Scudo Sports

Bisikletle hac denemesi

Suudi Arabistan daha çok para kazanmak için vizeleri kısaltıyor. Potansiyeli bir düşünsenize, sizce öyle eskisi gibi olur mu ? Birde Müslümanların sayısı artmakta.

Scudo
Hindistan 'da sannyasi tek başına, başıboş dolaşan keşiştir, her şeyden vaz geçmiş bir insandır. Guru olduktan sonra yollara düşer, tapınakları ziyaret eder, başka bilgeleri , puja'ları yüceltir. Evi dünyadır, bazen günlerce ya da yıllarca bir mağarada ya da ormanda kalır. Arkadaşları her zaman geçicidir. Kimileri de gönüllü olarak çalışmaktan ve ailelerinden vaz geçerek sannyasi olurlar; bu durumda birey toplumsal mükellefiyetlerinden kaçar, giysilerinden ve mallarından kurtulur, beline bir peştamal bağlar, eline hacı değneğini ve çanağını alır çünkü artık sadece yol kenarlarında topladığı sadakalarla yaşayacaktır. Artık başkalarının iradesine bağımlıdır. Dünya nimetlerinden vaz geçmiştir, Tanrıyla birlikte, adımlarını uydurarak düzenli biçimde mantra'lar okur. Hiç parası olmadığından bir yerden bir yere gitme biçimi yürüyüştür, sadece bazen bir kontrol memurunun kibarlığı ve hoşgörü sü sayesinde trene biner.

s.127
Yürümeye Övgü-David Le Breton

Genç nüfusun yüzde 20si işsizken, genel işsizlik resmi rakamlarla yüzde 11 lerdeyken, yani dinimize göre şu an ülke ekonomik bir savastayken neyin farz ından neyin haccindan bahsediyoruz ki. Bir yerde komşumuz aç yatacak onun karnını doyuracagimiz parayla biz arap ellerine para dökmeye gideceğiz. Bilmiyorum İslam mantık dinidir. Bu paraları oralara dökmek bana mantıklı gelmiyor. Hem birinden icazet almam da gerekmez. Önce Kuran ı okurum sonra güvenilir hadislere bakarım sorumun yanıtını bulamazsam mantığıma doğru geleni yaparım. tüm müslümanlara vize koymak büyüklugunu kendinde gören bir ülkeye gitmek için neden kendimi küçük dusureyim. O topraklar ve dünyadaki hersey Allah in mülkü değil mi? O kadar zengin bir ülke ise madem tüm müslümanları hayatlarında bir kez olsun ücretsiz o topraklara taşıyıp o yerleri ücretsiz gezdirsin. Hac artık ticari bir oluşuMdur. Ben gitmem. Gidene de karışamam. İslamın şartları da Kuran da 5 olarak yazmiyor maalesef. İslami bir sayılar ve dogmalar dinine indirgeyenler utansın. Zekat misal malın 40ta birini vereceksin değil, ihtiyacın dışındaki malının hepsini vereceksin demek. Ama dini sulandıran mal duskunleri 40ta biri gibi bir rakam uydurmus. 40 trilyonu olan birinin ihtiyacı 100 milyarsa 39.9 trilyonu İslâma göre ihtiyacı olanla bölüsmek zorunda ama efendi 1 trilyonu bile bolusmekten aciz.

gurkan genc hala arabistan yarimadasinda . gecen haftalarda da umre ziyaretini gerceklestirmisti.

• Beğen
Tepkiler: sarkihalindekal
Bisikletle hac yolculuğu şu an için biraz ütopik kaçıyor. Bazen İstanbul'da ki büyük selatin camilerini, bisikletimle gezeyim istiyorum ama camide bisikletim çalınır endişesiyle hep vazgeçiyorum. Damatlık ayakkabısını düğün öncesi camide çaldırmış biri olarak :) şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Camiler de bile güvende değiliz bu ahir zamanda.

• Beğen
Tepkiler: geloturikidakka
@Mehmet Levent
Siz bu yorumunuzu ve önceki yormunuzu neye dayanarak yapıyorsunuz? Neyinize güvenerek fetva verme cürretinde bulunuyorsunuz? Hacca gitmemek sizin tercihiniz olabilir ama islamın şartıdır.Ki tanımı da budur. 5- Hac etmekMekke-i mükerreme şehrine gidip gelinceye kadar, geride bıraktığı çoluk-çocuğunu geçindirmeye yetişecek maldan fazla kalan para ile oraya gidip gelebilecek kimsenin, ömründe bir kere, Kâbe-i şerifi tavaf etmesi ve Arafat’ta durması farzdır.
Sizin mantığınız yanlıştır o zaman satın bütün mal varlığınızı etrafınıza yardım edin. Onuda 1 defa yapabilirsiniz. Ama doğrusu azar azar sürekli vermektir. Maşallah genç işsiz nüfus çok muş. Duyanda ülkede kıtlık var zanneder. Tabi sizin nereye baktığınız dan çok nasıl görmek istediğniz önemli. Burada işsiz genç yok iş beğenmeyen genç var. İşkur da-kariyer sitelerinde ve devletin personel başkanlığının ilanlarında zibil gibi işvar. Beğenmeyip çalışmayanlardan dolayı işsizlik var diyemezsizin. Şimdi bana işsizlik rakamalrı artmış filan da demeyin onların hepsini yakından takip ediyorum. Diyeceğim dini kendi mantığınıza göre yorumyalamaz ve değiştiremezsiniz. Kurallar kati ve açık. Gücün yetiyorsa hacca gideceksin. Yok vizeymiş yok ingilizler vermiş falan filan demenin alemi yok. Allahın rızasını almayı göze alacak olan adam atlar bisikletle de olsa yaya da olsa oralar ulaşmaya çalışır.

Gürkan Genç şu anda Suudi Arabistan'da. Fakat oradan Irak veya Suriye'ye geçeceğini hiç sanmıyorum. Geçmesini de istemem.

Mehmet Levent,
Sizin yazınızı kelime kelime incelemek istedim. Birincisi Hac farizasında bireyin yükümlülükleri asli olandır, toplumun değil. O yüzden biri hacca giderken toplumsal konjonktür bireyi etkileyen bir faktör değildir. İkincisi farz ıstılahi manada Allah'ın kati emri anlamına gelmektedir. Yani size buyuran ve emir eden bir üst akıl mevcut. Eğer siz ondan akıllı olduğunuzu ispat edebilirseniz buyurun konuya başka bir boyut kazandıralım yok eğer Allah'tan akıllı değilseniz zaten Haccın kıstasları İslam dininde belirli şartlara bağlanmıştır, okuyup öğrenirseniz haccın bireysel bir yükümlülük olduğunu şüphesiz göreceksiniz.

Üçüncüsü İslam'da ırkçılık yoktur. Siz ırkçılık yaptınız demiyorum ama Bir yerde komşumuz aç yatacak onun karnını doyuracagimiz parayla biz arap ellerine para dökmeye gideceğiz. paylaştığınız gibi hareket ederseniz ırk ayrımı yapmış ve ne gerek var Araplara para dökmeye kabilinde bir sonuca ulaşmış oluyorsunuz. Oysa ki ben Allah'ın rızası için bunu yapıyorum. O zaman kurbanda kesmeyelim nasılsa et kemik Allah'a ulaşmıyor. Konjonktür olarak o paralarla aç insanlara yardım edelim. İslam kaideleri konmuş bir dindir.

Dördüncüsü Araplar bu işi ücretli yaptı diye insanlar Hacca gitmekten beri duracak değiller. Her kim bu işi zorlaştırıyorsa onun hesabını Allah'a verecektir. Beşincisi Eğer vize almaya küçüklük gözüyle bakıyorsanız ne mutlu size. Daha zor şartlar altında hacc farizasını yerine getirmenin onurunu yaşarsanız. Aksi takdirde bundan sebep gitmiyorsanız hamaset politikası güdüyorsunuz demektir. Altıncısı Kur'an-ı Kerim'de namaz vakitleri üçtür ama Ehl-i Sünnet namazını beş vakit kılar,devam ediyorum Namaz'ın nasıl kılınacağı Kur'an-ı Kerim'de belirtilmez fakat bugün temel kaideler büyük mezhep farklılıklarında bile aynıdır. O yüzden bana kalkıp Haccın şart olup olmadığını sorgulatmayın. Burada bu konuyu konuşacak kadar yeterli bilgiye sahip olmadığınız ortada.

Bakara Suresi 196ncı Ayet.

Yedincisi Zekat hakkında konuşmuşsunuz ben bildiğim kadarıyla size Peygamberimizin yaptığını ileteyim matematikten siz sonucu bulursunuz.

Tirmizi, Zekât 3, (620); Ebü Dâvud, Zekât 4, (1574); Nesâi, Zekât 18, (5, 37).

Kaynak : Tirmizi, Zekât 3, (620); Ebü Dâvud, Zekât 4, (1574); Nesâi, Zekât 18, (5, 37).

Bu en bilindik ve sahih hadistir. Şimdi size soruyorum öyle ulu orta bilmeden konuşmak sizce hoş bir şey mi ? İnsanlar bu durumu yanlış değerlendirebilirler. Kalkmış İslam mantık dinidir diyorsunuz da hiç Mantık okudunuz mu açıkçası ben merak ediyorum ? Ayrıca hangi koşullarda kati kurallar hakkında mantık yürütmenizi söyleyen bir akıl döngüsündesiniz onu çok merak ettim ? Ben size yardımcı olmaya çalışayım. Sizin kurduğunuz algoritma (multi universe) paralel evrenler teoremiyle aynı. Biz mantıklı bir açıklama getiremedik buyurun bu sorunu büyütelim ve çoğaltalım ki belli olmasın demek gibi bir şey.

@Atilla Gobel
Siz Gidin. Malınızin da 40 ta birini verin bana ne. Ben hacca gitmem. O kadar.

@Mehmet Levent
Mehmet bey problem o değil ki ben yaptığınız yanlışları size gösterdim, siz çocuk gibi "banane ben hacca gitmem diyorsunuz" elbette gidip gitmemek sizin tasarrufunuzda, kimse size karışamaz. Fakat siz İslam'ın kaideleri hakkında bilmeden konuşursanız bana cevap verme hakkı düşer. Ben yaptığınız yanlışları düzeltmeye çalıştım, gerisi yine size kalmış. İster düzeltin, ister düzeltmeyin.

@Mehmet Levent

Bilinçsizce yapılmış bir yorum olarak görüyorum. Hacca gidenler zaten o kadar zengin kişiler de değil. Eğer birilerine laf söyleyeceksiniz dışarıda Ferrarisi ile gezenlere laf edin! Tamamen samimi bi şekilde 4-5bin tl sini Allah yolunda verene değil. (ki onlar yıllık zekatını da veriyordur. Şu an ekonomiye dünya üzerinde Yahudiler hakim. Ve onları ekonomide geriye bi Efendimiz sav. zamanında geride bırakılmıştır. Ve sadece o dönemde yardım yapılacak bir kişi bile bulunamamıştır. Biz İslamı tam yaşasak durumumuz iyi olur zaten. Yaşamıyoruz bari yaşamak isteyene laf etmeyelim!

İslamın kaidelerini rituellere indirgeyip aslını kaciriyorsunuz. Hz. Muhammed ten geriye bir hırka kalmadı mı? Giderken tüm mallarınız bu dünyada kalmayacak mi? Hacca savaş halinde gidilmez. Şu an savaşlar toplu tufekli değil ekonomik değil mi? Buyrun gidin ben gitmem diyorum ve bu durum da gtmeyi de uygun bulmuyorum. Diyanet çekilişle -ki torpilli olanlara iltimas- geçerek suudlarin koyduğu vizeye kendince öncelikler tanıyor. Hak, adalet, nizam ve kardeşlik olmadan hacca gitmek sadece emir diye yapmak bu savaş halinde uygun değil. Giden gidiyor mani de olmuyorum. Ama gidenler içinde benim hakkım geçenler varsa benim hakkımı onlara helal etmiyorum.

Yahudiler nasıl 50 milyonu bulmaz nüfusları ile dünyaya hakim olabiliyorlar?. Neden 1 milyarı geçen müslüman nüfus Yahudilere biat ediyor? Hacca verilen 4-5 bin liranın yüzde kaçı Yahudilere gidiyor?

@Mehmet LeventPeki savaş halinde bırakın Haccı Umreye giden Hz.Muhammed'in konjonktürel durumunu nasıl açıklayacaksınız ? Müslümanlar, Medine'de çok mu zengindi de kalkıp bırakın haccı, umreye yapmaya yola çıktılar. Herhangi bir barış antlaşması yokken müslümanlar umre yapmaya yola çıktılar. Bu arada Müslümanların savaşa gidecek silahı bile yoktu o dönem.

Mehmet bey İslam sizin mantığınıza göre yorumlanan bir din değildir anlatabildim mi ? Konuşmadan önce biraz öğrenin, okuyun ona göre sizinle makul seviyede bu durumu tartışırız. Siz kalkmış şartların oluşmadığından bahsediyorsunuz ve bunu muhakeme ederken tarihten bir habersiniz. Hudeybiye antlaşması hangi koşullar altında ne için yapıldı ve ya bu anlaşmanın olmasına sebep olan olay nedir önce ona bir bakın.

Laf ola beri gele ...

Gidin üstadım. Allah şimdiden kabul etsin ibadetlerinizi ve de dualarınızi.

@Mehmet Levent Amin. İnşallah siz de bu konuda bazı hususları merak edip, istişare etmek istersiniz. Saygılar

• Beğen
Tepkiler: M.A.Y.
Okuyorum merak etmeyin ve okuduklarimdan dolayı böyle yazıyorum. Düşünerek okuyorum. Kiyaslayarak okuyorum. O nedenle daha fazla forumu bu konu ile meşgul etmeyelim. Allah herkese dosdoğru yolu göstersin ve bizleri temiz imanla O'na ulaşmaya nasip etsin.

yorumum silinmiş. neymiş kişileri hedef almışım. ee ben hacca gitmiş hac ibadetini yerine getirmiş biriyim. arkadasın biri haca gidende hakkım varsa haram ettim diyor. o da beni hedef almış oluyor. nasıl bir mantıgınız var. ben hacca gittim diye bana hakkını haram eden adama benim hakkım helal olsun. Allah ıslah etsin. başka sözede gerek yok ...

• Beğen
Tepkiler: M.A.Y. ve Gjankrow
Hacc için bir husus belirteyim. Hacc için uygun olan aylarda yani şevval zilkade Zilhicce aylarının herhangi birinde hacc yapılabilir. Bakara 197 de hac ayları denen üç ay içinde yapılabilir buyurmuştur. Hacc da kurban kesmek Kuran da şart kosulmamistir. Vekaleten hac Kuran dışı bir uygulamadır. Hiç bir ibadet vekaleten yapılamaz.

Geri