Scudo Sports

Bisikletin yasak olduğu yerler

Scudo
@Alperen_cvlik Bildiğim kadarıyla tüneller bisikletlere yasak. Uzun tura çıkan tecrübeli arkadaşlar genelde tünel olmayan alternatifleri kullanıyor. İllaki tünel varsa genelde inip kenardaki kaldırım olan kısımdan yürüyerek geçiyorlar. Tünelden illaki geçecekseniz ışıklarınız çok çok kuvvetli olursa güvenlik için süper olur.

Olay Manisa İzmir yolu Sabuncubeli tünellerinde oluyor.Tamam bisikletin tünele girmesi yasak ama bu şekilde de yapılmaz ki,araç sürücüsü kasten yapmıyorsa ahmaklık,kasten yapıyorsa bu resmen cinayete teşebbüs!

bu nasıl bir saçmalıktır..... çok geçmiş olsun
Adaletin gücünün olmadığı yerde, gücün adaleti oluyor bu memlekette.... Bu olay sonrası ve diğer birçok olay gibi keşke herkes hatası nezdinde adalet yerini bulsa...

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
Yaya yollarında sürülmesi, İki bisikletin yan yana olması yasak. Kaldırımda yaya yolu olduğuna göre kaldırımdada yasak. Bazı alt geçitlerde'de yasak bisiklet giremez levhaları var.

@MrDrCocktail iki bisiklet yasak değil galiba bir bakalım o hususa
Screenshot_20201016_115657_com.android.chrome.jpg
İkiden fazla diyor dikkat et!

Arkadaşlar 1 aydır bisikletle işten eve giderken vatan caddesi üzerinden Başakşehire otogar yolunu kullanıyorum.
istoç yoluna girmeden yol ayırımında yada İstoç yoluna varmadan sağda emniyet şeridinde trafik polisi dün beni durdurdu, 2 hafta önce yine durdurmuştu bu yoldan bisiklet sürmenin yasak olduğunu,
Bu seni ikinci uyarışım dedi 3. Ye bisikleti bağlarım cezada yazarım bende eve başka yerden gidemeyeceğimi bisikleti bağlayamayacağını anca ceza yazabileceğini söledim. Poliste bir daha burdan geç görüşürüz dedi bende tamam deyip devam ettim .

Kullandığım rota yasakmı, bisikleti bağlayabilirmi ne tür yaptrımları var. Bilgi sahibi arkadaşların yorumunu bekliyorum.

Dosyalar

• IMG_2035.jpeg
    IMG_2035.jpeg
    80,9 KB · Okunma: 41
Arkadaşlar 1 aydır bisikletle işten eve giderken vatan caddesi üzerinden Başakşehire otogar yolunu kullanıyorum.
istoç yoluna girmeden yol ayırımında yada İstoç yoluna varmadan sağda emniyet şeridinde trafik polisi dün beni durdurdu, 2 hafta önce yine durdurmuştu bu yoldan bisiklet sürmenin yasak olduğunu,
Bu seni ikinci uyarışım dedi 3. Ye bisikleti bağlarım cezada yazarım bende eve başka yerden gidemeyeceğimi bisikleti bağlayamayacağını anca ceza yazabileceğini söledim. Poliste bir daha burdan geç görüşürüz dedi bende tamam deyip devam ettim .

Kullandığım rota yasakmı, bisikleti bağlayabilirmi ne tür yaptrımları var. Bilgi sahibi arkadaşların yorumunu bekliyorum.
Otoyol veya otoyola bağlanan çevre yolu değilse yasak yok, kaskınız ve ışığınız varsa sıkıntı yok. E5'te çok antrenman yaptım, 30 yıl kadar. Onca polis denk geldi, kimse ses etmedi.

03 bağlantı yolunda bu varsa orası yasak sayılır. güzergahta böyle bi işaret yoksa serbest.

1760019904162.png

YZ böyle özetledi, belki de polis haklıdır

🚫

Bisikletin giremeyeceği yollar

1.

Otoyollar (otobanlar)

• Kesinlikle yasaktır.
  • Yani “Otoyol” tabelası (yeşil zemin, beyaz yazı) olan her yola bisikletle girmek yasadışı ve tehlikelidir.
  • Örnek: TEM, Kuzey Marmara Otoyolu, İzmir–Aydın Otoyolu, Ankara–Konya Otoyolu vs.
    📖 Yasal dayanak: Karayolları Trafik Yönetmeliği, Madde 138

“Otoyollarda motorlu bisiklet, bisiklet ve hayvanla çekilen araçların girmesi yasaktır.”

2.

Erişme kontrollü karayolları

• Otoyol statüsünde olmasa da bazen “erişme kontrollü yol” denilen çift yönlü, sınırlı girişli, yüksek hızlı yollarda da bisiklet yasak olabilir.
  • Örnek: TEM bağlantı yolları, şehir çevre yolları (örneğin Antalya Çevre Yolu’nun bir kısmı, Ankara Eskişehir Yolu bazı bölümleri).
  • Genellikle “🚫 Bisiklet giremez” tabelasıyla belirtilir.

3.

Tüneller ve hızlı geçiş yolları

• Uzun karayolu tünelleri, yüksek hızlı bağlantı rampaları, viyadük geçişleri gibi yerlerde genellikle bisiklet girişi yasaktır.
  • Örnek: Avrasya Tüneli, Kuzey Marmara Tünelleri, İzmit Körfez Köprüsü.

Yoldan giderken bu tabelalar mevcut
Polisin durdurduğu yerde yine polis aracı varmış :)) sondaki fotoğrafta yokun sağından devam ediyorum
Sol tarafta ilerde kuzey Marmara yoluna bağlantı mevcut, ama bu yol 25 yıldır bu şekil trafik, ne sıkıntı yaratıyorsam ablamış değilim

Dosyalar

• IMG_2037.jpeg
    IMG_2037.jpeg
    94,6 KB · Okunma: 58
  • IMG_2039.jpeg
    IMG_2039.jpeg
    74,2 KB · Okunma: 58
  • IMG_2041.jpeg
    IMG_2041.jpeg
    77,6 KB · Okunma: 52
  • IMG_2042.jpeg
    IMG_2042.jpeg
    68,5 KB · Okunma: 48
  • IMG_2043.jpeg
    IMG_2043.jpeg
    59,9 KB · Okunma: 55
Polis gelme demiş, iki defa gördüm demiş, ceza yazarım demiş. Bence zıtlaşmayın.
Bağlayamazsın, ancak ceza yazarsın demişsiniz. Polis gel de görelim demiş. İş artık başka bir boyuta geçiyor.
Yasayı gösterince, size daha önce bunları söyleyen memurun, “a pardon siz haklıymışsınız” demesini mi bekliyorsunuz?

Polis gelme demiş, iki defa gördüm demiş, ceza yazarım demiş. Bence zıtlaşmayın.
Bağlayamazsın, ancak ceza yazarsın demişsiniz. Polis gel de görelim demiş. İş artık başka bir boyuta geçiyor.
Yasayı gösterince, size daha önce bunları söyleyen memurun, “a pardon siz haklıymışsınız” demesini mi bekliyorsunuz?
polis öyle diyorsa öyledir zıtlaşmayalım çok doğru bir yaklaşım değil videodaki gibi örnekler mevcut yalnız ben olsam bölge trafik şubeye gider bu durumu belirtirdim. Polisin üçüncü defada fikir değiştirmeyeceği aşikar.

• Beğen
Tepkiler: Kerem Atalar
Polisin durdurduğu yerde yine polis aracı varmış :)) sondaki fotoğrafta yokun sağından devam ediyorum
Sol tarafta ilerde kuzey Marmara yoluna bağlantı mevcut, ama bu yol 25 yıldır bu şekil trafik, ne sıkıntı yaratıyorsam ablamış değilim
Tabelelar yeşil, otobandasınız. Bisiklete yasak bu yollar.

Bu yeşil tabelalarda O-3 yazıyor. Yani burası bir "otoyol". Bu yollarda asgari hız sınırı, 50 km/h. Motorsuz bir bisiklet için azami hız sınırı yerleşim yeri dışında 45km/h. Siz 50km/h'den daha hızlı gidiyor olsanız dahi, "motorsuz taşıt" olduğunuzdan yine yasak.

• Beğen
Tepkiler: Kadir Eskici
Yasak olmasa bile o yollar çok tehlikeli. Çok fazla yol ayrımı var ve risk yaratıyor. Örneğin E5 yolunda sürmek yasak değil ama kaza olma olasılığı yüksek bir yol.

Polis iki kere uyararak görevinden taviz vermiş. İlk seferde uyarmak yerine direkt bisikletinizi bağlayabilirdi. Çünkü ceza yazıp o yoldan devam etmenize izin veremez. Hem sizin hem diğer sürücülerin can güvenliği için tehlikeli. Dediğiniz gibi yeşil tabelalı otoban sayılan yollarda sürüyorsanız hatalısınız. Görünürde trafik hızlı akmıyor yada sıkışık olsa da bisiklet ile o yollara girmek kanunen yasak. Yani polis size bu yolda bisiklet sürmenin yasak olduğunu "keyfine" değil kanuna dayanarak söylemiş. Zıtlaşmayın yada memura gönül koymayın.

Teşekkür ederim verdiğiniz cevaplar

benim kaza yaptıgım yol burası, ben sabah 7:30 gibi geçiyordum buradan pek trafik olmuyordu. katılımlarda belli bir hızda olunmassa riski var bence de.

Sevgili arkadaşlar, burası karayollarına bağlı E80 otoyolu. Otoyollara bisiklet giremez, girmesi halinde de daha önce pek çok farklı taşıtta gördüğümüz üzere araca el konulabilir doğrudur. Aşağıdaki tabloda motorsuz bisiklet satırını inceleyecek olursanız demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

(link)

Bir de şimdi Karayolları Trafik Yönetmeliği'ni inceledim biraz, çok uzun tabi ama şöyle 125. maddenin 7. alt maddesinde şöyle yazıyor;
7) 128 inci madde gereğince yüksüz olarak karayolunda trafiğe çıkışı, Karayolları Genel Müdürlüğünden alınacak özel izin belgesine tabi olan tescilli veya tescilsiz araçların, izinsiz olarak karayoluna çıkmaları halinde, Karayolları Genel Müdürlüğünden alınacak “Özel İzin Belgesi” ibraz edilinceye veya ilgili kayıtlardan tespit edilinceye kadar trafikten men edilir.
Bu madde yük taşıyan araçlarla ilgili zannedersem, motorsuz bisikletlerle ilgili bi özel izin gibi uygulama var mı bilemiyorum ama normalde girmenin yasak olduğu otoyollara girebilmek için özel izin almak gerekiyorsa ve yoksa maddede yazıldığı gibi aracınız (bu örnekte bisikletiniz) trafikten men edilir, yani el konulur yedd-i emine kaldırılıverir :)

Geri