Pek cok etkenden bahsetmek olasi ve bunlarin bir kismi bisikletiniz, bir kismi bisiklet ayarlariniz, bir kismi da sizin teknik ve kondisyonunuza bagli. Pek cok arkadas konulara deginmis. Ben de kendimce birkac oneride bulunmak isterim.
Oncelikle "dagda ovada camurda suruyorum" dediginiz kismi asiri hardtail olmayan ortamlar olarak varsayiyorum.
Bisiklet sele ve gidon ayarlariniz duzgunse, bel - eklem agrilariniz yoksa buna dair konuyu atlayabiliriz.
Duzenli biniyorsaniz kadans sayinizi sabit tutmaya calisin. Profesyonel olmayanlar icin degisik kaynaklarda degisik araliklar verilse de kadansinizi duz yol, rampa, arazi vb. her turlu kosulda uygun vites araligi ile 60 - 80 devir dakikada tutmaya calisin. Boylece kaslariniz zorlanmadan belli bir ritmi yakalarsiniz. Boylesi diz eklemleriniz icinde daha sagliklidir.
80 - 100 km turlayacaginiz zaman su takviyenizi duzenli olarak ve abartmadan, susadiginizi hissetmeden yapin. Yaninizda enerji veren meyve ve kuruyemisler bulundurun (muz, kuru uzum vb.). Kaybettiginiz mineraller icin maden suyu icebilirsiniz. Asiri yorulmaya basladiginiz zamanlar icin enerji bar bulundurun. Ama enerji bar tarzi yiyeceklere fazla yonelirseniz etkisi gectiginde daha fazla yorgunluk hissedebilirsiniz.
Bisikletinizin lastik ve aynakolundan bahsetmemissiniz. Uzun asfalt ve arazi surusu icin 46 - 34 - 24 aynakol daha verimli olacaktir. Ozellikle 46'lik disli duz yolda uygun kadansla daha verimli bir hiz ortalamasi saglayacaktir. Lastiklerinizide cross country tarzi 1,75 iyi tutuslu modellerden secerseniz, asfaltta 60 psi basar arazideyse bir parca basinc dusururseniz her ortamda verim alabilirsiniz.
Elbette cok sert arazi kosullarinda kullanacaksaniz 1,75 lastik onerisi gecersiz kalacaktir.
Bir alternatifte katlanir 1,50 ve katlanir 2,00 lastikler alarak duruma gore degistirmek ancak bu cogu kisi icin sıkıntı veren ve pek tutulmayan bir uygulama.
Yanlislarim varsa tecrubeli arkadaslar duzeltsin lutfen...
NOT: Ilk gunluk 100 km tecrubemi gecen hafta yasadim ve esas problemi yanlis beslenme nedeni ile yasadigimi dusunuyorum. Rotamda market vb. de olmadigi icin pek takviye yapamadim. Ilk cikista niyetim 60 km bir parkurdu. Sabah protein ve karbonhidrat acisindan doyurucu olmayan bir kahvalti ile ciktim. Yanimda mineralli maden suyu, enerji bar, kuru uzum vb. seyler yoktu. Su ve az miktar meyve almistim. 80 km de kesilmeye basladim ve 100 km de tamamen bittim. Ozellikle oncesinde ve tur sirasinda dogru beslenmenin, saydigim diger faktorlerle birlikte yorgunluga cok buyuk etkisi oldugunu dusunuyorum.