Scudo Sports

Bisikletimi bozan sözde bisikletçi

Ogulcandaan

Daimi Üye
Tepki
183
Bisiklet
Merida
Geçenlerde foruma bisikletimin fotoğrafını koymuştum görmüşsünüzdür... Bisiklet bana Mersin'den geldi, ikinci el olarak aldım. Aldığım arkadaş SPD pedal ile kullanıyordu kendi pedalını çıkardı ve yollarken bana ayrı olarak platform pedal yollamıştı ucuz olanlardan. Benim SPD pedalım vardı fakat bisiklet alamayacağım düşüncesiyle pedalımı yazın satmıştım. Bisiklet bana geldiğinde evimde alet çantası olmadığı için bisikletim elimde düştüm yollara... Bütün mahallemi gezdikten sonra bisikletçi bulamadım, kış dolayısıyla kapatmışlar -sanki kışın bisiklet sürülmüyor- her neyse geze geze karşıya halkalı'da bir mahalleye geçtim. Saat akşam 8 civarı. Ara sokakta bir yerde hem bisiklet hem motosiklet tamiri yapan bir yer buldum. İçeri girdim adama bisikleti yeni aldığımı gerekli düzeltmeleri yapmasını söyledim. Pedalı taktı -zorlayarak- gidonu sabitledi, vites ayarı yapmaya çalıştı fakat bozuldu, senin ayahlığın yoh deliganlı sana bi ayahlıh verelim istersen dedi(yol bisikleti) bu pedallar kötü başka pedal verelim sana falan dedi. Ben de abicim söylediklerimi yap gideyim dedim. Ön vites ayarı yapmaya çalışırken teli alakasız bir yere sokmaya çalışıyordu vidanın altına sıkıştırması gerekirken, ben doğruyu söylediğim zaman da bana sen bisikletten anlıyor musun diye karşılık verdi. Çıkarken de bana ne kadar diye sorduğumda 15 lira ver yeter dedi. Adama dedim ki abicim pedal taktın, istemediğim şeyleri yapmaya çalıştın zaten bisikletten anlamıyorsun 15 lira istiyorsun dedim. Yeni pedal alıp taktırsam 15 lira zaten.Dört lira verip çıktım ses etmedi... Her neyse gel zaman git zaman ben bisikleti sürdükçe bu ters takılan pedallar zamanla içlerini yedi ve yalpalamaya başladı. Sefaköy'de gerçekten işinin ehli bir usta buldum ve bana acı gerçeği yani pedalların ters takıldığını söyledi. E abi çıkar yeni pedal takalım dediğimde de istersen çıkarırım ama garanti vermem yeni pedalın oturmama olasılığı var dedi. Yani şuan Aynakolum ve sol taraftaki kol çöp... Bugün ya da yarın adama yaptığı hatayı söylemek için ziyaretine gideceğim... Umarım yeni bir grupset alana kadar beni idare eder...

Scudo
güvensiz hissettiğin anda vazgeçip yaptırmayacaktın işini... neyse olan olmuş geçmiş olsun. bunlar hep tecrübe işte üzgünüz.

• Beğen
Tepkiler: Ogulcandaan
benim bisikleti birleştirmek için götürdüğüm bisikletçide gidonu ters taktığını gördüm ve söyleyince bana sizin bisikletçi gibi dedi ve taktıktan sonra yanlış olduğunu anlayıp bana "çok konuştuğundan kafam karıştı gidonu ters taktım" demişti :D

• Beğen
Benim de 4-5 sene evvel Shimano Acera setimin içine edilmişti. Orta vitesin kafesi kırıldı arka vitesin makarasını hiç oldu. Yer mi ? Beylikdüzü Beylik pazarının yanı :)

• Beğen
Bende de hata büyük haklısınız, fakat saat 9 a geliyordu ben de işimi bitirip sürerek dönmek istedim onun da etkisi var..

• Beğen
Tepkiler: Umut SÜRÜCÜ
Bisikletimin herşeyini kendim yapmaya çalışırım. Emanet anahtar bulurum yine kendim yaparım. Artık anahtarlarımı da aldım pedal sele küçük işleri kendim yapıyorum. Göbek,ruble gibi parçalarda da İzmir yada Ankaraya gittiğimde işinin ehli kişilere yaptırıcam. Onlarda zaten kaç ayda bir müdahele edilir ki zaten

@VolkanS

Aynen öyle oluyor. Zamanım olmadığı için vites ayarı ve bakım için bisikletimi arkadaşımın önerdiği bir bisikletçiye bakıma verdim. Üstüne de 75TL ödedim. Hadi dedim, işten anlamıyoruz, doğrudur, öyle olsun.. Bisiklet geldiğinde bakım diye yaptıkları şey bisikleti silmek olmuş. Ön aktarıcının etrafı komple toz/toprak, rubleler pislik içinde ve ön vites daha kötü, arka vitesten de olmayan sesler gelmeye başlamış. Zaman sorunum olmasa gider hesabını sorardım ama işte zamanım olsa zaten kendim yapardım.

Sonrasında kendimi burada ve youtube'da video izlerken buldum zaten. Şimdi her şey tıkır tıkır çalışıyor. Yeri gelmişken burada o makaleleri yazan, fotoğraflarla destekleyen arkadaşlara da sonsuz selamlar, teşekkürler.

Artık tüm ayarlarımı ve bakımlarımı kendim yapıyorum, evin bir odasını boşalttım, bu işler için ayırdım. Hatta stand ve akort sehpası da yaptırıyorum. Zaman konusu hala problem ama daha büyük sıkıntılar yaşamamak için akşam saatlerinde bir şekilde halletmeye çalışıyoruz.

@VolkanS

aynen öyle bende kötü ustaları gördükten sonra yakında evin bir odası tamirhane olacak :D

Bu bazı üç kağıtcı yavşak bisiklet ustaları her türlü hıleyı oyunu oynarlar. Ben de bırsey anlatayım. bulundugum yer ilçe . bıanchı bayısı ve servısı . carraroya da yenı baslamışlar bakmaya. ben carraro bıskletımı kurdurmaya goturdum . ucretsız mı kuruyorsunuz dedım yok 10 lıraya kuruyoruz dedı. normalde servısı ucretsız kurması gerekır. bıskletımı yenı almamın heyecanıyla adamla bu konuda tartısmaya gırmek ıstemedım. bu da yenı bıskletımın bahşışı olsun dıye ses etmedım. tek kursunlarda gıdeyım derdındeyım. neyse kurdular teslım aldım. yanı anlıyacagınız uc kagıtcı bu bunlar. bır de bana demez mı bıskletı nerden aldın kaça aldın dıye. fıyatını soyledım 770 tl dedım . pahalı dedı. ben 550 tl ye satıyorum dedı. baktım baska marka ve model bıskletle benımkını kıyaslıyor. bıanchı cıft amortısorlu donanımları dandık ergen bıskleti. dedım bu bıskletlerın donanımı benımkınden dusuk. yanı anlıyacagınız onlar super zeka bız salağız!!!. valla onların dumanını attırırımda neyse :D
not: sonra aynı ılcede ıbrahım ustayla tanıstım baska bır servıs. durust usta. artık bıskletımı ona baktırıyorum .

Keşke montesini kendiniz yapıp bakım için doğru düzgün bir bisikletçiye götürseydiniz. İhtiyacınız olan tek şey alyan ve 15lik anahtar zaten. Benim de yakın zamanda pedalı değiştirmem gerekti, yakın yerdeki esnaflardan(oto yıkamacısıydı) birinden anahtar istedim, abi böyle böyle pedalı değiştirmemiz gerek bi anahtarınızı ödünç alabilir miyim diye. Adam da verdi sağolsun orda hallettik. Kendi bisikletimi tanımadığım birine emanet etmek çünkü beni çok korkutuyor.

• Beğen
Geçmiş olsun. Sinirlenmemek elde değil doğrusu, umarım idare eder siz değiştirene kadar ve bencede o ustanın bilmeden yaptığı işin neye mal olduğunu gösterin ve utandırın.
Bende bisikleti ilk toplatırken sele borusunu 180 derece hatalı takmıştı ustamsı abi. Usta dedim sele batmasın (girmesin) bana bu şekilde (yere paralel olmuyor sele burnu hep yukarda), stres yapıp başladı kanırtarak aşağıya doğru bastırmaya düzelti biraz ama olmuyor tabiki ve bende anlamıyorum nedir ne değildir. Bu şekilde 10 gün takılı durdu, 10 günde 1 kere kullanabildim. O da büyükada da büyük tur yaparken, turun yarısında alt batın'ın komple uyuştuğunu farkettim... Yanımda benden daha tecrübeli arkadaş baktı ve şaşırdı ters olduğunu gördü. Düzelttik sele borusunu, seleyi ve herşey yoluna girdi (aslında bir nevi "çıktı" ama yoluna girdi diyelim).
Kötü usta bilgisiz sürücüyle birleşirse benim gibi mabada duhul bile olur selenin jellesi. Buda bu konun kıssadan hissesi olsun.

• Beğen
Bisiklet işiyle uzun zaman uğraşacaksanız, gerekli aletleri basitinden başlayarak almaya başlayın. Alyen seti tornavida pense gibi şeyler. Aletler ve Youtube varsa herşeyi öğrenirsiniz. 2 senedir bisiklet ile uğraşıyorum. Vites ayarı dahil bisikletçiye gitmem. Hiçbir bisikletçi sizden daha hassas davranmaz bisikletinize. Hem de keyif alırsınız yapmaktan.

Yarın ilk iş oraya gideceğim, neler söyleyeceğim bilmiyorum fakat aşırı sinirimi bozdu olay. Bisikleti binbir zorlukla aldım, ilk günden hevesimi kursağımda bıraktı

@ogulcanislim

Sakın yumruk falan atma.. yaklaşık 4 ay ceza.. 4X30: 120 gün.. günlük 20TL'den
120X20: 2.400 TL para cezası... Bunu da hakim bey 12 ye falan bölüyor.. Öde babam ödeee :):)

Sakın dostum.. sakın

• Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN
@cenktamay
Aynen oyle hocam sonuna kadar hak verıyorum. aslında bısklet tamırı ve ayarı basıt seyler bunları kendımız ogrenıp yapabılirız.

Arkadaşlar hazı konu açılmışken IStanbul'da güvenilir ve kazıkçı olmayan bir bisiklet servisi söyler misiniz? Akord ve ufak tefek ayar işleri var. Beşiktaş'da bike&outdoor'a gittim. Sadece akord'da 50 TL aldıklarını ve 3 gün sonra teslim ettiklerini söyleyince vazgeçtim. Kınalıada'da Kenan Çağlayan adında birisi varmış. Forumda biri tavsiye ediyordu, ona gideceğim sanırım. Akord'u 15 TL ye yapıyormuş. Önemli olan özenli ve düzgün yapması tabi.

Hocam senin bu konuyu açtığında okudum ve canım çok sıkıldı. Ne yapılabilir diye düşündüm sürekli forumu açtıkça. Videoyu bi izleyiver çok basit bir işlemmiş benim araştırdığım kadarıyla. İnşaallah işine yarar. Helicoil diye bi uygulama...

(link)

• Beğen
@Ali Minyum

Ben açıkcası Pedal bağlantısı için böyle bir uygulamaya güvenmem, sonuçta çok fazla yük biniyor ne olur ne olmaz.

Sanırım aynakola daha büyük çaplı diş açıp, sonra bunu takmak lazım. çünkü pedalların vida çapı standart.

Uygulamaya bi bakın dedim sanrılarınızla konuşuyosunuz! Çap aynı kalıyo zaten. Büyük çapta ters kılavuz açıp içine çelik yay yerleştiriliyor. Buyrun ;

(link)

@Mert S.

Geri