Scudo Sports

Bisikletlerinizi başkalarına veriyor musunuz?

Ben şahsen değer verdiğim dostlarıma ve arkadaşlarıma bisikletimi veriyorum. Bisikletim'de normal herkesin binebileceği şehir bisikleti.

• Beğen
Tepkiler: 7haiku
Scudo
Bisikleti verdiğim kişinin bedeninde bir sıkıntısı olmasın da bisiklet hurdaya çıksın, umursamam. Uzun süre kullanacaksa vitesleri doğru kullanması, birden ön frene yüklenmemesi konusunda bilgi veririm, gerisi kendisine kalmış. Bununla birlikte arkadaş çevrem genel olarak yaşıtlarımdan oluştuğu için, onlar da 18-20 yaşındaki genç gibi ateşli, coşkulu kullanmayacaklardır zâten :) Gerçi çocukken de esirgemezdim.
Hor kullanmak bana şu iki bakımdan sıkıntılı geliyor:
Birincisi; üretilen herhangi bir eşya, hammadde tedâriğinden üretim aşamasına, üretimden son kullanıcıya ulaşma aşamasına değin birçok ve zahmetli işlemden geçiyor. Her malda kıymetli bir işgücü, bir emek, belki yoğun da bir his var. Şimdi böyle bir eşyâyı pek değersizmişçesine hor kullanmak benim hoşuma gitmiyor.
İkinci olarak, bizim şu kadar para vererek aldığımız ve beğenmediğimiz, hor kullandığımız bir eşyâyı belki ömrü boyunca bulamayacak olan insanlar var. Bu bakımdan da, malımızı bence iyi, temiz kullanmalı, artık ihtiyâcımız kalmadığında da bir başkasına vermeliyiz.

Bunların yanı sıra değer bilenden malı esirgemek de bence yanlış.

Güvendiğim, sevdiğim kişilere gönül rahatlığıyla veririm zararda verse umrumda olmaz ama çokta hoşlanmadığım biriyse lafı uzatmadan vermem.

Merhaba Arkadaşlar. Binamızda oturan bir engelli kardeşimiz benden bisikletimi önemli olmayan bir işi için rica etti ancak bisikleti vermedim. Bu konu hakkında sizin bisiklet paylaşımı hakkında ki düşüncelerinizi merak ediyorum. Normal'de kullandığım bir eşya veya teknolojik bir alet olsun paylaşmasında bir sakınca veya bir rahatsızlık duymuyorum ancak konu bisiklet olunca nedense kolay kolay paylaşmıyorum bisikleti. Zaten bisikleti aldığım yerde tavsiye niteliğinde sakın kimse paylaşma demişti.

Bisikletim yaklaşık 9 ay önce almıştım bu süreç içerisinde emanet olarak 1-2 defa yeğenime vermiştim kendisi bisikletten anlamamasına rağmen kullanmayı vites değişimini anlattığımda ilk 5 dakika işi çözdü ve tertemiz bir şekilde tekrar bisikletimi getirdi. Yani yeğenim olsun sevdiğim insan olsun hanzo gibi kullanmamamak ve dikkat ettiği sürece paylaşmaktan bir sakınca bulmuyorum. Ancak komşumuz olan bu engelli kardeşimizin bisiklet konusunda bir tecrübesi olup olmadığınıda bilmiyorum geçenlerde sokakta iken park halinde bırakmıştım bisikleti beni samimi bulduğundan olsa gerek habersiz bisikleti alıp kısa bir tur atarak geldi tabi ben bundan rahatsızlık duymadım bilakis sevindimde. Ancak kontrolüm dışında olduğu için açıkçası bugün bisikletimi emanet olarak kendisine veremedim.

Sizce doğru bir davranış mı? Zira biliyorsunuz ki bisiklet gerçekten hassas bir alet bu konuda sizin düşünceleriniz nelerdir?

Güzel konu, çok orjinal bir konu :D Forumda da sanırım ilk kez tartışılacak.

İstenecek bisiklet var istenmeyecek bisiklet var diye düşünüyorum. Örnek; karbon bir yol bisikletinin "bi tur verilecek" bir bisiklet olmadığını düşünüyorum :snzdglsn:

Kötü olan, kırıcı olan, vermemek değil bence, istenmesi!
İstenmemeli yahu :D Yani, niye her gördüğünü istiyosun! Gerildim yine :D

Bence bu kadar önemseme bisikleti
Yeri geldiginde paylaşmalısın unutmaki bisiklet . Her yerde bulursun ama bir canı bir muhabbeti ve güveni bulamazsın
O kişi icin şuanki düşüncem
Büyük bir hevesle düşünmüştür
Yok kelimesiyle belkide bu cevabı beklemiyordu
Engelli oluşu belkide ona baglamışta olabilir bence siz bisikleti degil
Kendinizi paylaşıma kapamışsınız
Hic iyi yapmamışsınız bence gönlünü alın

Ayakkabını paylaşıyosan eğer bisikletinide paylaş derim. HOş ayakkabıdan daha spesifik bir malzeme ama olsun.
Ben kesinlikle paylaşmam. !!!

Çocuklar yetişkin birisi için yapılan bisikletlere baya merak duyuyor, kullanmak istiyorlar haliyle. İlk darbeyi kadro boyundan yiyorlar :D sonrasında selenin yüksekliği dikkatlerini çekince vaz geçiyorlar :D bisiklet sürmeyi bilen, aklı başında olan yetişkin birisine bisikletimi veririm. Şahsi düşüncem ortalama bir bisikletin kazası belası olsa olsa kadrosunu kırarsın zaten aklı başında birisine bisiklet veririm dediğim bu sebeptendir (Kadroyu parçalamayacak kadar aklı başında). Neticede bisiklet ne ayakkabı gibi sağlık faktörü içerir nede otomobil gibi kanuni bağlayıcılığı vardır. Kaza yapsa 100 liralık jant gider aktarıcı kırılır falan filan onuda yaptıracak parası yoksa canı sağolsun derim ne diyeyim.

Benim bir de market bisikletim var, dört beş senelik, oturduğum sitenin deposunda duruyor. Komşulara söyledim, özellikle emekli olanlarına, diledikleri zaman eski bisikletimi alıp kullanabilirler. Bisiklet orada, alın sahile gidin, mis gibi asfalt yol var, ne sürseniz kârdır, diyorum. Üst komşu arada alıp biniyor. Yenisini ise paylaşmıyorum, isteyene de vermiyorum. Gençler de benden özenip daha farklı bakmaya başladılar bisiklete. Seneye beraber gezeriz herhalde.

Cimri biriyim sanırım :) ne ayıp ama paylaşmadım şuana dek,alalı da 1 ay falan oldu zaten :)
Bisikleti beraber sürecek biri olsa paylaşmaktan ziyade keşke :)
Sevgiler...

• Beğen
Tepkiler: Literary
"Bisikleti vermesine veririm ama bunun pedalları değişik bak, normal ayakkabıyla binemezsin (SPD-SL) ve ince tekerli olduğundan düşersin hemen" diyerek bisikletimi nadiren de olsa isteyenleri anında püskürtüyorum. :D

Yol bisikleti hariç paylaşırım.
Çünkü yol bisikleti iyi kullanıcı olmadan sürmesi zor hatta tehlikeli bir tür. Sürene zarar gelmesin diye paylaşmak istemem. Diğer yandan isteyen kişi bisikletçiyse o durumda yol bisikletini de paylaşırım.

Ama bir kere şehirler arası turda benzinlikte durduğumda pompacı bir tur atmak istedi, bisiklet sürüp sürmediğini sordum. İlkokuldan beri sürmedim dedi. Vermedim, nazik bir şekilde.
Bisikletin önü arkası yüklü, 30 kilo neredeyse, ve 30 yıldır bisiklet sürmemiş birine vermek istemedim. Issız yer, bir kaza falan olsa al başına belayı.

herhangi birine 2. bisikletim olan çift amortosorluyu veririm kullandıgım bisikleti ise sürüşüne güvendiğim 1. sınıf bisikletli arkadaşlarıma veririm

zipp jant set ilanda 6700 lira hemde 2. el? 100 liraya varsa ben bi 10 tane yedek alıyım :D

Vermem arkadaş :D

• Beğen
Tepkiler: The UGUR
Geçen sağlık ocagına gittim bisikletimle dışarıda 2 adam insanlıktan bahsediyordu "her şey para olmuş , insan ilk önce insan gibi olmalı"vs şeylerden bahsediyordu kulak misafiri oldum dinledigimi gorunce sence de oyle degil mi gardaşım dedo bende evet abi haklısınız dedim o ara bisikleti gordüler beğendiler gardaşım bisikletini sürsem nasıl olur mu dedi benim beyin devrelerim yandı düşünemiyorum versem mi vermesem mi burun kırın etmeye calıştım vermek istemdim çıkarttı kimliğini kimliğim sende kalsın istersen dedi kimliği görmeme rağmen insanin içinde bi tedirginlik oluyor geldi elime kimligi yutkunarakta olsa verdim..Gitti 1 tur attı geldi , şimdi utansam mı kendimden bilemedim..

Sürüşüne güvendiğim kişilere veririm.Gerisi alamaz.

Dünya malı dünyada kalıyor.
Paylaşmak yanlış fiil bence. Bisiklet ödünç verilebilir..
İnternet ve sosyal medya jargonu olmamış buraya..
Yoluda mtbyide veririm.. Alsın hevesini belki kazanırız saflarımıza..

Aypedden Tapatalk kullanarak atıldı

• Beğen
Tepkiler: Abdullah07
@Selocu_aziz Evet tespitiniz çok güzel ancak fazla duygusal olmamam gerektiğini düşünüyorum zira emanet verildiği taktirde onun başına bir iş gelebilir bisikletin başına bir iş gelebilir hani maddi durumum iyi olsa bisikletin başına bişey gelmesini gerçekten umursamam bizlerde çok zor olmasa'da bir şekilde aldık bisikleti çok acil olmayan ve bisiklette tecrübesi varmı yokmu emin olmadığın birisine bisiklet ne kadar emanet edebilir orasıda @Serkan Mıstınoğlu hocamızın dediği gibi tartışmaya açık bir konu buna göre bir değerlendirme yapmak daha güzel olur.

Bu arada engelli olduğu için sırf engelli die bisikleti vermek bence doğru değil bu ona engelli olduğu için acımak gibi bir şey biz onlara acımaktan ziyade bizden birisi gibi bakmalıyız. Konumuz daha çok paylaşmak mı paylaşmamak mı ve buna göre bir neden belirtmek.

@UtkuSener Çocuk yaşta değil yetişkin birisi :) Bisiklet konusunda tecrübesi varmı yok mu bilmiyorum ve istenme sebebi ise tamamen keyfi bir amaç için. Bunun dışında dediğim gibi ben paylaşmaktan yanayım ancak emanet ederek değil. Bunun sebebi ise risk almaktan çekindiğim için. Hem kendi başına bir iş gelebilir hemde bisikletin başına bir iş gelirse altında kalkacak kadarda maddi durumumum iyi olmaması. Teker patlama zincir kopması akord bozulması vs felan değil. ALLAH korusun bir kaza olsa o kişiyemi üzülür yoksa pert olan bisikletemi elbette bisiklete acımak hoş olmaz ancak tüm bunların olmaması önceden önlenebilir mi önlenir oda bisikleti paylaşmamak. Yalnız bu hepten paylaşmamak anlamına gelmez yanında olduğun sürece kontrolün altında paylaşılabilir ve daha rahat hisseder insan kendini.

• Beğen
Tepkiler: Selocu_aziz
bisikletçi seleye oturmakla değil rüyanda bisiklet sürmekle olunur. Seleye oturanlardan olsa olsa markete ekmek almaya giden kesim olur :D

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Şimdi hangisi daha değerli onu tartmak lazım. Sizin yerinizde ben olsaydım verirdim. Hem engelli olması onu bazı durumlardan mahrum bırakıyor olabilir hem kendi adımıza bisiklet özgürlüktür diyoruz bunu o komşunuzada yaşatsanız daha güzel olurdu. Birinin sevinmesine sebep olabilirdiniz.Ki engelli olmasa da farketmez. Ben genelde günlük ihtiyaçlarımı katlanır ile gideriyorum okula,markete resmi kurumlara olsun genellikle katlanır ile gidiyorum ve tanıdık eş dost olunca merak ediyorlar. Hemen gel bi tur vereyim diyorum amacım bisikleti aşılamak içindeki heyecanı tetiklemek ve normalde de katlanır bisiklet i bulamayacak deneyemeyecek olduğu için tatsın istiyorum. Birde anlatıyorum 2. elleri çok pahalı değil hem katladıktan sonra otobüse de binebilirsin arabanın bagajına da koyabilirsin diyerek salıyorum zehri:). Belki ileride şehirde dag bisikleti kullanmak yerine katlanır tercih eder. Geçen pazardan birşeyler aldım eve geçiyorum bi ilkolkulun önündeyken içeriden çocuklar bağırdı abiiiii bisikletin ne güzelmiş diye. Dedim gelin bi tur vereyim, indirdim seleyi boylarına göre. Çocuklar bir mutlu oldular o yüzlerindeki gülümseme anlatılamazdı. Biz bisikleti ne kadar çok kişiye anlatırsak onları nasıl daha fazla bisiklet ile buluşturursak o kadar kazançlı oluruz. Belki hayal ama bizimde yollarımız ileride yurtdışındaki gibi bisiklet için özel olarak revize edilebilir, aktif bisikletli kişi sayısı artınca. Ben size yanlış yaptınız diyerek moralinizi bozmak istemem ama mesela birdahakine siz teklif edin ve başında durun bakalım nasıl kullanacak?

Geri