Can Çelik
🛠 🛠 🛠
- Tepki
- 8.096
- İsim
- Can Çelik
- Başlangıç
- 1995—96
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Fixed Gear
Hafiflikten bahsetmiş, yani konumuz tırmanış. Tırmanışta aerodinamiden bahsetmek yersiz. Tırmanışta hava sürtünmesini düşünecek bir hıza ulaşamazsın zaten, Pantani değilsen. Rahmetli çatır çatır tırmandığı için droplardan tutardı gövdesinin tuttuğu hava azalsın diye. Ayrıca başka bir mesajda, bilya boşluğu var diye kötü göbek diye bir çıkarımda bulunmuşsunuz. Saçmalık kısacası...En önemli bileşen aerodinami komşu, 450 wattla gittiğiniz efor, triatlon bisikletinde bisikletçi formasıyla, bisikletçi çorabıyla 300 watta düşüyor. Tur çantası varsa kötü, sele çantası da kötü ama ağırlık o kadar kötü değil, önemli olan bisiklete yapışan pozisyonunuz.
Ellerinizde 15 kilo yükle düz yolda yürümekten bahsettiniz sanırım. Burada örneğimiz düz yol değil ki, tırmanış.Pazardan 15 kiloluk meyve sebze taşıdığınızı düşünün. Elinizdekilerden 5 kilo eksilmesiyle vücudunuzdan 5 kilo eksilmesi aynı etkiyi yapmaz. Ben bazen çanta almayıp kilidi bisiklete doluyorum o bile tek başına fark ediyor. Mataralardaki su miktarı bile hatta.
Çelik bilya ile de seramik bilya kadar akıcı göbek sağlanabilir. Ama akıcı olması için koyu kıvamlı yağ kullanamayacağı için yağı çabuk kaybeder ve bakımı sıklaşır. Fark o olur.İş yokuş tırmanmaya gelince tüm dengeler sarsılıyor. Göbekler ne kadar akışkan olabilir ki daha fazla? Keramik göbekler haricinde hepsi hemen hemen aynıdır diye düşünüyorum.
Göbekler önemli tamam. Ama göbeklerin akıcılığının iyi olması zor bişey değil. Bir sonraki mesajında belirttiğin gibi "üst seviye" olarak satılan göbeklere ihtiyaç yoktur akıcı göbek için. Ayrıca, bahsettiğin kartuş tipi göbekler akıcılığı iyi göbekler değildir, rulmanlı orta göbekler var iken. Bir bisikletçi "hafiflik" lafını duyduğu anda aklına direkt tırmanış gelmelidir. Makinedeki mekanik kayıplardan bahsetmek ne alaka onu da anlamadım...En önemlisi bence bisikletin akışını sağlayan ön ve arka göbeklerin iyi olmasıdır. Göbekler iyi değilse bakımsızsa tekeri döndürmek istersen de dönmek istemez. Boşa saldığında gitmek istemez. Hafiflikten önce göbeklerin akcılığı önemlidir.
Bütün alakasız/yanlış bilgileri savuşturduğuma göre şimdi içim rahat şekilde çayımı yudumlayabilirim