Scudo Sports

Bisikletim çok yakıyor

Bir an; bisiklete zorla mazot içirmeye çalıştığınızı zannettim, konu giriş yapınca oturdu her şey rayına :)

Scudo
2 yıla yakın süredir işe bisikletle gidip-gelen (günlük 15km) bir kullanıcı olarak, vesait maliyetini hesapladım;
  • Henüz lastik değiştirmedim (yılda 4.000 km)
  • Hiç parça masrafım olmadı
  • Hiç lastiğim patlamadı , havası azalırsa 2-3 ayda bir akaryakıt istasyonunda tamamlıyorum
  • Yılda bir sefer detaylı bakıma 100 TL veriyorum
  • Bir sefer kask ve eldiven değişikliği yaptım (toplam 100 TL Decathlon)
  • Rutin temizlik ve yağlamayı kendim yapıyorum (yıllık yağ ve temizlik masrafım 50 TL dir)
  • Her 3 ayda bir Aliexpress ten 60-90 TL lik bisiklet forması siparişi veriyorum :) (yıllık 300 TL )
  • En ucuzundan sıvı detarjan ile hergün spor giysilerimi en kısa programda yıkıyorum (yıllık su+deterjan+elektrik 360 TL )

Yıllık Bisikletli ulaşıma harcadığım bedel toplam ; 910 TL
Aylık ortalaması ; 75,8 TL
İş günü ortalaması ; 3,4 TL

Bisikletimi iş dışında spor içinde kullanıyorum. Haftalık 100 km de spor için pedallarken , yukarıdaki maaliyetlere ilave edilecek masrafım olmuyor.
Maden suyu, kola içmiyorum, suyumu-muzumu ev yerine sele de yiyor içiyorum :)

Syg

@Abdullah ozturk hiç zincir değiştirmediniz mi? yılda 4000km 2 yılda 8000 km. Geçenlerde bisikletçi bana en geç 2000 kmde değiştirmem gerektiğini söyledi :kötü: şu sıralar zincir bakıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Makula 06
@Abdullah ozturk
Kardeşim yıkama masrafını toplama eklememişsin sanırım yazdıklarının toplamı 910 tl yapar. Ha çok mu önemli? bence değil :)

@hasanhoznur bakımını düzgün yap 10000 km götürür seni shimano çoğu parçasına 25000 km garanti veriyor zaten

@hasanhoznur
bizim mahalledeki tamirciye götür bisikleti benimki 20 yıldır değişmedi :acpsnr:

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
@hasanhoznur arkadaşımda bianchi meta pro var çelik ama hafif bir bisiklet boyası felanda iyi durumda aldığından beri zincir değişmedi ne dişliler bozuldu,ne ruble sapıttı ne frenler nede başka sorun oldu sadece lastikler kabakdı onları değişdi.oda çift 50 tl hala banamısın demiyor haftanın 7 günü bisiklet üstünde en az sürdüğü süre 3 saat artık düşün yaptığı km'leri.

1 yıl 52 haftadır. Haftada 5 gün işe gidilirse yılda 260 gün işe gidiliyor.
Ev-iş arası 10 km. ise:

Toplu taşıma ile gidildiğinde (tek otobüs gidildiğini varsayıyorum aktarma varsa bu masraf artacaktır olabilecek en ucuz fiyatı yazıyorum.):
- Gidiş: 2.5₺
- Dönüş: 2.5 ₺
- 1 günlük yol parası: 5 ₺
- 1 yıllık işe gidiş yol parası: 260x5=1300 ₺
- 5 yıllık işe gidiş yol parası: 6500 ₺

Bisikletle gidildiğinde;
- Orta halli bir bisiklet (mosso 1821 msm h bu tanıma uyar): 1400 ₺
- Bagaj(25 kg kapasiteli, alüminyum, zozo marka): 78 ₺
- Çamurluklar(plastik, Orion marka): 70 ₺
- Ön far(plus marka 400 lümen): 65 ₺
- Arka far(AliExpress, içinde hareket sensörü var, fren yapınca fren lambası yanıyor ve bisikletin yatırıldığı yöne sinyal veriyor): 70 ₺
- Sol tarafa dikiz aynası (Decathlon): 25 ₺
- Kask (decatlon): 55 ₺
- Zil (Decathlon): 20 ₺
- Matara kafesi(raceone, 1.5 litre pet şişe alıyor): 30 ₺
- Pompa(decatlon): 13 ₺
- Sustalı tornavida&alien takımı(xlc): 39 ₺
- Zincir sökme aleti(xlc): 28 ₺
- Bagaj lastiği(Decathlon): 25 ₺
- Açık ağız anahtar takımı(izeltaş) 33 ₺
- Ayakkabı kılıflı yağmur pantolonu(Decathlon): 80 ₺ ayriyeten üst yağmurluk almaya gerek yok evde vardır zaten.
U kilit(aliexpress ama gerçekten kaliteli): 123 ₺
Kablo kilit: 20 ₺
Toplam ilk yatırım maliyeti: 2161 ₺
Bisiklet günde 20 km yol yapacak. 260 günde yani 1 yılda 5200 km yol yapacak. 5 yılda 26000 km yol yapacak. Bu yol zarfında satın alınacak sarf malzemesinin ve işçiliğin ücretleri ise şöyle:
- 5 adet zincir (ybn): 35x5=175 ₺
- 2 kere fren hidroliği değişimi: 50x2=100 ₺
- 1 kere ruble değişimi(7'li Shimano, işçilik dahil): 60 ₺
- 5 kere orta göbek bakımı: 50x5=250 ₺
- 4 kere jant akortu(ön&arka): 40x4=160 ₺
- 400 ml zincir yağı(404): 16 ₺
- Gazyağı (zincir temizleme): 15 ₺
- 4 adet balata takımı (brakco bp-10): 50x4=200 ₺
- Bisiklette vites telleri kadro içinden geçtiğinden paslanmayacaktır ve değişime gerek olmayacaktır.
- 5 yıllık toplam sarf malzemesi fiyatı: 976 ₺

5 yılda işe bisikletle gitmenin maliyeti: 2161+976=3137 ₺
5 yılda işe aktarmasız otobüsle veya minibüsle gitmenin maliyeti: 6500 ₺
Aktarma varsa bu miktar yükselecektir.
Şahsi otomobille bu miktar daha da yükselecektir.
T*ksi veya uberle bu miktar gani gani yükselecektir.
Demek ki en az yakanı bisiklet.
Dağılabilirsiniz.

Şaka falan bir yana bisiklete binmekte masraflı olmaya başladı artık. Aylık 1500 kilometre gitsek zaten 4-5 ayda bir lastik eskiyor ki kaliteli bir çift lastik cidden pahalı, zaten bunun zinciri, yağı, kazası, rublesi, iç lastiği, lastik tamir kiti, aşınan parçası falan derken masraf katlanıyor.

@KitapSever
Her yere yürüyerek gidelim

Yakıt maliyeti için çözüm: 20'li Tadım Fıstıklı Bar. Tanesi 0,85'e geliyor. Ayrıca evinize ters ozmoslu filtre taktırın, şebekeden gelen suyu filtre etsin, 750ml'lik mataranıza doldurun. Antrenman güzergahlarınıza çeşme bulunan noktalar ekleyin. Çeşme yoksa, çift matara.

Parça maliyeti için bir çözüm öneremeyeceğim ne yazık ki. Ruble stoğu yapacak halimiz yok. :)

• Beğen
Tepkiler: Abdullah ozturk
30 km sahil sürüşü yakıt masrafım şöyle:
Çerezya küçük pakette ayçekirdeği: 1 ₺
1,5 litre su: 85 krş
Toplam: 1,85 ₺
Veya
Çiğköfte dürüm(bim): 2,35 ₺
1.5 litre su: 85 krş
Toplam: 3,20 ₺
Akşamüzeri evden çıkıp eve akşam yemeği saatinde dönmüş oluyorum. Dışarda gözleme yiyerek kazıklanmıyorum böylece.

Şaka maka kilometrede 16 kuruş az değilmiş. 3 yıl önce arabamız kilometrede 20 kuruştan az yakardı. Şimdi bisiklet aynı hesaba geliyor çünkü ehonomi çoğu eyi

Millet yokluktan kafayı tırıtıklamış. Bisikletle ulaşım masraflı imiş o zaman amuda kalkarak git. Hem böylelikle yeme içme ihtiyacıda hissetmezsin. Pekala araç ile 160 km gittiğin yolda ağaç kabuğumu tüketiyorsun. Mesela ben 400 km lik yolda en az 30-40 tl lik nevale alıyorum yenmesi için. Yani araç hava yaksa bile bedava değil. Hem yola çıkmadan önce yap evde mis gibi iki tost, yanına al iki tane büyük su, yoldada buluyorsan çeşmeden oda yoksa cami şadırvanından hadi oda yoksa bir iki denk geldiğin kişiden rica etsen ölmüşlerinin hayrına sana o sulukları doldurur zaten. Birde 50 sinden sonraki hareketsiz yaşamdan kaynaklı hastane, doktor masraflarınıda aklına getirir isen bisiğlet denen malum araç bedava bile sayılır.

@finarod
Teessüf ediyorum. Beni anlık bir sevinç ve hayal kırıklığına uğrattınız. :snzdglsn:

Yer fıstıklı olanıymış arkadaşlar... Aman :kptmya:

Bi an için hemencecik google taraması yaptım, hemen alayım 100 koli diyerek ama maalesef Antep fıstıklı olanı tabii ki tanesi yine 4 lira civarına denk geliyor:(

• Beğen
Tepkiler: finarod
Benim bisiklet gerçekten fazla yakıyor. Su koyuyorum depoya ama o kadar çok hararet yapıyor ki bazen sağa çekip beklemek zorunda kalıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Desert Fox
Geri