

• Beğen
Tepkiler: Eshquia™
Scudo
Bende şuanda yaşıyor olduğum sorundan biraz bahsedeyim.;

Bisikleti alalı 4 aya yakın oldu. 2 ay önce zinciri temizleme maksatlı komple bisikleti bir yıkayayım istedim. Acemilikten veya (aptallıktan) olsa gerek aynakolu mazotla temizlerken bisikleti ters çevirdim rahat olsun diye. Tabi haliyle mazot selenin dibine, düz çevirdikten sonrada sele borusundan içeri girmiş. Tabi seleyi sökmedigim için göremedimde. Bir güzel köpükledim ve temizledim. Bisiklet gıcır gıcır oldu. Ama 2 gün sonra bisikleti alıp sürmeye başladığımda şuanda hala gelen meşhur çıtçıt sesine kapıyı aralamış oldum. Belki tesadüf belkide direkt benim yaptıgım hatadan. Sonrasında sağlam bir yere götürdüm. Bu tarz şeylerde paradan kaçmam genelde. Ses kesilsin, güvenlik sorunu arz etmesin, içim rahat olsun önemli değil.

Götürdüğüm yerde 2 kişi kullandı bisikleti. İlk arkadaş tam çözemedi, 2. arkadaş orta göbek dedi. Yıkadıktan sonra toz toprak kaçmış olabilir. Genelde yaşanan birşey diyip orta göbeği söküp temizleyip bir güzel gresleyip tekrar taktılar. Ses tamamen kesildi. Eve kadar keyifle sürdüm. Yasladım bisikleti. Ertesi gün çıkıp gezeyim dedim. Ancak aynı çıtırtılar gelmeye başladı. Haliyle insanın canı sıkılıyor. Neyse bir süre idare ettim. Sonrasında bisikleti satın aldığım asıl yerde genel bakım yaptırayım dedim. Hem ses çözülür hemde bi bakım olsun dedim. Belki görmedigimiz bir yerinde sıkıntı vardır.

Bisikleti paramparça ettiler. Arka göbek, ön, orta ne varsa. Hepsi kendi özel yağı ile yağlanıp tekrar monte edildi. Bir tek jant telleri sökülmedi okadar. Bunları yapmalarına rağmen sesin kaynağını baya aradılar. Fren kablolarından sanıldı, cık oda değildi. Seleden olduğunu çözdüler. Aldım bisikleti yine sessiz şekilde eve sürdüm. Ancak bu kadarda olmaz artık. Yine aynı şey. Fakat bu sefer ciddi şekilde farklar var gözlemledigim.

Hala çözemedigim olay şu;

- grupla sürüşlere katılmadan bir gün öncesinde bisikletin sele borusunu söküp güzelce temizliyorum. Ses 5 dk kesiliyor. Sonrasında tekrar gelmeye başlıyor.

- Ses nasıl geliyor onuda söyleyeyim. Ayakta veya oturur pozisyonda farketmeksizin her çukura girdiğimde veya sert çıkıntılarda, hoplamalarda yapıyor. İlk zamanlarda pedala ağırlık verdiğimdeydi bu durum. Ancak şuanda tümseklerde yapıyor.

- Konuda anlatmadığım ancak bu olayın önemli bir parçası olabileceğini düşündügüm bir kısımki, ufak bir kaza yaptım bunlardan önce. Aniden duran bir araca ön çapraz şekilde sola kaçırarak (yinede maşayı vurmuş oldum). En çok şüphelendiğim konu bu. Maşa karbon. Ancak furş takımınıda kontrol ettirdim. Bilyenin içinde iki parmağı sokup çevirdiginde sürtünme gibi birşey hissediliyordu. Değiştirdik. Kadroyu ve maşayı kontrol ediyorum ancak ne çatlak nede ezik var.

Olayı çözemiyorum malesef. Biraz once sele borusunu temizleyip bağlantı aparatınıda hafif yağladım.Üstüne çıkıp tepindim :) ses yok yine. O bağlantı aparatıda aluminyum oldugundan sese çok meyillli. İç içe geçmeli garip bir sistem. Birbiri üstünde elinizle sürtseniz bile ses hissediliyor. Anlayamadım artık. Seleyi temizledikten sonra sesin gitmesi ayrı bir garip.(kısa bir süreliğine) Çukurda seleye oturmadan bile sesin gelmesi ayrı bir garip. Ya 2 sorun var aynı anda nüks ediyor. Veya maşada sıkıntı var. O olmasın lütfen :)
kadroya takılı olan sele kelepçesini iyi sıkın sele borusu kadroda oynamasın oda ses yapar

@Mustafa Zeybek

Çook önceki mesaj 9 kasım olduğu için üzerime alınıyorum :) Pedalları yeni değiştim. Normal rulmanlı pedaldı. Spd-sl' i tüm bisikleti toplatırken bağlantı noktasına sürülen beyaz gress midir nedir, onunla beraber monte ettirdim. Pedaldan olmadığı kesin olabilir gibi...
Fren ve vites kabloları kadro içinden mi geçiyor?

• Beğen
Tepkiler: SEL PER
@atillakurt Sele bağlantı noktası dediğim sele borusunun üstündeki kısım bu arada. Yani seleyi oturttuğunuz yer. Ayrıca sele kelepçesini de yani sıkabilirsiniz güzel olur deneyin.

@semih59
Mümkün olduğunca sıktım ancak bendeki bu tarz bi kelepçe. Dosya_000.jpg Aluminyum olduğu için ufak oynamalarda çıtlama yapma olasılığı yüksek gibi. Gidon kısımlarınada yüklendikçe yüklendim tık yok şimdilik. Yasak bitsin anca yolda anlaşılır :)

@Semih Cavdar

Evet içerden, ama hepsini söktürüp baktırdım. Bi sıkıntı çıkmadı.

@Corelli Mağduru

O kısmıda kontrol ettim 25nm sıkma işareti vardı. Zorladım baya ama zaten sağlam sıkıymış.

• Beğen
Tepkiler: İsa DEMİRKOL
@semih59
Mümkün olduğunca sıktım ancak bendeki bu tarz bi kelepçe. 255702 dosyayı görüntüle Aluminyum olduğu için ufak oynamalarda çıtlama yapma olasılığı yüksek gibi. Gidon kısımlarınada yüklendikçe yüklendim tık yok şimdilik. Yasak bitsin anca yolda anlaşılır :)

@Semih Cavdar

Evet içerden, ama hepsini söktürüp baktırdım. Bi sıkıntı çıkmadı.

@Corelli Mağduru

O kısmıda kontrol ettim 25nm sıkma işareti vardı. Zorladım baya ama zaten sağlam sıkıymış.
Bir mesajında bisikleti komple söküp geri topladılar yazmıştın ve herhangi birşey bulamamışlardı. Sesin sarsılma ile çıktığı belirtmiştin yanlış hatırlamıyorsam, bu nedenle bana göre sorun kadro içinden geçen kabloların sarsılma ile kadroya vurmasından çıkıyor.. Şu videoda uygulananı deneyebilirsin şayet ses sorununa bir çözüm bulamazsan

@Semih Cavdar

Teşekkür ederim Semih. Baştan sonra izledim ancak genel olarak çözüm üretme yoluna girmiş. Kablolardan gelen sesi kesememiş, sesin tonu değişmiş. Bendeki ses daha çok ufak bir bilye kadroya sekip gelmiş gibi ses çıkarıyor. Çok ince. O kadarki sanki kadroda çatlak varmışta esnedikçe çatlaktan ses geliyormuş gibi. 4 aylık gıcır bisiklete para veripte japonlayıp köpük yerleştirmek vs bana komik geliyor açıkçası :) Sonuçta belli mühendilik sonucu çıkıyor bu marka ürünler. Çözemezsem tepelerine ekşirim :)

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@atillakurt Sesin sele borusundan geldiğine eminseniz çözümü çok da zor değil hatta bu işlemleri yaparsanız yapısal bir sorun yoksa %90 çözülür diyebilirim. 2 ay boyunca gerekli gereksiz her şeyi denedim sele borusu sesini kesmek için. Benim sorunumu çözen kauçuklu yeşil gres oldu. Bir kaç sebepten ötürü en başta denemedim. Suya dayanıklı başka bir greste olabilir.(Karbon kadronuz var ise bunu yapmadan önce gresin bazik yapılı olduğundan ve petrol bazlı olmadığından emin olun.) İşleme geçersek:

-Kadro içini merdane ve nemli bezle siliyoruz.

-Sele borusunu, kelepçeyi, sele raylarındaki vidaları, rayları en küçük parçasına kadar söküp bir bez ve çözücü ile temizliyoruz.

-Gresle bunları uygun ölçüde yağlıyoruz, vidalar ve raylarda çok sürmüyoruz sadece az bir miktar ama sele borusu, kelepçenin kadroya sabitlendiği yere bol bol sürüyoruz. Sele borusunun içerde kalan kısmı tamamen yağlanmış olmalı. (özellikle sele borusunun uç kısmı, sesi yapan asıl nokta burası.) Miktar olarak neredeyse bir avuç dolusu diyebilirim. Tabi bu sele borusunun içerde kalma uzunluğuna göre değişir, en az 6-7cm olmalı.

-Sele borusundaki yağı yağmurlu her sürüşten sonra, yağmurda sürüş yapmıyorsanız senede bir yenilemenizi tavsiye ederim. Ben de bu sürelerde tekrar ses yapmaya başlıyor.

-Gerekli temizliği yaptıktan sonra sele borusu yağlama işleminin ne kadar yapılması gerektiğini şu video yardımıyla anlayabilirsiniz:

@Kadir İLBAY

Detaylı açıklama ve önerin için çok teşekkür ederim Kadir :) Umuyorumki bu benim sorunu çözecek gibi... Aklıma yattı, çünkü sele borusunu çıkardığımda içi kupkuru ve metalin metale sürtme hissiyatını çok kötü hissettiriyor. Kadrom aluminyum çok şükür. Karbon olsa uykusuz gecelerle uğraşamam :D Gres'i bir araştırayım. Hatta soracağım birileri var shimano servisten. Garantileyeyim burayada eklerim. Teşekkürler tekrar. :)

• Beğen
Tepkiler: Kadir İLBAY
Çözümü yoktur :)

• Hahaha
C03B6DF0-84F1-48E0-9852-0C7CC60A9318.jpegC03B6DF0-84F1-48E0-9852-0C7CC60A9318.jpeg

Ufak boy olanıda var. İçerik kısmında sele borusu için olduğu ve ayrıca korozyon önleyici olduğu yazıyor (büyük ihtimal suyu uzaklaştıran özellikli)

• Beğen
Seleyi ve borusunu söktükten sonra ayakta sürmeyi denediniz mi?
Belki yine ses gelirse, oradan olmadığı garantilenir. Geliyorsa oradan olduğu garantilenir ve siz de sonuca göre çözüm yolu alırsınız.

Pedaldan olmadığını yazmışsınız ama yine de tekrar deneyin derim. 2 yıldır benzer şekilde çıt çıt sesi geliyordu. Dün sol kilit pedaldan geldiğini iyice teyit ettim. Kal'i kilitten çıkarıp ayakkabının farklı bir yeriyle basınca ses yok oldu. Pedala kilitleyince yine çıt çıt başladı.. Uzun süredir kadroda mı çatlak var acaba diye içim içimi yiyiyordu, rahatladım :) Önceki denemeleri hep yolda yaptığım için pek sağlıklı olmuyordu, evde trainerda bakınca kesin sonuç alabildim. Sesin geldiği noktadan emin olmam bile yetti şimdilik. Bir ara çözümüne de bakacağım.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@suyunsesi @Abdülkadir Ergin

Yok şöyleki; bugün sele borusunu sıkısıkıya ayarladıktan sonra sürüşe çıktım. ilk bir buçuk saat tık olmadı. Dönüşte bi kaç sert çukura düştüm. Hafiften yapmaya başladı. Ama sıkılıktan dolayı eskisi gibi yapmıyor. Seleden olduğunu net anlamış oldum böylece. Büyük ihtimalle çukurlardan sonra vücut ağırlığıyla beraber sele kelepçesinde esneme vari birşeyler söz konusu oldukça yapmaya başlıyor. Kronik bir sıkıntı olabilir.

arkadaslar konu acamafigim icin yaziyorum lutfen yardimci olun
carraro bisikletimde sol vites gostergesi arizalandi
youtube vb hic biryerde bulamadim
vites degisiminde sorun yok sadece gosterge 3 te kaldi o degismiyor

Benim yaz başlarında tam karantina dönemi sonrası başladı sesler.

Hemen ustaya götürdüm vites, aynakol, ruble, zincir v.s. kitlendi görünürde bir şey yok dedi.

2 gün önce fark ettim arka lastik sallanmaya başlanmış, geçen sene de olmuştu (o dönem ses yoktu) götürdüm göbek yamulmuş ve kırılmak üzereydi. Yine fark eder etmez götürdüm. Usta dedi artık jantta artık jantta pert.

Yeni jant ve rulman göbek tavsiye etti bende onu yaptırdım ve sonrasında sesler kesildi. Bİr kça tur sonra dönüp ustaya gidip söyledim bak Hazirandan beri olan ses şimdi gitti.

@lokatrus jantta olabilir.
[/QUO
@monder33
@Hüseyincan benimde salcano xrs060 başlangıç seviyesi bisikletimde oluyor 14. viteste yüklenince her pedalda zırt zırt sürtüyo ön aktarıcı gibi geldi ama onda değilmiş göbek dedi usta çıkarılıp tesr çevirilip takılması gerekiyomurmuş tam sebebi hala belli değil lütfen yardımcı olun

Bende de her pedala basışta gırç sesi başladı. Hayırlısı diyelim. 😒

• Üzgün
Tepkiler: _Madmexx _
En son bende geçen aylarda yine gelen sesler vardı. İstanbul'da olanlar için bir tavsiye de bulunayım bu tip bir sorunda Dadaş Bisiklet Murat usta ve Hazma usta derim. O dönem gelen tüm sesleri Hamza usta bir bir bulup çözdü. Eğer İstanbul'da olup da gittiğiniz bisikletçi veya siz çözemiyorsanız ve Dadaş Bisiklete gidin sizi bütün sinir eden seslerden kurtarırlar.

Bu olay bende de oldu malesef. Bisikletin pedallarını çevirdikce çıt çıt sesi geliyor.

Pedalları ayakla değil de elle çevirince çıt çıt sesi yok. Ne kadar yüksek hızda cevirirsem cevireyim yok.

Bisiklet trainerda. Normalde trainer üzerinde 75 80 kadans arası çevirince pek bir ses yok.

Fakat 90 kadans üstüne çıkınca ses başlıyor.

Trainer'in direncini lastikten ayırdım (fluid) aynı ses yine var.

Trainer üzerindeki salınımdan dolayı olabilir diye umut ediyorum. Yola çıkartınca yine ses gelirse diye korkuyorum açıkçası.

Geri