Özcan
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 7.462
- İsim
- Özcan
- Başlangıç
- 1978—79
- Bisiklet
- Specialized
Tanpınar'ın "Şark ile Garp Arasında Görülen Esaslı Farklar" yazısı geldi aklıma. Yaşadığım Gibi adlı derlemede yer alır, kıraatını ısrarla tavsiye ederim. Girişinden tadımlık bir parçayı aşağıya koydum. "Ayıp" ve "vicdan" kavramlarını akılda tutarak okursak belki bağlamı genişletebiliriz. Eşyayla ilişkimizin mahiyeti bence de insanla ilişkimizde belirleyici önemde.
214766 dosyayı görüntüle
Derler ki dogu toplumlari ie bati toplumlari arasindaki en buyuk farklardan birisi, bireylerin davranislarini kontrol altinda tutan mekanizmadir.
Bu dogru toplumlarinda ayiplama, bati toplumlarinda vicdandir.
Dogu toplumlarinda bireyler davranislari toplum tarafindan ayiplanmazsa ya da tepki gormezse, bu baskasina zarar verse dahi buna devam eder. Kotu bir davranis butun toplum tarafindan onaylaniyorsa birey icin sorun yoktur. Bu yuzden bireyler yanlis olduklarini bildikleri davranislari ayiplayacak kimse olmadiginda da yapar. Bu yere cop atmaktan tutun da irkciliga kadar genisletilebilir. Sehir disina, mesire yerlerine gittiginizde yerlerde gorebileceginiz copler bunun icin basit orneklerden birisi.
Bati toplumlarinda ise bireyleri baskasina zarar vermekten ali koyan vicdandir. Birey, kimseden tepki gormeyecegini bilse dahi davranisinin iyi ya da kotu olup olmamasini kendi icerisinde sorgular vicdani ile hesaplasir ve yanlis oldugunu dusunuyorsa yapmaz. Misal toplu tasimada bilet kontrolu olmadigi halde insanlarin bilet almasi.
Bu iki farkli isleyis toplumun butun bireylerini, yuzde yuzunu baglamiyor elbette. Her toplum icerisinde istisnai, marjinal insanlar var.
Gonul ister ki Turk insanimiz da iyi bir ahlak egitimine sahip olsa, ters ters bakacak kimse olmadiginda dahi eksoz patlatmanin diger insanlari rahatsiz edebileceginin bilincine varsa bunu yapmamasi kendi tercihi olsa.
Ya adamlar Pakistan, Bangladeş gibi dandik ülkelerden geçerken böyle şeyler yaşamıyolar, Asya-Avrupa'nın köprüsü diye övündüğümüz, modern/çağdaş ülkemizde kafalarına taş atılıyor. Benim başıma taş atılmadı şimdiye kadar (tahtaya vuruyorum şu anda) ama en az onun kadar iğrenç şeyler yaşadım malesef. Mesela arabayla dibimden geçilirken çığlık atıldı filan. Düşürmeye çalışıyor millet. Sonra bakıp gülecekler. Araba kullandığına göre çocuk da değil ama işte bizde büyüme yaşı 18 değil en az 30 bence. Yazık. Hayır sadece bu haber için de söylemiyorum, son bir iki senede öyle iğrenç olaylar gündeme oturuyor ki, biz ülke olarak bu hallere nasıl düştük diye düşünüyorum. Tamam eskiden de badem gözlü değildik ama son bir kaç senede gerçekten bilerek mi yapılıyor bilmiyorum ama son derece kötü olaylarla anılır olduk. Asayiş sağlanamıyor artık ülkede. Hiç kimse polise güvenmiyor mesela. Orana vursanız güvenen çok azdır. Mahkemeler deseniz aldıkları kararlar hiç de tatmin edici değil. Zaten adalet çok geç sağlanıyor, karar verilene kadar olay soğuyor gidiyor, unutuluyor bile. Son 20 yıldır ülkede yönetim aynı olmasına rağmen, koltuk kavgaları ile vakit kaybedilmiyor olmasına rağmen neden hala ilerliyemiyoruz bi türlü anlamıyorum. Bahaneler tükendi çünkü artık.

Malesef, her iki doğu-batı karşılaştırması da zırvalık. Bi yanlışlık gördüğünde kendi milletini bizim kadar horlayan, aşağılayan yoktur sanırım.
Taş atılması tabiiki yanlış. Savunulacak bir yeri yok.
Ahmak her yerde ahmak. Ülkemizde bisikletçiye laf atan vs. olur ama bisikleti kaldırıp adamın üstüne atan olmaz. Bakın londranın ortasında nolmuş. Adamın biri tutmuş, bisikletçinin bisikletini alıp bisikletçiye fırlatıyor. Sonrada yürüyüp gidiyor.
(link)
Londrada düzinelerce bisikletçi, bisiklet yollarında gasp edilmişler.
(link)
Malesef, her iki doğu-batı karşılaştırması da zırvalık. Bi yanlışlık gördüğünde kendi milletini bizim kadar horlayan, aşağılayan yoktur sanırım.
Ahmak her yerde ahmak. Ülkemizde bisikletçiye laf atan vs. olur ama bisikleti kaldırıp adamın üstüne atan olmaz. Bakın londranın ortasında nolmuş. Adamın biri tutmuş, bisikletçinin bisikletini alıp bisikletçiye fırlatıyor. Sonrada yürüyüp gidiyor.
(link)
(link)
Hayvan değil insanımsı varlık. Hiç bir hayvan durduk yere saldırmaz.Af buyrun, hayvan her yerde hayvan dünyanın neresinde olursa olsun.
Dediklerinizde haklısınız fakat "koltuk kavgalarıyla vakit kaybedilmiyor olmasına rağmen" cümlenize katılmıyorum çünkü yılda 4-5 seçim oldu, hatta sistem değişti dediğiniz dönemde. Mesajınızın memleketin geldiği vaziyetin özeti aslında şu içler acısı tablo:
214785 dosyayı görüntüle
Evet, bisikleti kaldırıp atan olmaz. Bisikleti ortadan ikiye bölüp onu yedirmeye çalışabilirlerŞaka bir yana, bizde Londra'dakinin onda biri kadar bisiklete binen olsa örnek verdiğiniz olayların fazlasının yaşanacağından eminim. Bisiklet sürücüleri az olduğu için olaylar da az oluyor veya az gündeme geliyor. Bir de Londra'daki ölümlü bisiklet kazalarına bakıp karşılaştırın isterseniz. Bu konuda, özellikle de bisikletli nüfusa oranlayıp karşılaştırdığınızda, başlarda olacağımızı düşünüyorum.
(link)
(link)
bir gün hollanda veya almanya'ya gidersen, ve sen kışkırtıcı bir hareket yapmadan sırf sadistlik olsun diye taş atılırsa, bütün mal varlığımı sana bağışlayacağım.Bu dediginiz her ulkede olabilir sayin @soner83. Br cocuk atmisda olabilir o tasi.
bir gün hollanda veya almanya'ya gidersen, ve sen kışkırtıcı bir hareket yapmadan sırf sadistlik olsun diye taş atılırsa, bütün mal varlığımı sana bağışlayacağım.
Tamam hocam polemiğe girmeyelim de bahsettiğiniz konularda doğu farklı bir tutum mu sergiliyor? Ortadoğu da yapılan savaşlar, çin ve japonyanın özellikle 2. dünya savaşı öncesi işgalleri bahsettiğiniz sebeplerden değil de çok ulvi sebepler yüzünden mi yapılıyor?@umutcelik hocam derdim polemik değil. Ama bana kimse batının vicdanından bahsetmesin. Batı toplumları kendi vatanlarında toplum düzeninin sürekliliği için gayet erdemli davranışlar sergileyebilirler. Ama aynı davranışlar, Güney Amerika'da, Afrika'da, Ortadoğu'da inkıtaya uğruyor. Madenler, petroller, elmaslar, sömürmek, yerel halkın maddi değerlerine konmak sözkonusu olunca batının vicdanı devredışı. Tam tersi batı bu aymazlığı herkesin gözü önünde yapmaktan hiç çekinmiyor.