Scudo Sports

Bisikletim için nasıl bir lastik?

Güven A.

Üye
Tepki
3
Bisiklet
Bianchi
Merhaba arkadaşlar;
Amatör bir bisiklet kullanıcısıyım. Size takıldığım bir konu hakkında soru sormak istiyorum.

Bodrum'da yaşıyorum. Bisikletim Bianchi ADX 2700. Burada kalın lastik pek fazla + sağlamıyor. Bu yüzden ince lastik kullanmak istiyorum performansı arttırmak için fakat nasıl bir lastik olacağına karar veremedim :(.
İnce ve mümkünse renkli bir lastik arıyorum. Renkliden kastım siyah lastik ama kırmızı şeritli gibi yani;

http://img156.imageshack.us/img156/7904/mercedesbenzcarbonbikezx8.jpg bu lastik gibi birşey.

Önerilerinizi bekliyorum, link olarak atarsanız satın alabileceğim biryerden memnun olurum.

Not: 29 Jant bisikletim.

Not2: Birde şu 700x23 gibi şeylerden hiç anlamıyorum bilgi verirseniz memnun olurum :)

Scudo
Size öneride bulunmak için kullanım amacınızı bilmemiz gerek. "Kalın lastik pek fazla artı sağlamıyor" dediğinize göre dağa bayıra çıkmıyorsunuz; peki bozuk stabilizede, toprak yollarda ya da düz arazide kullanacak mısınız, yoksa sadece düzgün asfaltta mı kullanacaksız?

Anladığım kadarıyla sizin bisikletinizde 622x19 jant (yani jantınızın iç çapı 622mm, genişliği de 19mm) ve 29x2.25 inç lastik var (tam 29 inç olmasa da 622mm'lik janta takılan mtb lastiklerine bu ölçü veriliyor, lastiğinizin kalınlığı ise 2.25 inç yani 57mm). Ölçüsü 29xA.BC şeklinde olan mtb lastikleri, ya da 700xAB (AB olarak yazdığım sayı lastiğin mm olarak kalınlığını veriyor) şeklinde olan yol lastikleri sizin jantlarınıza takılabilir.

Renkli şeridi olan birkaç lastik modeli biliyorum, ancak bunlar yol bisikleri için 23 ya da 25mm kalınlığı olan lastikler, sizin 19mm jantlarınıza takıldığında sorun çıkartabilir (lastik kalınlığının, jant genişliğinin 1,5 katından az olması tavsiye edilmez). Ayrıca bu incelikte lastik taktığınızda asfalt dışı performans ve konfordan çok ödün vererek (bisikletinizin dağ bisikleti olması sebebiyle) asfalt performansında çok az bir artış sağlayacaktır. Gene de isteğiniz buysa:
(link)
veya:
(link)

Renkli şeridi yok ama, size önereceğim lastik şöyle birşey olacaktır:
(link)
Kaymak gibi asfalttan taşlı köy yollarına kadar her türlü yola uygun bir lastiktir.

Aynı ölçüde, arazi performansı daha iyi, biraz daha sağlamı olarak:
(link)

Asfalt dışına çıkmayı hiç düşünmüyorsanız da en uygunu şöyle birşey olacaktır:
(link)

Alacağınız yeni dış lastiklerin ölçülerine göre iç lastiğin de değişmesi gerekebilir, iç lastiğinizin hangi ebatlardaki dış lastikler ile uyumlu olduğu üzerinde yazıyordur.

Bu arada, amortisör yerine sabit maşa takarak daha fazla performans artışı sağlayacağınızı düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Güven A.
@Güven A.

700x.. ölçüleri genelde şehir ve yol bisikletlerinin lastik boyutlarında kullanılıyor. Dağ bisikletinde 1.75-2.0 gibi numaralar kullanılıyor. Arazi çıkmıyorsunuz anladığım kadarıyla bisikletinize 1.50 kalınlığında düz lastik performans da baya bir artış gösterecektir.

• Beğen
Tepkiler: Berke ve Güven A.
@Murat B.

Verdiginiz degerli bilgiler icin cok tesekkur ederim. Evet dağa v.s cikmiyorum genelde cikicagim zaman ise kalin lastik takip cikmayi planliyorum. Onerilerinize baktim ama sagam birsey istiyorum biraz pahali ama şunu buldum;

(link)

Bi bakip incelerseniz sevinirim. 1.40 incemi gelir ki bana oyle geliyor sizce hangi kalinlikta almaliyim?

Bisikletimi asfaltta kullaniyorum uzak mesafelerde (30-60km) beni yormayacak sehir i inde alfalttada kolay kullanabilecegim bi kalinlik onerirmisiniz?

@Berke1903

Verdiginiz degerli bilgiler icin tesekkurler az cok anladim şu lastik olayini. Sizce http://www.erdoganlarbisiklet.com/yedek-parca/dis-lastik-city-28/schwalbe-marathon-green-guard-28x1-40-37-622-700x35c-hs420.html

Bu lastigi hangi kalinlikta almaliyim? Genelde sehir icinde asfalttayim. Daga cikarken kalin lastik takarim. Birde uzun yollara cikiyorum 30-70km arasi. Kalinlik ne olmali ve bu lastik uygunmu?

@Güven A.

Evet uygun güzel kaliteli bir lastik alabilirsiniz.

• Beğen
@Berke1903

Hocam kalinligi kac olmali sizce? Asfaltta duz arazide ve uzun yollarda kullaniyorum.

@Güven A.

Linkini verdiğiniz lastik uygundur asfaltta akıcı hafif arazide de gereğini yapar 1.40 boyut iyi fakat böyle engebeli, taşlı, çamurlu, ıslak arazide performans beklemeyin hafif araziden kastım, çok engebeli olmayan kuru toprak.

• Beğen
@alper Ku

1.40-50 bile uygun olur 1.75 de uygundur, sorun olmaz.

• Beğen
Tepkiler: Berke
@alper Ku

2 Tane 1.50 lastik düşün biri dişli biri düz, dişli lastik arazide biraz daha iyi olur düz asfaltta daha iyi olur ama sonuçta ikisi de belirttiğim yola girer..

• Beğen
@alper Ku

Dişli o zaman.

• Beğen
@Güven A.

Düşündüğünüz Schwalbe Marathon, benim önerim olan Continental TourRide'a benzer özelliktedir, genişliği de hemen hemen aynıdır: 1.4 inç 35mm'ye denk gelir. Daha pahalı olmasının sebebi patlamaya karşı oldukça daha dayanıklı ve çok uzun ömürlü olmasıdır, ülkeler arası tura çıkanların tercih ettikleri lastiklerden biridir.

Sadece asfaltta kullanacaksanız 1,25 ile 1,5 inç (yani 32-38mm) arasında kalınlığı olan tur lastikleri sizin için idealdir diye düşünüyorum. Toprak yolda da sizi üzmesin, stabilizede daha rahat ettirsin istiyorsanız çok amaçlı 1,6 veya 1,75'ler (42 ve 45mm) daha uygun olacaktır. Fren diskleri ve ruble (arka tekerlekteki vites çarkları) ile beraber yeni bir çift jant almadığınız sürece elinizdeki farklı lastikler arasındaki geçişin epey zaman alacağını da unutmayın.

KADRO
Stabil Çelik
MAŞA
Stabil Çelik
JANT
Alüminyum Siyah
LASTİK
26 - 24x1.75 Excel
FREN
Alüminyum V-Fren
VİTES
21
VİTES KOLU
Shimano SL-RS36
ARKA ARTTIRICI
Shimano RD-TY21
ÖN ARTTIRICI
Sunrun
RUBLE
Index
AYNAKOL
Dotek
ZİNCİR
KMC Z30
AKSESUAR
Abs Çamurluk
Boru Bagaj
Pilli Arka Stop

Zil
Tel Sepet yaylı sele
işe gidip gelirken kullanıcam artık bende size dahil oluyoum inşallah kazasız belasız korkuyorum ama korkununda ecele faydası yok tabi :) ya bu nasıl sizce başlangıç olarak ideal mi ???

Geri