Scudo Sports

Bisikletle bir otomobile çarparsak?

@halil ibrahim duran. Aynen katılıyorum. Zaten Avrupa birliğine giremememizin sebeplerinden biride bu bence.

Scudo
@Mehmet Levent
Sincan'dayım hocam karşılaşırız elbet :)

• Beğen
Tepkiler: abdulkadir
kasko olmasa da , zorunlu trafik sigortası var her araçta.
bu açıdan düşünüldüğünde durum ne şekilde gelişir acaba?

konu ile ilgili olaraktan daha bilgili arkadaşlar vardır eminim.

Çok merak ettim;Adam özür dileyerekten söylüyorum and***l'ın tekiyse sen de bisikletle en sağdan gidiyorsun adam çevre yoluna park etmiş arabasını ve tam sen geçerken açıyor burdan bisikletlinin suçu nasıl olur? Tamam 1.50m şeysi var peki arabalar buna uyuyormu benle adamın arasında 20cm bile kalmıyor çoğu zaman.Ki mersin trafiğinde 2.yada 1.çevre yolunda özellikle 2.çevre yolunda arkadaşın sorduğu 2.seneryo gerçekleştiği an senin kafanın üzerinden tanker tır kamyon tarzı araçların geçmeme ihtimali o kadar düşükki %90 ölürsün feci bir şekilde Allah korusun.

@Evliya

Sağda durmuş bir aracın sağından geçerseniz zaten suçlu konuma düşersiniz. Eğer araçta sağa çekip durduysa, siz kontrolünüzü yapıp aracın solundan geçmelisiniz. Eğer solundan geçiyorken kapıyı açarsa zaten araç suçludur.
Konuyu "bisiklet" diye düşünmemek gerekiyor. 2918'in 3. maddesi Bisikleti "Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır" şeklinde tanımlıyor. Aynı kanunun 103. maddesi de "Motorsuz taşıtlar ile motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğu genel hükümlere tabidir" diyor. Bunun dışında bisiklet için birkaç tane daha özel madde var ama genel olarak araçların uyduğu kurallara bizlerin de uyması gerekiyor...

Sağda durmuş bir aracın sağ tarafı kaldırım oluyor o zaman bisikletli tabiki de suçlu durumda.Ama adam çevre yolunda sağa çekti sende adamı gördün ve adamın solundan dikkatli bir şekilde geçiyoruz.Halil İbrahim Duran abinin dediğine göre bize çarpan onun aracının kaportası ama biz suçlu oluyoruz.Yine çok kusurama bakmamanızı diliyerekten söylüyorum kardeşim adam and***l ise bizim suçumuz ney?Nefes almamızmı yoksa bisiklet sürmemizmi yoksa sürdüğümüz şehirde bisiklet yolunun olmaması ama o halde 2015 yılının yanılmıyorsam mart ayında bisiklet organizsyonlarının burda düzenlenmesimi?Yoksa insanlarımız(bende dahil bazı zamanlar) düşüncesiz olmasımı?
@halil ibrahim duran

şimdi konulmuş, kayıtlara geçmiş kanunları bir tarafa koyabilirsek; öncelik her zaman insandadır. yani, yaya olmayan biri, ister bisikletli, ister motorlu bir taşıt sürücüsü olsun; yoldaki yayayı gözetmek zorundadır. yaya, yaya olmayanın üzerindedir. bunu akıl ve vicdan söyletiyor bana. çünkü ben bir ara doğum evinde de çalıştım doğumhaneden hiç bir bebek çıkmadı ki ne bisikletli, ne otomobilli. benim vicdanım, sonra kas gücüyle giden araçlara öncelik veriyor, akabinde iki tekerlekli motorlu taşıtlar, sonra otomobil ebatında olanlar. sonrada iri kıyım taşıtlar.

benim vicdanım her iki durumda da bisikletliyi haklı görür ama siz araçlar arasında slalom yaparken bir aracı çizerseniz, mevcut durum sizi suçlu bulur. bir sürücü, sağdan inen yolcusuna, ayna kontrolü yapıp inebileceğini belirtmekle yükümlüdür. ikinci durumda ben cezayı araç sürücüsüne keser, bisikletteki zararı bile ona ödetirdim.

Çevreyolu dediğiniz otoyol ise (ki Halil İbrahim'in dediği otoyol), zaten bisikletler için otoyol yasak.
Girişinde;
http://seltratrafik.com.tr/icerik/201236013317119.jpg
levhası görüp girdiğiniz her yolda zaten sorumluluğu almış oluyorsunuz.

Sizin otoyol dediğiniz eğer otobansa ben zaten oraya girmiyorum.Çevreyolu nasıl diyim bilmiyorum ama normal yol bol trafil ışıklı araçların sık geçtiği 1.çevreyolunun otobüsler tarafından yaya ve bisikletliye ölüm bakışıyla gittiği oraya girmekten iğrensemde girmek zorunda kaldığım ve yolun sonu bir türlü gözükmüyen yol.Yani ben hiç çevreyolunda o levhayı görmedim ki o yolda o levha aşırı saçma olurdu

Bahsettiğiniz yol (link) kırmızı ile gösterilen hat ise Halil İbrahim'in söyledikleri geçerlidir.
Değilse dediğiniz gibi bir durumda (siz en sağ şeritten veya şeridin en sağından (emniyet şeridi trafiğin ilerlemesi için bir şerit değildir) giderken önünüzde sağda araç durdu, siz kontrolünüzü yaparak solundan geçiyorsunuz, o sırada kapısını açtı araç ve sizin kaza yapmanıza sebep verdi) araç suçlu olacaktır.

İşte aradığım cevap müteşekkirem :) hayırlı yaşamlar :)

@aertan

zorunlu mali sigorta aracı değil kaza anında karşı tarafa verilen zararı tazmin eder. dolayısı ile bisikletin çarpmasından dolayı trafik sigortası aracın aynasını ödemez.

----------------------------------------------

Ayrıca Edip bu konuda haklı sırf bisiklet sürmek trafikte bir ayrıcalık sebebi değildir. tüm kurallara uymak durumundayız.

----------------------------------------------

@Evliya

İnsanlık hali bir çok sebepten sağa çekmiş olabilir. Belki uykusu geldi kestiriyor, devam etse direksiyonda uyumasından iyidir ve uyuması gerekir. Belki hasta veya başka bir şey.
siz bu durumda sollarken zaten sollamanın kanundaki şartını baştan yerine getirmek zorundasınız ki o da: "sollama yapan araç arkasındaki trafiği kontrol eder ve durum sollamaya müsait ise sinyal ve uyarılarını verdikten sonra sollama işlemini en kısa süre ve mesafede gerçekleştirir." der. Dolayısı ile arkadan gelen araç trafiği müsaade etmiyorsa sollama da yapmayacak bekleyeceksiniz. örneğin kaldırım varsa bisikletten inip elinizle kaldırıma veya yol kenarına geçip iki adım yürüyebilirsiniz.

GEÇ KALMAK HİÇ GİDEMEMEKTEN İYİDİR.

Bu konu için hiçbir kanuna güvenmeyip, kurallara harfiyen uymak ve yaşamak için Pür dikkat diye bilirim.

A Maddesini bilemem ama B de kesinlik araç suçlu olur kapıyı açmak tamamen kasten ve inadına yapılmış bir harekettir hukuken cezası olmasa bile ben orda kendi hukumu gösterip adamın hükmünü keserim.NET

Tum cevaplari okuyamadim ama aynasini kiracak kadar hizli bence araclar arasinda gitme. Allah korusun seni farketmez sag yapar sol yapar sana carpar biyerine bisey olur. Araclarin arasindan cok dikkatli ve yavas gitmek gerekir. Bu durumda bence suclu sen olursun adam senden bedelini isteyebilir. Diger husustada sen sen ol araclarin sagindan gecerken cok dikkatli ol. Farketinmi bilmem agir tonajli araclarin arkalarinda sol taraftan gecin sag taraftan degil gibi ikazlar vardir. Soforler sol aynayi daha dikkatli kontrol eder. Bu nedenle sagdan giderkende cok.dikkatli olmamiz gerekir. Maddi hasar olusturacak kdr hizli gitmemek lazm hicbirzamn. Oyle biseyde olsa bence kapiya carpan bisikletlilerin hali zaten icler acisi oldugu icin o haldeki birinden para isteyen cikarmi bilmem.

@Murat B.

Evet eminim, ana şart yolcunun sağ kapıdan indirilmesi 110. maddede, devam maddeleri de bunun nasıl yapılabileceğini veya yapılamayacağını anlatıyor

İki durumda da bisikletli haksız. Emniyet şeridini kurallar gereği kullanmamanız gerekiyor. Araya girmek zaten yasak.
"Emniyet şeridini kullanmayıp sağ şeritten gidersek tehlikeli olur"u böyle bir durumda kimseye anlatamazsınız maalesef.

Bu arada ben bisikletim için sigorta yaptırmaya uğraştım. Arabadan daha pahalı oluyor çalınma riski çok yüksek olduğundan.

Biz burada bunları tartışırken yabancı bir forumda karşıma ilk çıkan başlık
"Bisikletler için sigortalar"
Adam hangi sigortayı yaptırayım diye danışmış :) Seçenekleri o kadar çok ki. Yıllık 600 dolar gibi bir para veriyor ama.

@Onur İlker Gündoğdu

Osman paşalı arkadaş en iyisini söylemiş :) Bu arada zaten aracın aynasını kıracak kadar zaten hızlı geçmemeliyiz diye düşünüyorum.

@Melih Muratoğlu
Adminciğim müdahele etmem gerekti ceza verme. HEPARlıyım kardeşim :)

Ayrıca dediğin gibi yüksek hızla arabaların arasına girip durmadan makas atan bisiklet sürücüleri düşerse ağlamasın.

Geri