Yine bir pazartesi sabahi, yine ortalik karismis. Su tektuze hayatimda ihtiyacim olan kaosu saglayan bisikletforum'a bir kez daha tesekkur ediyorum. Baska mecralarda da var kaos ama bana fazla geliyor, buranin kivami cok iyi cok guzel.
Pek cok farkli ulkede az da olsa bisiklete binme sansi edindim, kimisi karsilastirma yapmak icin yeterli kimisi sadece bir kac saatlik surusler. Londra'da bisiklete binmeyi denedim, sadece denedim. Sunu diyebilirim ki cok buyuk kaos var. Istanbul'da bisiklete binmekten biraz daha guvenli diyebiliriz.
Londra'nin sokaklarinda, koselerde bir direge ya da agaca baglanmis fotograflar altinda cicekler, ufak tefek kisisel esyalarin oldugu yerler var. Bunlar genelde orada yasanan bir kaza sonucu hayatini kaybeden insanlar icin birakiliyor. Ben bunlari Hollanda'da cok sik gormuyorum, belki senede bir kac kez ama Londra'da cok fazla vadi.
Londra malesef bisiklet altyapisi guvenli bir sehir degil. Almanya'da biraz daha fazla bisiklet kullanma sansim oldu, altyapisi daha iyi Ingiltere'ye gore.
Simdi bu guvenli altyapi meselesine gelirsek, nedir bu. Bence en onemlisi arac/bisiklet yollari arasinda entegrasyon saglanmasi. Kavsaklarda, donuslerde hem arac hem de bisiklet suruculerinin uygun bir altyapi ve bilincli sekilde trafikte seyretmesi. Bir ornek vermeye calisayim.
Burasi standart Hollanda kavsagi. Hem araba, hem bisiklet hem de tramvayin gectigi bir yer.
Videoda gorulebilecegi gibi devlet altyapiyi saglamis, 3 farkli tasit yolunu birbirine entegre etmis, suruculerin hepsi de bilinci ve bu yuzden olum orani cok dusuk.
Olumlu bisiklet/arac kazalarinin cogu benim gorebilgidim, okudugum kadariyla en fazla arac - bisiklet yolunun kesisim yerlerinde oluyor. Eger bisiklet yolu yoksa ya da bisiklet yolu olsa dahi arac suruculeri donuslerde aynalari kontrol etmeden donmeye calisiyor. Ozellikle Londra'da otobus, kamyon gibi araclarin donusleri sirasinda carptiklari bisikletli sayisi cok fazla.
Bununla beraber diger major sebeplerden birisi de bisiklet yolu olmayan paylasimli yollarda 1.5 metre kuralinin ( bu kurali Turkiye'de 1 metre olarak uygulamaya calisan bir bisiklet camiasi var ki onlarin tekrar gozlerinden opuyorum buradan ) uygulanmamasi.
Turkiye'de olan kazalar neden oluyor, sebepleri nelerdir bu konuda istatistiki bilgilere dayanan bir arastirma vs. varsa bilen varsa burada da paylassin lutfen.
Avrupa hayranligi meselesinden yine ortalik karismis, diyebilecegim tek sey yillardir Hollanda'da yasiyorum. Bisiklet altyapisina, yollarina her gun tekrar tekrar hayran kaliyorum ve bunun neresi yanlis anlamiyorum. Gonul isterdi ki Turkiye'de de boyle guvenli, kaliteli altyapi olsaydi, bisiklet kullanimi yayginlassaydi.