Öncelikle belirtmek isterim iki sistemi de yeterince kullandım.
V fren sistemim Shimano Deore bacaklar ve Baradine 3 renk pabuçlardan oluşuyordu.Hidrolik sistemim ise Shimano Altus şuanda.
Eskiden kesinlikle V-Fren aşığı idim.Ta ki HD ile tanışana kadar.
Aşağıda yazacaklarım kendi kullanıcı yorumumdur.
V FREN
Bu sistemin güzel tarafı herkesin de dediği gibi tabi ki tüm ayarlarını bir tornavida ve alyan ile kendiniz yapabilmeniz.Aynı zaman da bir avantajı da telin çekme kuvveti ile bacaklara tepkime sağlandığı için daha hisli bir fren sistemidir,ama özellikle uzun inişlerde çok da yorar.Ama ucuzdur,bakımı kolaydır,parçası kolay bulunur bir sistemdir kendileri.
Kötü Yanları
Arazi de iken her şey(çamur,dal vb.) sıkışır o sistemin olduğu bölgeye ve teker dönmez.Teker dönse bile fren tutmaz.Sürekli orayı temizlemeniz lazım.Onun dışında ıslak hava koşulların da performansı %50 düşer.İstediğiniz kalite de pabuç kullanın farketmiyor.Ayrıca ayarlarını kendimiz yapabiliyoruz ama sürekli bir ayar kaçırma durumu oluyor.Bazen bıkıyorsun,elinde habire tornavida.Ayrıca yukarıda da belirtilmiş jant ömründen yiyor.
HD FREN
En güzel tarafı benim açımdan kar,yağmur,çamur da olsa performansını kaybetmemesidir.Onun dışında bakım gerektirmez.Hissiyat konusunda yukarıda baya eleştirilmiş fakat ben bunu doğru bulmuyorum.Tabi ki tel ile değil de bir hidrolik sıvının sağladığı basınç ile çalıştığı için hissiyatı v-fren kadar değil ama eliniz alıştıktan sonra v-fren de ki hissiyatı aramayacağınızdan emin olabilirsiniz.Bu arada sürtme ayarını da bir alyan yardımı ile v-fren de ki kadar basit bir şekil de yapabiliyorsunuz.Onun dışında bir kere ustanızı izleyin balataları değiştirirken onu da kendiniz yapabilirsiniz çok basit işlemler.
Kötü yanları
Ağırlık ve fiyat en büyük dezavantaj.Ağırlık kısmından gerçi tam emin değilim v-fren uyumlu jantlar da daha ağır olabilir.Fiyat parametresi için de tabi ki bakım masrafları da biraz daha fazla.Balataların fiyatları pabuçlardan daha çok(marka/modele göre değişir).Bakım konusu içerisinde kendinizin kolay yapamayacağı tek şey hidrolik sıvısını değiştirmek.Basit bir işlem değil ince bir işcilik gerektirebiliyor.Bir de disk fren akordunuzu daha kolay bozabiliyor.
Benim fikrim Dünya turuna çıkmadığım sürece v-fren bir daha almam.Çıkarsam alırım çünkü her parçasını her sorununu en dandik mahalle arası bisikletçi de yaptırabilirim ve yoluma devam ederim.

İyi Forumlar...